Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dalende driehoek AEX

Dinsdag was de eerste aanzet al gegeven met een minimale slotbeweging onder de sinds juni stijgende bodemlijn. Gisteren kreeg deze neerwaartse doorbraak een vervolg. De stijgende bodemlijn sinds juni is hiermee opgeheven.

Hij had naar mijn mening ook maar beperkte waarde aangezien hij twee dicht bij elkaar liggende raakpunten had (281 en 293) in een relatief ver verleden. Ik verwacht dat de AEX binnenkort een bodem zal vormen als nieuw belangrijk raakpunt die de steilheid van de bodemlijn zal verminderen.

De doorbraak is zeker geen verzwakking in het middellangetermijnbeeld. Ik verwacht op korte termijn de vorming van een bodem die als springplank zal dienen voor de opwaartse doorbraak boven de 337,20 (jaartop) waarna de AEX zijn opgaande weg kan vervolgen naar de zone 343 – 350. Zelfs een test van de 373 is mogelijk richting het einde van dit handelsjaar.

Koerdoel 320
In het kortetermijnbeeld is er al enige tijd sprake van een correctiemodus. Deze werd gestart op het moment dat een dubbele top bij 336,60 werd gevormd en de stijgende wig neerwaarts werd gebroken. Mijn koersdoel voor de komende periode blijft vooralsnog liggen bij 320 punten.

Vlak hierboven ligt de steunzone 322 – 323 waar ook het 50-daags gemiddelde is te vinden. Onder de 320 ligt een belangrijke steunzone bij 316 – 316,50. Buiten een voormalig uitbraakniveau ligt hier ook het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de juni-bodem van 281.

Een terugval naar 316 is het maximale waar ik momenteel rekening mee houd. Belangrijk punt is dat de AEX in de recente herstelpogingen onder de vorige top van 332,85 evenals de recente neerwaartse gap (333,90 – 334,35) bleef. Als we ervan uitgaan dat twee dagen geleden (bijna volledige en zeer grote bearish engulfing) een lagere top werd gevormd bij 332,60 dan is een nieuwe dalende toppenlijn te trekken die nu weerstand geeft bij 331,80.

Hertest
Kijkend naar de laatste twee weken dan is een horizontale steun te zien bij 327. Hiermee zijn de contouren compleet van een dalende driehoek. Een slotkoers onder de 327 activeert dit patroon, boven de dalende toppenlijn wordt deze opgeheven. Toch zal er pas boven de gap (334,35) sprake zijn van slechts een correctie in de tijd en mag een hertest van de 336,60 – 337,20 worden verwacht.

Boven deze laatstgenoemde zone is de correctieve beweging voorbij en mag direct een vervolg worden verwacht richting de 350. Voor dit moment blijven de meeste signalen (ook de indicatoren) en patronen wijzen op een verdere en diepere correctie die uiteindelijk slechts een rimpeling zal zijn in het stijgende langetermijnbeeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

414 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jojoco3 6 september 2012 08:41
    Ha die Bas,

    TA is mooi, maar wellicht is het beter om je liniaal om 14.30 uur er nog eens bij te pakken. Er gebeurt nog zoveel meer om ons heen. Overigens denk ik dat de bodem op 327,50 inmiddels ook aardig is aangestampt. Zal zomaar kunnen dat we de bodem al hebben gezien en dat vrind Draghi z'n dadendrang doorduwt...

    ps: Je bent er steeds vroeger bij ;-)
  2. [verwijderd] 6 september 2012 08:58
    Draghi gaat zeggen, we staan klaar als het nodig is bla bla bla.
    De rente zal ongewijzigd blijven, en als commentaar geeft hij dat de economie stabiel is en dat de werkloosheid stabiel is bla bla.
    Kortom, de markt ontevreden, die kan dus terug naar 300.
    Daarna gaat de FED en ECB weer roepen dat er een plan in de maak is, dan gaat de beurs weer 2 maanden omhoog op speculatie bla bla....etc....
414 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links