Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TKH-topman over energietransitie, megatrends, AI en synergievoordelen

TKH-topman over energietransitie, megatrends, AI en synergievoordelen

Grote techbedrijven staan bij beleggers volop in the picture. Maar er zijn ook wat kleinere bedrijven met hoogwaardige technologieën, die wat minder bekend zijn bij het grote publiek, maar een minstens zo interessant verhaal hebben.

Neem bijvoorbeeld Midkapper TKH. CEO Alexander van der Lof komt spreken op de IEX Beleggersdag op 28 juni. IEX legde hem voorafgaand hieraan alvast wat vragen voor.

TKH Group komt voort uit de Twentsche Kabelfabriek, die bijna een eeuw geleden in Haaksbergen werd opgericht door Cornelis van der Lof, de grootvader van de huidige CEO. In de decennia daarna is het concern uitgebouwd tot een hoogtechnologisch bedrijf, met drie divisies: Smart vision systems, Smart manufacturing systems en Smart connectivity systems.

Ontmoet topman Alexander van der Lof op de IEX Beleggersdag!
Bestel HIER uw tickets

Drie megatrends

TKH Group maakt zeer geavanceerde bandenbouwmachines, camerasystemen, glasvezelnetwerken, onderzeekabels voor offshore windenergie en midden- en hoogspanningskabels voor op land. Daarmee speelt het bedrijf in op drie megatrends: automatisering, digitalisering en de energietransitie.

In de koers is dat echter (nog) niet terug te zien. De beurswaarde van TKH is sinds de jaarwisseling met meer dan 7% opgelopen, maar de koers staat nog altijd ruim 20% lager dan vijf jaar geleden. Op de IEX Beleggersdag op 28 juni komt topman Alexander van der Lof vertellen over de strategie en de groeiplannen van TKH. Als voorproefje legden wij hem alvast enkele vragen voor.

Wie is Alexander van der Lof?

Alexander van der Lof is een oudgediende bij TKH. Hij kwam al in 1985 in dienst bij wat toen nog de Twentsche Kabelfabriek (TKF) heette, de voorloper van TKH Group. In 1998 trad hij als CFO toe tot de Raad van Bestuur van de holding. Drie jaar later volgde hij Harm Schmidt op als CEO.

TKH is een van de weinige familiebedrijven met een notering op de Amsterdamse beurs.

Van der Lof is de kleinzoon van oprichter Cornelis van der Lof, en de zoon van Dries van der Lof, de eerste Nederlander die ooit startte in een Formule 1-race.

Wat is het grootste misverstand over TKH onder beleggers?

"De transitie die wij hebben doorgemaakt naar het technologiebedrijf dat wij nu zijn wordt door een aantal beleggers niet goed onderkend. Onze innovatieve technologieën integreren hardware, software en klantgerichte technologiesystemen. Ze spelen in op de megatrends automatisering, digitalisering en electrificatie, waarbij wij vooraanstaande posities hebben in de markten waar we actief in zijn.

De afgelopen jaren hebben wij veel geïnvesteerd in R&D en in systeem- en software-ontwikkeling om onze technologische systemen nog intelligenter (‘smarter’) te maken, en zo onze marktleidende posities te verstevigen.

We hebben hier de afgelopen jaren ook een succesvol Artificial Intelligence-centrum aan toegevoegd. Deze transitie vertaalt zich ook in een sterke organische groei en sterk verbeterde marges."

"Vanuit ons AI-center in Amsterdam ontwikkelen we nieuwe toepassingen"


TKH heeft veel verschillende activiteiten. Wat is de synergie?

"De schaalgrootte van TKH als geheel geeft onze klanten vertrouwen dat wij hun concurrenten kunnen overtreffen bij het vervullen van hun wensen. Onze geïntegreerde en gecombineerde technologie in de vorm van kennis van de systeemontwerp is van groot belang voor onze kerntechnologieën in alle drie de segmenten.

Ook de software die wij ontwikkelen kan voor verschillende technologieën worden gebruikt, waardoor wij kunnen profiteren van schaalvoordelen. Zo hebben we in Polen een grootschalig software competence-center, dat software ontwikkelt die we kunnen toepassen in meerdere segmenten en meerdere technologieën. Hetzelfde geldt voor ons AI-center in Amsterdam, van waaruit we nieuwe toepassingen ontwikkelen en opschalen."

Kunt u een voorbeeld geven?

"Onze bandenbouwmachines zijn uitgerust met meer dan veertig verschillende camerasystemen. Dat is een van de drijvende krachten voor onze positie als wereldmarktleider. Ons AI-team heeft een algoritme ontwikkeld dat kan worden ingezet voor zowel de bandenbouwmachines als voor camerasystemen en monitoring van kabels tijdens de installatie."

Welke kansen biedt de energietransitie voor TKH? En hoe goed is het bedrijf gepositioneerd om erop in te spelen?

"TKH heeft de afgelopen jaren erg veel geïnvesteerd in de energietransitie en wij zijn zeer goed gepositioneerd om op deze megatrend in te spelen. Wij hebben €150 miljoen geïnvesteerd in een state of the art fabriek in Eemshaven voor zogenaamde offshore inter-arraykabels (de kabels tussen de windturbines), met unieke technologie die zorgt voor gezonde marges.

Ik verwacht dat wij enorm zullen profiteren van de grootscheepse investeringen in windparken door Europa en de rest van de wereld. Op het ogenblik zijn wij actief in 45 tenders met een totale lengte van 6000 kilometer aan inter-arraykabels tot aan 2028, een veelvoud van onze jaarlijkse capaciteit van 600-800 kilometer kabels.

Ook in de onshore markt zijn wij zeer actief.  Wij hebben een leidende positie in de Nederlandse markt voor middenspanningskabels (20kV) en ook daar hebben wij veel geïnvesteerd in capaciteitsuitbreidingen. Bovendien hebben we geïnvesteerd in uitbreiding van onze capaciteit naar hoogspanningskabels. Wij zijn onlangs geselecteerd door TenneT als een van de leveranciers voor dit type kabel. Hiervoor zien wij ook buiten Nederland goede kansen.

Wij verwachten dan dat deze investeringen in de komende jaren zo’n €200-€250 miljoen aan additionele inkomsten zullen genereren, tegen marges die zullen bijdragen aan ons target van een return on sales (ROS) van tenminste 17% voor TKH als geheel."

Wat is de impact van de omschakeling naar elektrisch rijden op de verkoop van bandenbouwmachines?

"Met onze bandenbouwmachines zijn wij inmiddels wereldmarktleider en we hebben een zeer gezonde outlook. Hierbij speelt de omschakeling naar elektrisch rijden, dat ook weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van banden vraagt, zeker een rol. Maar er zijn nog meer factoren die bijdragen aan de huidige en toekomstige groei binnen de bandenbouwmachines, zoals een gewenste hoge mate van automatisering, reshoring (het terughalen van bedrijfsactiviteiten naar Nederland, red.) en duurzaamheidsfactoren."

In hoeverre trekt de orderintake aan?

"De orderintake van de bandenbouwmachines staat op recordhoogte. Voor de camerasystemen zien we dat deze weer begint op te lopen na zwakke kwartalen, ingegeven door voorraadafbouw. En voor connectivity heb ik hiervoor al aangegeven wat de drivers zullen zijn."

Had u niet liever Formule 1-rijder willen worden?

"Misschien wel, maar CEO zijn van een ondernemend en bloeiend bedrijf als TKH, met 7000 werknemers wereldwijd, kent ook vele uitdagingen en vergt de concentratie van een F1-coureur."

Wat zouden mensen niet achter u zoeken?

"Dat ik als echte petrolhead zakelijk elektrisch rijd."

Lees hier de meest recente analyse van TKH: Zal de nieuwe fabriek in Eemshaven betere resultaten opleveren voor TKH?


IEX Beleggersdag: wat kunt u verwachten?

Wilt u uw kennis over beleggen vergroten en handige tips krijgen waar u direct uw voordeel mee kunt doen? Kom dan op vrijdag 28 juni naar de IEX Beleggersdag. Deze vindt plaats in Theater Spant in Bussum.

In een gevarieerd programma hoort u live van diverse CEO’s van Nederlandse beursfondsen wat hun plannen zijn en krijgt u tips en waardevolle achtergrondinformatie van de beste beleggingsexperts van ons land. De presentatie is in handen van journalist Jort Kelder.

We hebben een zeer indrukwekkende line-up. Naast Alexander van der Lof van TKH Group verwelkomen we ook:

  • Hein Schumacher, CEO Unilever
  • Mike Kuehnel, CEO Flow Traders
  • David Knibbe,  CEO NN Group
  • Ester Barendregt, hoofdeconoom Rabobank
  • Hildo Laman, hoofd IEX Beleggersdesk
  • Wouter Slot, senior analist bij Tostrams Group binnen IEX

Ook staan de beste beleggingsexperts voor u klaar om u te helpen om betere beleggingsbeslissingen te nemen. U kunt deelnemen aan een zeer gevarieerd aanbod van masterclasses, variërend van beleggen in grondstoffen tot beleggen volgens Buffett, en van beleggen in Turbo's tot de selectie van de beste AI- en chipaandelen. Meer info over deze kennissessies vindt u hier.

Wilt u verzekerd zijn van een plekje op de IEX Beleggersdag 2024? Koop dan nu een ticket. De capaciteit van Spant is beperkt, dus wacht hier niet te lang mee. Bovendien kunt u nu nog profiteren van een aantrekkelijke vroegboekkorting! 

Meer weten over de IEX Beleggersdag? Bekijk nu de website. Het programma vind u hier.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 12:30 Kansrijke aandelen in de tweede helft van 2024
  2. 17 jun Dit zijn ze: de sprekers en masterclasses op de IEX Beleggersdag
  3. 12 jun Visie & Tips: de keuzes van Jim Tehupuring

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links