Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
MSCI World-index kan nog veel verder omhoog
Beeld: iStock

MSCI World-index zit nog lang niet op zijn top

Wereldwijd wijzen aandelenbeurzen op een veerkrachtige economische ontwikkeling. Nieuwe all-time highs van de aandelenindices signaleren een positief beurssentiment.

Beleggers zijn natuurlijk niet gek, zij stappen niet in aandelen als er niets voor ze inzit. Wereldwijd hebben aandelenkoersen hun top nog lang niet bereikt, er zit nog veel meer in het vat.

Beurzen komen op stoom

Nu het cijferseizoen ten einde loopt en geen tegenvallers heeft geopenbaard komen de beurzen steeds meer op stoom. Beleggers hebben hun winstverwachtingen voor de komende jaren flink verhoogd. Daarmee is een solide basis gelegd voor verdere koersstijgingen.

De positieve ontwikkelingen van individuele aandelenbeurzen, vanuit technisch perspectief, zijn hier eerder aan bod gekomen:

In deze column bekijk ik de MSCI World-index. Deze wereldwijde aandelenindex volgt ruim 1.650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen. De MSCI World-index wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie, de grootste bedrijven hebben een grotere invloed op de prestaties van de index.

De MSCI World-index beschikt technisch over een uitstekende conditie. Sinds de herfstbodem van 2022 rond 2.367 punten is de wereldwijde aandelenindex bijna 50% in waarde toegenomen. Vanaf de oktoberbodem in 2023 rond 2.731 punten bedraagt de stijging een dikke 25%. Hierbij moet het valutaverschil niet vergeten worden, want zeker 60% van de aandelen opgenomen in de MSCI World-index noteert in Amerikaanse dollars.

Verder beoordeel ik in dit artikel de iShares MSCI World tracker. Voor beleggers die dicht bij huis willen blijven bespreek ik de VanEck Vectors AEX ETF. Deze tracker had ik op de IEX Beleggersdag van vorig jaar getipt. Deze tracker volgt het koersverloop van de AEX. 

Ook op de komende IEX Beleggersdag 2024, die op 28 juni plaatsvindt, zal ik bespreken hoe en waarin beleggers de komende jaren de beste resultaten kunnen behalen. U kunt zich hier aanmelden voor dit belangrijkste evenement voor beleggers van het jaar.

Klassieke uitbraak

Het technische plaatje van de MSCI World-index is er een uit het boekje. Alle klassieke signalen van een koopsignaal zijn langsgekomen:

 • Eerst is top van begin 2022 rond 3.250 punten gebroken.
 • Vervolgens heeft de wereldindex deze uitbraak bevestigd met een hogere bodem
 • Het technische plaatje is afgerond met de doorbraak van de top van 27 maart rond 3.437 punten.

Het krachtige koersverloop sinds de bodem op 2.367 punten van eind 2022, met hogere koersbodem, wordt hiermee voortgezet. De technische verbeteringen hebben ruimte vrijgemaakt richting 4.000 punten (berekend koersdoel). 

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) bevestigt een positieve technische conditie. 

 

iShares MSCI World-ETF (ISIN: IE00B0M62Q58)

De iShares MSCI World-ETF heeft eerst de koerspiek van begin 2022 rond €61,51 gebroken. Vervolgens is een hogere bodem gevormd rond €65,18 (van 19 april). Tenslotte wordt nu het topje van 2 april rond €68,04 gepasseerd. 

Kortom, we zien hier meerdere sterke technische signalen op een rij. Deze bevestigen de opwaartse trend, alsmede de sterke technische conditie. 

We hanteren een eerste berekend koersdoel rond €82. Om het langetermijn positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de koers niet terugzakt onder de voormalige top rond €61,51.

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) wijst op een positief technisch beeld. 

De beleggingsdoelstelling van het fonds is beleggers een totaalrendement te bieden, dat het rendement van de MSCI World-index weerspiegelt. 

Tracker op de Nederlandse beurs

Ook de Nederlandse beurs gaat volledig uit zijn dak. Technisch staan alle seinen op groen. Op de komende IEX Beleggersdag 2024, die op 28 juni plaatsvindt, zal ik bespreken hoe en waarin beleggers de beste resultaten kunnen behalen.

Op de IEX Beleggersdag van vorig jaar hebben wij de VanEck Vectors AEX ETF getipt. Deze tracker volgt het koersverloop van de AEX. Deze tracker is is inmiddels zo´n 20% in koers opgelopen.

Overigens is deze tracker nog steeds interessant. Technisch wordt het plaatje steeds beter, alle toppen van de afgelopen jaren zijn gebroken.  Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van €115 (berekend koersdoel).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun van €85,84 (de bodem van 15 april) intact blijft.

VanEck Vectors AEX ETF


Verschillen tussen de trackers van iShares en VanEck 

Voor Nederlandse beleggers zijn er twee belangrijke aanbieders in trackers, te weten iShares (beheerd door BlackRock) en VanEck. Beide aanbieders hanteren dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend één keer per kwartaal uit.

Het grote verschil tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is de dividendlekkage. Dat gaat over het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

De iShares AEX ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26%. De VanEck AEX ETF kent geen dividendlekkage. Laat u hierover goed informeren door uw beleggingsadviseur.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
 2. Nederland-Frankrijk: 1-0
 3. De Europese bankensector staat te schudden

Gerelateerd

Reacties

58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Waakvlam 24 mei 2024 09:35
  Wat hier vergeten wordt is dat de spreads bij van Eck trackers extreem groot is. Het doen van transacties kost dus veel meer. Mijn advies zou zijn hoe dan ook weg blijven van trackers die goedkoop en interessant lijken maar proberen mensen te laten betalen doormiddel van het verschil in de bied en laat koers.
 2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 24 mei 2024 10:24
  quote:

  handyman6 schreef op 24 mei 2024 09:58:

  Als dat Taiwan maar geen 2 de Cuba wordt.....
  Goeiemorgen.Wij hebben andere zorgen: jokken over de inflatie bv
  Hier ga je de 'Mist' in handy.. Taiwan heeft geen Fidel/Raoul Castro of 'Legend' Ché Guevara..

  En in de Varkensbaai of 'all Places' werden de Amerikanen in de Pan gehakt..

  Komt oa. dat bovengenoemde 3 Mannen een heleboel goed gemotiveerde Boeren meenamen voor 'La Revolución..

  Americanen vechten voor HET GELD en de Cubanen vochten MET HUN HART..

  Toegevoegd:

  Daarom hebben die 'LAFFE' Americanen óók zoveel Oorlogen verloren..

  De laatste nog bijvoorbeeld in Afghanistan..

  Auww.. en ook die deed PIJN..!

  Ondanks dat goed in elkaar geknutselde Hollywood Films je anders willen doen geloven..
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 24 mei 2024 12:27
  quote:

  BenR schreef op 24 mei 2024 11:48:

  Jaar .. na jaar... na jaar... hoger ;-)

  i.postimg.cc/X7vSZXmm/AEX-vanaf-2008.png
  Wat heb je eraan BenR, met die steeds hogere koersen wordt alles duurder, neem benzine kostte in 1970 omgerekend € 0.31 of neem de prijzen voor een (on)betaalbare woning, duurdere boodschappen en dat stiekeme gerommel met de steeds kleinere inhoud per verpakking en zo kan je wel een poosje doorgaan.
  Ook de afvalbergen worden steeds hoger omdat er veel meer wordt aangeschaft dan men nodig heeft.
 4. forum rang 6 ttroo 24 mei 2024 12:34
  Uw regering verbruikt meer geld dan er binnenkomt. Of uw regering verkleinen. De uitgaven dan. Of meer belasting betalen. En als er niet meer belasting wordt betaald dan betaalt u dit via de inflatie.

  Dow Jones in goud is zelfs gedaald. Terwijl in geld de Dow Jones uit hun dak is gegaan. Oftewel geld wordt minder waard.

  Nogmaals. Het begint bij het begin. Het kiezen van de uitgaven van uw eigen regering
58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.