Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud wordt opgepoetst

Goud wordt opgepoetst
Beeld: iStock

Met op tweede paasdag een vers all-time high rond $2.265,78 begint de goudprijs aan het nieuwe kwartaal.

Langzaam aan laait de goudkoorts op. YTD is de goudprijs ruim 10% opgelopen. Sinds het intraday low rond $1.810 per troy ounce op 6 oktober is het edelmetaal dik een kwart in waarde gestegen. De goudprijs ligt er technisch dan ook prima bij. 

Een belangrijk technisch signaal is vorige maand opgetreden nadat het oude all-time high van augustus 2020 rond $2.075,35 werd gebroken. Op dit niveau lag de neklijn van een hoofd-en-schouderformatie (zie uitleg van dit patroon onderaan). Ik heb deze uitbraak begin maart hier ook besproken.

Technisch heeft de goudprijs een langdurige kwakkelperiode achter zich gelaten. Sinds 2020 had goud vrij richtingloos gefluctueerd, grofweg tussen $1.615 en $2.075. 

Vandaag bekijk ik verschillende grafieken van goud: korte termijn, lange termijn en meerjarig.

Goud korte termijn

Goud ligt er op korte termijn uitstekend bij. Begin maart brak de de horde van $2.145,86, waar de top van begin december ligt.

Vervolgens is er een mooie pullbackbodem boven die voormalige weerstand rond $2.145,86 gevormd. Vaak vormt een pullbackbodem de springplank voor een nieuwe felle stijging. De goudprijs heeft een sterke tweede steun rond $1.973,09 (de bodem van 13 december 2023).

 

 

Goud lange termijn

Goud heeft de voormalige weerstand van $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020) overtuigend weten te breken. Hierdoor is een langetermijn koopsignaal opgetreden. Ik heb in deze rubriek al eerder gewezen op de potentiële hoofd-en-schouderformatie die in de afgelopen vier jaar is gevormd. 

Opvallend is dat rond $1.804 twee hogere bodems zijn gevormd. Eén in maart vorig jaar en één eind 2023. Deze hogere bodems functioneren als de rechterschouders in de hoofd-en-schouderformatie. De uitleg van het hoofd-en-schouder-patroon kunt u onderdaan deze column vinden. 

Met de uitbraak boven $2.075,35 is een vierjarig barrière gebroken en wordt $2.500 het eerstvolgende opwaartse koersdoel.  

De stijgende 200-dagenlijn van de goudprijs valideert de positieve technische conditie.

 


Meerjaren: zéér bullish

Zoals hiervoor gemeld, heeft goud met de uitbraak boven $2.075,35 een hoofd-en-schouderformatie opwaarts voltooid. Dit heeft een koopsignaal opgeleverd. 

De hogere bodems rond $1.804 (R1 en R2) vormen de rechterschouders, de linkerschouders liggen rond $1.687 (L1 en L2). Het hoofd van de hoofd-en-schouderformatie ligt rond H, de bodem van oktober 2022 op $1.614.  Het conservatieve koersdoel na deze uitbraak hebben we berekend op $2.500. Het koersdoel is als volgt berekend:

 • De afstand in punten tussen het hoofd ($1.614) en de neklijn ($2.075,35) bedraagt $461.
 • Opgeteld boven het uitbraakpunt $2.075,35 levert dit een eerste koersdoel op van $2.536.
 • Wij hebben dit koersdoel afgerond tot $2.500. 

Het progressieve koersdoel na hebben we berekend op $2.700. 

De koersdoel is als volgt berekend:

 • De procentuele afstand tussen het hoofd ($1.614) en de neklijn ($2.075,35) bedraagt 28,6%
 • Boven het uitbraakpunt $2.075,35 levert een stijging van 28,6% een eerste koersdoel op van $2.668,90
 • Wij hebben dit koersdoel afgerond tot $2.700. 

Een uitleg van deze twee verschillende koersdoelberekeningen kunt u onderaan deze column vinden. De goudprijs had ook al in 2019 een hoofd-en-schouderformatie succesvol afgerond. Dat was in 2019, toen de neklijn N werd gebroken. De linkerschouders van dit patroon zijn gemarkeerd als LS1 en LS2, de rechterschouders als RS1 en RS2 en het hoofd als H. 

Deze uitbraak is daarna bevestigd door de hogere pullbackbodems bij PB. Ik heb deze succesvolle  hoofd-en-schouderformatie besproken in juli 2019.

Uitleg hoofd-en-schouderformatie

De hoofd-en-schouderformatie is een van de bekendste koerspatronen in de technische analyse. De hoofd-en-schouderformatie kan aan het einde van een lange daling voorkomen. Soms, zoals bij de goudprijs, vormt de hoofd-en-schouderformatie  een tussenstap, dus een tijdelijke onderbreking in een langdurige stijging.

Kenmerk van de hoofd-en-schouderformatie is dat deze altijd uit minimaal drie bodems bestaat, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is.

De hoofd-en-schouderformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek zien we die stappen als volgt:

 • Het eerste signaal treedt op als er een top op gelijke hoogte (B) wordt gevormd. In feite is de sterke stijging boven bodem a ook al een potentieel positief signaal.
 • Er vormt zich nu een weerstand rond A-B, dit wordt de neklijn genoemd. De bodems a en c vormen de schouders van de hoofd-en-schouderformatie, bodem b is het hoofd.
 • De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.

Het is noodzakelijk dat er minimaal twee toppen gebroken worden om een hoofd-en-schouder-bodemformatie te completeren. Het kunnen er ook meer zijn. De gebroken toppen hoeven niet op gelijke hoogte liggen.

De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt vaak gebruikt om een koersdoelen te kunnen berekenen. Hiervoor berekenen we eerst de afstand tussen het hoofd b en de neklijn A-B. De uitkomst daarvan tellen we op bij de neklijn. Vervolgens kan het koersdoel - punt D - berekend worden.

Er is een conservatieve en een progressieve methode.

Het conservatieve koersdoel wordt als volgt berekend:

 • We berekenen de afstand in punten tussen het hoofd en de neklijn
 • Dit verschil in punten wordt opgeteld boven het uitbraakpunt (neklijn)

Het progressieve koersdoel kan ls volgt berekend worden:

 • We berekenen de procentuele afstand tussen het hoofd en de neklijn
 • Dit procentuele verschil in wordt opgeteld boven het uitbraakpunt (neklijn)

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Lees ook: Goudprijs in stilte naar all-time high, maar echte goudkoorts moet nog toeslaan

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 78
 2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
 3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 2 april 2024 08:43
  Goud is interessant. We kunnen eens naar een echt lange termijn grafiek kijken als deze, vanaf 1853.
  www.tradingview.com/x/5yW7j0jz/

  Goud is vooral constant en waardevast, daarom is het zo belangrijk.
  We zien twee belangrijke momenten in de grafiek.
  Ten eerste het begin van de jaren 30 toen Executive order 6102 werd uitgevaardigd waarmee de regering het goud van Amerikaanse burgers heeft geconfisqueerd zodat ze meer geld konden drukken om de Grote Depressie te bestrijden. Ze hadden al het maximum bijgedrukt en hadden meer dekking nodig om nog meer USD te kunnen bijdrukken.

  Ten tweede het loslaten van de goudwisselstandaard in 1971 waarna de USD en daarmee alle andere fiatmunten niet langer gedekt zijn door goud en er evenmin een rem bestaat op het bijdrukken van diezelfde fiatmunten. Het is dus niet zozeer het goud wat meer waard is geworden, maar de USD die minder waard is geworden.

  Een vergelijkbaar verhaal geldt voor aandelen, ofschoon die uiteraard wel winst maken en dividend uitkeren.

  De grote vraag is natuurlijk hoe lang dit spelletje door kan gaan. Op enig moment zal het niet meer geaccepteerd worden. Alleen weet je niet waar het plafond verstopt zit.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 2 april 2024 09:01
  quote:

  Zaphod Beeblebrox schreef op 2 april 2024 08:43:

  De grote vraag is natuurlijk hoe lang dit spelletje door kan gaan. Op enig moment zal het niet meer geaccepteerd worden. Alleen weet je niet waar het plafond verstopt zit.
  Zo is het maar net, de hoeveelheid geld vergroten zonder dekking is riskant en dan ook nog bijna alles digitaal, ramp wanneer de stroom uitvalt.
 3. forum rang 7 Doptieman 2 april 2024 09:19
  quote:

  Toerist schreef op 2 april 2024 09:02:

  Morgen, proficiat aan Doptie 888,88
  Ja thanks Toerist. Triple 8 ! daar is tie weer !
  en ook proficiat voor Suptropical . Het is immers duidelijk wat de Regie wil !
  Jammer dat de openings prognose (verwachting horizontaal) weer totaal mis was en
  de fut teller ook niet werkte !! Of doen ze dat ,,expresso,, ?? Succes...
 4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 2 april 2024 09:58
  AMSTERDAM HUILT.. > 'weer' zullen we maar zeggen..!!

  Een Week voor hij aangesteld zou worden als algemeen Directeur van de Club..

  Moet Alex Kroes al gelijk en dus weer onmiddellijk naar Huus..:)))

  17.000 Aandeeltjes 020 zou Kroes VOOR ZIJN AANSTELLING hebben gekocht..

  How Low can he Go..??!

  Volgens Praag vandaag:

  "Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax net overkomt!.."

  Toegevoegd:

  AMSTERDAM HUILT ONNdubbelzinnig..

  Waar ROTTERDAM een beetje Gniffelt nou.. eigenlijk Buldert van het Lachen..!

  Hand in Hand Kameraden..

  youtu.be/Agkv7BMuu1o?t=191
70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links