Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud breekt uit

TA: Goud breekt uit
Beeld: iStock

De goudprijs is afgelopen week naar het hoogste punt sinds begin december gestegen. Volgens persbureau ABM Financial News is deze opleving mede te danken aan de tegenvallende macrocijfers uit de VS van vorige week. Die zouden de vooruitzichten op een renteverlaging door de Federal Reserve in juni versterken.

Volgens het persbureau zou meer zekerheid over de aanstaande renteverlaging goud naar $2.300 per troy ounce kunnen opstuwen.

Goud doet het overigens al een paar maanden goed.  Sinds het intraday low rond $1.810 per troy ounce op 6 oktober is de goudprijs al ruim 17% opgelopen. Daarmee lift goud mee in de slipstream van de aandelenbeurzen. 

Het intraday all-time high van de goudprijs, gevormd op 4 december vorig jaar, ligt op $2.145. Daarmee werd het vorige record rond $2.075,35, van 7 augustus 2020, 'even' scherp gesteld.

Technisch lijkt de goudprijs nu uit de trading range van de afgelopen vier jaar te klauteren. Sinds 2020 heeft goud vrij horizontaal bewogen, grofweg tussen $1.615 en $2.075. 

Langetermijn-koopsignaal

Ik heb in deze rubriek al eerder gewezen op de potentiële hoofd-en-schouderformatie die in de afgelopen 3,5 jaar is gevormd. Deze levert een langetermijn-koopsignaal op na een definitieve uitbraak boven de top van augustus 2020 rond $2.075,35.

Daarna kan een volgend koersdoel rond $2.500 berekend worden. Zie de uitleg van hoofd-en-schouderformatie onderaan dit artikel, waarin de koersdoelberekening wordt uitgelegd.

Vandaag bekijk ik de goudprijs. Ik begin met de potentiële hoofd-en-schouderformatie die thans op het punt staat te worden voltooid. 

Meerjarengrafiek

Goud breekt thans nipt boven het all-time high van 7 augustus 2020 rond $2.075,35. Op dit niveau bevindt zich de neklijn van een potentiële hoofd-en-schouderformatie. 

De hogere bodems rond $1.804,80 (S1 en S2) vormen de rechterschouders van de hoofd-en-schouderformatie. De linkerschouders liggen rond $1.687, gemarkeerd als LS. 

Het hoofd van de hoofd-en-schouderformatie ligt rond H, de bodem van oktober 2022 op $1.614. Het koopsignaal wordt getriggerd na een doorbraak van de neklijn rond $2.075,35.

De afstand tussen het hoofd ($1.614) en de neklijn ($2.075,35) bedraagt $461. Opgeteld boven het uitbraakpunt zou dit een eerste koersdoel opleveren van $2.536. Wij hebben dit koersdoel afgerond op $2.500. 

De goudprijs heeft al eerder een hoofd-en-schouderformatie succesvol afgerond. Dat was in 2019, toen de neklijn N werd gebroken. Deze uitbraak is daarna bevestigd door de hogere pullbackbodems bij PB. Ik heb dat besproken in juli 2019.

Goud lange termijn

Goud verbetert, maar heeft weerstand $2.075,35 (gevormd op 7 augustus 2020) nog niet overtuigend kunnen breken. De recente serie hogere koersbodems geeft wel aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen.

Het technische beeld klaart verder op als de horde $2.075,35 op basis van de slotkoers overtuigend wordt gebroken. Steun voor de goudprijs ligt rond 1.804,80 (bodem van 3 maart 2023).

Na een uitbraak boven $2.075,35 wordt $2.500 het volgende opwaartse koersdoel.  Let wel op de tussenliggende horde rond $2.145,86, waar de top van begin december ligt. 

De 200-dagenlijn van de goudprijs laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

Opmerkelijk is dat rond $1.804,80 (3 maart) twee hogere bodems zijn gevormd. Deze functioneren als rechterschouders in de hoofd-en-schouderformatie.

Goud korte termijn

Goud breekt door de weerstand op $2.088,56. Het volgende kortetermijn-koersdoel ligt op $2.145,86, waar de top van begin december ligt. 

Goud heeft een stevige steun rond $1.973,09 (bodem van 13 december 2023). Nu de goudprijs de correctieve fase achter zich laat, verbetert het beeld verder. 

Technisch lijkt de grafiek te anticiperen op een verdere stijging.

Uitleg hoofd-en-schouderformatie

De hoofd-en-schouderformatie is een van de bekendste koerspatronen in de technische analyse. De hoofd-en-schouderformatie kan aan het einde van een lange daling voorkomen. Soms, zoals bij de goudprijs, vormt de hoofd-en-schouderformatie  een tussenstap, dus een tijdelijke onderbreking in een langdurige stijging.

Kenmerk van de hhoofd-en-schouderformatie is dat deze altijd uit minimaal drie bodems bestaat, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is. 

De hoofd-en-schouderformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek zien we die stappen als volgt:

 • Het eerste signaal treedt op als er een top op gelijke hoogte (B) wordt gevormd. In feite is de sterke stijging boven bodem a ook al een potentieel positief signaal.
 • Er vormt zich nu een weerstand rond A-B, dit wordt de neklijn genoemd. De bodems a en c vormen de schouders van de hoofd-en-schouderformatie, bodem b is het hoofd.
 • De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.

Het is noodzakelijk dat er minimaal twee toppen gebroken worden om een hoofd-en-schouder-bodemformatie te completeren. Het kunnen er ook meer zijn. De gebroken toppen hoeven niet op gelijke hoogte liggen.

De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt vaak gebruikt om een eerste koersdoel te berekenen. Hiervoor berekenen we eerst de afstand tussen het hoofd b en de neklijn A-B. De uitkomst daarvan tellen we op bij de neklijn. Vervolgens kan het koersdoel - punt D - berekend worden.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
 2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
 3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

75 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 adritromp 5 maart 2024 08:03
  quote:

  Newg77 schreef op 5 maart 2024 07:41:

  Adritromp DMX nu ruim 20%. Nu doorstromen!

  En Atha heeft lage volume. Sinds gisteren ook verkrijgbaar op TXSV. Helaas alleen via trade gate nog bij de giro
  Ik zag het ja! Het zou mooi zijn als ze in dit tempo doorgaan

  Goede morgen trouwens:)
 2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 5 maart 2024 10:27
  quote:

  Toerist schreef op 5 maart 2024 10:09:

  [...]

  morgen Daan, ASML staat iets op winst en BESI op klein verlies (heb gisteren nog bijgezet rong de 174
  Morguhh Toerist..

  En hoe vergaat het jouw geschreven Call(s) op de Aex..

  Heb je ze nog..?

  Toegevoegd:

  (klein..) Gapje Closed op Aenixje..?!
 3. forum rang 7 handyman6 5 maart 2024 10:35
  quote:

  handyman6 schreef op 5 maart 2024 10:09:

  Nou las je veel dat het tijd was om naar small caps te switchen en zeker naar Chinese multi's:-3,7% voor HK hang seng vandaag.
  Mind your steps!
  Of vandaag/ morgen wordt de 2 schouder gevormd van de grote omgekeerde SHS formatie in de HangSeng HK Enterprice ,met als nek de 5500...
  Schouder op 5800
 4. forum rang 6 Toerist 5 maart 2024 10:48
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 5 maart 2024 10:27:

  [...]

  Morguhh Toerist..

  En hoe vergaat het jouw geschreven Call(s) op de Aex..

  Heb je ze nog..?

  Toegevoegd:

  (klein..) Gapje Closed op Aenixje..?!
  die heb ik nog,die op 857 geschreven winst,voor de anderen heb ik 820/825 nodig voor mooie winst,heb nog wat tijd april/juni/december
 5. forum rang 6 d' Aandelen ' 5 maart 2024 11:41
  De Besi week grafiek, de laatste candle is nr. 8 volgens Nico Bakker's swingteller, wordt de volgende een rode candle dan kan short overwogen worden , de RSI staat net als de MACD in bijna de hoogste stand, moet de beurs wel meewerken in een daling.
  Of gaat Besi eerst nog een heer naar de 181.90 ?

  invst.ly/13tirq
 6. forum rang 6 Toerist 5 maart 2024 11:49
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 5 maart 2024 11:41:

  De Besi week grafiek, de laatste candle is nr. 8 volgens Nico Bakker's swingteller, wordt de volgende een rode candle dan kan short overwogen worden , de RSI staat net als de MACD in bijna de hoogste stand, moet de beurs wel meewerken in een daling.
  Of gaat Besi eerst nog een heer naar de 181.90 ?

  invst.ly/13tirq
  dat kan natuurlijk,zelfs hoger ook nog

  vandaar dat je steeds voldoende geld moet voorzien om de rit uit te zitten in verhouding tot je positie
 7. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 5 maart 2024 11:53
  quote:

  MD2018 schreef op 5 maart 2024 11:22:

  US futures voor nu toch een behoorlijke min. De AEX doet niet echt veel, 850 is een sterke weerstand blijkbaar. (zoals alles omlaag... Wil maar niet gaan/ lukken)
  Je bedoelt 850 als Steun hoogst waarschijnlijk..?
75 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links