Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gloednieuw bullmarktfeestje staat op het punt van beginnen

Gloednieuw bullmarktfeestje staat op het punt van beginnen
Beeld: iStock

De wispelturigheid van de afgelopen dagen doet anders vermoeden. Maar wereldwijd zijn vrijwel alle beursindices technisch uitgebroken. Bovendien hebben de meeste beurzen met succesvolle pullbacks hun eerdere koopsignalen bevestigd. 

Daarmee liggen de de wereldwijde aandelenmarkten uitstekend op koers voor een nieuwe bullmarkt. Vooral de eensgezindheid bij de technische uitbraken op alle aandelenbeurzen is opvallend. Dit doet mijn hart als technisch analist sneller kloppen.

Wall of worry

Het gaat in dit fraaie technische profiel niet over het afgelopen cijferseizoen, noch over inflatie, eventuele renteverlagingen en geopolitieke spanningen. Als er al zorgen zijn over het fundamentele draagvlak in de economie, vast staat dat de markten dit positief hebben verdisconteerd. 

Technisch bezien hebben dus vrijwel alle beurzen koopcondities weten te realiseren. Uitzondering is de Nasdaq Composite index, die nog boven oude toppen moet uitbreken. Daar staat tegenover dat deze technologiebarometer  in de afgelopen 1,5 jaar wel een stijging van bijna 60% heeft gerealiseerd. 

Verder staan Chinese aandelen weliswaar op steun, echter nog zonder technische uitbraken. In mijn diverse outlooks voor 2024, eind december, had ik al gewezen op de positievere technische plaatjes van de meeste aandelenbeurzen

Op basis van de recente technische ontwikkelingen kunnen we voor de komende tijd meerdere conclusies trekken:

 • De echte bullmarkt op de aandelenmarkten staat pas in de beginfase
 • Dit wordt een zeer sterk beursjaar
 • Nederland behoort waarschijnlijk tot één van de beter presterende beurzen
 • Europa gaat gelijk op met Wall Street
 • Azië ontwikkelt zich verdeeld, maar met een hoofdrol voor Japan
 • Technologie moet nog uitbreken
 • Halfgeleiders lopen wel voorop

In deze column kijk ik op basis van de lange termijn grafieken naar de belangrijkste Europese, Amerikaanse en Aziatische aandelenbeurzen: AEX-index, Euro Stoxx 50-index, DAX-index, CAC40-index, Bel20-index, Dow Jones index, S&P500 index, Nasdaq Composite index, SOX-index, Dow Transportation index, Nikkei index, China Shanghai Composite index, Hang Seng index en de Nikkei index.

Nederlandse beurs heeft weerstand opzij gezet

De AEX-index heeft een sterk koopsignaal gegenereerd nadat het all-time high van eind 2021 rond 829,66 punten opwaarts is gebroken. Die oude weerstand fungeert nu als steun. Op korte termijn kan de Nederlandse hoofdindex naar 880 punten en op langere termijn naar 1.000 punten. De opwaartse 200-dagenlijn valideert een sterke technische conditie. 

 

AEX koers


Euro Stoxx 50-index valideert koopsignaal

De Euro Stoxx 50-index is opwaarts uitgebroken nadat de barrière rond 4.415,23 punten (gevormd op 19 november 2021) is gepasseerd. Ook die voormalige weerstand fungeert nu als steun. 

Technisch heeft de aandelenindex van de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone de weg naar boven vrijgemaakt. Er ligt een koersdoel rond de weerstand van 5.522,42 punten (gevormd op 10 maart 2000). De opwaarts gerichte 200-dagenlijn geeft een sterke technische conditie weer. 

 

Euro stoxx 50 koers


DAX-index heeft uptrend hervat

Ook de Duitse beurs heeft de weg omhoog hervat. Het technisch signaal hiervoor was de doorbraak door het oude all time high van 16.290,19 punten (gevormd op 19 november 2021). Die oude weerstand fungeert nu als steun. 

De DAX beweegt in uncharted territory, met een berekend eerste koersdoel rond de weerstand van 19.000 punten. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een positieve technische conditie. 

DAX index koers


CAC40-index realiseert opwaartse uitbraak

De Franse beurs heeft de weerstand rond 7.581,26 punten (gevormd op 28 april) overtuigend gebroken. Ook bij de CAC40 fungeert die oude weerstand nu als steun. Het technische plaatje van de de CAC40 wijst op een positief koersverloop, op langeretermijn richting 9.500 punten.

De opwaartse 200-dagenlijn signaleert een verbeterde technische conditie. Ook het feit dat de index er weer boven beweegt is positief.

 

CAC 40 koers

 

Bel 20-index nipt uit dalende trend gebroken

De Belgische beurs heeft als een van de weinige Europese aandelenbeurzen nog geen langetermijn koopcondtie bereikt. De Bel 20-index heeft nog meerdere hordes, de topjes van 2023,  te overwinnen. 

De echte zware barrière ligt rond 3.962,29 punten (de top van 20 januari). Pas na een uitbraak daarvan kunnen de trossen los. De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) beweegt nog steeds zijwaarts. Dit geeft een neutrale technische conditie aan.

 

bel20 koers

Dow Jones oogt technisch krachtig

De Dow heeft eind 2023 een koopsignaal gegenereerd, nadat dat vorige all-time high van begin 2022 rond 36.945 is gebroken. Die oude barrière fungeert nu als steun. 

De Dow Jones-index heeft vervolgens het oude uitbraakniveau met succes teruggetest (hoger bodempje boven de top van 2022). Er ligt een eerste (berekend) koersdoel ligt op 45.000. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een sterke technische conditie.

Dow Jones index koers


S&P 500 bevestigt bullmarkt

De S&P 500-index genereerde een langetermijnkoopsignaal nadat het all-time high rond 4.818,40 punten (van januari 2022) is gebroken. Hierdoor heeft de S&P 500-index ruimte gemaakt met 6.000 als berekend koersdoel.

Die oude weerstand rond 4.818,40 punten fungeert nu als steun. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een sterke technische conditie.

S&P 500-index koers

 

Amerikaanse halfgeleiderindex is uitgebroken

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, ligt er technisch uitstekend bij. Nadat het all-time high van 7 januari 2022 op 4.068,15 punten werd gebroken, is een koopsignaal opgetreden.

Die oude weerstand rond 4.068,15 punten fungeert nu als steun.  Omdat de SOX in uncharted territory beweegt, zijn er geen referentiepunten waar we ons op kunnen richten. Derhalve is het koersdoel  berekend, dat ligt op 6.000.

De stijgende 200-dagenlijn signaleert een positieve technische conditie.


Nasdaq Composite zet all-time high onder druk

De Nasdaq Composite-index loopt een beetje achter, het all-time high van 26 november 2021 rond 16.212,23 punten is nog steeds niet gebroken. De index doet thans wel een poging. De succesvolle pullbackbodem boven de top van medio 2023 rond 14.446,55 punten geeft overigens een positief voorteken. 

Ook de stijgende 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite signaleert een positieve technische conditie. Na een uitbraak boven het all-time high wordt 20.000 het volgende berekende koersdoel.

 

Transportsectorindex trekt sprintje

De NY-Nasdaq Transportation-index is overtuigend door het all-time high rond 6.949,44 punten van november 2021 gebroken. Die voormalige horde rond 6.949,44 punten fungeert nu als steun. 

Na deze uitbraak kan een eerste koersdoel rond 8.250 berekend worden. Het opwaarts gerichte 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt een positieve technische conditie.

 

Japanse beurs test cruciale weerstand

Het laatste stuk van de imposante rally is ingezet nadat de Nikkei 225 index de tussenliggende horde rond 33.772,89 punten (de toppen na 23 juni) heeft gebroken. We missen nog wel de traditionele pullback. 

Thans breekt de Japanse beurs, nog nipt, door het all-time high rond 38.957 punten, de top van 29 december 1989. Technisch loopt de Japanse beurs voorop in de wereldwijde bullmarkt. Het eerst berekende koersdoel ligt rond 43.000, het volgende rond 47.000.

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt de positieve technische conditie van de Japanse beurs. Bovendien weet de 200-dagenlijn de correcties van de Nikkei op te vangen. 

Nikkei 225 koers

 

Hang Seng-index maakt een pas op de plaats

De steun van Hang Seng-index rond 14.597,31 punten (de bodem van november 2022) is intact. Er is zelfs een eerste hogere bodem gevormd rond 14.794,16 punten. We constateren dat het aanbod boven afneemt.

Echter pas na een opwaartse doorbraak door de weerstand rond 17.135,12 punten (de top van 5 januari) zou de dalende trend verlaten worden. De dalende 200-dagenlijn bevestigt de zwakke technische conditie.


China Shanghai Composite index klimt voorzichtig uit het dal

Nu China Shanghai Composite index boven de koersbodems van 2022 is geklommen oogt het technische beeld minder negatief. 

Hiermee is de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd, wat aangeeft dat het aanbod boven de markt afneemt. De neerwaartse trend staat nu onder druk. Pas na een doorbraak boven de weerstand van 3.089,77 punten (gevormd op 24 november 2023) klaart het beeld op. 

De dalende 200-dagenlijn zou nog roet in het eten kunnen gooien. 

Shanghai Composite index

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
 2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
 3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

73 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 1 maart 2024 08:17
  Goedemorgen,

  Plaatje dan maar, in de afgelopen 20 jaar is het maar 1x voorgekomen dat het zoveel koper waren.
  In de RSI zie je dat we stegen naar het 'irrational exuberance' niveau boven de 70%
  Dit betekend dat het nu erg goed gaat. ahum ahum...

  Gr
 2. forum rang 6 Toerist 1 maart 2024 08:45
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 1 maart 2024 08:35:

  Goedemorgen,

  gisteren nog een burn out voor de AEX en nu weer een bull markt feestje, ik zou zeggen een zwaluw maakt nog geen zomer.
  Maar een beetje beweging is goed voor de opties, factors en turbo's en hoe meer beweging hoe beter.
  Morgen, daarom zeg ik dat het allemaal nutteloze creaturen zijn die teren (commissie -abonnementen enz) op uw centen en te lui zijn om een deftige job uit te oefenen
 3. forum rang 6 JoostVLS 1 maart 2024 08:50
  quote:

  Toerist schreef op 1 maart 2024 08:45:

  [...]

  Morgen, daarom zeg ik dat het allemaal nutteloze creaturen zijn die teren (commissie -abonnementen enz) op uw centen en te lui zijn om een deftige job uit te oefenen
  Zo is het ! Abo's verkopen is hen beter gezind dan succesvol beleggen
 4. forum rang 6 JoostVLS 1 maart 2024 08:52
  Ben zojuist short gegaan op Boeing.

  Twee redenen: Airbus is voor het eerst in de geschiedenis Boeing voorbij gestreefd.
  En daarnaast zal er helaas nog wel mankementen (hopelijk geen crashes met veel doden te betreuren) naar boven komen.
  En dan zullen steeds meer airlines zich genoodzaakt voelen om te switchen naar Airbus.
 5. forum rang 6 Toerist 1 maart 2024 09:02
  quote:

  JoostVLS schreef op 1 maart 2024 08:50:

  [...]

  Zo is het ! Abo's verkopen is hen beter gezind dan succesvol beleggen
  Joost,ik heb geen glazen bol maar wel een groot aquarium (2,50m)

  als mijn vissen overwegend links zwemmen daalt de beurs,rechts stijgt ze en waar zwemmen ze ? in't midden dus ze weten het ook niet
 6. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 maart 2024 09:05
  quote:

  adritromp schreef op 1 maart 2024 08:56:

  Goede morgen, shorts hebben de stoploss geraakt, aardig verlies
  Dat is jammer adritromp, met dit soort heftige bewegingen zet ik mijn stoploss verder weg, ik heb nog steeds 2 shorts op de AEX, staan nu onder water, met stoploss 940 en 1063 en hoe dichter de koers bij de stoploss komt hoe sneller het verlies toeneemt.
  Daarom handel ik steeds meer met factors met een vaste stoploss maar meestal met de factor tussen5 en 8
 7. forum rang 5 adritromp 1 maart 2024 09:08
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 1 maart 2024 09:05:

  [...]

  Dat is jammer adritromp, met dit soort heftige bewegingen zet ik mijn stoploss verder weg, ik heb nog steeds 2 shorts op de AEX, staan nu onder water, met stoploss 940 en 1063 en hoe dichter de koers bij de stoploss komt hoe sneller het verlies toeneemt.
  Daarom handel ik steeds meer met factors met een vaste stoploss maar meestal met de factor tussen5 en 8
  Ik was blij dat er een stoploss stond hoor:) maar zuur blijft het wel. Gisteren de hele middag geen tijd om te kijken en te handelen.
  Ik wacht wel even vandaag en maandag af, daarna weer eens kijken voor een short. Verwacht wel dat we rond de top te zitten
 8. forum rang 7 handyman6 1 maart 2024 09:44
  Een TA-collum over vastgoed ontbreekt hier al tijden en dat is natuurlijk niet voor niks . Het commerciële vastgoed, kantoren mn ligt zo slecht dat komplete units in de US voor$1 worden weggedaan....
  Schuldbeladen,leeg, renovatie benodigde gebouwen worden gedumpt.
  Kunnen de indices verder knallen ,maar de worm zit er duidelijk in!
 9. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 maart 2024 10:06
  quote:

  adritromp schreef op 1 maart 2024 09:08:

  [...]

  Ik was blij dat er een stoploss stond hoor:) maar zuur blijft het wel. Gisteren de hele middag geen tijd om te kijken en te handelen.
  Ik wacht wel even vandaag en maandag af, daarna weer eens kijken voor een short. Verwacht wel dat we rond de top te zitten
  Ik ben bang dat het raken van jouw stoploss een verdien model van de uitgever ( meestal een bank) is.

  Maar bij turbo's beweegt de hefboom mee met de koers en loopt de turbo richting winst en dus verder weg van de stoploss dan wordt de hefboom steeds kleiner ( dus niet in jouw voordeel ) maar loopt de turbo richting verlies en komt dichter bij de stoploss dan wordt de hefboom steeds groter en groeit het verlies veel sneller( dus in jouw nadeel )

  Bij een factor is ook een turbo maar dan met een vaste hefboom en heeft geen stoploss en blijft in de handel wanneer er nog deelnemers in deze factor zitten en wordt pas uitgestopt onder de 0,10 aan waarde.
  Ze hebben een iets grotere spread en werken vooral goed in een bewegende markt en je weet dat de hefboom niet verandert.

  Bij de factor moet wat meer opletten dus omdat hij geen stoploss heeft.
 10. forum rang 5 adritromp 1 maart 2024 10:14
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 1 maart 2024 10:06:

  [...]

  Ik ben bang dat het raken van jouw stoploss een verdien model van de uitgever ( meestal een bank) is.

  Maar bij turbo's beweegt de hefboom mee met de koers en loopt de turbo richting winst en dus verder weg van de stoploss dan wordt de hefboom steeds kleiner ( dus niet in jouw voordeel ) maar loopt de turbo richting verlies en komt dichter bij de stoploss dan wordt de hefboom steeds groter en groeit het verlies veel sneller( dus in jouw nadeel )

  Bij een factor is ook een turbo maar dan met een vaste hefboom en heeft geen stoploss en blijft in de handel wanneer er nog deelnemers in deze factor zitten en wordt pas uitgestopt onder de 0,10 aan waarde.
  Ze hebben een iets grotere spread en werken vooral goed in een bewegende markt en je weet dat de hefboom niet verandert.

  Bij de factor moet wat meer opletten dus omdat hij geen stoploss heeft.
  Dat van die factor wist ik niet, dank je voor de uitleg. Ik bedoelde met dat de stoploss was geraakt mijn eigen stoploss die ik gezet had
 11. forum rang 6 d' Aandelen ' 1 maart 2024 10:17
  quote:

  adritromp schreef op 1 maart 2024 10:14:

  [...]

  Dat van die factor wist ik niet, dank je voor de uitleg. Ik bedoelde met dat de stoploss was geraakt mijn eigen stoploss die ik gezet had
  Graag gedaan we zijn er toch om elkaar te helpen en goed dat je zelf een stoploss hebt gezet, beperkt toch het verlies.
  Bij De Giro hebben ze nog een webversie met uitleg over de factor staan, gewoon op de site terug te vinden.
 12. forum rang 6 MD2018 1 maart 2024 10:37
  quote:

  adritromp schreef op 1 maart 2024 08:56:

  Goede morgen, shorts hebben de stoploss geraakt, aardig verlies
  Ik zet daarom geen stoploss meer. Maar nu kijk ik net en had ik het maar gedaan, was mijn verlies acceptabel. Nu stijgen we weer op lucht en verlies loopt op. Ik ben extra short gegaan.

  Ik zie niet in waarom iedereen maar positief is. Ja het is allemaal niet zo slecht maar de waarderingen staan genoteerd op perfectie en dat is/zijn we zeker niet!

  Succes allen!
73 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links