Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energietransitie komt op stoom: eindelijk een kentering zichtbaar

Energietransitie komt op stoom: eindelijk een kentering zichtbaar

Nederland loopt voorop als het gaat om energietransitie. Dat zien we onder meer terug in de groeiende infrastructuur voor elektrische auto´s en windturbines. Toch had de sector van de energietransitie het lastig op de Nederlandse beurs.

Op stoom komen

Zeker vanuit technisch perspectief lagen hier niet altijd de beste kansen, maar er zijn hier en daar wel tekenen van verbetering zichtbaar. Ik voorzie dat deze markt langzaam op stoom komt. 

Zo is Fastned, dat een snellaadnetwerk bouwt en exploiteert, sinds begin 2021 eerst driekwart in beurswaarde gedaald. Wellicht wordt hiermee de bodem gelegd voor een herstel. Hoopgevend is namelijk dat de koers al een halfjaar zijwaarts tendeert. 

Alfen, actief in energieopslag en laadpalen, is sinds een high rond €120 medio 2022 eerst bijna 80% gedaald, maar wist na het dieptepunt rond €27,31 eind vorig jaar de dalende trend te verlaten. 

Sif, met activiteiten in de markt van winturbines, noteerde begin 2021 een high rond €18,48 en fluctueert thans rond een tientje. Ook dit bedrijf laat signalen van herstel zien nu het technische plaatje aantrekt.

Ik heb dit drietal al eerder besproken en toen was ik helaas nogal pessimistisch, maar zoals ik al aangaf zijn er signalen van herstel en komt deze sector langzaam op stoom.

Deze keer bekijk ik de aandelen Fastned, Alfen en Sif. Daarnaast beoordeel ik twee mogelijk interessante trackers die enigszins gerelateerd zijn: de iShares Electric Vehicles and Driving Technology ETF en de VanEck Sustainable World ETF.

Alfen vormt hogere bodem

Alfen weet de dalende trend inmiddels achter zich te laten. De eerste hogere bodem rond €49,96 (bodem van 19 januari) geeft de verbetering meer vorm. 

Enkel boven de weerstand €64,56 (top van 18 augustus 2023) zou het technische beeld van Alfen verder verbeteren. Van belang is dat steun €49,96 (bodem van 19 januari) niet gebroken wordt.

Alfen is krachtig hersteld, zij het nog binnen de dalende trend. Op de grafiek blijft een patroon zichtbaar met fors lagere toppen. Dit signaleert stevige verkoopdruk. 

De 200-dagenlijn van Alfen heeft het neerwaarts verloop omgebogen. Dit geeft een verbeterde technische conditie weer. De opwaartse krul van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Alfen minder slecht presteert dan de markt.

Conclusie: 

Er tekent zich een omslag af nu de dalende trend is verlaten en er een hogere bodem wordt gevormd. Pas na een doorbraak boven weerstand €64,56 (top van 18 augustus 2023) komt er meer ruimte vrij. 

Aandeel Alfen koers

Fastned tast de bodem af

Fastned, dat een snellaadnetwerk bouwt en exploiteert, lijkt de neerwaartse trend van de afgelopen jaren stil te leggen. Het bedrijf begint op korte termijn in elk geval te stabiliseren.

Binnen de dalende trend worden toppen en bodems op gelijke niveaus gevormd. Dit geeft aan dat kopers en verkopers elkaar in evenwicht gaan houden. Voor een verbetering is het wachten op een uitbraak buiten de dalende trend, gevolgd door een slotstand boven weerstandszone €29,40-€29,40. Daarna kan Fastned richting de €36-€43 (toppen van begin 2023)

De steun ligt rond €26,00 (bodem van 9 februari). 

Bij Fastned laat de 200-dagenlijn nog wel een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Fastned achterblijft bij de rest van de markt.

Conclusie: 

Nu de koers gaat stabiliseren is de kou uit de lucht. Opwaartse kansen komen echter pas na een uitbraak boven de weerstandszone €29,40-€29,40.

Aandeel Fastned koers

Sif heeft dalende trend verlaten

Sif, fabrikant van funderingen voor windmolens op zee, is na een diepe daling opgevangen door de bodem van medio 2020 rond €8,50. De steile neerwaartse trend is verlaten, wat een technische verbetering opleverde.

Op de korte termijn lijkt Sif Holding een mogelijke hogere koersbodem achter te laten rond €9,79 (bodem van 9 februari). Er komen weer kopers in de markt.

Een doorbraak boven weerstand €11,12 (gevormd op 19 januari) is nodig om de verbetering te bevestigen en opwaarts ruimte vrijmaken richting €15,24 (top van medio 2023).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde zwakt het dalend verloop wat af. Dit signaleert een iets minder zwakke technische conditie. De hockeystickbeweging van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Sif Holding iets minder slecht presteert dan de markt. Een uitleg van de B.O.B.-methode vindt u onderaan deze blog.

Conclusie:

De dalende trend is gebroken, waarna een hogere low is gevormd. Technisch wordt de bodem gelegd voor een stevig herstel. 

Aandeel Sif koers

iShares ETF krult opwaarts

De iShares Electric Vehicles and Driving Technology ETF (ISIN-code: IE00BGL86Z12) heeft een grillig koersverloop achter de rug. Toch lijken de kansen nu te verbeteren. 

De koers test momenteel weerstand op $7,06 (top van 15 september). Overigens tekent zich boven het low op $5,53 van eind 2022 een serie hogere bodems af. Die liggen rond $5,86 (van 3 november) en $6,33 (van 19 januari) en geven koopkrachtige vraag weer. 

Wacht op nieuwe technische signalen. De uitbraak buiten de bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop.

De 200-dagenlijn van de Electric Vehicles and Driving Technology ETF ligt nog vlak. Dit duidt op een neutrale technische conditie.

B.O.B. van de iShares-ETF daalt en suggereert mindere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

Sustainable World ETF breekt nipt uit

De VanEck Sustainable World ETF (ISIN-code: NL0010408704) breekt door de top rond €30,47 van begin 2022. De uitbraak is nog te nipt, maar na een overtuigend een blijvende uitbraak kan de tracker flink hoger. 

De VanEck-ETF kan daarna binnen de uptrend richting weerstand €38,24 (berekend koersdoel).

Onder steun €28,86 (bodem van 19 januari) zou het technisch plaatje wat verzwakken. 

Bij deze ETF krult het 200-daags voortschrijdende gemiddelde opwaarts. Dit geeft een verbeterende technische conditie weer.

De vlakke B.O.B. suggereert neutrale prestaties, vergeleken met de rest van de markt. Een uitleg van de B.O.B.-methode vindt u onderaan deze blog. 

 

Let op dividendlekkage

Voor Nederlandse beleggers zijn er twee belangrijke aanbieders van trackers, te weten iShares en VanEck. Het is goed om te weten dat u met trackers te maken kunt krijgen met dividendlekkage. Dat gaat over het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

Beide aanbieders, iShares en VanEck, hanteren dezelfde kosten: spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend eens per kwartaal uit.

Het grote verschil tussen bijvoorbeeld de iShares AEX-ETF en de VanEck AEX-ETF is de dividendlekkage. De iShares AEX-ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26%. 

Uitleg B.O.B.-methode

Hoe kan je met een eenvoudige TA-tool sterke van de zwakke fondsen van elkaar scheiden. Hiervoor is de B.O.B.-methode ontwikkeld. Deze methode is gebaseerd op twee technische indicatoren:

 • De 200-dagenlijn
 • De B.O.B.-indicator

200-dagenlijn 

De 200-dagenlijn geeft de gemiddelde koers weer van de 200 dagen ervoor. Binnen de technische analyse worden dat soort voortschrijdende gemiddelden gebruikt om trends in de markt te bepalen.

Over het algemeen, wanneer een index of een ander beleggingsinstrument boven het voortschrijdend gemiddelde noteert en deze lijn opwaarts beweegt, bevindt de koers zich in een stijgende trend. Wanneer de koers onder het gemiddelde beweegt en de lijn een dalend verloop laat zien, bevindt het instrument zich in een neerwaartse trend.

B.O.B.-indicator 

De B.O.B.-indicator geeft de relatieve prestaties van een fonds, sector of index weer. Dit wordt ook wel de B.O.B.-lijn of relatieve sterkte genoemd.

De B.O.B.-lijn (de blauwe doorlopende lijn in de langetermijngrafiek) vergelijkt het koersverloop van een aandeel met dat van een index of de brede markt. De B.O.B.-methode wordt gebruikt bij het selecteren van een fonds in de langetermijn(voorbeeld)portefeuilles.

Technische criteria

Een koopconditie volgens de B.O.B.-methode is gebaseerd op twee technische criteria:

 • De eerste voorwaarde: een stijgende trend is op de grafiek altijd goed herkenbaar aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems. Op een objectieve manier is te beoordelen of de koers van het aandeel boven de lijn van het 200-daags gemiddelde ligt en of 200-dagenlijn (de rode doorlopende lijn op de grafieken) stijgt.
 • De tweede voorwaarde: een aandeel moet altijd beter presteren dan andere aandelen op de beurs. Dit beoordelen de analisten van Tostrams aan de hand van de B.O.B.-lijn (de blauwe doorlopende lijn op de grafiek). Deze geeft aan dat het aandeel van je keuze beter of slechter dan andere aandelen presteert. Wij kopen dus nooit een aandeel met een dalende B.O.B.-lijn, want dat aandeel blijft dus achter bij de rest van de markt.

Op basis van deze methode is een tracker of aandeel pas koopwaardig indien de koers boven de stijgende 200-dagenlijn beweegt en indien de B.O.B.-indicator opwaarts beweegt. 

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
 2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
 3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

82 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 28 februari 2024 07:58
  Dank Royce voor de duiding

  AMG Critcal Materials ( www.iex.nl/Aandeel-Koers/244002/AMG-C... is ook een bedrijf die deel uitmaakt van de energie transitie staat in de AMX.
  Heeft een eigen Lithium mijn en een Hydroxide fabriek amg-nv.com/
  En is ook nog eens ondergewaardeerd en een overname kandidaat in een hectische lithium wereld .
 2. forum rang 9 Calimero 28 februari 2024 09:42
  quote:
  Triple Top ...

  Anyway ... nu moet hij weer nadenken .. want het patroon wat hij niet zag is ook klaar ... :)
 3. forum rang 9 Calimero 28 februari 2024 09:51
  quote:

  Calimero schreef op 23 februari 2024 11:44:

  Hey .. de buurman vergeet wat ... vergeet te vertellen dat het sterke schouders zijn die de weelde kunnen dragen ... :)

  Zolang er geen daling onder 854,7 komt is de stemming per saldo goed, want het open laten van het gap zou getuigen van optimisme.
  -Ad -
  Zelf even laatste candles tot nu toe intekenen .... weer luieren ... TA sucks ... :)

  Brunch met koffie ... www.youtube.com/embed/oCRNb36TYRc?rel...
 4. forum rang 5 adritromp 28 februari 2024 10:06
  quote:

  Newg77 schreef op 28 februari 2024 09:56:

  adritromp
  nog een gok uranium erbij genomen
  gisteravond tradegate giro voor € 0.66c
  ATHA Energy Corp
  marktkap laag tov. de potentie
  kan onn het alvast even vastleggen :p
  Ik sla hem even op onder mijn favorieten. Futures van uranium aardig gezakt de afgelopen weken. En heb al een gokje met dat andere aandeel district Metals corp.
 5. forum rang 6 Newg77 28 februari 2024 10:12
  quote:

  adritromp schreef op 28 februari 2024 10:06:

  [...]

  Ik sla hem even op onder mijn favorieten. Futures van uranium aardig gezakt de afgelopen weken. En heb al een gokje met dat andere aandeel district Metals corp.
  ja klopt de prijs wat gezakt maar de basis voor de squeeze is er nog steeds en gaat aankomende jaren door
  overal wordt ingezet op kernenergie
  144 gaat wel aantikt worden dit jaar
 6. forum rang 7 Doptieman 28 februari 2024 10:29
  De Leegloop specialisten hebben de AEX teller weer rond het nivo van vorige week woensdag gezet !

  Donderdag bij opening even een grote stap voor naar 861.5 en in 6 dagen weer 13 punten terug en
  nog eens 6 dagen tijdwaarde verdampt ! 848.
  Wat zal daar weer een bak premie naar binnen geharkt zijn in dat milieu van het kapitaal
  waar het geld altijd al tegen de plinten klotst.
  nog maar even geduld dan voordat er weer een oppomp modus ( onverwacht) verschijnt !
 7. forum rang 5 adritromp 28 februari 2024 10:31
  quote:

  Newg77 schreef op 28 februari 2024 10:12:

  [...]

  ja klopt de prijs wat gezakt maar de basis voor de squeeze is er nog steeds en gaat aankomende jaren door
  overal wordt ingezet op kernenergie
  144 gaat wel aantikt worden dit jaar
  Dat vind ik wel heel enthousiast, 125-130 misschien maar veel zal afhangen van de economische situatie in de wereld. En die zie ik niet heel rooskleurig in dit jaar. Dus investeringen in kernenergie wat super duur is zal wel even worden uitgesteld denk ik. Zelf denk ik dat we eerst terug gaan richting 80 en misschien nog wel iets lager
82 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links