Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese aandelen stampen de bodem aan

TA: daling Chinese aandelenbeurzen opgevangen
Beeld: iStock

De Chinese beurs mag uit de ziekenboeg. Technisch lijken de horizontale steunniveaus stand te houden, maar van structureel herstel is nog geen sprake.

Opvallend is wel dat de daling van de Chinese aandelenbeurzen opgevangen is. Langzaamaan tekent zich zelfs bodemvorming af, in de vorm van stabilisatie. Een belangrijk deel van de verliezen van eerder dit jaar is inmiddels weggewerkt. De Hang Seng-index staat YTD nog 1,5% onder water, de brede CSI 300-index staat zelfs al 1% in het groen. 

Nog spectaculairder zijn de recente oplevingen vanaf de dieptepunten van de afgelopen weken. Zo vormde de China Shanghai Composite index op 5 februari een low rond 2.635,09 punten en is sindsdien al 13% gestegen. De Hang Seng-index is ruim 12% opgelopen van het low rond 14.794,16 punten op 22 januari. 

Belangrijk in het technische profiel van de Chinese aandelenbeurzen is dus dat oude bodems blijken stand te houden. Ik heb deze situatie hier al eerder geduid.

Bij de Hang Seng-index is de steun van 14.597,31 punten rond de bodem van 4 november 2022 niet langer in gevaar. Het cruciale kantelpunt voor de China Shanghai Composite-index rond de steun 2.646,80 punten (bodem van 20 maart 2020) heeft eveneens weten stand te houden.

Volgens analisten is wel duidelijk dat veel van het negatieve nieuws momenteel al in de koersen is verdisconteerd. De afgelopen tijd had de Chinese aandelenmarkt last van de naweeën van Covid, een vastgoedcrisis, handelsoorlogen, deflatie, inzakkende buitenlandse handel en gebrek aan vertrouwen. 

Wellicht ten overvloede: de start van een nieuwe langdurige opleving is technisch bezien nog niet bewezen. Wel staat vast dat de Chinese aandelenbeurzen de bodem aanstampen. 

Wat de koersen wel ondersteunt zijn de de recente renteverlagingen. De Chinese centrale bank verlaagde de rente op vijfjarige leningen - de basisrente die in de hypotheekmarkt wordt gebruikt - met 25 basispunten, wat meer is dan verwacht werd. 

Deze keer beoordeel ik de Hang Seng-index, de China Shanghai Composite-index en de MSCI China ETF. Verdere bekijk ik het verzwakkende technische plaatje van de Euro/yuan.

Hang Seng-index stabiliseert

De Hang Seng-index heeft technisch weten stand te houden boven steun 14.597,31 punten, gevormd door de bodem van november 2022. Er is zelfs eind januari een eerste hogere bodem gevormd rond 14.794,16 punten.  Dit zijn signalen dat het aanbod afneemt.

Hoewel de horizontale steunniveaus stand weten te houden, is van structureel herstel geen sprake. Eerst moet de dalende trend verlaten worden. Een opwaartse doorbraak door de weerstand rond 17.135,12 punten (top van 5 januari) zou een positief signaal zijn. 

De dalende 200-dagenlijn bevestigt de zwakke technische conditie.

China Shanghai Composite index stampt de bodem aan 

De China Shanghai Composite index is weer boven de koersbodems van 2022 geklommen, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt wat afneemt.

De neerwaartse trend is nog niet gebroken, maar staat wel onder druk. Pas na een doorbraak boven weerstand 3.089,77 punten (gevormd op 24 november 2023) klaart het beeld op. De steun ligt rond 2.646,80 punten (bodem van 20 maart 2020).  Hier zijn de eerste koopjesjagers actief geworden. 

Het is nog te voeg om van een trenddraai te spreken, maar technisch lijkt de ergste kou wel uit de lucht. De dalende 200-dagenlijn is echter nog niet gedraaid. 

Shanghai Composite index

MSCI China ETF weet stand te houden

De trend van de MSCI China ETF (ISIN: IE00BHBFDF83) geeft signalen van verbetering, maar het patroon met lagere toppen is nog niet gebroken. Nu de MSCI China ETF weer boven de koersbodem rond €11,70 (bodem van 20 maart 2020) kruipt, wordt wel de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd.

Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt iets afneemt. De neerwaartse trend blijft, zoals gezegd, wel intact. Enkel boven weerstand €13,25 (top van 23 november 2023) klaart het beeld op. 

De 200-dagenlijn is neerwaarts gericht en bovendien nog niet gepasseerd. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) begint wel iets af te vlakken. Dat geeft aan dat de MSCI China ETF aan een inhaalslag begint. 

Euro verzwakt ten opzichte van Chinese yuan

De EUR/CNY verzwakt technisch nu rond CNY7,91 (29 december) een mogelijke lagere top wordt gevormd. Dit signaleert verkoopdruk in de markt. De Euro laat dus ten opzichte van de Chinese yuan het kopje hangen. Bovendien is ook de stijgende trend al gebroken. Bij een slotstand van het valutapaar EUR/CNY onder steun CNY7,64 (bodem van 6 oktober 2023) treedt een nieuwe verzwakking op. 

De 200-dagenlijn vlakt wat af, maar is nog niet gepasseerd.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Wall Street gaat los 16
 2. 17 mei Europese beurzen op pole position 76
 3. 16 mei Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 58

Gerelateerd

Reacties

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 februari 2024 07:59
  Goedemorgen.

  gisteren eindigden de AEX, EuroStoxx 50, S&P 500 en Nasdaq 100 met de kleinste delta C (verschil tussen hoogste- en laagste koers ) in 7 dagen en dat kan duiden op een grote beweging, de vraag omhoog of omlaag weet ik nog niet maar wel opletten dus.

  Wanneer de koersen lang zijdelings gaan wordt er een spanning opgebouwd die dan ook meestal gevolgd wordt door een grote beweging. ( Disclaimer: meestal maar niet altijd )
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 februari 2024 08:36
  quote:

  Subtropical schreef op 27 februari 2024 08:27:

  Even naar de 830 zou mooi zijn, maar wat is het verdomde moeilijk om te zakken. Ze zijn helemaal van god los in de chipfondsen, extreme greed. 20 fondsen in de min en de chippers houden de daling tegen.
  Het is allemaal zo steil omhoog gegaan dat men zich zal realiseren dat de prijs voor bepaalde aandelen wel erg hoog opgelopen is, kan dus ook hard omlaag gaan en wat mij betreft met een beetje paniek naar de AEX 710, wishful thinking natuurlijk voor mijn shorts.
 3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 27 februari 2024 09:37
  Lord of War Rutte maakt weer ff 100 Miljoen over voor extra Bommen en Granaten in de Oekraruïne..

  Binnenkort hoopt ie 'de Kop van Jut' te kunnen worden van de Navo..

  Hij is nl. de 'langst zittende Premier van Europa" geweest in 4 regeer periodes..

  Er is nog nooit zo'n zooitje in Holland achter gelaten..

  Zowel Politiek als vooral Maatschappelijk..
 4. forum rang 7 Doptieman 27 februari 2024 10:00
  Nog een beetje Optie Premiesloop ! Laatste top was donderdag nivo 861.5

  Ik denk dat het rond het 850 nivo wel bijna klaar is en dat er weer een tien punter uit
  de hoge hoed kan komen.. Eerdaags bij opening waarschijnlijk weer !
  Ik koop maar wat AX2 calls in... (beetje sponsoren )
 5. forum rang 7 handyman6 27 februari 2024 10:12
  Wat ik mis in Royce China analyse :China is oversold.
  Bodem aanstampen? Steunen houden het? Jaja.
  Het staat gewoon zooo laag ,dat er ook in China bodemvissers opduiken.Dezelfde analisten die er zelf niet in durven,jagen u en mij op " koopjesjacht"?
  Mij ( nog) niet gezien.....
 6. forum rang 9 Calimero 27 februari 2024 10:14
  quote:

  Calimero schreef op 26 februari 2024 18:57:

  Spannend hoor .... oh .. AEX gesloten ... dus luieren maar weer ... :)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15200542...
  www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15201132...
  www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15201795...

  www.youtube.com/embed/OCNIrP3UHz4?rel...
  Aha ... sponsors ... altijd fijn ... rustig verder schrapen ..
  Eens kijken wat Ad ziet ... :)

  www.youtube.com/embed/ujgqOgMIwfA?rel...
 7. forum rang 6 MD2018 27 februari 2024 14:39
  Durable goods orders slechter dan verwacht en futures US weer verder omhoog..... markten zijn gewoon lost. Zal wel AI zijn .... nee normaal zouden we moeten dalen, maar doordat men dan verwacht dat slecht nieuws goed nieuws is voor rente besluit.... De banken en vastgoed gaan nog een storm tegemoet. De chippers gaan veel te hard en kunnen eigenlijk alleen nog maar dalen. Hoe lang houden ze deze hoge standen in stand...
57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links