Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (848,28)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 56,28%
Lager 43,72%

Vlees noch vis voor AEX; maakt Nvidia hooggespannen verwachtingen waar?

AEX opent vlak tot licht hoger in afwachting van cijfers Nvidia
Beeld: iStock

Beleggers lijken zich aan de zijlijn te positioneren, in afwachting van cijfers van Nvidia, na sluiting van Wall Street. De futures wijzen op een vlakke tot licht hogere opening na het verlies van dinsdag.

Alle ballen zijn vandaag gericht op Nvidia, dat pas laat vanavond de boeken opent. Ook verwerken beleggers de cijfers van drie bedrijven, die zojuist doorkwamen met hun cijfers: Wolters Kluwer, JDE Peet's en het Belgische zorgvastgoedbedrijf Aedifica.

Cijfers JDE Peet's

JDE Peet’s zag de omzet in de tweede helft van 2023 versnellen en de winstdruk afnemen. In de tweede jaarhelft steeg de omzet met 4,3% en over heel 2023 met 3,9%. Dat is iets beter dan analisten hadden verwacht. Voor 2024 mikt het koffiebedrijf op een organische groei die aan de onderkant uitkomt van de middellangetermijndoelstelling van 3 tot 5%.

Het bedrijf liep afgelopen jaar zware averij op door de situatie in Rusland en moest afgelopen zomer al de verwachtingen neerwaarts bijstellen.

De cijferpresentatie kunt u straks onder het genot van een kop koffie live bijwonen via deze link.

Cijfers Wolters Kluwer

Wolters Kluwer kwam zojuist ook over de brug. Ook daar is sprake van groei:

 

En de groei zet komend jaar naar verwachting door:

Het databedrijf heeft het aandeleninkoopprogramma van €1 miljard afgerond en zal dit jaar op dezelfde voet doorgaan. De eerste €100 miljoen hiervan is al binnen.

Cijfers Aedifica

Aedifica behaalde in 2023 een hogere EPRA-winst per aandeel van €5,02 en overtrof hiermee de verwachtingen. De huurinkomsten stegen met 15%, dankzij de oplevering van projecten en indexering van huren. Ook kreeg het zorgvastgoedbedrijf een eenmalige belastingteruggave van €9 miljoen, als gevolg van het verkrijgen van het FBI-regime in Nederland voor de jaren 2016 tot en met 2021.

UMG koopt en Fastned haalt op

Gisteravond waren er nog twee nieuwtjes. Universal Music Group (UMG) nam een belang van 25,8% in Chord Music Partners, dat de muziekrechten bezit van onder andere David Guetta, ZZ Top, John Legend en The Weeknd. De resterende aandelen blijven in handen van Dundee Partners. Private-equitybedrijf KKR stapt uit.

Fastned meldde dat de vorige maand reeds aangekondigde uitgifte van nieuwe obligaties meer dan €24 miljoen hebben opgebracht. De exploitant van snellaadstations kan het geld goed gebruiken voor verdere expansie. In oktober ging Fastned ook al met de pet rond. Toen haalde het ruim €30 miljoen op tegen dezelfde couponrente van 6%.

Het belangrijkste nieuws van vandaag kunnen we pas na sluiting van de beurs verwachten. Dan hebben we het natuurlijk over de cijfers van AMG, de notulen van de laatste vergadering van de Fed en vooral de cijfers van Nvidia. Verderop gaan we daar nader op in.

Azië toont twee gezichten

De Aziatische beurzen toonden vannacht, zoals wel vaker, twee gezichten. De Japanse Nikkei 225 is voor de derde handelssessie op rij gedaald. Wat ook niet hielp was dat het ondernemersvertrouwen van Japanse producenten, gemeten door Tankan, onder het nulpunt daalde. Dat is sinds april vorig jaar niet voorgekomen. Toch ziet technisch analist Royce Tostrams nog geen reden tot zorg. De Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen, schrijft hij in zijn column van vandaag.

Ook in Zuid-Korea kleurden de koersenborden rood. De Chinese beurzen daarentegen kropen verder uit het dal. Het optimisme werd gevoed door beter dan verwachte consumentenbestedingen tijdens de feestweek vanwege het Chinese nieuwjaar en een forser dan verwachte renteverlaging op vijfjarige leningen door de Chinese centrale bank. Verder kondigden de autoriteiten maatregel nummer zoveel aan om de malaise op de beurs tegen te gaan. Ditmaal richten ze het vizier op de zogenoemde quantfondsen.

Hier de standen van de belangrijkste indices op een rij, geklokt om 7.30 uur:

 • Nikkei 225: -0,2%
 • Shanghai Shenzhen CSI 300: +1,8%
 • Hang Seng (Hongkong): +1,2%
 • Kospi (Zuid-Korea): -0,2%

Chinese techreuzen lagen er goed bij. Elders was er wel koersdruk, en dan met name in de chipsector:

 • Alibaba: +1,5%
 • Baidu: +2,4%.
 • Prosus-deelneming Tencent: +2,1%
 • TSMC (dat levert aan Nvidia): -0,9%
 • Samsung -0,3%.

Rode koersenborden op Wall Street in afwachting van Nvidia

Na een extra lang weekend, vanwege President's Day, begon Wall Street met enig chagrijn aan de beursweek. De Dow Jones eindigde 0,17% lager, de S&P 500 daalde met 0,6% en techindex Nasdaq moest 0,92% prijsgeven.

Het lijkt erop dat de hoge koersen van met name techaandelen beleggers nerveus hebben gemaakt. Is het niet allemaal te hard gegaan? Dit speelde waarschijnlijk ook bij Nvidia, dat vanavond na sluiting van Wall Street de boeken opent, maar in aanloop daar naartoe 4,3% van de beurswaarde zag verdampen. In de nabeurshandel ging er nog eens bijna 2% af.

De cijfers van Walmart werden wel met gejuich ontvangen. De supermarktketen wist de verwachtingen te overtreffen, verhoogde het dividend met 9,2% én kondigde de overname van smart-tv-maker Vizio aan (die de groei in reclameactiviteiten moet versnellen). De koers steeg met 2,3%.

Er waren weinig macro-economische cijfers die richting konden geven. De zogeheten leading indicators waren in januari verder gedaald.

De indicatoren:  

 • De Europese futures duiden op een vlakke opening.
 • Een gemengd beeld in Azië vannacht: winst in China, verlies in Japan en Zuid-Korea
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) loopt wat op, naar 15,42, al is dat nog geen reden voor paniek.
 • De euro komt nauwelijks van zijn plek en noteert 1,0730 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse tienjaarsrente maakt een pas op de plaats en noteert 2,64%. Ook de Amerikaanse is niet vooruit te branden: deze doet 4,27%.
 • De goudprijs staat 0,4% hoger op $2.031,92 per troy ounce. 
 • De olieprijzen gaan naar beneden, waarbij het vooral bij Brent-olie uit de Noordzee hard gaat. Een vat WTI kost nu $77,14 en een vat Brent kunt u in uw garage zetten voor $81,58.
 • De bitcoin zit weer in de lift naar beneden: 0,3% eraf op $51.845,90. Om een en ander in perspectief te plaatsen: de totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten die er wereldwijd in omloop zijn bedraagt circa $2,08 biljoen, terwijl Nvidia in zijn eentje $1,7 biljoen doet.

De AEX opent naar verwachting 0,2% hoger.

Nieuws, advies, shorts en agenda

 • 08:16 Beursblik: weinig verrassingen bij JDE
 • 08:13 Lichtgroene opening AEX verwacht
 • 07:32 Hogere omzet en minder winstdruk JDE Peet's
 • 07:18 Japanse export blijft stevig stijgen
 • 07:14 Verdeeld beeld Azië maar herstel in China
 • 06:59 Europese beurzen openen naar verwachting iets lager
 • 06:50 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 06:50 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 06:50 Beursagenda: macro-economisch
 • 20 feb Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 20 feb Wall Street lager gesloten
 • 20 feb Olieprijs lager gesloten
 • 20 feb Wall Street koerst af op lager slot
 • 20 feb Europese beurzen overwegend lager gesloten
 • 20 feb Universal Music verwerft belang in Chord Music
 • 20 feb Fastned haalt 24 miljoen euro op met nieuwe obligatie
 • 20 feb Carrefour voert dividend flink op na winststijging

IEX maakt ook elke ochtend een overzicht van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Dat overzicht vindt u hier.

De AFM meldt deze shorts.

Adviezen

DSM Firmenich wordt getrakteerd op twee flinke koersdoelverhogingen:

 • DSM Firmenich: naar €96 van €88, maar advies blijft houden - Morgan Stanley
 • DSM Firmenich: naar €110 van €95, maar advies blijft houden - HSBC
 • Aperam: naar €30 van €31, advies blijft houden - Morgan Stanley

De agenda: Let op AMG en Nvidia en Fed-notulen

De cijfers van Wolters Kluwer, JDE Peet's en Aedifica heeft u al gezien. Nabeurs volgt AMG. Wie in dit aandeel belegt, is voor het rendement grotendeels afhankelijk van de nogal volatiele lithium- en vanadiumprijzen. Dat kan soms in uw voordeel uitpakken en soms in uw nadeel. Bij de Q4-cijfers die om 18.00 worden gepubliceerd, is waarschijnlijk sprake van het tweede. "Lithiumprijs zet AMG onder druk", waarschuwde Ivo Breukink van de IEX Beleggersdesk onlangs.

Analisten verwachten dat de jaaromzet van AMG afgelopen jaar gelijk is gebleven ten opzichte van het jaar ervoor, en uitkomt op circa $1,63 miljard. De Ebitda is volgens de consensus gedaald naar $322,48 miljoen (tegen $386,66 miljoen in Q4 van 2022). Dat is iets optimistischer dan de in november al neerwaarts bijgestelde raming van AMG zelf, van $320 miljoen.

Het volgende richtpunt betreft de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, u weet wel, toen de rente op hetzelfde niveau bleef. In de toelichting op dit rentebesluit liet Fed-voorzitter Jerome Powell er geen misverstand over bestaan dat de Fed meer vertrouwen nodig heeft dat de inflatie echt duurzaam naar de gewenste 2% beweegt, voordat een renteverlaging aan de orde is. Misschien scheppen de notulen iets meer duidelijkheid over de vraag wanneer de rente dan wél omlaag kan.

Maakt Nvidia de hooggespannen verwachtingen waar?

Zet u vooral ook de wekker om 22:00 uur. Dan vertelt Magnificent Seven-component Nvidia hoe het afgelopen kwartaal is verlopen: hét event van deze beursweek. Nvidia groeide vorige week uit tot het op twee na grootste bedrijf ter wereld qua marktomvang, na Apple en Microsoft.

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Hoewel de koers in de afgelopen anderhalf jaar maar liefst vijf keer over de kop is gegaan, krijgt het aandeel momenteel nog altijd van 19 analisten (van de 55 die Nvidia volgen) een strong buy-advies en van 32 analisten een buy-advies. Slechts vier beursvorsers geven een hold-advies. De meeste marktkenners zien dus nog opwaarts potentieel.

Dat zal van de resultaten moeten komen. Factset meldde dat de kwartaalomzet volgens voorspellingen van analisten is uitgekomen op $20,4 miljard: ruim drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar en circa 12% meer dan in Q3. Voor de winst per aandeel moet u rekenen op zo'n $4,59, tegen $0,57 een jaar eerder en $3,71 vorig kwartaal.

Minstens zo belangrijk is natuurlijk de prognose, want beleggers kijken niet in de achteruitkijkspiegel, maar vooruit. Hoe lang kan Nvidia nog zulke fraaie groeicijfers overhandigen? Hiervoor is het bedrijf uiteraard ook sterk afhankelijk van andere techbedrijven. Voor dit kwartaal rekenen analisten op een omzettoename van 208% tot $2,1 miljard en een winst per aandeel van $5.

Zulke hooggespannen verwachtingen maken het aandeel kwetsbaar voor een correctie als de cijfers of prognose tegenvallen. Aan de andere kant stond de koers in aanloop naar de cijfers toe wat onder druk. Bovendien hebben veel analisten in de laatste dagen voor de cijferpublicatie hun taxaties opwaarts bijgesteld, en dat is vaak een gunstig teken.

Hierbij voor de volledigheid de agenda voor de rest van de dag:

13:00 VS, hypotheekaanvragen - wekelijks
16:00 EU, consumentenvertrouwen, februari (voorlopig)
18:00 AMG, Q4-cijfers
20:00 VS, Federal Reserve, notulen
22:00 Nvidia, Q4-cijfers
22:00 Rivian, Q4-cijfers

Stem nu voor de Gouden Stier Publieksprijs

Het is ieder jaar weer spannend: de uitreiking van de Gouden Stier Publieksprijs. Sinds enkele jaren reiken we die uit aan de Beleggingsinstelling van het Jaar.

U bepaalt dus welke beleggingsinstelling de publieksprijs mee naar huis mag nemen. Want wie kan dat beter bepalen dan de particuliere belegger zelf?  Stemmen kan hier

En dan nog dit

Het Trump- en Biden-effect? Bij Democraten zit u goed met tech- en mediabedrijven. Bij de Republikeinen met olie en vrachtwagens.

Riemen vast voor Nvidia

Hierom is China in de ogen van velen 'uninvestable'

Gloort er hoop voor vastgoedbeleggers?

Veel succes vandaag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 18 apr AEX maakt zich op voor licht herstel, goud heeft het op de heupen
 2. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
 3. 17 apr Lijdt u aan FOMO of juist aan OMO? 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links