Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street zet nieuwe bullmarkt in de steigers

Wall Street zet nieuwe bullmarkt in de steigers
Beeld: ANP

Op Wall Street zijn dit jaar vrijwel alle beursindices opwaarts uitgebroken. Daarmee ligt de Amerikaanse aandelenmarkt uitstekend op koers voor een nieuwe bullmarkt. De terugtrekkende beweging van dinsdag op Wall Street doet geen afbreuk aan de positieve technische plaatjes op lange termijn.

Wall Street kan terugkijken op een prima cijferseizoen. Inmiddels heeft ruim tweederde van de bedrijven de boeken over het vierde kwartaal geopend. Volgens analisten heeft ruim driekwart van de bedrijven de winstverwachtingen weten te overtreffen. 

Inmiddels is er ook meer duidelijkheid, dus rust, aan het rentefront. De hardnekkige inflatie en de toename van de werkgelegenheid zou een renteverlaging in maart door de Fed zo goed als uitsluiten, zo wordt verwacht. 

Wall Street is technisch uitgebroken

Technisch bezien hebben vrijwel alle Amerikaanse indices hun relevante weerstand weten te breken en dus koopcondities weten te realiseren. Alleen de Nasdaq moet nog aan de bak. De Amerikaanse aandelenmarkten liggen er technisch bezien prima bij.

In mijn vooruitblik op 2024 van eind december had ik al aangegeven dat Wall Street uitstekend op koers ligt. En technisch krijgt dit geschetste scenario ook steeds concreter vorm. Wall Street staat klaar voor de volgende sprong vooruit.  

Deze keer bekijk ik de langetermijngrafieken van de belangrijkste Amerikaanse indices:

 • Dow Jones: solide koopsignaal met ruim 16% potentieel
 • S&P500: prille uitbraak, nog zo´n kleine 20% ruimte
 • SOX-index: krachtige uitbraak, nog ruim 30% opwaarts potentieel
 • Nasdaq Composite: flirt nu met cruciale barrière, na een uitbraak kan de index bijna 25% oplopen
 • NY-Nasdaq Transportation index: uitbraak en koopsignaal moeten nog gevalideerd worden, daarna nog een kleine 28% te gaan

Dow Jones maakt mini pullback

De Dow Jones-index heeft een hogere bodem gevormd boven de top van 2 januari 2022 rond 36.945,60. Hiermee is een succesvolle mini pullback achtergelaten. 

Eind vorig jaar had de Dow een koopsignaal gegenereerd, nadat dat vorige all-time high werd gebroken.

De Dow heeft dus het oude uitbraakniveau met succes teruggetest. De Dow heeft met de uitbraak van eind 2023 ruimte gekregen voor een verdere stijging. Ons eerste (berekend) koersdoel ligt op 45.000.

De Dow heeft dus nog een dikke 16% te gaan. De steun bevindt zich nu op het niveau van de top van 2 januari 2022 rond 36.945,60. 

De tweede steun ligt rond 32.297,92 punten (de bodem van 27 oktober). De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een sterke technische conditie.

Dow Jones index koers


S&P 500 genereert langetermijnkoopsignaal

De S&P 500-index heeft het vorige all-time high rond 4.818,40 punten (van januari 2022) in de afgelopen maand weten te breken. 

Nu het grillige koersverloop van de voorgaande twee jaar werd verlaten, is het technische plaatje serieus verbeterd. Opwaarts heeft de S&P 500-index, na dit koopsignaal, ruimte voor een verdere stijging met 6.000 als berekend koersdoel. Dat betekent dus nog zo'n kleine 20% te gaan. 

De steun ligt op 4.818,40 (top van 7 januari 2022). Er ligt een tweede steun rond 4.104,98 punten (de bodem van 24 mei).

De 200-dagenlijn beweegt mooi opwaarts. Dit signaleert een sterke technische conditie.

S&P 500-index koers

 

Amerikaanse halfgeleiderindex kiest het luchtruim

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, ligt er technisch prima bij. 

Nu de SOX-index de voormalige weerstand op 4.068,15 (het all-time high van 7 januari 2022) heeft gebroken, is een koopsignaal opgetreden. Omdat de SOX in uncharted territory beweegt, zijn er geen referentiepunten waar we ons op kunnen richten. Derhalve is voor de halfgeleiderindex het koersdoel 6.000 berekend, er is dus nog zo'n kleine 32% te gaan. 

Steun ligt nu op dat vorige al- time high rond 4.068,15 (van 7 januari 2022). De tweede steun is gevormd door de pullbackbodem rond 3.862,24.

De 200-dagenlijn van de SOX-index laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.


Nasdaq Composite flirt met all-time high

De Nasdaq Composite-index flirt met de horde rond 16.212,23 punten. De Nasdaq Composite-index staat slechts 1,5% onder dit all-time high van 26 november 2021. 

De Nasdaq heeft in de recente daling overigens wel een fraaie hogere bodem gevormd boven het niveau van de top van medio 2023 rond 14.446,55. Zolang de koers boven deze voormalige top weet te blijven, blijft het technische plaatje overeind.

Na een uitbraak boven de weerstand van 16.212,23 punten wordt 20.000 het volgende opwaartse koersdoel. Na de uitbraak is er dus nog een kleine 25% te verdienen.

De eerste steun van de Nasdaq Composite-index ligt op de pullbackbodem rond 14.446,55 (van 19 juli 2023). Het tweede vangnet bevindt zich op 12.543,86 punten (de bodem van 27 oktober 2023).

De stijgende 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite signaleert een positieve technische conditie.

 

Transportsectorindex breekt nipt uit

De NY-Nasdaq Transportation-index heeft het oude all-time high rond 6.949,44 punten (gevormd op 5 november 2021) gebroken. 

Deze uitbraak is te nipt, dus niet overtuigend genoeg. We kunnen daarom nog niet van een valide koopsignaal spreken. Na een geldige uitbraak zou een eerste koersdoel rond 8.250 berekend kunnen worden. Dus nog een kleine 28% te gaan.

De steun hebben we al verhoogd naar het niveau van het oude all-time high rond 6.949,44 punten.

De tweede steun ligt rond 6.314,52, de bodem van 19 januari. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat inmiddels wel al een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
 2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
 3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

84 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Newg77 14 februari 2024 09:30
  nog even door op de rente handy
  ik lees een zekere hoogland en hij refereert alleen maar naar een stevige renteverlaging vanwege de onhoudbare schuldenberg oa de creditcard doet al pijn en de oorlogseconomie moet worden gefinancierd
  links of rechtsom overzee zitten ze zo klem als een aap tussen 2 vuren (bekokstover kan deze er mee door?)
  een verhoging lijkt er iig niet meer in te zitten

  ik trek m ff door naar goud en zilver deze zakken nu door een bodem..mijn koersdoel 21.30 zilver binnen 2 week

  troo nog zilver?
 2. forum rang 6 ttroo 14 februari 2024 10:49
  De Stijgers zijn gisteren omgevallen.
  Nep groen. BPT in plaats van PPT. Biden Protection Team.
  Doja Cat is de Biden Project Team aan het rood verven.
  Herstel is te zwak maar vooral de waarderingen blijven duur, en in genoeg gevallen schreeuwend duur. Naarmate de dag vordert zien we we het heft in handen neemt.
  De beren of de stieren.

  10Y yields doen wat rood, moeten ook adem halen. Maar 10Y yields blijven goedkoop.
  Up move moet nog komen.
84 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links