Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Langetermijnkoopsignaal AEX Total Return-index

Langetermijnkoopsignaal AEX Total Return-index

De AEX Total Return-index heeft al op 24 januari het vorige all-time high van 3.004,52 punten van 19 november 2021 gebroken. Daarmee is de Nederlandse herbeleggingsindex de gewone AEX prijsindex voorgegaan en doorgebroken naar nieuwe all-time highs.

Technisch bezien heeft de AEX Total Return-index met de uitbraak een vers koopsignaal gegenereerd. In de voorgaande weken heeft de herbeleggingsindex een aanloop kunnen nemen, wat een hogere bodem rond 2.926,58 heeft opgeleverd. De meerjarengrafiek van de AEX Total Return-index bewijst dat beleggen in aandelen op de lange termijn lonend kan zijn. Inclusief herbelegde dividenden is de beurswaarde van de AEX Total Return-index sinds 2010 meer dan verzesvoudigd.

Technisch volgt de AEX Total Return-index de Duitse DAX-index en de Amerikaanse S&P500 index, die eerder al naar nieuwe koersrecords waren doorgestoten. De DAX-index en de S&P500 index, zijn beide eveneens herbeleggingsgraadmeters. Ik had de waarschijnlijkheid van de opwaartse doorbraak van de Nederlandse herbeleggingsindex recent op 80% berekend.

Wees erop alert dat zich sinds de uitbraak nog geen tussentijdse correcties zijn opgetreden. Dit sluit een proces van tijdelijke winstnemingen niet uit. Desondanks kunnen we basis van de pendulumswing al koersdoelen berekend worden. Het eerste koersdoel ligt rond 3.750 punten op, nog 17% opwaarts potentieel. Het tweede koersdoel bevindt zich iets boven 4.000 punten, nog 25% opwaarts potentieel. Voor de gewone ´AEX prijsindex correspondeert dit met koersdoelen van 987 en 1.055.

Vandaag bekijk ik de korte- en langetermijnplaatjes van de Nederlandse herbeleggingsindex, alsmede meerjarengrafiek vanaf 2010.

Korte termijn: AEX Total Return-index zet nieuwe koersrecords

De AEX Total Return index heeft alle hordes en barrières van betekenis gebroken, waarmee een technisch koopsignaal is gegenereerd, Op de korte termijn is de horde 3.046,56 (intraday topje van 14 december 2023) is gebroken. Iets hieronder bevond zich het all-time high van eind 2021 rond 3.004,52 punten.

Aan de bovenkant is er ruimte richting 3.450 (eerste berekende korte termijn koersdoel). De steun ligt op 2.926,58 (bodem van 17 januari). Wees erop alert dat zich sinds de uitbraak geen tussentijdse correcties zijn opgetreden. Dit sluit een proces van tussentijdse winstnemingen niet uit. De AEX Total Return-index oogt technisch zeer interessant. De Nederlandse herbeleggingsindex is bezig een serie nieuwe koersrecords te vestigen. 

 

AEX Total Return herbeleggingsindex


Lange termijn: Herbeleggingsindex zet opmars met kracht voort

De uitbraak is na enkele pogingen, medio en eind 2023, eindelijk geslaagd. Het technische beeld is serieus verbeterd nadat de horde rond 3.004,52 op basis van de slotkoers met meen dan 3% is overschreden. Bovendien is de voormalige horde definitief (langer dan 3 dagen) en overtuigend (met meer dan 3%) gebroken. Aangezien de Nederlandse herbeleggingsindex thans in uncharted territory, dus onontgonnen gebied, verkeert zijn er geen referentiepunten. Daarom moet het volgende koersdoel berekend worden.

Na deze uitbraak wordt 3.750 het berekende lange termijn koersdoel. Dit koersdoel is gebaseerd op de pendulumswing puntentelling-methode (zie uitleg onderaan). De recente serie hogere koersbodems gaf al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij)kopen.

Steun voor de AEX Total Return-index ligt rond 2.926,58 punten (bodem van 17 januari). Ook op de lange termijngrafiek valt op dat zich sinds de uitbraak nog geen correcties zijn opgetreden. Dit sluit tussentijdse winstnemingen dus niet uit. De stijgende 200-dagenlijn van de AEX Total Return-index wijst op een positieve technische conditie.

AEX Total Return herbeleggingsindex 

Meerjarengrafiek: AEX Total Return-index breekt all-time high 3.004,52

De meerjarengrafiek van de AEX Total Return-index sinds 2010 bewijst dat beleggen op de lange termijn lonend is. Sinds 2010 is de Nederlandse herbeleggingsindex ruim verzesvoudigd in beurswaarde. 

De serie steeds hogere bodems heeft de  koopkracht onder beleggers meerdere keren bewezen. Elke grote correctie is opgevangen boven de vorige dip. Bovendien zijn de meeste correctiebodems als succesvolle pullback gevormd. 

Het valt mij op dat de meeste eerdere koerdoelen op basis van de pendulumswing gehaald zijn. Ik heb de pendulumswing methode met de blauwe verticale staafjes gemarkeerd.

Het laatste langetermijn-koopsignaal is opgetreden nadat de horde 3.004,52 (gevormd op 19 november 2022) met meer dan 3% opwaarts is gebroken.

Koersdoelen op basis van de pendulumswing: 

 • Conservatieve telling: Op basis van de puntentelling ligt het berekende lange termijn koersdoel op 3.750.
 • Progressieve telling: Op basis van de procentuele telling ligt er een koersdoel iets boven de 4.000 punten.

 

 

Uitleg pullbackbodem

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op als weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken. Statistisch onderzoek wijst uit dat na pullbackbodem C de kans op een doorbraak boven top H groter is dan 80%. 

Koersdoelen op basis van de pendulumswing kunnen als volgt berekend worden:

 • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
 • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is een koopsignaal gevalideerd
 • Met de conservatieve methode is het koersdoel te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt (het niveau van het koopsignaal)
 • Met de progressieve methode is het koersdoel te berekenen door de procentuele afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt (het niveau van het koopsignaal)

Pullback

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Draagvlak Nederlandse beurs blijft broos 143
 2. 21 feb Japanse beurs kan nóg verder knallen en zelfs in waarde verdubbelen 137
 3. 20 feb Bitcoin drukt door 59

Gerelateerd

Reacties

180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 9 februari 2024 09:18
  Goedemorgen,

  'The S&P 500's forward price-to-earnings ratio — a commonly used metric to value stocks — this week rose to 20.4 times, a level last reached in February 2022, according to LSEG Datastream. That puts it far above the index’s historic average of 15.7.'

  finance.yahoo.com/news/analysis-p-500...

  Gr
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 februari 2024 10:11
  Goedemorgen,

  de S&P 500 en de Nasdaq 100 bereiken voor de zoveelste keer een ATH het kan niet op en de sky is the limit ;-))

  Zolang het duurt natuurlijk en wanneer kopers zich beginnen af te vragen of de prijzen niet te ver zijn doorgeschoten en koers/winst verhoudingen wel erg hoog zijn geworden en de paniek toeslaat kan het hard gaan met dalen.
 3. forum rang 4 Martijn 9 februari 2024 10:18
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 9 februari 2024 10:11:

  Goedemorgen,

  de S&P 500 en de Nasdaq 100 bereiken voor de zoveelste keer een ATH het kan niet op en de sky is the limit ;-))

  Zolang het duurt natuurlijk en wanneer kopers zich beginnen af te vragen of de prijzen niet te ver zijn doorgeschoten en koers/winst verhoudingen wel erg hoog zijn geworden en de paniek toeslaat kan het hard gaan met dalen.
  Ik heb nu echt hoogtevrees gekregen.
  Ik handel nooit veel in opties,ik zit altijd long of short,maar nu is het wel een lucratieve handel.
 4. forum rang 6 Doptieman 9 februari 2024 11:19
  De laatste index puts worden na een turbo stijging van 82 puntjes voor een appel en
  een ei weer terug gekocht en als dat
  proces klaar is (bijna denk ik ) dan zou de AEX wel weer eens flink kunnen corrigeren...
  Maar eerst zal horde 850 en hoger wel op het programma staan.
  Echt , ik sta nu nergens meer van te kijken! Logisch Toch?
 5. forum rang 9 Calimero 9 februari 2024 11:22
 6. forum rang 6 Doptieman 9 februari 2024 12:05
  Lijkt toch wel een heel populair gokspelletje hoor die Index opties !!
  Gisteren werden er let wel 73000 contracten verhandeld en normaal ligt dat zo rond
  de 35000.. De onderliggende waarde loopt wel in de tientallen miljarden denk ik ..
  Zal vast zijn invloed niet missen op de AEX en dan de future markt nog en al die
  andere derivaten die gelinkt zijn aan de AEX.. man man wat een geld.... Ciao,
180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links