Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verdeeld technisch beeld defensie-aandelen

Verdeeld technisch beeld defensie-aandelen

Beleggen in de defensiesector is controversieel en stuit vaak op ethische bezwaren. Veel vermogensbeheerders, banken en pensioenfondsen houden zich verre van de wapenindustrie. Ook ik heb gemengde gevoelens over deze industrietak.

Maar ik krijg er wel regelmatig vragen over. Daarom wil ik deze keer de technische plaatjes tegen het licht houden van enkele bedrijven op de beurs in de defensiesector.

Ik bekijk drie Europese aandelen: Thales Group, Thyssen Krupp en Airbus en drie aandelen op Wall Street: Boeing, General Dynamics en Lockheed Martin.

In de de wapenindustrie gaat jaarlijks meer dan $600 miljard om. Maar het is niet zo dat alle aandelen in deze sector uitzonderlijk goed presteren. Opvallend genoeg zijn de underperformers te vinden op Wall Street, terwijl de Europese defensieaandelen het redelijk doen.

Dit zijn de 2023-prestaties: Thales Group (+15%), Thyssen Krupp (+19%) en Airbus (+16%). Op Wall Street: Boeing (+0,5%), General Dynamics (-2,5%) en Lockheed Martin (-7,5%). 

Ter vergelijking de rendementen over 2023 van de betreffende aandelenbeurzen: S&P500 (+14,5%), Nasdaq Composite  (+30%), Eurostoxx50 (+9,5%), DAX  (+8,8%), CAC40 (+8,65%), AEX (+6,5%).

Thales Group

Thales Group is een wereldwijde onderneming die actief is op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie. De defensieactiviteiten vormen het belangrijkst onderdeel.

Thales Group doet het even rustig aan. Thales Group consolideert, maar blijft binnen de stijgende trend. De steun rond 126,45 (bodem van 16 maart) vormt een hogere pullbackbodem boven de toppen van 2022.

Slaagt Thales Group erin om boven de laatste piek rond 145,70 (van 13 oktober) uit te stijgen, dan kan de stijgende trend weer worden opgepakt en mag verdere koersstijging tegemoet worden gezien. Berekend koersdoel ligt op 155.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De gematigd opwaartse richting van de B.O.B.-indicator van Thales Group suggereert iets betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt.

Airbus Group

Airbus  is een vliegtuigbouwer die in 1970 ontstond in een samenwerkingsverband tussen Aérospatiale en Deutsche Aerospace. Airbus Military is onderdeel van Airbus Defence & Space, dat militaire transportvliegtuigen ontwikkelt en bouwt. 

De recente correctie brengt Airbus Group terug naar de voorliggende koerstoppen rond 120. Zolang de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Weerstand ligt op 139,40 (top van 24 januari 2020). Steun hanteren we op 120 (van 29 juli 2021).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Airbus Group laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De opwaartse B.O.B.-indicator signaleert dat Airbus Group beter presteert dan de rest van de markt.

 

ThyssenKrupp

ThyssenKrupp is een van de grootste technologiebedrijven van de wereld. De militaire tak bouwt onder andere marineschepen zoals onderzeeboten en fregatten. 

ThyssenKrupp beweegt in horizontale richting tussen 5,95 (bodem van 24 maart) en 7,77 (top van 21 april). Wacht op nieuwe technische signalen. De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop.

Bij ThyssenKrupp ligt de 200-dagenlijn vlak, terwijl de koers eromheen cirkelt. Dit signaleert een neutrale technische conditie. De licht stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat ThyssenKrupp wat beter presteert dan de rest van de markt.

De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van ThyssenKrupp met dat van het marktgemiddelde.

 

Boeing 

Boeing is de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Boeing maakt ook militaire toestellen, zoals de bommenwerper F/A-18 Hornet en de straaljager F-15 Eagle. Verder richt Boeing zich op cyberveiligheid en duurzame energie. Boeing wordt geplaagd door schandalen – zoals de crashes van de 737 MAX-toestellen.

Boeing oogt technisch zwak. Zowel de stijgende trend als de voormalige koersbodem is gebroken. Neerwaarts is er ruimte richting steun 120,99 (bodem van 30 september 2022). Een lagere koerstop zou de uitbraak bevestigen. De weerstand ligt op 243,10 (top van 4 augustus).

Bij Boeing krult de 200-dagenlijn omlaag, terwijl de koers eronder is gezakt. Dit duidt op een verslechtering in de technische omstandigheden.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult neerwaarts om en geeft aan dat Boeing minder begint te presteren dan de markt. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van Boeing met dat van het marktgemiddelde.

 

General Dynamics Corporation 

General Dynamics Corporation produceert onder meer tanks, onderzeeërs, raketwerpers, machinegeweren en geavanceerde encryptiesoftware. General Dynamics heeft ook te maken met rechtszaken, onder andere over milieuschade en het schenden van de privacy van werknemers. 

General Dynamics heeft de correctieve fase, alsmede het patroon met lagere toppen, gebroken. General Dynamics Corporation genereerde hierdoor een technische verbetering. Berekend koersdoel zien we rond 300. Er ligt een tussenliggende horde rond $253,94 (top van 13 december 2022). Steun hanteren we op 214,53 (bodem van 6 oktober).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van General Dynamics Corporation draait opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat General Dynamics Corporation minder presteert dan de markt. Alleen in de laatste maanden loopt General Dynamics weer iets meer in pas met de rest van Wall Street. 

 

 

Lockheed Martin Corporation 

Lockheed Martin Corporation, grootste wapenproducent ter wereld, levert onder meer gevechtsvliegtuigen, raketten, satellieten en radarsystemen. Lockheed Martin krijgt kritiek over de betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, waar het wapens levert aan Saoedi-Arabië. Ook wordt Lockheed Martin in verband gebracht met corruptie en belastingontwijking. 

Lockheed Martin heeft eerder de uptrend gebroken. Nu Lockheed Martin Corporation echter weer boven de voormalige bodem kruipt, wordt de voorgaande uitbraak teruggegeven. Er ligt steun op 393,77 (bodem van 6 oktober). De weerstand ligt rond 479,50 (top van 21 juli).

De 200-dagenlijn van Lockheed Martin Corporation laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

De dalende  B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Lockheed Martin Corporation achter blijft bij de rest van de markt.

  

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieaandelen on the move 25
  2. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53
  3. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104

Gerelateerd

Reacties

111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 november 2023 08:43
    quote:

    Pannenkoek schreef op 9 november 2023 08:37:

    Heb gister, eind van de middag, de AX2 straddle geschreven voor 575 euro. Ben benieuwd hoeveel theta er zo uit knikkert.

    Goedemorgen overigens
    Goedemorgen Pannenkoek,

    zou je die straddle kunnen laten zien, kan ik wat van leren?
  2. [verwijderd] 9 november 2023 09:07
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 9 november 2023 08:43:

    [...]

    Goedemorgen Pannenkoek,

    zou je die straddle kunnen laten zien, kan ik wat van leren?
    Hoe bedoel je laten zien? Ik heb zowel de AX2 put 735 als de AX2 call 735 geschreven. Daar kreeg ik 575 euro voor.

    Tot nu toe pakt het echter niet goed uit. Verd*mme Adyen! :))
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 november 2023 09:10
    quote:

    Pannenkoek schreef op 9 november 2023 09:07:

    [...]

    Hoe bedoel je laten zien? Ik heb zowel de AX2 put 735 als de AX2 call 735 geschreven. Daar kreeg ik 575 euro voor.

    Tot nu toe pakt het echter niet goed uit. Verd*mme Adyen! :))
    Bedankt, ik las het gisteravond over Adyen met een enorme prijsverhoging, dat is balen voor je.
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 9 november 2023 09:27
    quote:

    antiflow schreef op 9 november 2023 09:13:

    Volgens mij worden er weer vieze spelletjes gespeeld met de AEX
    Het valt mij op dat sinds 03/11 het slot steeds op het ongeveer hetzelfde niveau sluit en wat er met Adyen gebeurt in Amerika , daar heb je geen enkele invloed op.
    Ze zijn nog hard aan het rekenen want prijs staat nog stil.
  5. antiflow 9 november 2023 09:31
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 9 november 2023 09:27:

    [...]

    Het valt mij op dat sinds 30/10 het slot steeds op het ongeveer hetzelfde niveau sluit en wat er met Adyen gebeurt in Amerika , daar heb je geen enkele invloed op.
    Ze zijn nog hard aan het rekenen want prijs staat nog stil.
    Er is allang een prijs maar die willen ze niet laten zien. Ook de invloed op de AEX wordt afgekalfd, overige aandelen drukken het zaakje expres
111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links