Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese banken technisch nog niet uit de problemen

Bankensector heeft het lastig
Beeld: iStock

Nederlandse bankaandelen hebben het niet makkelijk dit jaar. Was het eerst de hoge inflatie en de sterk oplopende rente, waar de banksector last van had, nu waait er een gure wind uit Den Haag. De plannen van het demissionaire kabinet de bankbelasting flink te verhogen vallen slecht op de beurs en en leidde tot stevige koersdalingen. 

Bankaandelen reageerden in eerste instantie heftig met koersdalingen tot wel 6%, de laatste dagen is er echter weer wat rust.

Politiek Den Haag overweegt niet alleen de bankenbelasting te verhogen, maar ook een mogelijke belastingheffing op inkoop eigen aandelen in te voeren. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft een motie ingediend om de bankenbelasting met €350 miljoen te verhogen. Ook wil hij de inkoop van eigen aandelen belasten, wat de Staat circa €1,2 miljard moet opleveren.

Overigens vinden analisten de koersdruk als gevolg van de motie overdreven, want het is nog maar de vraag of de plannen daadwerkelijk doorgang vinden. Ik heb hier al eerder aandacht besteed aan het stroeve koersverloop van de banksector. 

Achterblijvers

Tot dusver dit jaar blijven Nederlandse banken achter bij hun Europese concullega's. De Europese banken sector index doet het in 2023 prima met een  performance van bijna +15%. ABN Amro steekt daar met +2% bleekjes bij af. ING doet +9%. 

Eeuwige overnamekandidaat Van Lanschot Kempen boekte in 2023 een winst van ruim 15%. Ook op de Duitse beurs is er geen eenduidig beeld. Daar bedroeg de in 2023 winst voor Commerzbank +8%, maar verloor het veelgeplaagde Deutsche Bank ruim 4,5%.

De Franse bankensector presteert iets beter: BNP Parisbas staat in 2023 op +13%, Credit Agricole won dit jaar tot dusver 17%. Bij onze zuiderburen liet KBC het kopje hangen met een minnetje van 1%.

In de Europese bankensector is aandelenselectie uiterst belangrijk. Ik wil nogmaals benadrukken dat niet alle banken het goed doen en dat beleggers dus zeer kritisch moeten zijn over hun aandelenselectie. Ik bespreek de Euro Stoxx Sector Banks, ING, ABN Amro, Van Lanschot Kempen, Commerzbank, Deutsche bank, Credit Agricole, BNP Parisbas en KBC. 

Euro Stoxx sector Banks vormt hogere bodems

De Euro Stoxx sector Banks, die alle grote Europese banken volgt, heeft dit voorjaar een flinke sprint gemaakt. Maar de afgelopen weken blijft de koers wat hangen. 

Desondanks worden onder weerstand 114,54 (top van 28 juli) hogere bodems gevormd, wat aangeeft dat er vraag naar Europese banken is. Het technische beeld klaart verder op na een doorbraak en slotstand boven de weerstand. Steun ligt er rond 105,60 (bodem van 8 september).

De 200-dagenlijn draait weer opwaarts. Positief is bovendien dat de index boven de 200-dagenlijn beweegt. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese autosector de rest van de markt inhaalt. 

 

 

ING doet flinke stap terug

Het technische plaatje van ING loopt niet over van kracht. ING laat met de doorbraak van de stijgende trend en de laatste koersbodem een technische verzwakking zien.

Deze signalen geven verkoopdruk aan en maakt naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdaling richting steun 9,59 (bodem van 24 maart). Weerstand is gevormd op 13,57 (top van 1 september).

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde vlakt de stijgende trend wat af. Dit wijst op een minder sterke technische conditie. De opwaarts draaiende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van ING suggereert nog wel betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

ABN Amro nog in de problemen

ABN AMRO oogt zwak, nu steun rond €13,01 (bodem van 24 maart) wordt getest. Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij ABN AMRO voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. 

Er ligt weerstand rond €16,98 (gevormd op 10 januari 2020). Het stijgend verloop 200-daags voortschrijdend gemiddelde vlakt wat af. Dit wijst op een minder sterk technische profiel. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) draait neerwaarts om. Dat suggereert mindere prestaties vergeleken met de rest van de markt. 

 

Van Lanschot Kempen valt te hard terug

Van Lanschot Kempen was dit voorjaar nog een rijzende ster, maar laat nu het kopje hangen. Eeuwige overnamekandidaat Van Lanschot Kempen verliest aan kracht nu de uitbraak boven de laatste koerstoppen niet is vastgehouden.

Nu Van Lanschot Kempen terugzakt onder de voormalige toppen wordt de eerdere uitbraak geneutraliseerd. We zien nu een test van de steun 25,30 (bodem van 23 februari). 

Na een doorbraak onder steun 25,30 wordt 21,10 het volgende neerwaartse koersdoel. Weerstand ligt op 31,85 (top van 11 augustus). De stijgende 200-dagenlijn van Van Lanschot Kempen buigt af, dat wijst op een minder positieve technische conditie. De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Van Lanschot Kempen suggereert nog betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

Commerzbank geeft lagere top

Commerzbank vormt, binnen de uptrend, een eerste lagere top  rond 11,35 (top van 21 juli) die verkoopdruk signaleert. Het technische plaatje stagneert hiermee iets. Bij een daling onder steun €9,11 (bodem van 19 mei) zou een verdere verzwakking optreden richting  €8,31.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde vlakt wat af. Dat wijst op een iets mindere technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Commerzbank tendeert zijwaarts. Dat suggereert vlakke prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

 

Deutsche Bank komt terug

Deutsche Bank komt terug na een zeer lastige periode. Dit voorjaar was er onrust onder beleggers over de gezondheid van de bank, waarbij de gelijkenissen met het geredde Credit Suisse zeker niet helpen voor Deutsche. 

Deutsche Bank is opgeveerd vanaf de bodem rond €8,90 (bodem van 30 juni). Deutsche Bank oogt technisch bezien neutraal tussen steun 9,51 (bodem van 8 september) en weerstand 10,71 (top van 28 juli). Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers.

De vlakke 200-dagenlijn wijst op een neutrale technische conditie. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult op, dat signaleert dat Deutsche Bank weer iets beter presteert vergeleken met de rest van de markt.

 


Credit Agricole test weerstand

Credit Agricole vormt hogere bodems, die gretige kopers signaleren. Er ligt steun op €9,54 (de bodem van 24 maart). Na een uitbraak boven weerstand op €11,94 (gevormd op 10 februari) komt het volgende koersdoel rond €14,27 te liggen. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft voorzichtig opwaarts gericht. Dat wijst bij Credit Agricole op een verbeterend technisch plaatje. De opwaartse tendens van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Credit Agricole weer beter presteert dan de markt. 

 

 

BNP Paribas kiest nog geen richting

BNP Paribas beweegt op en neer tussen steun €40,67 (de bodem van 15 juli 2022) en weerstand €69,17 (gevormd op 3 november 2017). Binnen deze range is het technische plaatje onduidelijk.

Er is wel voldoende ruimte tussen de steun en de weerstand om het aandeel te traden. Dat betekent dat de speculatieve belegger korte ritjes maakt en op tijd in- en uitstapt. Op korte termijn tendeert de koers opwaarts.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van BNP Paribas laat een matig opwaarts verloop zien. Dit wijst op een gematigde positieve technische conditie. 

De neerwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult weer opwaarts en geeft aan dat BNP Paribas weer iets beter gaat presteren dan de markt. 

KBC beweegt neutraal

KBC laat al het gehele jaar een neutraal verloop zien. Dit impliceert dat kopers en verkopers elkaar in evenwicht houden. Op de grafiek vormt zich een zijwaarts gericht koersverloop tussen steun €56,96 (bodem van 19 mei) en weerstand €69,64 (top van 11 augustus).

De 200-dagenlijn van KBC buigt neerwaarts af.  Dit duidt op een verzwakkende technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) buigt de uptrend om, wat suggereert dat KBC vergeleken met de rest van de markt weer achterop raakt.  

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 20 feb Bitcoin drukt door 59
 2. 16 feb De AEX weet overeind te blijven: is de correctie al achter de rug? 200
 3. 15 feb Grondstofprijzen dalen, met name gasprijzen 109

Gerelateerd

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 28 september 2023 08:40
  Dank Royce voor de duiding .

  Beursblik: bankentaks geen immense tegenslag voor ABN AMRO

  Minister van financiën Sigrid Kaag maakte er bezwaar tegen en premier Mark Rutte betwijfelde of het voorstel voor de belasting op aandeleninkopen al voor januari 2024 kan worden ingevoerd.

  Binnen vier weken zal er nogmaals worden gestemd in de Tweede Kamer over de voorgestelde aanpassingen aan de begroting, en daarna moet de Eerste Kamer er nog over stemmen.

  Maar donderdag bleek uit een melding in het register van de Autoriteit Financiële Markten dat het belang is verkleind tot 49,97 procent.

  Wat een Prachtig nieuws toch weer voor ABN AMRO en tevens ook nog eens overname kandidaat .
 2. forum rang 7 handyman6 28 september 2023 09:19
  Schreef het gister al: die woekerpolis shit valt in een slechter wordend beurs sentiment.NN en ASR dalen nog wel door ,helemaal nu er over miljarden ipv miljoenen aan schadevergoedingen wordt gespekuleerd....
  NN naar €25?
  ASR naar €30?
  Als het maar geen Adyennetjes worden,vallende messen....
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 september 2023 09:46
  quote:

  handyman6 schreef op 28 september 2023 09:19:

  Schreef het gister al: die woekerpolis shit valt in een slechter wordend beurs sentiment.NN en ASR dalen nog wel door ,helemaal nu er over miljarden ipv miljoenen aan schadevergoedingen wordt gespekuleerd....
  NN naar €25?
  ASR naar €30?
  Als het maar geen Adyennetjes worden,vallende messen....
  Goedemorgen,

  gisteren ook al gevraagd, zou bij de overname van Aegon het schikken van de woekerpolis niet in de overnameprijs meegenomen zijn, wanneer het antwoord ja is, dan is deze koers reactie overdreven en een mooie kans om beide of een van beide in de porto te nemen of opties of turbo's te kopen.
  Mijn voorkeur gaat uit naar turbo's.
  Moet wel even draaien natuurlijk.
 4. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 28 september 2023 09:56
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 28 september 2023 09:46:

  [...]

  zou bij de overname van Aegon het schikken van de woekerpolis niet in de overnameprijs meegenomen zijn
  Die witboordjes houden elkaar onderling natuurlijk ook voor de gek. Dat is wel (ver)zeker(d).
 5. forum rang 7 easy56 28 september 2023 09:58
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 28 september 2023 09:46:

  [...]

  Goedemorgen,

  gisteren ook al gevraagd, zou bij de overname van Aegon het schikken van de woekerpolis niet in de overnameprijs meegenomen zijn, wanneer het antwoord ja is, dan is deze koers reactie overdreven en een mooie kans om beide of een van beide in de porto te nemen of opties of turbo's te kopen.
  Mijn voorkeur gaat uit naar turbo's.
  Moet wel even draaien natuurlijk.
  of aparte clausule ingeval toekenning claims.

  maar zowiezo is aandelen waarde asr veel minder waard bij aegon.
 6. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 september 2023 10:02
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 28 september 2023 09:46:

  [...]

  Goedemorgen,

  gisteren ook al gevraagd, zou bij de overname van Aegon het schikken van de woekerpolis niet in de overnameprijs meegenomen zijn, wanneer het antwoord ja is, dan is deze koers reactie overdreven en een mooie kans om beide of een van beide in de porto te nemen of opties of turbo's te kopen.
  Mijn voorkeur gaat uit naar turbo's.
  Moet wel even draaien natuurlijk.
  IK lees net dat ASR de polissen erbij heeft gekregen en een gegeven paard moet je niet in de mond kijken ;-))
 7. treasury t 28 september 2023 10:11
  Eigen schuld dikke bult...Terecht dat de rechter stelt dat er onvoldoende transparantie is verstrekt aangaande kosten en opbrengsten.Jaren geleden is mede door deze produkten DSB ten onder gegaan.....wel of niet onder volmacht door haar verkocht.
  Aegon en later NN enz waren de ontwikkelaars van deze producten.Ben benieuwd hoe dit afloopt.
 8. forum rang 7 handyman6 28 september 2023 10:17
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 28 september 2023 09:56:

  [...]

  Die witboordjes houden elkaar onderling natuurlijk ook voor de gek. Dat is wel (ver)zeker(d).
  Das hetverschil tussen Ami's en Europeanen? De Ami's verkopen Monsanto om van mogelijke giga claims aftezijn. En de Europeanen kopen die Glyfosat zooi,juist omdat ze het lekker goedkoop vonden en denken dat het met die claims wel los loopt of erg meevalt? Aegon had het wel door,die verpatste de polissen asap.
  De woekerpolis sleept hier immers al 20 jaar.Philips slaapzooi sinds 2010 en Gronings gas etc duurt ook al jaren.But the times they are a- chan- ging,zou Bobby Dylan zingen.
  ;-)
 9. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 september 2023 10:30
  quote:

  treasury t schreef op 28 september 2023 10:11:

  Eigen schuld dikke bult...Terecht dat de rechter stelt dat er onvoldoende transparantie is verstrekt aangaande kosten en opbrengsten.Jaren geleden is mede door deze produkten DSB ten onder gegaan.....wel of niet onder volmacht door haar verkocht.
  Aegon en later NN enz waren de ontwikkelaars van deze producten.Ben benieuwd hoe dit afloopt.
  Het is gewoon triest dat veel mensen geld hebben ingelegd voor een aanvullend pensioen, levensverzekering of reservepotje en door de klaarblijkelijk niet vermelde hoge kosten hun geld zagen verdampen maar dan wel achteraf.
  Maar je moet er van bewust zijn dat al dit soort producten ook een verdienmodel zijn van de uitgever maar uiteraard wel schandalig dat er zoveel kosten werden berekend dat het resultaat negatief uitpakt voor de deelnemers, terecht dat men naar de rechter stapte en uitgevers aansprakelijk stelde voor het verlies waar men op positieve resultaten had gehoopt.

  Ben benieuwd of er van te voren ook melding van is gemaakt dat resultaten ook konden tegenvallen.
 10. forum rang 7 handyman6 28 september 2023 10:56
  Heb de Aegon boys destijds ook( ongevraagd!!) aan de deur gehad met hun polispraatje,weet ik nog,met zijn 2 en waren ze .Omdat ik zelf een ( kleine) porto had opgebouwd, en geen interesse had ,waren we gauw klaar: ik woonde destijds 3 hoog en het viel me meteen op , dat ze linia recta de trap afliepen naar een volgend adres ,in een ander gebouw? Doelgericht colporteren? Vond het toen ook al heel vreemd,nu weet ik beter,haha.
  Zoals nu Jehova's witnesses lijstjes met mogelijke " bekeerlingen"regelmatig bezoeken en de rest overslaan....
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links