Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Fed en rente-angst duwen markten omlaag

De financiële markten op donderdag 21 september 2023

De niet-renteverhoging van de Fed van gisteren hakt er vandaag stevig in. Doordat de Amerikaanse economie beter draait dan verwacht en de inflatiestrijd nog niet is gewonnen, zou de Fed er later dit jaar alsnog een kwartje bovenop doen. De toon van Fed-president Jerome Powell was tijdens de aansluitende persconferentie allesbehalve dovish. Zowel de koersen van aandelen en obligaties gingen over een breed front omlaag; eerst in de VS, toen in Azië, daarna in Europa, en vervolgens nogmaals in de VS.

Dat de Fed de rente ditmaal niet verhoogde, kwam niet als een verrassing. Daarover bestond een brede consensus. De grote vraag was vooral of de Fed een einde aan de renteverhogingen zou bekendmaken, en misschien wel al iets zou vertellen over een eerste renteverlaging. Niets van dit alles.

Een mogelijke extra renteverhoging binnen afzienbare tijd is niet het nieuws waar beleggers blij van worden. De Fed blijft hawkish en verandert niet in een duif. Dat kan ook, want zolang de Amerikaanse economie overeind blijft, kan de strijd tegen inflatie met alle middelen worden gevoerd.

IEX Premium: Meevaller Just Eat Takeaway in de VS

Analist Martin Crum: "Tijdens de pandemie werd er een maximum gesteld aan fees die maaltijdbezorgers in rekening mochten brengen. Bijzonder genoeg werd deze fee cap ook ná de pandemie gehandhaafd. De rechter in de VS heeft daarvan inmiddels vastgesteld dat dit tegen de wet is. Goed nieuws voor JET, in meerdere opzichten. Allereerst zullen de cijfers van Grubhub een boost krijgen als de fee cap tot het verleden behoort. En dat betekent tevens ook dat - als JET erin slaagt een koper voor de Amerikaanse dochter te vinden - dat de verkoopopbrengst aanzienlijk hoger zal uitpakken."

Er is overigens ook nog een mogelijke Amerikaanse tegenvaller op komst, maar analist Crum blijft de toekomst van Just Eat takeaway zonnig inzien, waarbij van aandeelhouders wel het nodige geduld wordt gevraagd. Koersdoel?

IEX Premium: Cofinimmo biedt 9% dividend, maar is ook risicovol

Cofinimmo is een ontwikkelaar en uitbater van voornamelijk zorgvastgoed. Het bedrijf investeerde in zijn beginjaren alleen in kantoorvastgoed, maar vanwege de toenemende leegstand richt het Belgische vastgoedfonds zich sinds 2005 steeds meer op woon/zorgcentra. Mede door de vergrijzing neemt de behoefte aan zorgvastgoed structureel toe en is er relatief weinig kans op leegstand. De totale vastgoedportefeuille is inmiddels uitgegroeid tot €6,2 miljard. Hiervan komt 73% op het conto van zorgvastgoed.

Maar is Cofinimmo ook een goede belegging? Analist Niels Koerts: "Cofinimmo is geen succesverhaal op de beurs en gezien de stijgende rente gaat dit beeld op korte termijn niet snel veranderen. Hoe hoger immers de rentelasten, hoe lager de waarde van het vastgoed."

IEX Premium: EVS Broadcast is een aantrekkelijk geprijsde nichespeler

EVS Broadcast is een Belgisch bedrijf dat apparatuur maakt voor live video-uitzendingen. Kopers van deze uitrusting zijn natuurlijk televisiemaatschappijen, maar het kan ook gaan om ook stadions, kerken en overheidsinstellingen.

Analist Hildo Laman: "EVS Broadcast is een bedrijf met een goede marktpositie in een niche-sector. Financieel staat het er goed voor en het dividendrendement is goed te noemen voor een bedrijf in zijn soort. Ook in een klimaat waarbij de rente langer aan de hoge kant blijft, is de waardering niet hoog te noemen."

IEX Premium: Wells Fargo mag rekenen op rehabilitatie

Wells Fargo & Company is met 7000 vestigingen een van de grootste financiële dienstverleners in de Verenigde Staten. De bank heeft een beurswaarde van ruim $150 miljard en een balanstotaal van bijna $1,9 biljoen (1900 miljard). Wells Fargo werd in 1852 opgericht, de tijd van het Wilde Westen. Aanvankelijk was het een expresdienst die met postkoetsen pakketten, brieven en waardevolle zaken als goud en zilver vervoerde. Het was de tijd van de goldrush in Californië. Tegenwoordig biedt Wells Fargo een breed scala financiële diensten. De postkoets zit nog altijd in het logo en er staan replica’s in menig kantoor.

Analist Patrick van Beijersbergen: "Wells Fargo is ondanks de schandalen nog altijd een van de grootste banken ter wereld op basis van marktkapitalisatie. Het is een van de grootste hypotheekverstrekkers in de Verenigde Staten. De bank is diep door het stof gegaan en doet er alles aan om zijn imago op te poetsen. Dit zou moeten resulteren in het vooropstellen van het klantbelang, wat op de lange termijn bij elk bedrijf het beste werkt, zolang de winstmarge acceptabel is."

IEX Podcast: Zijn er nog vragen?

Analist Niels Koerts en beurswatcher Arend-Jan Kamp nemen deze week wederom een frisse IEX podcast op. Daarin gaan zij nader in op het belangrijkste beursnieuws van de week en wat er nog aan zit te komen. Heeft u vragen waar u graag een antwoord op zoekt, aarzel dan niet deze te stellen,  bijvoorbeeld in de comments hieronder.

Onderwijl op Beursplein 5

Een slechte dag vandaag voor beleggers in Amsterdam, net als in de rest van Europa overigens. In Parijs, Milaan. Brussel en Frankfurt zijn de verliezen nog veel groter. Niet dat de schade op Beursplein 5 klein is. Vooral aandeelhouders van Prosus, Adyen, Just Eat Takeaway, Alfen, en Ebusco hadden (opnieuw) een slechte dag. Positieve uitschieters vandaag zijn onder meer ASMI, Fagron en Forfarmers.

Top drie stijgers/dalers Amsterdam

 

Wall Street

Na anderhalf uur handelen staat de S&P 500 op een verlies van 1%, doet de Nasdaq -1,06% en de Dow -0,50%. Vooral dure techaandelen gaan van de hand op een dag dat de rentes stevig stijgen. Dat is geheel normaal. 

Rentes 

Het is centrale bankendag vandaag. Nadat de Fed gisteren de rente ongewijzigd liet, verraste de Bank of England vandaag door hetzelfde te doen. Lange tijd prijsde iedereen een nieuwe renteverhoging in, totdat gisteren enige twijfel ontstond door meevallende Britse inflatiecijfers. Die bleken terecht te zijn.

De Zweedse Riksbank en de Noorse Norges Bank verhoogden de rente vandaag wel met een kwartje tot resp. 4% en 4,5%. Grote kans dat het daar niet bij zal blijven.

Voor het echte rentevuurwerk moesten we vandaag overigens in Turkije zijn. Lange tijd hoopte president Erdogan tegen beter weten in dat een lage beleidsrente de explosief stijgende inflatie wel onder controle zou houden, maar toen dat toch niet werkte, kreeg de Turkse centrale bank eindelijk de vrije hand om het inflatiemonster te stemmen. Nadat de rente in augustus al op 25% (+7,5%) was gezet, kwamen daar vandaag nog eens 20 kwartjes (+5,0%) bij. 

De rentestanden om 16.15 uur:

 • Nederlandse tienjaars: 3,08% (+1,22%)
 • Duitse tienjaars: 2,74% (+1,42%)
 • Italiaanse tienjaars: 4,53% (+1,81%)
 • Britse tienjaars: 4,32% (+2,55%)
 • Amerikaanse tienjaars: 4,47% (+2,94%)
 • Japanse tienjaars: 0,74% (-1,27%)

De rente-angst zit er goed in

Brede markt  

Alles vandaag omlaag behalve de rentes. Nou ja, de olieprijs houdt zich ook opmerkelijk goed staande. Ook vandaag gingen WTI en Brent weer iets omhoog. De goudprijs daalde wat. Ja, goud is een veilige haven maar stijgende rentes pakken zelden goed uit voor de goudprijs. Immers, waarom schuilen in goud als kredietwaardige staatsobligaties steeds meer inkomen geven? 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)

Optimistische koopadviezen voor onder meer Mercedes-Benz, RWE. Over Volkswagen zijn de meningen verdeeld. UBS zegt verkopen (koersdoel: €100), Jefferies zegt kopen (koersdoel: €150).

 

Agenda morgen ,22 september 2023

Vooral economisch nieuws uit het VK en de Hollandsche polder.

En verder: 

Nederlanders werken relatief weinig
Aan de andere kant: niet het aantal uren telt maar het resultaat van de gedane arbeid

Britse aandelen worden (sinds het Brexitgedoe) maar niet gekocht

Hitserie Succession wordt werkelijkheid

Tijd voor een sectorrotatie?

Een grote correctie is onafwendbaar?


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. 30 nov Slotcall: Verzekeraars vliegen 3
 2. 28 nov Dividenddip valt mee
 3. 27 nov Voormalige gevangenis opent poort voor iedereen

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. Michael 21 september 2023 18:22
  Heren,

  Vraag voor de pop cast van vrijdag. Waarom staat het aandeel Adyen nog steeds zo onder druk? Inmiddels EUR 900 ofwel 60pr van de koers in 5 weken af. Zo slecht waren de H1 cijfers nu ook weer niet.

  Andere vraag. Waarom blijft de koers van SBM zo achter terwijl de olieprijs sterk stijgend is?

  Gr.

  Michael van Beest
 2. speedy0070 21 september 2023 18:45
  Cofinimmo biedt 9% dividend, maar is ook risicovol
  Juist ja, want de schuldenlast word steeds hoger met de rente dus dividend naar beneden en ook aandeelprijs
  naar beneden.


  Het word pas interessant als een een aandeel een waarde heeft van 13 maal het dividend maximaal
  Voorbeeld dividend = 1 euro maximale waarde aandeel
  moet dus zijn: 13 euro (= 7.7% dividend)
  Zoniet loont het de moeite niet te investeren.

  Zo staan vele aandelen gewoon te hoog zoals blijkt, dat
  volgens mijn opinie geen snars met rente te maken heeft.
  Bedrijven met hoge schulden zullen wel last ondervinden
  van de rente en zullen dus minder winst maken dat is duidelijk.
  Dat het hele beursgebeuren te hoog staat is ook duidelijk
  dus ze kunnen nog aardig duikelen.
 3. speedy0070 21 september 2023 18:58
  Beste michael,

  Ik zag je bezorgdheid over ADYEN
  Als je werkelijk aandelen bezit ja dan zou ik mij ook zorgen maken.
  Probleem is dat ADYEN veel meer kompetentie heeft dan velen denken.
  Ander probleem is dat het geen mieter dividend opbrengt.
  Ander probleem is de SUPER OVERWAARDERING
  Inmiddels 2000 euro gekelderd in 2 jaar en met vandaag een 630 op het bord
  zou mij niet verwonderen terug naar de 400
  Tech gaat hard de deur uit in de VS en kan nog harder gaan hoor.
  Dus op je tellen letten.
  succes
 4. Rattovic 21 september 2023 19:42
  Vraag voor de podcast voor zowel Niels als AJ:
  Deze week in het nieuws dat Jan Modaal steeds minder goed de rekeningen kan betalen.
  Een van de eerste zaken wat ik dan zou doen ik geen A-merk boodschappen meer doen voor heel de boodschappenkar.
  Zijn er beursgenoteerde bedrijven die veel in het B-segment actief zijn? Net zoals Ontex dit bijvoorbeeld in het luiersegment is? En zo ja, tipje mogelijk?

  Ga vooral zo door en het liefst nog meer luistervragen ipv de brede markt!
 5. Oude School Econoom 21 september 2023 19:50
  M.i. heeft de daling van de aandelenbeurs vandaag weinig te maken met het FED besluit van gisteren. Kijk maar naar de AEX grafiek, dan zie je dat de daling al een tijd geleden, vanaf eind augustus, is ingezet. De slimme belegger had dus al lang verkocht en niet gewacht op het verwachtte rentebesluit van de FED. De markt wordt vandaag omlaag gezet door de handelaren (die hopen hiermee dag-winsten te realiseren, kijk maar eens bijv. hoe Shell op en neer wordt gezet) en de “paniek” verkopers. Dat de FED de rente nog verder zal verhogen mag gezien de (redelijk positieve) economische ontwikkeling in USA ook geen verrassing zijn. Beter ware geweest al de FED gisteren al de rente had verhoogd. Nu zie je de FED weer worstelen.
 6. speedy0070 21 september 2023 20:56
  Zeer goede opmerking oude school econoom,
  en de werkelijke DANS voor brookers is nog niet uitgespeeld.
  Het moet juist nog beginnen!!!
  Velen zitten nog met de 820 in het hoofd en ik zeg al geruime tijd
  dat ze dit kunnen vergeten. Neem effe de filly Index in de VS erbij
  en je zal gaan zweten.
  De FED heeft niet echt de druk op de ketel willen verhogen terwijl
  ze duivels goed weten dat verhoging nodig is. Dat komt dus later
  Is niet alleen de rente, maar....... de superwaarderingen van aandelen
  die in werkelijkheid een tiende waard zijn.
  De verkoop van de grote boys is in aantocht.
 7. Evian 21 september 2023 21:12
  Vraag voor de podcast:
  Kunnen jullie eens wat vertellen over geldmarktfondsen? Wat zijn de risico's tov banken (zowel als je nog binnen als buiten het bank deposito stelsel valt). En hoe zit het nou met belasting over je rendement op geldmarktfondsen vs. De rente die je krijgt op je bankrekening?

  Ik ben vooral geïnteresseerd in het korte termijn stallen van geld met een hoge liquiditeit daarom vallen bijvoorbeeld 1 jarig obligaties al af.
 8. forum rang 7 Dividend Collector 22 september 2023 06:55
  quote:

  speedy0070 schreef op 21 september 2023 21:46:

  beste man,

  verzekeringen lusten je rouw, effe een voorbeeldje: Betaal je premie of..... zet het netjes op een spaarrekening van 4%
  of...... koop aandelen die 6 tot 8% dividend betalen.
  zal je aan einde van de rit meer poen over houden dat is 100% gegarandeerd.
  Kijk wel kritisch naar de houdbaarheid van dit dividend, want dit soort percentages zijn ook vaak een rode vlag. En zakt de koers alsnog in (vb Shell, PostNL).
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links