Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street: S&P 500 erg positief, maar Dow Jones legt zwaktes bloot

Wall Street ligt er technisch redelijk bij
Beeld: iStock

Op Wall Street blijven aandelen zich redelijk ontwikkelen. De recente consolidaties hebben vrijwel geen technische schade opgeleverd. Integendeel, er lijken zich hogere bodems af te tekenen boven voorgaande koerstoppen. Typische pullbacks, dus koerspatronen aan de vooravond van een nieuwe sprong.

Wel is er wat twijfel vanuit de Dow Theory bezien. Die bespreek ik aan het einde van mijn blog.

Afgelopen week bleek dat de economie het beter doet dan verwacht. De keerzijde is uiteraard dat er inflatiedruk is, maar daarom is er technisch ook sprake van consolidaties. 

Als we bij de belangrijkste indices van Wall Street technisch de balans opmaken voor het laatste kwartaal van 2023:

 • De uptrends zijn intact, behalve bij de SOX-index
 • Nog niet één index beweegt onder de 200-dagenlijn
 • Er is op kortetermijn wel sprake van aarzelingen, correcties en consolidaties 
 • In de recente correcties bleven de indices boven voorliggende koerstoppen: dus succesvolle pullbacks

Concluderend stel ik vast dat er op kortetermijn wat onzekerheid is, maar dat langetermijn beleggers positief blijven. Onderaan mijn blog houd ik ook de Dow Theory tegen het licht, want die legt wel wat zwaktes bloot. 

In deze blog bekijk ik de belangrijkste indices van Wall Street: S&P 500 index, Nasdaq Composite index, Dow Jones index, SOX-index en de Transportation Index. 

S&P 500 index blijft binnen uptrend

De S&P 500 index weet de uptrend goed vast te houden. In de recente correctie wordt zelfs een nieuwe hogere bodem gevormd. Omdat deze boven vorige koerstoppen ligt, met name die van medio vorig jaar, blijft het technische plaatje positief. 

Deze succesvolle pullbackbodem zou de basis kunnen vormen voor de volgende opwaartse sprong. 

Klein minpuntje is wel dat zich begin september rond 3.530 punten een mogelijke lagere top aftekent. 

Weerstand 4.818,40 punten wordt gevormd door de top van 7 januari 2022. Steun ligt op 4.104,98 punten (bodem van 24 mei). De 200-dagenlijn van de S&P 500 index blijft opwaarts gericht. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

 

 

Nasdaq Composite index vormt hogere pullbackbodem 

Ook de Nasdaq Composite index weet de stijgende trend vast te houden. In de recente dip, wist de index prima boven de top van medio 2022 te blijven

Door deze succesvolle hogere pullbackbodem blijft het technische beeld positief.  Die pullbackbodem ligt op 13.181,09, gevormd door de top van 16 augustus 2022. Weerstand ligt rond 16.212 punten, het all-time high van eind 2021.

De stijgende 200-dagenlijn van de Nasdaq index wijst op een positieve technische conditie.

 

 

Dow Jones index

Het technisch plaatje van de Dow Jones index is wat minder positief, maar blijft wel opwaarts gericht. De Dow Jones index zakt ietsje terug onder het niveau van voorgaande toppen, waarmee een geslaagde pullback in gevaar komt. 

Echter, zolang de Dow boven de 200-dagenlijn weet te blijven, oogt het technische plaatje redelijk. Het all time high rond 36.942,49 punten, gevormd op 7 januari 2022, biedt weerstand. De steun bevindt zich op 32.564,69 punten (bodem van 26 mei). 

De stijgende 200-dagenlijn oogt niet overtuigend, maar weet de dips nog wel op te vangen.

 

 

De SOX-index heeft uptrend gebroken

De SOX-index is technisch wat minder overtuigend. Ten eerste is er een potentiële lagere top gevormd op 3.711,55 (top van 5 september). Bovendien is de uptrend gebroken. 

De SOX-index heeft wel veel steun rond de voormalige weerstand 3.233,94 punten (top gevormd op 31 maart). Daar ligt dus een sterk vangnet. 

De weerstand ligt rond 4068,15 punten (top van begin 2022).

Positief is dat de 200-dagenlijn van de SOX-index nog een stijgend verloop laat zien. Dit duidt op een positieve onderliggende technische conditie. 

 

Philadelphia semiconductor SOX-index koers

 

NY Transportation Index

De Amerikaanse transportsector, de NY-Nasdaq Transportation index, zet de gematigde uptrend voort. Op de grafiek is nog steeds een patroon zichtbaar met hogere toppen en bodems, maar erg krachtig ziet het technische plaatje er niet uit. 

Het patroon met hogere bodems is wel intact, maar de bodems en toppen overlappen elkaar, waardoor de uptrend minder overtuigend oogt. 

We zijn slechts gematigd positief over de Transportation index. Voorwaarde is wel dat steun 5.379,60 (bodem van 24 maart) intact blijft. Koersdoel handhaven we rond weerstand 6.949,44 (gevormd op 5 november 2021). 

De zwak stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wijst bij de Transportation index nog wel op een redelijke technische conditie.

Dow-theory

Recent aarzelt het technische beeld op Wall Street wat. De haperingen in zowel de transportsector als de halfgeleiders index leggen de vinger op een zwakke plek. Want één van de belangrijkste pijlers in de Dow-theory is dat de verschillende indices elkaar moeten bevestigen. 

Charles Dow was zo'n 120 jaar geleden een van de eersten die doorzag dat aandelenmarkten veel vertellen over de stand van de economie. Voor zijn onderzoek en theorie creëerde Dow twee verschillende indices, de Dow Jones Industrial Index en de Dow Jones Transportation Index (toen nog de Railways Index). Een voorwaarde voor een sterke economie volgens de Dow-theorie is dat deze twee indices elkaar bevestigen met hun koersverloop.

De redenering van Charles Dow voor zijn bekende theorie was indertijd eigenlijk heel simpel: alles wat industrieel geproduceerd wordt, moet uiteindelijk ook via transport bij de klant afgeleverd worden.

Ik denk dat in het huidige digitale tijdsgewricht de klassieke transportcomponent in de Dow Theory minder gewicht heeft. Derhalve kunnen wij tegenwoordig ook de SOX-index in onze beoordelingen betrekken: in een gezonde economie en dus bij positieve aandelenbeurzen dienen ook de transport- en de halfgeleiderindex goed te liggen.

Nu transport- en de halfgeleidersaandelen meer dan de andere indices verzwakken, zou het herstel op Wall Street onder druk kunnen komen. Ik kom hier uiteraard op terug.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 76
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Realist 1976 22 september 2023 08:25
  Ik vind het allemaal nog meevallen..
  dacht gister t wordt een -3/-4% dagje, maar nope,.

  Er is dus schijnbaar nog steeds voldoende kapitaal om niet met massa’s te moeten verkopen .

  Waar is zonnestraal, nvdia staat weer bijna op 400!

  Goedemorgen ook

  Ps, hebben jullie ook reclame van mediamarkt. Zwerfkei, collectief2, ibig en van die dames met die Strakke glimmende leggings?
 2. opa 22 september 2023 09:18
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 22 september 2023 09:00:

  [...]

  Die schuine blauwe.
  Goedemorgen,
  Ik weet niet Rennie ik geloof niet in die lijntjes. eerlijk zijn verdien jij er ook wat mee ?
  Volgens mij hebben de beroepshandelaren wie Onno niets met lijntjes.
  Bvb als Putin een snotje laat vallen klopt die blauwe streep dan nog.
  Groetjes en leuke dag nog .
 3. forum rang 6 Doptieman 22 september 2023 09:29
  Geut Meuning..

  Ik zie tot nu toe weer weinig beweging van de AEX ,een beetje rond het slot van gisteren.
  Wel goed voor de premiesloop van de calls en de puts en dan nog het naderende
  weekend. Zijn toch weer 3 dagen theta.. voor de schrijver....als ze de index
  tot in de middag in een amplitude van een punt of 3-4 kunnen houden . !! Later...
 4. forum rang 7 Unimog 22 september 2023 09:35
  quote:

  Realist 1976 schreef op 22 september 2023 08:25:

  Ik vind het allemaal nog meevallen..
  dacht gister t wordt een -3/-4% dagje, maar nope,.

  Er is dus schijnbaar nog steeds voldoende kapitaal om niet met massa’s te moeten verkopen .

  Waar is zonnestraal, nvdia staat weer bijna op 400!

  Goedemorgen ook

  Ps, hebben jullie ook reclame van mediamarkt. Zwerfkei, collectief2, ibig en van die dames met die Strakke glimmende leggings?
  mogge

  het is een reclamefolder aan het worden waar een paar tussendoor berichten

  hier geen mooie dames in beeld wel veel andere waar k direct voorbij scroll
 5. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 22 september 2023 09:36
  quote:

  opa schreef op 22 september 2023 09:18:

  [...]

  Ik weet niet Rennie ik geloof niet in die lijntjes. eerlijk zijn verdien jij er ook wat mee ?
  Volgens mij hebben de beroepshandelaren wie Onno niets met lijntjes.
  Ja, opa. Ik verdien er ook wat/voldoende mee.

  De beroepshandelaren op de vloer hadden vroeger geen TA nodig, die haalden al elke dag dikke winsten als ze delta neutraal handelden. Ze verdienden dan aan de bied- en laatkoersen.

  Daarom staan ze wantrouwend tegenover TA. Voornamelijk door onbekendheid ermee. De enige die er wel in meegaat is beer.
 6. forum rang 6 Silk 22 september 2023 10:04
  quote:

  Calimero schreef op 21 september 2023 22:51:

  [...]
  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15003343...

  Zijn we er al bijna ?? Equinox in zicht ... spannend hoor .. zelf even updaten ... mvg

  www.profinance.ru/chart/sp500i/max/

  www.youtube.com/embed/GS8hd6sQx38?rel...
  'Alles onder strakke regie' zou Doptieman zeggen ;)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15003343...
 7. forum rang 4 Jopieklaploper 22 september 2023 10:07
  De Amerikaanse economie beleeft dankzij het beleid van Biden en Kamala Harris (grote klasse en diepe bewondering) de grootste groei en bloei ooit. De economie aldaar was nog nooit zo sterk sinds de onafhankelijheid in 1785.

  Ook hier in de EU gaat het goed dankzij het beleid van Lagarde (ecb) en Ursula von der Leyen en haar team (grote klasse). Het gaat ondanks de klimaat- en stikstofcrisis (de poorten naar de hel zijn door het witte gedrag geopend) goed en dat mogen we vieren.

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat gaan we samen vieren
 8. forum rang 6 Doptieman 22 september 2023 10:16
  quote:

  Silk schreef op 22 september 2023 10:04:

  [...]

  'Alles onder strakke regie' zou Doptieman zeggen ;)

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15003343...
  Precies !! oftewel heel strak berekende Handel !!
  met lak aan de hoeveelheid en soort gekoppelde lootjes aan de AEX.
  Kwestie van goed bijhouden wat er uitstaat en goed rekenen. (7) Ciao.
143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links