Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kaag positiever over Portugal-route

Kaag positiever over Portugal-route
Beeld: ANP

Toetreding van accountantsorganisaties uit andere EU-lidstaten kan voordelen opleveren voor de Nederlandse accountancysector. Dat blijkt uit de Kamerbrief die minister van Financiën Sigrid Kaag op vrijdag 7 juli stuurde.

In de brief wordt de voortgangsrapportage besproken van de kwartiermakers over de toekomst van de accountancysector.

'Toetreders dragen bij aan terugdringen schaarste aan accountants'

De minister schrijft: "De kwartiermakers signaleren dat de publieke reacties [op de Portugese accountantsorganisatie] vrijwel unaniem negatief zijn en missen in die reacties het argument dat vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie een groot goed is. Daarnaast dragen nieuwe toetreders bij aan het terugdringen van de schaarste aan accountants."

Kaag concludeert: "Ik zie met de kwartiermakers mogelijke voordelen van toetreding van accountantsorganisaties uit andere EU-lidstaten."

Geen zorgen over toezicht

Zorgen over het toezicht hebben Kaag en de kwartiermakers niet. Kaag schrijft: "De kwartiermakers zien voldoende mogelijkheden voor de AFM om scherp toezicht te houden."

Er is in ons land een gebrek aan zogeheten 'oob'-accountants, kantoren die bevoegd zijn om beursgenoteerde bedrijven te controleren. Na het vertrek van negen oob-accountantskantoren sinds 2011 zijn er nog maar zes over. Daar hebben met name kleinere beursfondsen last van.

Het beursgenoteerde Value8 heeft afgelopen voorjaar een oplossing gevonden voor dit probleem en voor de controle van de jaarrekening een Portugese accountant gecontracteerd.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 20 feb Stem nu voor de Gouden Stier Publieksprijs
  2. 12 feb Superbowl-indicator voorspelt bear market 3
  3. 24 jan ASML opent +6,7% na cijfers en duwt AEX boven 800 punten

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links