Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX mist impulsen, actie ligt bij de smallcaps

De VIX laat zijn kopje hangen

Het afgelopen weekend vergaderde de Opec+ over verdere productiebeperkingen, nodig volgens diverse landen omdat de olieprijs moeite heeft op te lopen richting het 'gewenste niveau' van (minimaal) $80 per vat. 

De oliemarkt zou krap moeten zijn gezien de eerdere productiebeperkingen en de boycot van de westerse wereld van Russische olie (en gas). Daar blijkt voorlopig weinig van, de boycot wordt tamelijk soepel omzeild via onder andere India. 

Een opvallende stap werd afgelopen weekend genomen door Saoedi Arabië: het land besloot eenzijdig de eigen productie met nog eens 1 miljoen vaten per dag te beperken vanaf juli. 

olie

Die stap gaf wel enig effect op de olieprijs, maar van een schokeffect was geen sprake. De zorgen rond het matige herstel van de Chinese economie wegen momenteel nog altijd zwaarder op de olieprijs dan de (papieren) krapte die er bestaat op de oliemarkt. 

Dan nog even dit 

Japan, het land van de rijzende zon inflatie, staat tegenwoordig bij beleggers weer op de kaart. Warren Buffett is alvast koper van Japanse aandelen en dat krijgt uiteraard navolging. 

Interessant in dat verband is vooral wat Japanners zélf van plan zijn. Immers, dankzij een hardnekkige deflatie werd al het spaargeld, geschat zo'n $7.000 miljard, op spaarrekeningen gedeponeerd. 

Maar inmiddels steekt ook in Japan inflatie de kop op, de cpi over april steeg met meer dan 4%, tot voor kort ondenkbaar. De hoogste inflatie in meer dan veertig jaar zal ook Japanners aan het beleggen zetten, zo luidt althans de verwachting. Wellicht dat daardoor toch ooit weer de oude koerstop van de Nikkei, een stand van 40.000 punten, weer in beeld komt. 

Dan nog even dit II 

Een interessant debat: moeten crypto's worden beschouwd als financiële instrumenten, met de daarbij horende strenge regels van toezicht, óf - zoals een aantal Britse politici bepleit - gezien worden als een gokinstrument? 

Voor beide valt overigens zeker een case te maken, echt zwart/wit is de discussie immers niet. Duidelijk is wel dat er een flink aantal 'beleggers' zijn die verslaafd zijn geraakt aan crypto's. 

Tegelijkertijd, en daar hebben wij eerder bij IEX Premium aandacht aan besteed, ziet Wall Street inmiddels kansen - mede dankzij de diverse echecs in cryptoland - om zich ook op de cryptohandel te storten, zij het op basis van veel hogere eisen dat de gemiddelde retailbelegger. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Damrak 

Beleggers op zoek naar actie kwamen opnieuw niet aan hun trekken vandaag. De AEX trapte de handelsweek weliswaar licht positief af, maar na 16:00 uur kwam de klad erin. Een tegenvallend ISM-cijfer uit de VS lijkt de belangrijkste trigger

Een Nederlandse bank blies op creatieve wijze wat Artificial Intelligence fantasie in CM.com en dat gaf de koers een zetje in de juiste richting. En dat was feitelijk het belangrijkste wapenfeit op het Damrak vandaag: echte impulsen ontbreken, waardoor er aan het al langer zijwaartsen van veel financiële markten vooralsnog geen einde komt. 

Wel waren er de nodige koersuitslagen van 2 à 3% - up & down - waar niet altijd direct een plausibele verklaring voor kon worden gevonden. AF-KLM zal wat last hebben gehad van de stijgende olieprijs, maar een daarbij behorende winnaar (Shell) profiteerde dan weer amper tot niet. 

De AEX moest uiteindelijk twee tiende van een procent inleveren om te sluiten op een stand van 763,34. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

Deutsche Telekom 

Een koersdaling van 9%, louter omdat 'Angstgegner' Amazon mogelijk plannen heeft om een eigen telecomprovider te worden. Veel is nog onduidelijk, maar beleggers namen het zekere voor het onzekere en deden Deutsche Telekom van de hand. De vraag is of dat terecht is, of dat de markt hier overreageert:  

Volkswagen 

Aandelen van autofabrikanten zijn om tal van redenen al geruime tijd in de ramsj, Volkswagen niet uitgezonderd. Het aandeel wordt door de markt gewaardeerd op slechts vier keer de winst. Dat terwijl VW ook nog eens een fraai dividendrendement biedt van omgerekend zo'n 7,5%. De Beleggersdesk stond vandaag stil bij de relatief goede eerstekwaartaalcijfers en de waardering: 

Vastgoedmalaise VS 

De rust rond regionale banken in de VS is voor het moment teruggekeerd. Beleggers hebben inmiddels hun focus verlegd naar de commerciële vastgoedsector en dan vooral de kantorenmarkt. Herfinancieren wordt dankzij de gestegen rente flink duurder, terwijl tegelijkertijd de waarde van het onderliggende vastgoed onder druk staat

IEX Modelportefeuille update

De duidelijke outperformance van de drie IEX Modelportefeuilles houdt aan, maar de beheerders zitten bepaald niet stil. Er wordt naarstig gespeurd naar nieuwe kandidaten om op te nemen in een van de portefeuilles. Een update

Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

Het Amerikaanse ISM-dienstencijfer kwam met 50,3 beduidend lager uit dan een verwachte 51,8. Nog wel groei, zij het minimaal. En ook de fabrieksorders groeiden minder dan verwacht. Duidelijke signalen dat de Amerikaanse economie afkoelingsverschijnselen vertoont. 

Ondertussen liet Tesla (+ 2,5%) opnieuw tal van Chinese evenknieën zijn hielen zien, zoals Lucid (- 2,2%), Rivian (- 1,5%) en BYD (+ 0,1%). Een andere techgigant, Apple (+ 1,7%) noteerde zomaar op een all time high

Rond het slot van Europa noteerde de Dow Jones een verliesje van 0,4%, de S&P 500 won 0,2% en de Nasdaq sprokkelde er 0,4% bij. 

Rentes 

De kapitaalmarktrentes liggen in de meeste eurozonelanden inmiddels boven de 3%. Ook vandaag kwamen er weer een aantal basispunten bij. Die van Italië ligt inmiddels boven het uit zijn as herrezen Griekenland. Het kan verkeren.  

rente
Bron: Reuters 

Brede markt  

De olieprijs is weer wat opgelopen dankzij de vrijwillige productiebeperking van Saoedi Arabië, maar opvallender vandaag was toch wel het verder afkalven van de VIX. Spanningen genoeg in de wereld, maar de angstgraadmeter heeft al een plekje op het strand uitgezocht. Goud blijft ondertussen wat hangen iets onder de $2.000 dus ook hier vooralsnog weinig tekenen van stress.

aex
Bron: IEX.nl 

Het Damrak   

 • ING Groep (- 1,0%) en ABN Amro (- 1,3%) kenden een slechte dag, al lagen ook de verzekeraars en matig bij op deze zonnige maandag  
 • Shell (- 0,4%) wist ondertussen amper te profiteren van een oplopende olieprijs, dit dankzij verdere productiebeperkingen van de Opec+ 
 • UMG (- 2,0%) staat bij zo ongeveer elke zakenbank op kopen met fors hogere koersdoelen, maar beleggers pruimen het fonds niet 
 • AF-KLM (- 3,3%) had mogelijk wat te lijden onder een weer oplopende olieprijs   
 • Just Eat Takeaway (+ 1,6%) kreeg een flink lager koersdoel van een Amerikaanse zakenbank, maar wel met een voorbehoud . Een vleugje goed nieuws rond Grubhub maakte weinig indruk op de markt 
 • CM.com (+ 8,3%) wordt gelinkt aan Artificial Intelligence en dat doet de koers bepaald geen kwaad. Terecht of niet, is een andere discussie. Ook de collega's van Tostrams.nl hebben een mening over het aandeel   
 • Pharming (- 2,4%) ziet de koers van het aandeel langzaam weer dalen, in afwezigheid van nieuwe impulsen en allicht het tamelijk actief shorten door Citadel Advisors al valt uiteraard niet te beoordelen wat de strategie van het fund is 
 • Op de lokale markt zit sinds eind vorige week Envipco (- 3,0%) op het strafbankje van de beurs van Oslo: het jaarrapport is nog niet publiek beschikbaar 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

pharming


Agenda 06 juni

00:00 RoodMicrotec - Jaarvergadering
06:30 Inflatie - Mei (NL)
08:00 Fabrieksorders - April (Dld)
09:00 NN Group - Ex-dividend
11:00 Detailhandelsverkopen - April (eur)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 22 sep Slotcall: banken onderuit en drukken de AEX in het rood 10
 2. 22 sep Positief winstmomentum voor FedEx
 3. 21 sep Meevaller voor Just Eat Takeaway in de VS

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 wiegveld 5 juni 2023 18:19
  Morgan Stanley zegt koersen EU aandelen dalen met 10% (mogelijk)

  www.bloomberg.com/news/articles/2023-...

  Markets
  Morgan Stanley Strategist Sees European Stocks Falling 10% This Summer
  Strategist sees near-term equity slump followed by rebound
  Downgrades financials sector to neutral and upgrades pharma
  BySagarika Jaisinghani
  5 juni 2023 om 09:58 CEST
  Listen to this article
  2:01
  Share this article

  Gift this article
  Follow the authors
  @sagarikareports
  + Get alerts forSagarika Jaisinghani

  In this article

  European stocks may drop as much as 10% over the next few months.

  That’s the view of Morgan Stanley strategists led by Graham Secker, who expect the MSCI Europe Local Index to slump over the summer as economic growth slows and market liquidity shrinks, before rebounding again toward the end of the year.

  “Year-to-date equity resilience is likely to become increasingly challenged over the next three months as economic momentum disappoints and liquidity conditions tighten further,” Secker wrote in a note dated June 4. “We see cracks emerging.”

  The strategist — who earlier this year correctly predicted the outperformance of European stocks versus the US — said global economic growth will likely slow materially over the next couple of quarters, while European stocks will also have to contend with a stronger US dollar, ongoing monetary tightening and liquidity issues.

  Shrinking liquidity is expected as the US Treasury sells bonds to refill its coffers after the debt-ceiling deal — with other strategists also predicting a big hit to equity markets as bank deposits are raided to pay for the new T-Bills.

  European Stocks Are No Longer Outperforming US Peers | The Stoxx 600 lagged the S&P 500 by the most since 2010 in dollar terms in May

  After surging almost 10% this year through the end of April, European stocks faltered in May amid worries about sticky inflation and a potential recession. The region also underperformed the S&P 500 by the most since 2010 in dollar terms as the US benchmark — which includes more technology stocks — was boosted by a rally in artificial intelligence-related companies.

  Secker is still positive on European stocks in the longer term. He expects the summer slump to be followed by a rebound as Europe benefits from cheaper valuations and more resilient earnings trends than the US. The strategist expects the MSCI Europe Local index to end the year at 1,970 points, implying almost 6% upside from Friday’s close.

  In the note, Secker also downgraded European banks and insurers to neutral from overweight, saying the sector will struggle to outperform during an economic downturn and the end of the rate-hiking cycle. He upgraded pharmaceuticals stocks to overweight and food retail stocks to neutral to reflect a more defensive stance for the next few months.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links