Het afgelopen weekend vergaderde de Opec+ over verdere productiebeperkingen, nodig volgens diverse landen omdat de olieprijs moeite heeft op te lopen richting het 'gewenste niveau' van (minimaal) $80 per vat.
De oliemarkt zou krap moeten zijn gezien de eerdere productiebeperkingen en de boycot van de westerse wereld van Russische olie (en gas). Daar blijkt voorlopig weinig van, de boycot wordt tamelijk soepel omzeild via onder andere India.
Een opvallende stap werd afgelopen weekend genomen door Saoedi Arabië: het land besloot eenzijdig de eigen productie met nog eens 1 miljoen vaten per dag te beperken vanaf juli.
Die stap gaf wel enig effect op de olieprijs, maar van een schokeffect was geen sprake. De zorgen rond het matige herstel van de Chinese economie wegen momenteel nog altijd zwaarder op de olieprijs dan de (papieren) krapte die er bestaat op de oliemarkt.
Dan nog even dit
Japan, het land van de rijzende zon inflatie, staat tegenwoordig bij beleggers weer op de kaart. Warren Buffett is alvast koper van Japanse aandelen en dat krijgt uiteraard navolging.
Interessant in dat verband is vooral wat Japanners zélf van plan zijn. Immers, dankzij een hardnekkige deflatie werd al het spaargeld, geschat zo'n $7.000 miljard, op spaarrekeningen gedeponeerd.
Maar inmiddels steekt ook in Japan inflatie de kop op, de cpi over april steeg met meer dan 4%, tot voor kort ondenkbaar. De hoogste inflatie in meer dan veertig jaar zal ook Japanners aan het beleggen zetten, zo luidt althans de verwachting. Wellicht dat daardoor toch ooit weer de oude koerstop van de Nikkei, een stand van 40.000 punten, weer in beeld komt.
Dan nog even dit II
Een interessant debat: moeten crypto's worden beschouwd als financiële instrumenten, met de daarbij horende strenge regels van toezicht, óf - zoals een aantal Britse politici bepleit - gezien worden als een gokinstrument?
Voor beide valt overigens zeker een case te maken, echt zwart/wit is de discussie immers niet. Duidelijk is wel dat er een flink aantal 'beleggers' zijn die verslaafd zijn geraakt aan crypto's.
Tegelijkertijd, en daar hebben wij eerder bij IEX Premium aandacht aan besteed, ziet Wall Street inmiddels kansen - mede dankzij de diverse echecs in cryptoland - om zich ook op de cryptohandel te storten, zij het op basis van veel hogere eisen dat de gemiddelde retailbelegger. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Damrak
Beleggers op zoek naar actie kwamen opnieuw niet aan hun trekken vandaag. De AEX trapte de handelsweek weliswaar licht positief af, maar na 16:00 uur kwam de klad erin. Een tegenvallend ISM-cijfer uit de VS lijkt de belangrijkste trigger.
Een Nederlandse bank blies op creatieve wijze wat Artificial Intelligence fantasie in CM.com en dat gaf de koers een zetje in de juiste richting. En dat was feitelijk het belangrijkste wapenfeit op het Damrak vandaag: echte impulsen ontbreken, waardoor er aan het al langer zijwaartsen van veel financiële markten vooralsnog geen einde komt.
Wel waren er de nodige koersuitslagen van 2 à 3% - up & down - waar niet altijd direct een plausibele verklaring voor kon worden gevonden. AF-KLM zal wat last hebben gehad van de stijgende olieprijs, maar een daarbij behorende winnaar (Shell) profiteerde dan weer amper tot niet.
De AEX moest uiteindelijk twee tiende van een procent inleveren om te sluiten op een stand van 763,34.
Top drie stijgers/dalers

Bron: IEX.nl
Deutsche Telekom
Een koersdaling van 9%, louter omdat 'Angstgegner' Amazon mogelijk plannen heeft om een eigen telecomprovider te worden. Veel is nog onduidelijk, maar beleggers namen het zekere voor het onzekere en deden Deutsche Telekom van de hand. De vraag is of dat terecht is, of dat de markt hier overreageert:
Volkswagen
Aandelen van autofabrikanten zijn om tal van redenen al geruime tijd in de ramsj, Volkswagen niet uitgezonderd. Het aandeel wordt door de markt gewaardeerd op slechts vier keer de winst. Dat terwijl VW ook nog eens een fraai dividendrendement biedt van omgerekend zo'n 7,5%. De Beleggersdesk stond vandaag stil bij de relatief goede eerstekwaartaalcijfers en de waardering:
Vastgoedmalaise VS
De rust rond regionale banken in de VS is voor het moment teruggekeerd. Beleggers hebben inmiddels hun focus verlegd naar de commerciële vastgoedsector en dan vooral de kantorenmarkt. Herfinancieren wordt dankzij de gestegen rente flink duurder, terwijl tegelijkertijd de waarde van het onderliggende vastgoed onder druk staat:
IEX Modelportefeuille update
De duidelijke outperformance van de drie IEX Modelportefeuilles houdt aan, maar de beheerders zitten bepaald niet stil. Er wordt naarstig gespeurd naar nieuwe kandidaten om op te nemen in een van de portefeuilles. Een update:
Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie? U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.
Dat is een eenmalige korting van 67%.
Wall Street
Het Amerikaanse ISM-dienstencijfer kwam met 50,3 beduidend lager uit dan een verwachte 51,8. Nog wel groei, zij het minimaal. En ook de fabrieksorders groeiden minder dan verwacht. Duidelijke signalen dat de Amerikaanse economie afkoelingsverschijnselen vertoont.
Ondertussen liet Tesla (+ 2,5%) opnieuw tal van Chinese evenknieën zijn hielen zien, zoals Lucid (- 2,2%), Rivian (- 1,5%) en BYD (+ 0,1%). Een andere techgigant, Apple (+ 1,7%) noteerde zomaar op een all time high.
Rond het slot van Europa noteerde de Dow Jones een verliesje van 0,4%, de S&P 500 won 0,2% en de Nasdaq sprokkelde er 0,4% bij.
Rentes
De kapitaalmarktrentes liggen in de meeste eurozonelanden inmiddels boven de 3%. Ook vandaag kwamen er weer een aantal basispunten bij. Die van Italië ligt inmiddels boven het uit zijn as herrezen Griekenland. Het kan verkeren.

Bron: Reuters
Brede markt
De olieprijs is weer wat opgelopen dankzij de vrijwillige productiebeperking van Saoedi Arabië, maar opvallender vandaag was toch wel het verder afkalven van de VIX. Spanningen genoeg in de wereld, maar de angstgraadmeter heeft al een plekje op het strand uitgezocht. Goud blijft ondertussen wat hangen iets onder de $2.000 dus ook hier vooralsnog weinig tekenen van stress.

Bron: IEX.nl
Het Damrak
- ING Groep (- 1,0%) en ABN Amro (- 1,3%) kenden een slechte dag, al lagen ook de verzekeraars en matig bij op deze zonnige maandag
- Shell (- 0,4%) wist ondertussen amper te profiteren van een oplopende olieprijs, dit dankzij verdere productiebeperkingen van de Opec+
- UMG (- 2,0%) staat bij zo ongeveer elke zakenbank op kopen met fors hogere koersdoelen, maar beleggers pruimen het fonds niet
- AF-KLM (- 3,3%) had mogelijk wat te lijden onder een weer oplopende olieprijs
- Just Eat Takeaway (+ 1,6%) kreeg een flink lager koersdoel van een Amerikaanse zakenbank, maar wel met een voorbehoud . Een vleugje goed nieuws rond Grubhub maakte weinig indruk op de markt
- CM.com (+ 8,3%) wordt gelinkt aan Artificial Intelligence en dat doet de koers bepaald geen kwaad. Terecht of niet, is een andere discussie. Ook de collega's van Tostrams.nl hebben een mening over het aandeel
- Pharming (- 2,4%) ziet de koers van het aandeel langzaam weer dalen, in afwezigheid van nieuwe impulsen en allicht het tamelijk actief shorten door Citadel Advisors al valt uiteraard niet te beoordelen wat de strategie van het fund is
- Op de lokale markt zit sinds eind vorige week Envipco (- 3,0%) op het strafbankje van de beurs van Oslo: het jaarrapport is nog niet publiek beschikbaar
Adviezen (bron: Guruwatch.nl)
Agenda 06 juni
00:00 RoodMicrotec - Jaarvergadering
06:30 Inflatie - Mei (NL)
08:00 Fabrieksorders - April (Dld)
09:00 NN Group - Ex-dividend
11:00 Detailhandelsverkopen - April (eur)