Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX knijpt 'm vandaag met usual suspects weer in hoofdrol

Slotcall: AEX knijpt 'm vandaag met usual suspects weer in hoofdrol

Ziezo, mei zit er op en zo ziet de jaartussenstand er uit.

Zoek de verschillen, heet het dan.
Die zijn er.
En hoe.

Daarom: vergeet niet te stemmen!


Zoek de verschillen, dat geldt ook voor het Damrak. Heel grof, want er zijn uitzonderingen: eerst chippers, dan defensief, financials en cyclisch. Dat Randstad dé daler is heurt ook zo met een recessie in aantocht en misschien al onder de leden. Chippers zijn ook cyclisch, de cijfers bewijzen het, maar leve de AI fantasie?

Dat is maar het gedeeltelijke verhaal. Onze chippers lopen al lang mee, kennen de industrie van haver tot gort, stonden ook aan de wieg daarvan en verdienen gewoon geld. Ook nu het minder gaat. En de vooruitzichten zijn eindeloos. Bij Randstad is het toch even afwachten hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt.

Voor de economie kijkt u vooral naar hypercyclical ArcelorMittal. Dat is ook wel eens erger gedaald met een dreigende recessie en dat is heel zacht uitgedrukt. Zo bezien presteert het fonds goed, of de economie houdt zich staande. Beide kan ook.


Tja en zo hebben we een beurs op twee snelheden. Fondsen als Wolters Kluwer, RELX en Heineken turven all time highs dit jaar en dat geldt ook voor Besi. Vandaag dan even niet, maar wat een fonds.


Aan de andere kant van het spectrum vechten fondsen als CM.com en Ebusco met eigen koers en grafiek. Wat dacht u van PostNL? Dat zet vandaag helaas weer een nieuwe low neer:


De AEX (oranje) is het gewogen gemiddelde van al die stijgers en dalers en per saldo zijn we sinds eind januari niet veel opgeschoten. Stijgen is leuker, maar u kan ook stellen dat de beurs goed blijft liggen met die enorme Wall of Worry met nu de Washingtonse Ceiling of Worry als meest actuele risico voor de markten.

Onze tienjaarsrente (paars) laat nog altijd dagelijks grote uitslagen - wie kijkt er nog op van tien basispunten meer of minder op een dag? - maar is per saldo ook aan het zijwaartsen. Eén ding is wel veranderd: vorig jaar liepen aandelen en rentes bijna perfect tegen elkaar in en dit jaar correleren ze gezellig samen.


Bloomberg over die debt ceiling, vannacht stemmen?

President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarthy’s debt ceiling deal is heading towards a vote Wednesday, having cleared a key hurdle in the House Rules committee Tuesday night.

Just days remain to avoid a debt default, with Congress racing to pass the measure before June 5, when Treasury Secretary Janet Yellen has warned the US could run out of money.

Biden and McCarthy are both confident the measure will pass. There’s some consternation amid the conservative ranks though, with some saying McCarthy has granted too many concessions to Democrats.

Om het verhaal maar even af te ronden, met de omzet- en winstverwachtingen van de AEX wil het maar niet vlotten. Ondanks dat de stijgende dollar nu weer in dat voordeel tikt. De index doet nu 14,8 de verwachte winst. Dat is wellicht noch duur, noch goedkoop. Kwaliteit is echter bijna allemaal duur.


Voor de volledigheid zijn hier ook nog de maandscores (AEX ) en aan het einde van dit stukje ziet u de daguitslagen.


Twee gescheiden crypto werelden?!

Onze beleggersdesk heeft vandaag even geen Nederlandse fonds updates, maar er is genoeg te beleven. Martin Crum heeft een zeer lezenswaardig stuk over... decoupling in het crypto wereldje?

Beleggers willen snel kunnen handelen tegen een marktconforme koers, tegen acceptabele kosten en op elk gewenst moment. Dat is de afgelopen anderhalf à twee jaar bepaald niet gelukt, en Wall Street ziet nu zijn kans schoon.

De gevestigde orde op Wall Street staat onder streng toezicht. Dat kost weliswaar geld, maar biedt tegelijkertijd beleggers wel de zekerheid dat er wordt opgelet, waardoor de kans op deconfitures zoals met FTX aanzienlijk kleiner is.

Financiële spelers als Standard Chartered, de Japanse broker Nomura, de Amerikaanse broker Charles Schwab, market maker Citadel Securities en het door de Beleggersdesk gevolgde Virtu Financial springen nu alsnog op de cryptotrein.

Institutionele spelers stellen bijzonder hoge eisen aan betrouwbaarheid, snelheid en correcte handelskoersen - veel meer dan de gemiddelde retailbelegger. En daarin schuilt het gevaar, althans voor die laatsten.

Het is verre van denkbeeldig dat er twee markten zullen ontstaan: een voor de professionele beleggers en een voor de retailbelegger. De kleine belegger kan zaken (blijven) doen met bijvoorbeeld Binance.

Institutionele spelers zullen in zee gaan met traditionele financiële aanbieders van custody-diensten. De transacties worden dan gescheiden uitgevoerd door de Virtu Financials en - zeker niet te vergeten - de Flow Traders van deze wereld.


Netflix

Onze analist Niels Koerts is enthousiast over de toekomst van Netflix om tal van redenen. Is het echter ook nog een koop en wat is het koersdoel?

 • IJzersterk verdienmodel
 • Competitief voordeel ten opzichte van belangrijkste concurrenten
 • Winstgevendheid stijgt dit decennium naar verwachting jaarlijks met double digits
 • Gunstige groeivooruitzichten ruimschoots verdisconteerd in aandelenkoers


Genmab

Peter Schutte kijkt naar de aloude Deens-Nederlandse biotech Genmab.

De resultaten over het eerste kwartaal vormen voor Genmab geen aanleiding de eerder afgegeven prognose voor geheel 2023 te wijzigen. De omzet zal naar verwachting uitkomen op DKK 14,6-DKK 16,1 miljard, tegen DKK 14,6 miljard over 2022.

De operationele kosten schatten de Denen nog altijd in op DKK 9,8 -DKK 10,6 miljard (2022: DKK 8,2 miljard) en het operationeel resultaat op DKK 3,9-DKK 6,2 miljard (2022: DKK 6,4 miljard).

Wij vonden deze outlook wat teleurstellend, maar het concern boekt wel vorderingen met zijn programma's en heeft nu dus weer een medicijn erbij.

Overigens lopen studies naar de werking van EPKINLY wel door om de veiligheid en bijwerkingen verder in kaart te brengen. Ook is het onbekend of het werkzaam is bij kinderen. 


Brede markt

Voor we naar de koersen kijken, moeten we eerst door een reeks macrodata heen. Want er is heel veel vandaag, dit zijn alleen nog maar de belangrijkste en meest voorlopende. Van vannacht, de Chinese heropening dit jaar is een economische teleurstelling, of is dit te stellig? De inkoopmanagersindex mei viel vannacht tegen.


Dat deed vanmiddag die uit Chicago ook! Dit is een recessiestand. Nu is de economie van handels-, derivaten- en commodity-stad Chicago nog cyclischer en volatieler dan de koers van Nvidia, maar toch.


Gelukkig daalt de Duitse inflatie hard. Nogal wiedes met een recessie daar, denkt u wellicht, maar lager is lager. Central banken verkrappen, economie op slot en inflatie omlaag: was dat ook niet het idee? Voilá in goed Duits. 


Daar past deze hier goed bij, wie weet hebben we het binnenkort al niet meer over inflatie:


Even checken, de Bloomberg Commodity Spot Index is inderdaad flink aan het dalen en lijkt zelfs te versnellen:


Tot slot, de Amerikaanse arbeidsmarkt is maar niet echt stuk te krijgen gelet op de uitstaande vacatures (JOLTS)


Komen we eindelijk bij de koersen uit. Geklokt op het Amsterdamse slot, aandelen staan ruim in de min en op de dollar en goud na daalt alles. Goud is een opmerkelijke stijger met die oplopende dollar? Misschien een vlucht in veilig. Crypto krijgt er ook van langs. 


De rentes dalen flink, ofwel veilig staatspapier wordt gekocht.


Stijgende dollar, EUR/USD bevestigt de risk-off gedachte.


Want:


Beursplein 5

UBS verhoogt Besi naar €128 en verlaagt Galapagos naar €40, dat zijn de bankenadviezen voor vandaag. Klik op het plaatje voor details.


Verder nog iets op het Damrak? Zeker. De grote gemene deler is - uitzonderingen zat - dat tech en waarde nog aardig blijven liggen, cyclicals doen dat minder en financials zijn uit de gratie. En fondsen waar nog wel een wat te doen is krijgen er van langs, zie Just Eat Takeaway en PostNL maar.

 • Kijk naar de grafiek, krijgt Adyen weer momentum?
 • Relx krijgt een verhoging van Bank of America, vandaar
 • Unilever en KPN bewijzen vandaag hun defensieve kwaliteiten
 • Wat blijven ASMI en Besi goed liggen na al dat stijgingsgeweld. Dat geldt niet voor ASML
 • Philips zit nog in dat korte opgaande trendje, maar veel rek is er niet
 • De EU bankenindex daalt -1,8%, ofwel ING komt nog aardig weg, maar ABN Amro niet. Is dit omdat de ECB de teugels aan haalt? Buffers moeten omhoog. Misschien dat daarom de verzekeraars ook even hun eigen polis kunnen doornemen, wat een dalingen

 

 • Er zijn nog aardig wat stijgers in de AMX, vooral fondsen die klappen van de dalingszweep goed kennen: Allfunds, InPost, Air-France-KLM en vooruit, ook OCI. Geen nieuws, dus er zijn geen verklaringen
 • Oei, Signify staat ook op de laagste stand sinds voorjaar 2020
 • Bij Aperam gaat ook de aap het raam uit. Sorry, er is geen nieuws
 • De cijfers van Azerion worden goed ontvangen, om hier maar zo snel mogelijk van af te zijn...
 • Gelet op de grafiek kan Brunel dit dagje heel goed gebruiken om het momentum vast te houden
 • Fastned heeft betere tijden gekend, het beeld verslechtert zienderogen


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 okt Den Haag kan maar beter China-sancties ASML opheffen 7
 2. 03 okt Het is slecht voorbeurs - de rentes weer en semiconductor-sensatie 2
 3. 02 okt Het is naargeestig voorbeurs en aandelen en rentes touwtrekken 1

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Housepartyy 31 mei 2023 18:27
  Dank voor de slotcall boordevol info.

  Lijkt wel of de VS kapot gaat aan de eigen krappe arbeidsmarkt. Niemand wil meer werken, laat staan overwerken. Online(tiktok) worden oa shopliften en quiet quitting verheerlijkt. Filmen ze eerst dat ze aan het jatten zijn en vervolgens pakken ze omzet via tiktok.

  Ik zou zeggen meer stimmi's en UBI, want dan hoeven ze ook niet meer te shopliften.

  Oftewel alles om zo lui mogelijk te blijven.
 2. CalmSeas 31 mei 2023 22:01
  quote:

  Housepartyy schreef op 31 mei 2023 18:27:

  Dank voor de slotcall boordevol info.

  Lijkt wel of de VS kapot gaat aan de eigen krappe arbeidsmarkt. Niemand wil meer werken, laat staan overwerken. Online(tiktok) worden oa shopliften en quiet quitting verheerlijkt. Filmen ze eerst dat ze aan het jatten zijn en vervolgens pakken ze omzet via tiktok.

  Ik zou zeggen meer stimmi's en UBI, want dan hoeven ze ook niet meer te shopliften.

  Oftewel alles om zo lui mogelijk te blijven.
  Ik vrees dat u hier valt voor conservatief fake news.

  De arbeidsmarkt is krap en vooral conservatieve ondernemers wijzen dan snel naar jongeren “die niet willen werken” vanwege “hand-outs” (stimmi’s zoals u het noemt). Ze doelen hier dan op de $600 en $1200 gratis geld van Trump tijdens de pandemie.

  Ik weet niet hoe het met u zit en wat u maandelijkse rekeningen zijn, maar als ik een paar duizend dollar had ontvangen in 2020/2021, dan zou ik echt niet jarenlang plots niet meer hoeven werken.

  Het “quiet quitting” is helaas ook fake news. Het klopt natuurlijk dat werknemers meer te eisen hebben in deze markt. Dat is nou eenmaal het kapitalisme. Dat betekent alleen wel dat werknemers die bijv. afhankelijk van fooien zijn niet meer “above and beyond” gaan. Die verdienen echt heel weinig geld - minder dan een minimumloner in Nederland. Die houden zich strict aan hun contract. Niet raar: want zou u voor een paar dollar *per gewerkt uur* 24/7 bereikbaar en oproepbaar willen zijn?

  Geen zorgen, er wordt in de VS echt nog wel serieus hard en productief gewerkt. Noem maar eens een aantal van de meest succesvolle en winstvolle bedrijven ter wereld op… goede kans dat in uw lijstje Amerikaanse bedrijven zitten.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links