Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nvidia leert Europa bitter technologielesje

Nvidia leert Europa bitter technologielesje

Inderdaad. De verrassing bij Nvidia is dat het niet bij AI-gebral in persberichten blijft, maar dat inderdaad de AI-omzet al brult. 


Ja, het is een wedstrijd op twee snelheden. Het is ontegenzeggelijk technologie dat vooral waarde schept op de beurs. Dat wil niet zeggen dat blue chips geen geld verdienen, verre van dat, maar waardecreatie is iets anders. De market caps of beurswaardes maken dat klip en klaar duidelijk. Kijk mee met ASML als rode draad.

Zie hier de AEX, waar ASML aardig richting de gezamenlijke waarde van traditionele supermachten Shell en Unilever gaat.


In Europa is ASML ook het grootst, na de chocolade van Nestlé en de luchtjes van LVMH. Oh ja, Novo Nordisk moet u even door 7,45DKK delen voor euro's. Datafoutje. 


Binnen internationale chipindex SOX moet ASML Nvidia, TSMC (in de tabel staat ook een fout, het is $442 miljard) en Broadcom voor zich dulden.


In de Nasdaq 100 valt ASML zelfs net buiten de top 10:


ASML zit niet in de S&P 500, waar alleen good old Warren Buffett en Charlie Munger zich staande houden te midden van de techies. Maar ja, beide heren zijn dan weer behangen met Apple.


Ja, de grote waardecreatie zit bij de technologie van Amerikanen en Chinezen, gevolg door Korea en Taiwan. Japan schakelt bij om de achterstand in te halen. En Europa? Amper tech en het is hier geen topprioriteit. En de auto-industrie is de volgende? China komt. En anders straks India en de rest wel?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 30 mei Hoe Nvidia in twee dagen 27,5% steeg en 23,7% goedkoper werd 2
 2. 30 mei Aardige uitslagen voorbeurs en alle markten draaien dit jaar op verschillende snelheden 2
 3. 26 mei Het is vlak voorbeurs, maar gelukkig is er tech om ons over te verbazen 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ger Beleg 25 mei 2023 19:25
  quote:

  handyman6 schreef op 25 mei 2023 12:03:

  China exportboom in stroomauto's? Hmmm: een mobiel bestellen in China duurt 3 weken transport,maar gaat ie kapot ,moet ie terug via Alibaba,weer 3 weken en gerepareerd weer naar jou 3 weken....
  Doe dat maar es met je Bydd batterij auto
  U stuurt uw Toyota ook terug naar Japan? Of toch maar gewoon naar de erkend reparateur van de importeur?

  www.louwman.nl/merken/byd
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links