Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Tegenvallend Duits inflatiecijfer verstiert het beursfeestje niet

Slotcall: Tegenvallend Duits inflatiecijfer verstiert het beursfeestje niet

Geen nieuws is goed nieuws tegenwoordig. Waar er vorige week nog gespeculeerd werd op het omvallen van Deutsche Bank horen we er nu helemaal niets meer over. De AEX (+0,9%) stijgt vrolijk verder en met een stand van 752 punten noteert de hoofdindex slechts 2,5% onder zijn jaartop.

Het brede beeld vandaag is dat een ruime meerderheid van de aandelen de weg omhoog vinden. Een duidelijke trigger kunnen we echter niet vinden. Het Duitse inflatiecijfer viel zelfs een fractie tegen.

De consumentenprijzen stijgen in maart met 7,4% ten opzichte van een jaar geleden en dat is meer dan de 7,3% waarop de markt rekende. De rentes gaan hierop omhoog, maar dit mag de pret niet drukken.

Koersen verzekeraars niet hersteld

Je gaat bijna denken dat het gevaar van een bankencrisis volledig is verdwenen. Wij vinden dit tekort door de bocht. Dit blijkt uit de koersen van verzekeraars die dit jaar nog diep in het rood noteren. De grootste dalers YTD zijn Aegon (-15,8%) en ASR (-17,1%).

Opvallend is dat de verliezen bij de banken nog wel redelijk meevallen. ING noteert dit jaar slechts 3,6% in het rood en ABN Amro perst er zelfs een plus van ruim 14% uit. We hebben al vaker aangegeven dat we ons verbazen over de harde koersdaling van de verzekeraars dit jaar. Helemaal als we het vergelijken met de banken.

We vermoeden dat we hierin niet de enige zijn, zo voerden Aegon (+1,7%), ASR (+1,4%) en NN Group (+1,2%) hun aandeleninkoopprogramma's stevig op. De laatste weken werden er soms wel vier keer zoveel aandelen ingekocht als op een gemiddelde handelsdag.  

Ebusco

Ebusco (+1,0%) was gisteren met afstand de grootste daler van het Damrak. Niet ten onrechte, want het bedrijf schoot werkelijk op elk vlak lelijk tekort met zijn jaarcijfers. En hoewel er eerder dit jaar al een winstwaarschuwing werd afgegeven, bleven de resultaten nog ver achter bij de al verlaagde verwachtingen.

Desondanks schrijft analist Martin Crum het aandeel nog niet af. Ebusco behaalt een hoge marktgroei en daarnaast heeft het met zijn 3.0 model een sterke troef in handen. 

Dit jaar hoeven beleggers wederom niet te rekenen op zwarte cijfers. De winstmotor moet vooral in 2025 gaan draaien. De consensus ligt dat jaar op een winst per aandeel van €1,61. Dit impliceert een K/W van 6.

Dit is een dusdanig lage waardering dat de markt er weinig fiducie in heeft dat het bedrijf aan deze verwachtingen kan voldoen. Hieronder leest u de uitgebreide analyse over het aandeel.

GBL

GBL behoort vandaag met een winst van 2,3% tot de grootste stijgers van de Belgische beurs. De investeringsmaatschappij staat in de spotlights nu het Amerikaanse Concentrix een bod van $4,8 miljard (€4,42 miljard) heeft gedaan op de aandelen Webhelp. Hierin heeft GBL een belang van 61,5%.

Op het eerste gezicht is het een mooie deal. Vooral omdat GBL op zijn aankoop in 2019 een winst behaalt van 126%. Toch zijn we maar gematigd positief. Hoe dit precies zit, leest u in het onderstaande artikel.

 

Top 3 stijgers en dalers

Philips (+5,9%) is de grootste stijger n.a.v. een interview met topman Roy Jacobs. Hij geeft aan de te willen schikken in de VS. Het gaat uiteraard om het debacle omtrent de slaapapneu-apparaten.

 

Stel hier uw vragen voor de IEX-BeleggersPodcast

Morgenochtend maken we voor u weer een nieuwe aflevering van de IEX-BeleggersPodcast. U mag erop vertrouwen dat onder andere Pharming, OCI en Alibaba aan bod komen. Heeft u een vraag voor ons dan kunt u deze onderaan in de comments stellen. Wellicht behandelen we deze vraag live in de uitzending.

Rentes

De Europese rentes vliegen omhoog. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt vijf basispunten tot 2,71%.

 • Nederland: +5 basispunten (2,71%)
 • Duitsland: +6 basispunten (2,36%)
 • Italië: +7 basispunten (4,21%)
 • Verenigd Koninkrijk: +8 basispunten (3,55%)
 • Verenigde Staten: -1 basispunt (3,56%)

Brede markt

 • De AEX sluit 0,9% hoger, en daarmee blijven we een tikje achter ten opzichte van de Fransen (+1,2%) en Duitsers (+1,2%).
 • De CBOE VIX (volatiliteit) klimt met 1,5% tot 19,4 punten.
 • De plussen van de Amerikaanse indices variëren van 0,1% voor de Dow Jones tot 0,7% voor de Nasdaq.
 • De euro klimt 0,5% en noteert 1,090 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,5%) profiteert van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (+1,4%) en Brent (+0,9%) vinden de weg omhoog.
 • Bitcoin (-0,5%) maakt een pas op de plaats.

Het Damrak  

 • Besi (+3,0%) profiteert van een koersdoelverhoging van Berenberg. De zakenbank rekent erop dat de markt voor Hybrid Bonding sneller aantrekt dan eerder verwacht en stelt zijn target price met 45% opwaarts bij tot €80.
 • ASMI (+4,0%) en ASML (+3,0%) liggen er overigens ook goed bij. Sowieso is het sentiment rondom chipbedrijven dit jaar ijzersterk. De drie chippers zijn dit jaar met afstand de grootste stijgers binnen de AEX.
 • KPN zakt 1,1% na een adviesverlaging van Exane. De zakenbank van BNP Paribas schrapt het aandeel van de kooplijst.
 • Randstad (-5,4%) noteert vandaag €2,85 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd blijft het verlies beperkt tot 0,4%.
 • DSM (-1,5%) heeft opnieuw te maken met een koersdoelverlaging. Dit keer is het de beurt aan Barclays.
 • Heineken (-0,9%) blijft vandaag behoorlijk achter ten opzichte van AB Inbev (+0,9%). Een duidelijke reden kan ik helaas niet aanwijzen.
 • AMG (+5,7%) hield vandaag zijn strategie-update. De markt is in ieder geval enthousiast.
 • JDE Peet's (-4,5%) gaat onderuit omdat grootaandeelhouder Mondelez 7,7 miljoen aandelen heeft verkocht tegen een prijs van €26,10. Dit betekent een discount van 6% ten opzichte van de slotkoers van woensdag.
 • Fastned (-2,2%) presenteerde vanochtend de jaarcijfers. Met name de negatieve vrije kasstroom van €46,5 miljoen is een tegenvaller.
 • De fantasie in Accsys (-1,3%) is er ook helemaal uit.
 • Beleggers zijn niet onder de indruk van de jaarcijfers van HAL (+0,5%).
 • Wat tot slot opvalt, is dat winkelvastgoed er goed bij ligt. Het voornaamste voorbeeld is Vastned (+3,7%)

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Besi: naar €80 van €55 en Houden - Berenberg
 • DSM: naar €150 van €168 en Kopen - Barclays
 • KPN: naar Neutral van Outperform - Exane

Agenda: Vrijdag 31 maart

 • 03:30 China manufacturing PMI mrt
 • 08:00 Euronav jaarcijfers
 • 08:00 Inpost jaarcijfers
 • 08:00 Duitsland detailhandelsverkopen feb
 • 08:45 Frankrijk inflatie CPI mrt
 • 09:55 Duitsland werkloosheid feb
 • 11:00 EU inflatie CPI mrt
 • 14:30 VS Core PCE Price Index feb
 • 14:30 VS Persoonlijke bestedingen feb
 • 16:00 VS Consumentenvertrouwen Universiteit Michigan mrt
 • 16:30 Niels Koerts te gast in televisieprogramma Bulls & Bears
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 30 mei Deze drie dividendaandelen zijn een must have in de beleggingsportefeuille
 2. 29 mei Slotcall: Negatieve draai 2
 3. 29 mei Waarom dividendaandelen onmisbaar zijn in uw beleggingsportefeuille

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Jasper91 30 maart 2023 18:23
  Vraag voor de podcast:

  Ik luister met veel plezier en heb ook premium, maar ga verhuizen naar Indonesië voor 2 jaar. Bij De Giro en Bux betekent dit dat je je beleggingsrekening niet langer kunt aanhouden. Om gebruik te kunnen blijven maken van jullie nuttige adviezen, heb ik dus een andere broker nodig. Bij Trading212 (het invest gedeelte, dus niet cfd) kan ik een account openen en aanhouden in Indonesië. Zien jullie risico's/bezwaren bij deze broker? Zijn er goede internationale alternatieven? Uit een korte rondvraag kan ik er weinig vinden.
 2. forum rang 4 Ben 30 maart 2023 18:52
  Je gaat bijna denken dat het gevaar van een bankencrisis volledig is verdwenen. Wij vinden dit tekort door de bocht.

  :-)
  Tja, als je eerst met de media mee doet en men op IEX uitgebreid kan lezen dat het einde der (bank) tijden er aan komt kan je niet vervolgens achteraf eerlijk zeggen "oh sorry, het was weer wat overdreven onzin".

  Maar dat was het natuurlijk wel.....
  Gewoon, in de hoop extra lezers aan te trekken en de beurs te laten bewegen....
 3. Martijn 30 maart 2023 19:35
  quote:

  Jasper91 schreef op 30 maart 2023 18:23:

  Vraag voor de podcast:

  Ik luister met veel plezier en heb ook premium, maar ga verhuizen naar Indonesië voor 2 jaar. Bij De Giro en Bux betekent dit dat je je beleggingsrekening niet langer kunt aanhouden. Om gebruik te kunnen blijven maken van jullie nuttige adviezen, heb ik dus een andere broker nodig. Bij Trading212 (het invest gedeelte, dus niet cfd) kan ik een account openen en aanhouden in Indonesië. Zien jullie risico's/bezwaren bij deze broker? Zijn er goede internationale alternatieven? Uit een korte rondvraag kan ik er weinig vinden.
  Hoi Jasper,

  Waarom moet je weg bij De Giro en Bux?
  Ik heb twee woonhuizen 1 op Aruba en 1 in Nederland maar ik kan vanuit Aruba als ik daar ben gewoon handelen bij de Giro en Bux,en de Saxo bank, dus ik snap het probleem niet?
  Kun je mij dat uitleggen dan?
 4. Sorong 30 maart 2023 20:16
  quote:

  Ben schreef op 30 maart 2023 18:52:

  Je gaat bijna denken dat het gevaar van een bankencrisis volledig is verdwenen. Wij vinden dit tekort door de bocht.

  :-)
  Tja, als je eerst met de media mee doet en men op IEX uitgebreid kan lezen dat het einde der (bank) tijden er aan komt kan je niet vervolgens achteraf eerlijk zeggen "oh sorry, het was weer wat overdreven onzin".

  Maar dat was het natuurlijk wel.....
  Gewoon, in de hoop extra lezers aan te trekken en de beurs te laten bewegen....
  Wat een onzinnigheid. Kunt u even linken naar de artikelen op IEX waarin we 'uitgebreid' konden lezen dat 'het einde der (bank) tijden' eraan kwam? Vast niet. Uw fantasie slaat op hol.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links