Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China vormt bodemformaties

China vormt bodemformaties

De explosieve maatschappelijke cocktail in China van een paar maanden geleden komt tot rust. Daarmee lijkt de paniek onder beleggers uit te doven. Terwijl China de corona-teugels laat vieren, schieten vooral techfondsen de lucht in.

Overigens is dit niet van vandaag of gisteren, want al sinds de herfst van vorig jaar leeft Chinese tech op. 

Koersexplosies

Zo wisten Baidu en  Alibaba sinds eind oktober zo'n 80% (!) te herstellen. Het in Nederland genoteerde Prosus, met flinke belangen in China, schoot van €40,10 eind oktober naar €74 nu, een sprong van maar liefst 85%. Maar het kan verkeren, want 2 jaar geleden stond Psosus nog op €110. 

Dubbele bodems 

Op de Chinese beursindices worden technisch ook duidelijke bodempatronen gevormd; een teken dat zowel Covid-problemen als maatschappelijke onrust in China redelijk door beleggers worden verteerd. Op de beurs van Hongkong vormt de Hang Seng-index sinds oktober mogelijk dubbele bodems.

In die periode heeft op de Chinese beurs, de China Shanghai Composite index, eveneens een sterke springplank gevormd.

Technisch  lijkt de kou in China uit de lucht. Dit proces is feitelijk al in november in gang gezet. Maar belangrijk om te melden is  dat, net als in Europa en in de VS, zware weerstanden naderen. Dus de technische plaatjes liggen goed, maar de race is nog niet gelopen. 

Deze keer beoordeel ik de Hang Seng-index en de China Shanghai Composite. Van de individuele aandelen bekijk ik Baidu, Alibaba en Prosus.

Hang Seng-index klimt uit het dal

De beurs van Hongkong (Hang Seng-index) heeft zowel de dalende trend als een tussenliggende weerstand rond 19.926 punten gebroken, waarmee technische verbeteringen zijn opgetreden. Eerste koersdoel ligt rond weerstand 22.523,64 punten (top van 4 april 2022). Omdat de Hang Seng-index bovendien boven de laatste koersbodem kroop, is de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. 

De steun ligt rond 14.597,31 punten (bodem van 4 november 2022). Na een uitbraak boven weerstand 22.523,64 wordt 25.050,59 punten het volgende opwaartse koersdoel.

Hang Seng index

China Shanghai Composite index verbetert

De Chinese beurs maakt opwaarts meer ruimte vrij indien weerstand 3.226,08 punten (gevormd op 9 december 2022) gebroken wordt. Eerder veerde de China Shanghai Composite index al twee keer op vanaf de voorjaarsbodem rond 2.863,65 punten.

Bovendien is er eind 2022 een potentiële hogere koersbodem gevormd rond 3.031,54 punten (van 23 december 2022) die kopers signaleert en een nieuwe verbetering oplevert in het technisch beeld. Wacht op een uitbraak boven weerstand 3.226,08 punten (gevormd op 9 december 2022). 

Shanghai Composite index

Bij Baidu trekt de vraag aan

Baidu consolideert binnen de dalende trend. De koers vormt nog lagere toppen zonder veel overtuiging. Nu Baidu boven de bodems van medio 2022 rond $100 kruipt, lijkt de verkoopdruk eveneens af te nemen.

Steun ligt er rond $73,58 (bodem van 28 oktober 2022). Weerstand zien we rond $156,77 (gevormd op 1 juli 2022). Enkel een doorbraak boven de weerstand maakt ruimte voor koersstijgingen. 

Bij Baidu laat de 200-dagenlijn een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een matige technische conditie weer. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat het aandeel achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Baidu koers

Alibaba verbetert

Alibaba Group Holding kruipt weer boven de koersbodem van begin 2022, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt. De neerwaartse trend is ook niet langer geldig. Enkel boven weerstand $125,84 (gevormd op 8 juli 2022) klaart het beeld opnieuw op. De steun ligt rond $58,01 (bodem van 28 oktober 2022). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) gaat vlak liggen. Dit wijst op een verbetering in de technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Alibaba Group Holding minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Alibaba Group Holding met het marktgemiddelde.

Aandeel Alibaba koers

Prosus trekt bij

Prosus verbetert technisch nu de voormalige barrière  van medio 2022 rond €71,80 nipt wordt gebroken. Na een overtuigende uitbraak treedt een verbetering op richting weerstand €79,75 (top van 14 januari 2022). De steun rond €40,06 (bodem van 13 mei 2022) is nu twee maal getest, waardoor zich een dubbele bodemformatie ontplooit. 

Bij Prosus laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een opwaartse draai zien Dit signaleert een verbetering in de technische omstandigheden. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) ligt vlak en geeft aan dat Prosus gelijk presteert met de rest van de markt.

Aandeel Prosus koers

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 02 jun Geen recessiepaniek! Hogere bodems geven veel koopkracht aan 144
 2. 01 jun Inflatiedaling in laatste fase 115
 3. 31 mei De Chinese beurs wankelt 152

Gerelateerd

Reacties

114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jopieklaploper 10 januari 2023 10:12
  Zeer goed nieuws uit china, de economie groeit als kool en dat is ook zeer goed nieuws voor ons. Het ziet er naar uit dat 2023 eeen gedenkwaardig jaar wordt waarin de AEX 40% gaat stijgen naar boven de 1000 punten en dat is helemaal terecht!!!

  De economie draait dankzij het beleid van het kabinet (Rutte, Kaag grote klasse!!!, als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten. De koopkracht gaat in 2023 gigantisch stijgen dankzij gigantische loonstijgingen van wel 6%!!!!!!. Dit terwijl de inflatie dankzij het beleid van centrale bankiers (Lagarde team ECB en Powell Team FED GROTE KLASSE!!!) helemaal verslagen is!! Over 2023 komt de inflatie uit op 2,3%, zeer ruim onder de koopkrachtstijging van gemiddeld 6,5% per Nederlaander. Dit is buitengewoon goed nieuws voor aandelen omdat bedrijven gigantische winststijgingen gaan realiseren hetgeen de koersen zal doen exploderen.

  Het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren, we leven in de mooiste tijd ooit en dat is een feest meer dan waard!!!
 2. forum rang 6 Doptieman 10 januari 2023 10:48
  Paar tientjes erbij voor mijn puts !! Zoals ik al zei er zat flink lucht in de aankoopprijs
  en de AEX weer in de strepentrekkersmodus rond nivo 732 tot half 4 ?
  De AX2 calls hebben een totaal andere delta en zijn al meer dan gehalveerd!

  Nu nog wat Premiesloop en dan vanmiddag weer flink naar beneden denk ik... Ciao..
 3. forum rang 8 Calimero 10 januari 2023 10:49
  quote:

  Newg77 schreef op 10 januari 2023 10:36:

  heb t voorelkaar
  dollar gaat naar 101.50+-
  volgende maand middellijn bollingerbands
  euro/$ naar minimaal 1.09

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14594134...

  inmiddels kleine long euro sl 1.032 aangeschaft
  (disclaimer: of niet)
  Dapper doorstuderen ... :)

  www.youtube.com/embed/nTeRBjgJSsk?rel...
 4. forum rang 8 Calimero 10 januari 2023 11:22
  quote:

  Newg77 schreef op 10 januari 2023 11:09:

  [...]

  goed gezien :) was me niet opgevallen
  ben druk met vooruitkijken :)
  Vooruitkijken is soort van Popgun ...
  1 - Kijk naar Hoog/Laag van de dag ...
  2 - Vergelijk met voorgaande dag ...
  3 - Interpreteer ...
  4 - " Imagine " volgende dag ...

  Oftewel Doptieman ...

  1 - Dag met grote beweging ...
  2 - Volgende dag ... schraapdag liefst in midden voorgaande dag ...
  3 - Interpreteer ...
  4 - " Imagine " volgende dag ...

  Kinda boring .. :)
114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links