Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
In hoeverre zijn Shell en de rest nou oorlogsprofiteurs?

In hoeverre zijn Shell en de rest nou oorlogsprofiteurs?

Opvallend advies is er vandaag. Goldman Sachs verlaagt niet alleen het advies op en het koersdoel van Shell, maar spreekt ook een voorkeur uit voor haar peers


Onderstaande is niet echt een handig plaatje, hé? Spaghetti of mikado, kies maar. Toch zou de grafiek overzichtelijker moeten zijn. Bij voorkeur gaan alle lijntjes hand-in-hand van linksonder naar rechts boven, op de waardering na, dat bij voorkeur dan van linksboven naar rechtsonder gaat. Horizontaal zou ook al heel wat zijn.

Shell is echter cyclisch, afhankelijk van de immer wispelturige energieprijzen en dan zijn gestage, saaie, geitenbreiende lijntjes zoals we die graag zien bij waarde-aandelen, ondenkbaar. Het plaatje is sinds maart 2009, toen de bull market 2009-2022 begon. Waarom? Daarom. De grafiek moet érgens beginnen.


Handiger is het om het plaatje even in tweeën te knippen. Omzet en winst van Shell maken duidelijk hoe cyclisch en olieprijsafhankelijk Shell inderdaad is en die al even wispelturige waardering laat weer zien hoe verschillend wij het aandeel inprijzen op de beurs.


Het knappe aan Shell is hoe ze een mooie, gestage aandeelhoudersreturn hieruit weet te generen. Want de vrije kasstroom is al even ad random als omzet en winst en ieder kwartaal weer moet het bedrijf het puzzeltje leggen van wat te doen met die kasstroom: investeren, schuld aflossen, dividend of aandeleninkoop?

Dat zag er zo uit sinds 2009. Met name de tweederde dividendverlaging van maart 2009 heugt ons. Helaas loopt het aantal uitstaande aandelenlijntjes niet verder door en anders lazen we de hele aandeelhoudersreturn van het fonds zo af. Met name dit jaar koopt Shell heel veel goedkoper geworden aandelen terug.

Het fonds doet op de huidige koers 3,2% dividendrendement. Dat is netjes, maar we waren altijd zo'n 6% gewend. Let wel, Shell had het dividend verder kunnen verhogen, maar koos in de afgelopen twee jaar vooral voor aandeleninkoop, wellicht mede om duidelijk te maken dat ze zelfs vindt dat het aandeel te goedkoop is. 


Toen werd het 2022 en keek iedereen ineens met scheve ogen naar de winsten en aandeelhoudersreturn van niet alleen Shell, maar alle energiebedrijven. Vandaag in FT:

President Joe Biden this week dubbed the outsized earnings a “windfall of war” and accused companies of “profiteering” from Moscow’s invasion. Unless they invested the cash haul into pumping more oil to bring down prices at the pump, he said he would ask Congress to hit them with higher taxes.

Windfall tax legislation remains unlikely to pass in Washington. But it has become a reality across the Atlantic: Brussels has introduced a 33 per cent “solidarity contribution” on excess profits, while London has enacted an additional 25 per cent “energy profits levy” that has taken the tax on profits to 65 per cent.

Meanwhile, Wall Street, still reeling from a decade of profligacy and persistent losses has demanded companies enter a new era of capital discipline — prioritising shareholder returns over expensive drilling campaigns in pursuit of ever-greater output growth.

Investment bank Raymond James estimates capital spending by the world’s 50 biggest producers will be around $300bn this year, roughly half what it was in 2013, the last time prices were at a comparable level.

Dit is allemaal duidelijke taal en wie heeft er nou gelijk, of zelfs de waarheid in pacht? Even kijken wat de plaatjes vertellen. De koersen van de grote energiebedrijven blijven in ieder geval achter. Ook dit is weer sinds maart 2009. 


Misschien belangrijker: de winsten blijven ook achter. Ze maken nu wel duidelijk een inhaalslag na jaren ploeteren. De grafiek is geïndexeerd, zeg maar in hoeverre er nu sprake is van woekerwinsten. Ja, de concerns profiteren van de geopolitiek, maar daar hadden daar ook jaren last van als wereldwijde klimaatzondebok.

De S&P 500 is natuurlijk formeel niet de benchmark van Shell, TotalEnergies en BP, maar anders wordt ook dit plaatje veel te vol.


Ik heb aandelen Shell, ofwel ik ben bevooroordeeld. Zegt u het maar: wie heeft er gelijk? Ik denk iedereen een beetje. Aandeelhouders zijn niet rijkelijk bedeeld in de afgelopen jaren, er is inderdaad een chronisch tekort aan exploratie naar nieuwe olie- en gasvelden en de hele samenleving ligt krom voor huidige energieprijzen.

Alleen is dat hier in Europa zacht uitgedrukt mede gevolg van ongeveer vijftien jaar Energiewende-politiek en maatschappelijke opinie over energie. We dachten dat we het wel zonder Big Oil konden. Niet dus. Europa moet terug naar de tekentafel voor haar energiepolitiek, maar daar is zelfs nog nog geen eerste aanzet toe van te zien.

Nu een extra tax heffen is een doekje voor het bloeden en lost niets structureels op. Dan is er ook de vraag waarom andere oorlogsprofiteurs als wapenbedrijven, maar ook de OC's van deze wereld geen extra tax krijgen en de bedrijven die van Covid-19 profiteerden idem dito. Zie het vandaag cijferende PostNL maar.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. fymanth 7 november 2022 14:04
    Ik heb nog geen enkel bedrijf gezien die dat doet. De tijd is rijp dat we in gaan zien dat het kapitalisme scheuren gaat vertonen. Je ziet ook dat politiek profiterende bedrijven extra gaat belasten (mogen ze bij albert heijn ook doen overigens. De vraag wordt of we een tijdperk ingaan waarin winsten worden bepaald door overheden. En als gevolg daarvan beleggers afhankelijk zijn van de keuzes van overheden. Lees ook de Spaanse overheid en de Spaanse Banken. Banken maken teveel winst, overheid grijpt in.
  2. Steven v. O. 7 november 2022 14:42
    Ik denk dat afroombelastingen onverstandig zijn. De energiemajors als zondebok, terwijl een tal van sectoren oneveredig hebben geprofiteerd van recente "idiosyncratische factoren". Zoals een bovenstaande reageerder oppert, zet dit ons op een glijdende schaal van centraal geplande winstmaxima.

    Klinkt als China's "common prosperity"...
    Socialisme iemand?

    Wat betreft de desinvesteringen in energie, gevoed door een onrealistisch beleid gevoerd door klimaatdrammers;
    twitter.com/BurggrabenH/status/158562...
    Wat Jamie zegt
  3. forum rang 6 Bulletje Rozenwater 7 november 2022 15:27
    Overheden moeten zich zo min mogelijk met de economie bemoeien, dus ook geen gekke heffingen als dat even beter uitkomt. Dat is ook mijn grootste zorg over die hele energie transitie: het initiatief ligt bij de overheid. Dat het in het honderd loopt (en dat doet het, alleen daar heeft de media het niet over) is dan ook voorspelbaar.
  4. Warren Buffet Fan 8 november 2022 01:07
    Waar waren al deze 'af-room' socialisten toen Shell en andere bedrijven verlies draaiden tijdens de corona crisis, door een olieprijs van $30? Nu dat momenteel ingehaald wordt door hoge winsten a.g.v. hoge energie prijzen (te danken aan het korte (ESG) termijn beleid van dezelfde politici en NGO's) komen de politici en media als aasgieren op de oliebedrijven af.
  5. Warren B... 8 november 2022 10:29
    Domme politici weer. Als je winsten wil aanpakken dwing ze dan die in renewables te investeren. En ook het weggeven van geld aan mensen met slecht geisoleerde huizen is weggegooid geld. Geef ze dan een isolatie subsidie of iets dergelijks. Nu financier je de fossiele industrie
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.