Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AScX-aandeel steelt alwéér de show op droevig Damrak

Slotcall: AScX-aandeel steelt alwéér de show op droevig Damrak

Vandaag weer een ideale beursdag om de befaamde struisvogeltactiek toe te passen. De AEX (-1,2%) sloot op het laagste niveau dit jaar en dus zullen de meeste portefeuilles niet schitteren op dit moment. 

Terwijl het Damrak er droevig bij ligt, weet Vivoryon (+9,8%) wel voor de tweede dag op rij de show te stelen. Gisteren wist het fonds zelfs ruim 25% te klimmen. Het kleine biotechbedrijf profiteert blijkbaar nog steeds van de positieve berichten omtrent alzheimermedicatie. 

We laten Vivoryon echter direct weer achter ons, want we moeten het hebben over het belangrijkste cijfer dat vandaag verscheen: het Duitse inflatiecijfer. De Duitse consumentenprijzen stegen in september op jaarbasis met maar liefst 10%, een record. Dit lag dan ook ruim boven de 9,5% waarop gerekend werd en was ook flink meer dan de 7,9% van de maand ervoor. Vooral de energieprijzen waren de boosdoener. Deze stegen op jaarbasis met bijna 44%. 

Tijd voor de ECB om de reddingsboei uit te gooien?

"Het verschil tussen de Italiaanse en Duitse 10-jaars rente, ook wel bekend als de BTP - Bund spread, bedroeg gisteren 261 basispunten (2,61%), het hoogste niveau sinds de corona-uitbraak in 2020", begint Hoofd Beleggersdesk Erik Mauritz zijn artikel.

"Hoger dus dan de niveaus waarop de ECB een nieuw instrument - het TPI - aankondigde dat kan worden ingezet als de renteverschillen tussen Europese landen te ver zouden gaan oplopen. De vraag is dan ook: gaat de ECB dit instrument nu inzetten?" U leest er alles over in het verhaal van Mauritz.

 

Succesvolle beursgang Porsche 

Vandaag mocht Frankfurt Porsche (+0,1%) verwelkomen op de beurs. "Hoewel de plannen afgelopen voorjaar op het laatste moment werden gecanceld als gevolg van de invasie van Rusland in Oekraïne, heeft VW nu wel doorgezet. En met succes: de IPO van Porsche is geslaagd en de uitgiftekoers is met €82,50 aan de absolute bovenkant van de bandbreedte van €76,50 - €82,50 uitgekomen. De totale waardering voor Porsche komt hiermee uit op €75 miljard", schrijft analist Martin Crum in zijn analyse.

 

De 9 grootste beleggersfouten

Vandaag verscheen de zesde aflevering van BeleggersBootcamp. Hierin ga ik samen met aandelenanalist Niels Koerts in op de negen grootste beginnersfouten op de beurs. Fouten zijn natuurlijk om van te leren, maar op de beurs is het een stuk goedkoper om te leren van die van anderen. Voorkom daarom dat u deze missers maakt, want dat kan u een hoop leergeld besparen. U luistert de podcast op Spotify, Apple Podcasts of simpelweg hieronder.

Dat brengt me bij de andere podcast van IEX: de IEX BeleggersPodcast. Deze verschijnt zoals gewoonlijk op vrijdag. Dat betekent dat u uw vragen weer kunt achterlaten voor Niels Koerts en marktcommentator Arend Jan Kamp in de reacties hieronder.

Rentes

De rentes lopen verder op. De Nederlandse tienjaarsrente klimt met acht basispunten tot 2,54%.

Brede markt

 • De AEX (-1,2%) presteerde minder slecht dan de Franse CAC 40 (-1,6%) en de Duitse DAX (-1,6%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 32,9 punten.
 • Wall Street koerst in het rood: S&P 500 (-2%), Dow 30 (-1,4%) en de Nasdaq (-2,8%).
 • De euro stijgt 0,5% en noteert 0,979 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,0%) blijft liggen terwijl zilver (-0,7%) daalt. 
 • Olie: WTI (+0,2%) en Brent (+0,1%) klimmen een beetje.
 • Bitcoin (-1,8%) daalt. 

Het Damrak:

 • Just Eat Takeaway (-7,3%) heeft Andrew Kenny en Jörg Gerbig genomineerd voor een positie in het bestuur. Gerbig zal opnieuw worden benoemd als operationeel directeur. Hij was dit eerder ook al, maar zijn herbenoeming werd eerder dit jaar ingetrokken vanwege een klacht dat Gerbig zich tijdens een bedrijfsuitje zou hebben misdragen.
 • Conversation24 meldde vandaag de betaaloplossingen van Adyen (-2,4%) te integreren om betalingen via WhatsApp en webchat mogelijk te maken.
 • Ebusco (-5,3%) moet vandaag alweer flink inleveren. Daarmee staat de koers van de elektrische bussen-fabrikant nu op een all-time low van €15,25.
 • De economische onzekerheden stapelden zich al op bij kantorenfonds NSI (+2,2%). De tanende economie kan ertoe leiden dat bedrijven kantoorruimte gaan afstoten en natuurlijk speelt de stijgende marktrente een rol. Daarbij komt ook nog eens dat de fbi-status verdwijnt. U leest er alles over in de analyse van NSI
 • De succesformule van Ajax (+0,8%) is bijzonder kwetsbaar. Op het moment dat de club een jaar geen Champions League behaalt, verliest de club direct een groot deel van zijn financiële reserves. Een serieuze dividenduitkering lijkt er de komende jaren dus niet in te zitten. Of aandelen van de voetbalclub desondanks een interessante belegging zijn, leest u in de analyse van Ajax.

Adviezen:

 • ArcelorMittal: naar €23,50 van €31 en houden - JPMorgan Research
 • AkzoNobel: naar €78 van €89 en kopen - Goldman Sachs
 • AkzoNobel: naar €90 van €110 en kopen - KBC Securities

Agenda vrijdag 30 september 2022

00:00 Internationale handel - Twede kwartaal (NL)

00:50 Detailhandelsverkopen - Augustus (Jap)

00:50 Industriële productie - Augustus vlpg (Jap)

03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - September (Chi)

03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - September (Chi)

06:30 Detailhandelsverkopen - Augustus (NL)

06:30 Producentenprijzen - Augustus (NL)

07:00 Consumentenvertrouwen - September (Jap)

08:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (Dld)

08:00 Economische groei - Tweede kwartaal def. (VK)

08:45 Inflatie - September vlpg (Fra)

09:55 Werkloosheid - September (Dld)

11:00 Inflatie - September vlpg (eur)

14:30 Persoonlijke inkomens en PCE-inflatie - Augustus (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - September (VS)

16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - September def. (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 22 nov Slotcall: Zonder Shell was de AEX nergens 4
 2. 15 nov Slotcall: Prosus lift mee op sterk stijgende Tencent 2
 3. 11 nov Slotcall: PostNL +11%, maar er is één aandeel dat nog harder stijgt 8

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. Toddemij 29 september 2022 18:28
  Mijn vraag voor de IEX podcast voor morgen, zou Martin van den Brink CTO van ASML al met een schuin oog naar Besi kijken, dat in de back end zit. Waarom?
  Gelezen in het recente Bits& Chips nieuws, interview met Martin van den Brink CTO ASML:

  In the next ten years, however, I suspect we’ll see more diversification from ASML. It might not even shy away from venturing beyond its main focus of front-end lithography. Some of the most exciting future innovations in advanced semiconductor technology will be seen in the back-end. Perhaps that’s a good place to start looking.

  Zegt u het maar........Zou toch prachtige Hollandse combinatie zijn!
 2. DeVrijbuiter 29 september 2022 19:39
  Vraag voor de podcast: AJK, je zegt telkens dat aandelen nog niet uitgekotst worden. Als ik naar de koersverlopen kijk, voel ik toch aardig wat zuuroprispingen en hoor ik aardig wat kokhals geluiden, om in jouw jargon te blijven. Wat is jouw definitie van uitkosten? En is dit een vereiste voor het vormen van een bodem en het tij te keren? Of kan dat ook na meerdere kleine braakjes?
 3. JoeSixpack 29 september 2022 20:24
  De podcast zou vooral en bovendien aandacht moeten besteden aan de rente en valutamarkten, daar wordt het ECHTE spel gespeeld, aandelen zijn legoblokjes voor beleggers die niet verder kijken, gevoed door de media en analisten, dan hun neus lang is. Verwijd je blik, de podcast van IEX kan hierin een voorbeeldfunctie hebben.
  Ben benieuwd!!
 4. SpenGrem 29 september 2022 20:45
  Vraagje voor de podcast. Jullie zeggen altijd dat beleggen op de lange termijn eigenlijk altijd winstgevend is. Als je kijkt naar de DAX waar je vanaf 2015 alleen op op koers verliest maakt (moet je nagaan als je inflatie en de belasting hier nog af gaat halen) maar nu ook die enorme verliezen die de AEX en de Wereld- en Europese indexen maken is dit dan wel zo? Ik zit er voor de lange termijn in maar dit soort verliezen (en vrees dat het nog veel groter gaat worden) gaan echt bizar lang duren om goed te maken.
 5. The Big Short 29 september 2022 21:00
  Beste Arend Jan en Niels, onlangs heb ik een boek gelezen over de beleggingstrategie van Warren Buffet cq. Berkshire Hathaway. Leuke materie die mijn ogen heeft geopend over ‘value stocks’. Mijn vraag is; welke literatuur zouden jullie aanbevelen om tot interessante inzichten te komen?
 6. forum rang 4 michellucky 29 september 2022 21:16
  Vraag voor de podcast heren:
  Wordt het niet eens tijd dat de Amerikaanse beurs en Europese beurzen verder uit elkaar gaan lopen?

  Oftewel de Europese beurzen veel verder omlaag dan de Amerikaanse.
  Daar lijken ze.de inflatie daadkrachtiger te bestrijden dan hier (ook lastig met zulke verschillen tussen noord- en zuid-europa).
 7. Putten 29 september 2022 22:36
  Mijn vraag voor de podcast sluit aan bij de vraag hierboven: zijn Amerikaanse aandelen volgens jullie momenteel aantrekkelijker dan Europese omdat de problemen daar minder groot lijken, of moet je juist Amerikaanse aandelen mijden omdat je een extra (valuta) risico loopt.
  (ik heb geen gevoeld bij hoe de dollar/euro koers zou kunnen bewegen)
 8. Tikka 30 september 2022 09:43
  Podcastvraag:

  Wat is de mening over beursgenoteerde private equity, brookfield, blackstone, partners group? Zij zijn flink afgekomen in de huidige markt terwijl ze nog genoeg geld ophalen en het gros van de inkomsten uit de management fee komt. Die wordt niet veel geraakt door mogelijke afwaarderingen omdat deze fee over het gemiddelde kapitaal over de opgehaalde gelden van de afgelopen 7 jaar komt. Ook hebben partijen als brookfield en partners group veel infrastructuur en evergreen strategieën die helemaal niet worden geraakt door grote afwaarderingen. Een partij als partners group kan je krijgen voor 5% forward div rendement terwijl het fee vermogen en rendement harder stijgt dan het marktgemiddelde
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links