Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gentlemen prefer Bonds

Gentlemen prefer Bonds

Hoewel de monetaire rente met forse stappen wordt verhoogd, gaat de kapitaalmarktrente door het putje.

Die twee rentes lopen wel vaker uit de pas met elkaar. Dat komt omdat de een (monetaire rente) speelbal is van de centrale banken. De ander (kapitaalmarktrente) wordt bepaald door beleggers, die zien dat obligaties op dit moment een prima belegging zijn.

Vluchten in veiligheid

Beleggers zijn de afgelopen weken ook op zoek gegaan naar risico-arme posities. Zij staan in de risk-off modus en schuilen in de armen van Vadertje Staat, al dan niet tijdelijk.

De Nederlandse kapitaalmarktrente is de afgelopen weken met ruim 100 basispunten gedaald. De Amerikaanse 10-jaars rente verloor de laatste weken ruim 80 basispunten.

Waar staatsobligaties exact op aanslaan weet ik niet, maar technisch doen die het niet slecht. Dat geldt ook voor bedrijfsleningen. Ik gaf het al eerder aan: Tijdens inflatie koop je obligaties. Vastrentende markten geven signalen van bodemvorming.

Hoe dan ook, Gentlemen prefer Bonds**.

Nederlandse kapitaalmarktrente zakt weg

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente laat met de doorbraak van de stijgende trend en de laatste koersbodems een technische verzwakking zien.

De doorbraak en slotstand van de Nederlandse rente onder de oude steun maakt naar onderen ruimte vrij voor een verdere koersdaling richting de steun van 0,80% (de bodem van 5 april). De weerstand is gevormd op 2,11% (gevormd op 15 juni).

Nederlandse 6-jarige staatslening vormt een eerste hogere koersbodem

Het technische plaatje van de NL 5,5% 2028 verbetert nu weer een koerspiek opwaarts is doorbroken. Eerder al brak de koers uit de dalende trend. Met de doorbraak en slotstand boven de voorgaande koerspiek is er opwaarts potentieel vrijgemaakt richting de weerstand van €128,66 (de top van 4 april).

De eerste steun ligt rond €121,43 (de bodem van 14 juli).Amerikaanse 10-jaars rente draait neerwaarts

US 10-jaars rente krult neerwaarts, nu zowel de stijgende trend als de laatste bodem naar onderen is gebroken. De doorbraak en slotstand van US 10-jaars rente onder de voormalige steun maakt neerwaarts ruimte voor een diepere correctie richting de steun van 1,71% (de bodem van 24 januari).

De weerstand is gevormd op 3,43% (gevormd op 15 juni).
Bund Future zoekt weerstand van €159,79 op

De Bund Future heeft binnen de korte opwaartse trend het koersdoel rond de weerstand van €159,79 (de top van 4 april) bereikt. De stijgende fase wordt gecontinueerd zodra de Bund Future boven de weerstand weet te breken. Dan mag mogen we een verdere koersstijging verwachten.

De Bund Future heeft pas steun rond €149,69 (de bodem van 21 juli). Na een uitbraak boven €159,79 wordt €171,66 het volgende opwaartse koersdoel.
iShares Euro Corporate Bond tracker maakt een draai naar boven

De Europese Corporate Bond Index Large Cap UCITS ETF belegt in Europese bedrijfsleningen. Deze tracker oogt steeds beter. De neerwaartse trend is doorbroken en nu heeft de koers ook een nieuwe, hogere koersbodem gevormd.

De uitbraak boven de voorgaande koerspiek heeft naar boven ruimte gemaakt richting de weerstand van €134,97 (de top van 1 maart). Bij een eventuele doorbraak onder de steun van €123,00 (de bodem van 14 juli) verzwakt het technische plaatje.
Amerikaanse Corporate Bond Index tracker

De Corporate Bond Index USD belegt in Amerikaanse bedrijfsleningen. De tracker verbetert nu de dalende trend is verlaten. Daarom mogen we nu een meer consoliderend koersverloop verwachten.

Weet de koers boven de weerstand van $110,16 (de top van 27 mei) te breken, dan klaart het beeld verder op. De steun rond $101,90 (de bodem van 16 juni) moet intact blijven. Na een uitbraak boven de weerstand van $110,16 wordt $115,47 het volgende opwaartse koersdoel.** Met Gentlemen prefer Bonds parafraseer ik de film Gentlemen Prefer Blondes uit 1953, met Marilyn Monroe in de hoofdrol. Deze kaskraker was gebaseerd op de gelijknamige Broadwaymusical uit 1949.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 09 jun ´Buy the dips´ blijft relevant 138
 2. 08 jun Europa blijft overeind 150
 3. 07 jun Robuuste instroom van kapitaal ondersteunt de AEX 141

Gerelateerd

Reacties

202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 3 augustus 2022 07:48
  (ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway heeft in de eerste helft van dit jaar naar eigen zeggen significante progressie geboekt in het realiseren van winstgevendheid. Dit bleek woensdag bij de cijfers van de maaltijdbezorger.

  In het afgelopen kwartaal boekte Just Eat Takeaway een positieve aangepaste EBITDA in Noord-Europa, Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk & Ierland. Deze regio's zijn goed voor 90 procent van de brutotransactiewaarde.

  "De winstgevendheid komt in zicht en we verwachten dat de aangepaste EBITDA verder zal aantrekken in de tweede helft van dit jaar", aldus CEO Jitse Groen. De topman verwacht op groepsniveau onverminderd in 2023 een positieve aangepaste EBITDA te kunnen boeken.

  In het afgelopen halfjaar verwerkte Just Eat Takeaway 509,4 miljoen orders tegen 546,8 miljoen een jaar eerder, een daling van 7 procent. De brutotransactiewaarde bleef met 14,2 miljoen euro grofweg gelijk.

  De omzet steeg met 7 procent tot 2,8 miljard euro, of met 1 procent tegen constante wisselkoersen.

  De aangepaste EBITDA was 134 miljoen euro negatief, tegen een verlies van 189 miljoen euro een jaar eerder. De marge was 0,9 procent negatief in het afgelopen halfjaar. In Noord-Europa is Just Eat Takeaway al een tijd winstgevend.

  De analistenconsensus die Just Eat zelf samenstelde, mikt op een brutotransactiewaarde in de eerste zes maanden van 14,4 miljard euro. Dat zou volgens de analisten een omzet opleveren van 2,8 miljard euro, met een aangepaste EBITDA van 121 miljoen euro negatief en een marge van 0,9 procent negatief.

  Just Eat Takeaway wil verder Jörg Gerbig herbenoemen als COO. Destijds werd een onderzoek gedaan naar eventuele misdragingen door Gerbig na een officiële klacht. Een extern onderzoek wees volgens de maaltijdbezorger uit dat Gerbig door kan als operationeel directeur.

  Outlook

  De outlook voor heel dit jaar werd gehandhaafd. De brutotransactiewaarde zal dit jaar aantrekken met circa 5 procent op jaarbasis. De maaltijdbezorger rekent ook nog op een negatieve aangepaste EBITDA-marge van 0,5 tot 0,7 procent. De consensus rekent op een min van 0,6 procent.

  Verder liet Just Eat Takeaway weten nog steeds te kijken naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub. Ook wil de maaltijdbezorger af van zijn belang van 33 procent in iFood, maar wel als de prijs goed is.

  Goedemorgen overigens
 2. forum rang 6 MD2018 3 augustus 2022 09:17
  Gisteren dalende koersen in de ochtend en herstel in de middag… en ja dat was het weer een min van 0.3%… vandaag moet dan natuurlijk wel weer groen zijn. Volumes behoorlijk laag en cijfer seizoen mixed bag… consumenten gaan na een veel te dure zomer vakantie de vinger op de knip houden. Bedrijven zijn al werknemers aan het ontstaan en toch blijft alles op de beurs redelijk positief. En dan heb ik het niet eens over de geopolitieke situatie… een toxic mix die alleen maar gevaarlijk wordt.. eens klapt alles in elkaar maar wanneer???? Ik hou mijn short/put vast maar dit kost wel een hoop geld. Tegen de stroom in zwemmen heeft eigenlijk geen zin…
 3. [verwijderd] 3 augustus 2022 09:18
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 3 augustus 2022 08:44:

  ** Zo'n titel, die in het puriteinse Amerika zelfs in de jaren 50 geen enkel probleem was, zou nu hier niet meer kunnen. Zo erg is het inmiddels geworden.

  'Gentlemen prefer unidentified gender neutral species' dan maar?
  Ja,einde vrije wereld .
 4. JBNE 3 augustus 2022 09:28
  quote:

  MD2018 schreef op 3 augustus 2022 09:19:

  [...]

  Toch mooi zo snel even een goede winst pakken. Maar cijfers JET zijn vertekend, ze gaan nooit de outlook halen.. en winst gaat er echt niet komen.
  Klopt, cijfers zijn zeker vertekend. Ik verwacht ook de komende 2 a 3 jaar dat ze geen winst maken.
  Verwacht dat het aandeel weer snel naar de 16 euro gaat of zelf lager.
  1 ding is zeker, het is en blijft een speculatief aandeel.
202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links