Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Oerdegelijke AEX-fondsen gaan aan gort

Slotcall: Oerdegelijke AEX-fondsen gaan aan gort

Krankzinnig, anders is de rentedaling van vandaag niet te beschrijven. De Nederlandse tienjaarsrente daalde met liefst twintig basispunten tot 1,74%. In de AEX (-0,9%) hebben de normaal zo degelijke verzekeraars hier last van.

Bent u aandeelhouder bij een van deze verzekeraars? Kijk dan maar snel de andere kant op, want ik ga ze even langs. NN Group (-7,9%) en Aegon (-5,0%) gaan het hardst. Midkapper ASR (-3,8%) weet de schade wat beter beperkt te houden.

U mag weer kijken. Dat de chippers ook tot de achterhoede behoort op een beursdag als deze mag geen nieuws zijn. Wel even een applausje voor Just Eat Takeaway (+2,5%). We zijn er altijd als de kippen als de maaltijdbezorger weer eens een forse min op het bord zet, maar als het fonds de markt outperformet, zijn we niet te beroerd om dit ook te benoemen. 

Dramatische macrocijfers

Die dalende rente heeft van doen met de ronduit slechte inkoopmanagersindex. Dit macrocijfer verraste de markt behoorlijk. De inkoopmanagersindex voor de industrie ging van 57,0 vorige maand naar 52,4 in juni, terwijl de consensus lag op 56,0. Het is deze fikse tegenvaller die de rente nu omlaag helpt en niet de woorden die Powell vanmiddag sprak. 

Ook de Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie viel tegen. De index is gedaald van 54,8 in mei naar 52,0 in juni, de laagste stand in 23 maanden. Ook hier lag de consensus hoger op 54,0.  

Geldverslindende fabrieken 

De nieuwe fabrieken van Tesla (+0,1%) in Berlijn en Texas lijden miljardenverliezen door het gebrek aan onderdelen. Dit zei topman Elon Musk in een interview voor een groep Tesla-rijders eind vorige maand, dat gisteren verscheen.

Musk zei dat het draaiende houden van de zogeheten Gigafactories - om zo zijn personeel te kunnen blijven betalen en niet failliet te gaan - zijn grootste zorg is. Hoewel hij destijds aangaf te verwachten dat deze problemen spoedig worden opgelost, bleek niet lang daarna dat 10% van het personeel de laan uitgestuurd wordt.

Elon Musk zelf noemt de fabrieken ‘gigantische geldovens’. Een manier van spreken die bijna een shortpositie in zijn eigen bedrijf doet vermoeden. Dit is natuurlijk niet zo, maar dit is wel een mooi bruggetje naar Ray Dalio, die met zijn hedgefund Bridgewater zijn shortpositie in Europese bedrijven heeft vergroot tot $10,5 miljard. Daarmee is zijn shortpositie ten opzichte van een week eerder al bijna verdubbeld.

De IEX Beleggersdesk schat in dat hij daarmee nog niet klaar is en zijn shortpositie wellicht nogmaals gaat verdubbelen. De desk verwijst naar 2018, toen Dalio een shortpositie van ruim $20 miljard had, terwijl Bridgewater destijds nog een stuk kleiner was. In dit artikel leest u er meer over. 

Recessievrees bij ASML onnodig

“Oplopende rentes en recessievrees zijn geen ontwikkelingen die de koers van ASML (-1,0%) goed doen. Toch is ASML een bedrijf dat bovengemiddeld zal presteren in een recessiescenario”, stelt techanalist Paul Weeteling. “De kapitaalpositie is robuust en de groei zal er ook niet door gehinderd worden.”

Dat heeft van doen met het behoorlijke chiptekort. Normaalgesproken is de eindvraag naar chips enorm cyclisch, maar ten opzichte van de beschikbare productiecapaciteit zijn de verwachtingen voor de vraag naar chips nu zo sterk, dat fabrikanten vechten om de machines van ASML. “Momenteel is een hardnekkig aanhoudend tekort aan onderdelen een groter risico voor een belemmering van de groei dan een recessie”, schrijft Weeteling. Zijn koersdoel en advies vindt u in zijn uitgebreide analyse van ASML.

 

Logistiek vastgoed krijgt klappen

De bomen leken lange tijd tot in de hemel te groeien voor de logistiekvastgoedfondsen WDP (-2,4%) en CTP (+0,2%). Waar retail kampte met winkelsluitingen door lockdowns, floreerde de logistieke sector juist door de sterke groei van e-commerce. Een blijvertje, dachten velen, en daarbij willen ook steeds meer bedrijven dicht op hun eigen markt zitten qua productie, wat de vraag naar opslag stimuleert.

WDP en CTP schetsten forse groeiplannen en zijn daar tot op heden nog niet op teruggekomen. De obstakels om de plannen in te vullen nemen echter flink toe. De koers van WDP is sinds medio april met 21% gedaald. CTP kelderde alleen al de afgelopen maand met 17%. Met de toegenomen risico’s vond de Beleggersdesk het tijd om beide fondsen onder de loep te nemen.

 

Rentes 

Bizarre rentetaferelen. De vergoedingen op tienjaars staatspapier maken een duikvlucht. In dit tempo zijn de rentes binnen no time weer negatief.

 

Brede markt

 • De AEX (-0,9%) presteert redelijk in lijn met de overige Europese indices 
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) blijft liggen 29 punten.
 • Wall Street klimt: S&P 500 (+0,3%), Dow 30 (+0,0%) en de Nasdaq (+1,1%).
 • De euro daalt 0,4% en noteert 1,053 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,1%) en zilver (-0,2%) zijn het niet helemaal eens.
 • Olie: WTI (+0,0%) en Brent (-0,3%) blijven redelijk dicht bij huis.
 • Bitcoin (+3,2%) koerst wat hoger.

Het Damrak  

 • DSM (-4,3%) krijgt, zoals wel meer bedrijven in tijden van stijgende rente (oké, vandaag even niet), een koersdoelverlaging om zijn oren. Het is Jefferies die het koersdoel verlaagd van €168 naar €152. Daarbij blijft het houdadvies van kracht.
 • Bank of America stelt dat Universal Music Group (-1,1%) koopwaardig blijft, doordat het streamen van muziek nog niet zo sterk in populariteit lijkt te zijn afgenomen als het streamen van video's. Een probleem waar Netflix tegenaan lijkt te zijn gelopen. 
 • Bryan Garnier is TKH (-2,0%) en Galapagos (-1,4%) gaan volgen. Voor TKH is het een slecht begin, want het bedrijf moet het doen met een verkoopadvies en een koersdoel van €33. Beter nieuws voor Galapagos, het biotechfonds krijgt een koopadvies met een koersdoel van €65. 
 • Waarschijnlijk zal Vopak (-0,8%) volgend jaar de meeste impact voelen van de boycot op Russische olie. Dat concludeerden analisten van ING. Hoe groot de impact is, durven ze echter niet te zeggen.  
 • Basic-Fit (+1,5%) profiteert van een koopadvies van Kempen. Analist Christophe Beghin verwacht dat de ebitda in 2025 is verdubbeld ten opzichte van het pre-coronajaar 2019. Voor hem reden om het koersdoel te verhogen van €40 naar €53
 • Vivoryon (+14,3%) noteert fors hoger nadat er positief nieuws verscheen over een studie van het bedrijf. Bij een klein, volatiel bedrijf als Vivoryon is zijn de koersuitslagen al gauw fors als er een nieuwtje verschijnt.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • DSM: naar €152 van €168 en houden - Jefferies 
 • Basic-Fit: naar €53 van €40 en naar kopen van houden - Kempen
 • TKH: initial coverage koersdoel €33 en verkopen - Bryan Garnier 
 • Galapagos: initial coverage koersdoel €65 en kopen - Bryan Garnier 
 • Carrefour: naar €16,50 van €14,90 en naar verkopen van houden - Sanford C. Bernstein 

Agenda 24 juni 

01:30 Inflatie - Mei (Jap)
06:30 Economische groei - Eerste kwartaal 2e raming (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (VK)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Juni (Dld)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Juni (Bel)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Mei (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juni def. (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 28 jun Slotcall: Midkapper krijgt het zwaar te verduren 4
 2. 27 jun Waarom je goed moet letten op de beleggingskosten van je broker 1
 3. 23 jun Slotcall: Oerdegelijke AEX-fondsen gaan aan gort 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ben 23 juni 2022 19:19
  Hou nou toch 's op met die eeuwige rente onzin, en, vertel gewoon 's eerlijk wat er op de beurs gebeurt?
  Voor één keer?

  Bij de Yanks gaat alles prima, die doen aan beleggen, in Europa wordt er hoopvol wat geshort, en, in ons land heel wat meer, daar staat het om bekend. Buitenlandse hedgefunds gaan hier graag short, een hoop hulp van de lokale beleggers zullen we maar zeggen...

  Oh ja, AMX 2,5% er af, terwijl de Yanks ook vandaag weer grofweg op nul staan, DAT is wat er gebeurt....
 2. Piet 23 juni 2022 23:31
  Vraag voor de podcast voor Paul Weeteling. Allereerst dank voor het advies op Silicon Motion. Hier heb ik een mooi ritje op kunnen maken. Er ligt nu een bod van $94,- op Silicon Motion. Het aandeel staat nu op minder dan $81,-. Is het niet een no brainer om deze nu bij te kopen om een rendement van meer dan 15% te maken? Of wat zie ik over het hoofd?
 3. KWW1 24 juni 2022 08:12
  Vraag voor de podcast. Wanneer moeten zakenbanken en adviseurs hun afgegeven adviezen en koersdoelen aanpassen? Is er nog zoiets als een “winstwaarschuwing “ op afgegeven adviezen. We zien nu dat koersdoelen met soms maanden vertraging worden aangepast en in een aantal gevalle ook pas nadat ze zelf hun positie daarop hebben aangepast. Ik vraag me dus af welke (zorg) verplichtingen deze zakenbanken en adviseurs hebben
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links