Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fout of verfrissend? ESG-beleggen ter discussie

Fout of verfrissend? ESG-beleggen ter discussie

Terwijl gisteren actievoerders de Shell-aandeelhoudersvergadering in Londen verstoorden, was het weer spitsuur op Schiphol en stonden we weer gewoon in de file naar huis. ESG, duurzaam en klimaat: hoe daar mee om te gaan is niet alleen een grote splijtzwam in de maatschappij, maar ook op de beurs.

En toen was er Stuart Kirk, het intussen geschorste hoofd responsible investing van HSBC Asset Management. Ja, gelet op zijn functie was hij misschien niet de eerst aangewezene om ESG, duurzaam en klimaat als beleggingsfactor te relativeren. Hij deed het wel. En hoe, FT:

“Who cares if Miami is six metres underwater in 100 years?” asked Stuart Kirk, head of responsible investing at HSBC Asset Management, during an FT conference last week. “Amsterdam has been six metres underwater for ages, and that’s a really nice place. We will cope with it.”

Terwijl de politie de aandeelhoudersvergadering van Shell ontruimde, deed FT een rondje City. Hoe wordt er daar tegen Kirk en ESG-beleggen aangekeken? Wisselende reacties: eens en oneens, maar de heersende teneur is wel dat de geschorste manager te laconiek is en de klimaatimpact te veel onderschat.

Zie die quote in die tweet, diverse asset managers - of ze het nou eens of oneens zijn met Kirk - geven echter aan dat ze het zéér verfrissend vinden dat Kirk de knuppel in het hoenderhoek gooit. Want er is blijkbaar geen discussie (mogelijk) over dit onderwerp: wie niet voor is, is tegen en gaat overboord.

Geldt ook voor Kirk zelf, maar als je als hoofd ESG bij een dikke bank ESG belachelijk maakt... Om wat te noemen: de turboboer die publiekelijk turbo's te dure en risicovolle producten noemt waar iedereen eigenlijk van af moet blijven, kan ook op hoge poten gesprek komen in een naargeestig kamertje.

En toch: wie niet voor is, is tegen en gaat overboord. Alle cijfers, data en schattingen over ESG, duurzaam en klimaat - tot over een eeuw aan toe! - zijn wat het zijn - schattingen - en hebben amper track record. En dan die enorme stelligheden daarover, dan is kritiek en discussie toch goed? Nog even uit FT:

Many in the industry disagreed with the tone of Kirk’s speech. “Flippant, off-the-cuff remarks don’t do any favours,” said one executive. Another said: “He was maybe trying to be a bit too clever.” But some welcomed Kirk’s willingness to expose groupthink and highlight some of the inconsistencies of environmental, social and governance investing.

“I welcome a contrarian view as sometimes the ESG market is overly one way,” said Desiree Fixler, the former head of sustainability at DWS, who was fired and later alleged that the German asset manager misrepresented how it used ESG metrics to analyse companies across its investment platform. “ESG has become such a tremendous fundraising machine that even the doubters have jumped on board.”

Het zit 'm vooral in dat laatste zinnetje: na alle ellende en imagoschade na de Kredietcrisis is ESG een geschenk uit de hemel voor de financiële sector. Kijk eens hoe goed we nu zijn! Dat niet alleen: ESG betekent vaak simpelweg veel meer basispunten fee en kosten voor de klant voor in feite hetzelfde product. 

Gewoon even olie & gas, wapens, tabak, drank en misschien farma uit bijvoorbeeld een wereldindex tracker gooien, klaar. Groene sticker er op, 10 à 25 basispunten meer en nog de toffe goedzak zijn ook: wat wil de financiële industrie nog meer? Liever geen discussie hierover dus. Misschien dat dit nu verandert. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ahold DelHansie 25 mei 2022 11:48
    ESG beleggen is inderdaad hot topic en zoals AJ terecht opmerkt: genoeg kansen om hogere fees te rekenen! Ik denk echter wel dat het heel belangrijk is om in ieder geval het dialoog over het klimaat etc gaande te houden in de financiële wereld. Prima wat mij betreft dat er ook contraire meningen over zijn ESG.

    Echter in dit specifieke geval had ik het persoonlijk tactischer gevonden als iemand die niet 'head of responsible investing' dergelijke uitingen had gedaan.

    Liever een beetje zoals hoe ze het bij de centrale banken doen? De voorzitter zegt A en vervolgens zeggen de andere leden "Jaaaaa, maar ook a1, a2, a3 en misschien b" etc :).
  2. Katsjinggg 25 mei 2022 12:16
    tja de 2 meest in het oog springende kenmerken van de eco-fanatici (en laten we eerlijk zijn dat zijn de meeste groene jongens/meisjes/non-binaren/genderqueer/ andere) zijn:
    a) extreem grote selectieve onwetendheid;
    b) het niet tolereren dat hun gaten in kennis geduid worden, erger nog indien men op de fouten doelt mag men zich verwachten aan het ergste....
  3. forum rang 5 theo1 25 mei 2022 13:29
    Over het Miami ding: voor Miami zal het inderdaad niet uitmaken. In Miami zit meer dan genoeg geld om hoge dijken te bouwen en de zaak droog te pompen. Dus Miami kan inderdaad best onder zeeniveau bestaan, net als Amsterdam.
    Maar dat geldt niet voor gebieden waar niet genoeg geld zit. Een land als Bangladesh kan het zich heel wat minder goed veroorloven om alles te bedijken en blijvend droog te houden. Dat is hetzelfde voor lage koraaleilanden in de Pacific. Het is niet zo aardig om daar gemakkelijk over te doen vanuit een veilige positie. Er zullen heel wat mensen wel degelijk grote problemen krijgen als de zeespiegel een paar meter stijgt. Daar mag je best wel wat empathie mee hebben.
  4. forum rang 5 theo1 25 mei 2022 13:37
    quote:

    Katsjinggg schreef op 25 mei 2022 12:16:

    tja de 2 meest in het oog springende kenmerken van de eco-fanatici (en laten we eerlijk zijn dat zijn de meeste groene jongens/meisjes/non-binaren/genderqueer/ andere) zijn:
    a) extreem grote selectieve onwetendheid;
    b) het niet tolereren dat hun gaten in kennis geduid worden, erger nog indien men op de fouten doelt mag men zich verwachten aan het ergste....
    Wat mij meer stoort is het grote gat tussen naar een ander wijzen en naar jezelf wijzen. Ja, er zijn bij die echt de consequenties aanvaarden, maar dat betekent al snel een best wel primitief bestaan. Dat zal altijd een kleine minderheidsgroep blijven. Maar er zijn veel meer die bv een Shell heel fout vinden, maar vervolgens wel twee keer per jaar per vliegtuig op vakantie gaan. Je mag van mij best wel met het vliegtuig op vakantie, dat doe ik ook, maar sla dan naar een ander een iets minder hoge toon aan. Met Ryanair naar Londen vliegen om daar de Shell aandeelhoudersvergadering te verzieken, dat vind ik een beetje wringen. Ik ben trouwens sowieso niet zo'n voorstander van verzieken.
  5. forum rang 5 jonas 25 mei 2022 14:53
    Verfrissende speech van Kirk. Theo1 hij wijst er trouwens nadrukkelijk op dat door voortgaande economische groei tot de heilige datum van klimaat doomers 2050 er in potentie enorme middelen vrijkomen voor maatregelen ter aanpassing aan het wijzigende klimaat. Aanpassing aan het klimaat heeft de mensheid overigens altijd gedaan

    Dat de man meteen is geschorst geeft meteen iets aan dat mij stoort in die duurzaamheidsbeweging en dat is een neiging de democratie uit de weg te gaan of te omzeilen en intolerantie t.a.v. andere meningen.

    Wat geoorloofd is voor bedrijven en in welke mate behoort een democratisch gekozen politiek te beslissen en niet de VN en niet de Europese commissie en niet de banken en de rechters enzo. En dat zijn juist de wegen via welke de duurzame lobby hun gelijk tracht te halen.

    Groet, Jonas
  6. Pieter Baan 25 mei 2022 18:17
    Ja, erg vervelend dat die koraaleilanden langzaam wegzakken in de zee, maar aan dat soort geologische processen kun je helemaal niets doen, behalve dan jezelf voor de gek houden dat het 'door het klimaat komt'' . Hetzelfde gebeurt overigens in Nederland. Het westen zakt langzaam weg, terwijl het oosten juist omhoog komt. Nederland kantelt en daar kun je niets aan doen, behalve dan tijdig naar Amersfoort te verhuizen.
  7. forum rang 6 'belegger'' 25 mei 2022 19:29
    iShares rekent 0,20% TER voor MSCI World en 0,20% voor een ESG-variant. SPDR rekent 0,30% voor de Euro Dividend Aristocrats en 0,30% voor de ESG-variant. Bij andere producten ligt dat misschien anders.

    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
    www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs...
    www.ssga.com/nl/nl/institutional/etfs...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.