Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pas op voor dividend-kannibalisme

Pas op voor dividend-kannibalisme

Veel dividendrijke aandelen doen het technisch slecht. Bovendien wordt het fraaie dividendrendement zowel veroorzaakt als gekannibaliseerd door koersverlies. 

De één z'n dood is de ander z'n brood, zou je kunnen zeggen. Ik geef toe, het klinkt wat cru, maar laat ik dat eens uitleggen.

Pas op voor de dividendvalkuil

Nu de inflatie hoog is, maken beleggers andere keuzes in hun beleggingsbeleid. Ik hoor steeds vaker dat men voor dividend kiest voor een stabiele inkomstenstroom.

Maar pas op voor de dividendvalkuil. Dividendrendement kan tot extreme hoogten stijgen enkel en alleen door een koersdaling. Bij individuele aandelen is het daarom lastig om met dividend als enige selectiecriterium deze strategie in te vullen.

Extreem hoog dividendrendement wijst juist op risico

Tal van dividendrijke aandelen doen het technisch helemaal niet goed. En bij een technisch zwak aandeel loop je het risico dat het extreem mooie dividendrendement eerst volledig wordt veroorzaakt door het koersverlies. En door het koersverlies daarna per saldo volledig wordt gekannibaliseerd

Stel: aandeel XYZ keert €2 dividend uit bij een koers van €100. Dat levert dan een dividendrendement op van 2%, niet extreem hoog dus.

Dan daalt de koers van XYZ tot onder de €50, terwijl het dividend €2 blijft. Hierdoor stijgt het dividendrendement naar ruim 4%. Dit zeer hoge dividendrendement wordt enkel en alleen veroorzaakt door de forse koersdaling.

Voorbeelden

Ik zie hier in de afgelopen maanden tal van voorbeelden van. Neem ING, dat een dividendpercentage van zo'n 7% kent. Met een koersverlies in de eerste vier maanden van dit jaar van 28% is daar voor de vroege ING-belegger per saldo niets meer van over.

PostNL, dat onder de bekendste Nederlandse aandelen een van de hoogste dividendpercentages (13%) kent, is dit jaar 20% gedaald. Op 12-maands basis heeft Post NL zelfs een koersverlies van 30% geleden.

Daar is gisteren dus nog een koersverlies van 12,85% bovenop gekomen, waardoor het dividendrendement (op papier) dus nog hoger is geworden.

Maar feitelijk zou je vorige week een belang in PostNL hebben genomen voor een dividendrendement van ruim 13%. Na een week is de koers zo'n 13% gezakt, waardoor je aanvankelijk beloofde rendement volledig is opgegeten door de koersval. Dat noem ik kannibalisme.

Maar wie nu aandelen PostNL zou kopen, realiseert (door de koersval van gisteren) een nog hoger dividendrendement. De een z'n dood is dus de ander z'n brood.

Technische indicatoren

Op de TA-desk is, bij het zoeken naar geschikte koopkandidaten, dividend dan ook geen criterium in het selectieprofiel. Wij hechten enkel waarde aan 'technische' indicatoren, zoals de 200-dagenlijn.

Beleggen met de 200-dagenlijn

Elke dividendbelegger zou zich moeten afvragen of de 200-dagenlijn van het aandeel op zijn boodschappenlijstje opwaarts wijst en of de koers erboven beweegt.

Van de tien bekendste Nederlandse aandelen met een hoog dividendpercentage voldoen PostNL, Randstad, SBM Offshore, ING, NN, ABN Amro en Unilever niet aan deze voorwaarde. Bij deze aandelen staat de 200-dagenlijn op rood.

Heel kort door de bocht, maar deze aandelen komen dus nooit in het boodschappenkarretje van de technisch analist terecht.

Van de tien bekendste Nederlandse aandelen met een dividendpercentage van meer dan 3,5%, voldoen enkel Shell, ASR en KPN aan de 200-dagenvoorwaarde.

Overigens mag u best over de grens kijken als u dividendrendement zoekt. Daar is de vijver gewoon veel groter. Gebruik wel het 200-dagenlijnfilter.

Vorige week nog heb ik hier in mijn blog over rotatie een ETF besproken waarmee voor een dividendstrategie kan worden gekozen, de Morningstar High Dividend tracker (NL0011683594).

Vandaag bespreek ik KPN en de U.S. Select Dividend ETF (ISIN code: DE000A0D8Q49). KPN kent een dividendrendement van ruim 4% en ligt er technisch ook uitstekend bij.

De U.S. Select Dividend tracker noteert in euro's op de Duitse beurs en belegt in hoogrenderende Amerikaanse aandelen. Tegen het zwakke beurssentiment in presteert deze tracker al geruime tijd zeer goed.

Het kan dus wel, een hoog dividend in combinatie met een sterk technisch plaatje. Zowel KPN als de U.S. Select Dividend tracker zijn opgenomen in de defensieve langetermijn-beleggingsportefeuilles van Tostrams.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen?

Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Al voor € 1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap.

Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

KPN

KPN is boven de voorgaande toppen rond €3 gebroken. De recent gevormde hogere bodem rond €3,25 bevestigt de stijgende trend en de eerdere uitbraak. We houden rekening met een verdere koersstijging richting €3,71 (de top van 25 maart 2016).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun van €2,87 (de bodem van 11 maart) intact blijft.

Wij namen het aandeel KPN pas afgelopen voorjaar op in de defensieve langetermijn-beleggingsportefeuille. Het belang in KPN maakt ongeveer 4,5% van de portefeuille uit. Ons advies blijft: aanhouden in de beleggingsportefeuille.

De 200-dagenlijn van KPN laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De opwaartse B.O.B.-indicator signaleert dat KPN beter presteert dan de rest van de markt.
U.S. Select Dividend ETF (ISIN code: DE000A0D8Q49)

De U.S. Select Dividend ETF heeft als volledige naam iShares Dow Jones US Select Dividend UCITS ETF, en noteert in euro's op de Duitse beurs.

De tracker beweegt binnen een stijgende trend. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems voortgezet kan worden, blijven we opwaarts kijken.

Deze tracker biedt binnen de stijgende trend een berekend koersdoel rond €105. Onder de steun van €73,73 (de bodem van 25 februari) verzwakt het beeld.

Wij namen deze tracker in januari op in de defensieve langetermijn-ETF-portefeuille. Ons advies blijft aanhouden.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B. van de U.S. Select Dividend ETF loopt omhoog en geeft betere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 17 mei Europese beurzen op pole position 69
 2. 16 mei Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 58
 3. 15 mei Europese banken trekken én feesten op de haussekar 32

Gerelateerd

Reacties

224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 Lepre Chaun 10 mei 2022 08:13
  Dank Royce voor de duiding .

  David Kostin, strateeg bij Goldman Sachs
  voegt er wel aan toe dat het meeste slechte nieuws nu waarschijnlijk in de koers zit, wat suggereert dat “er een extreem grote negatieve schok nodig is om de aandelenkoersen in de nabije toekomst substantieel lager te drijven.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 10 mei 2022 08:23
  Goedemorgen,

  dat aandelen die een hoog dividend uitkeren net zoveel of meer dalen dan het dividend dat ze uitkeren is naar mijn idee een vast gegeven, kijk naar ING, BESI, PostNL en nog een paar.

  Maar aan de andere kant zie je op het moment heel veel aandelen dalen naar een wat realistischer koers winst verhouding en dat is gezond, je moet natuurlijk wel op de langere termijn blijven kijken met aandelen want uiteindelijk zullen ze bij een wat positiever sentiment weer gaan stijgen.

  Maar natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken hoelang en tot hoever deze daling gaat gaat maar op een gegeven moment wordt het weer aantrekkelijk om aandelen te kopen en volgt er weer een stijging.
 3. [verwijderd] 10 mei 2022 08:24
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 10 mei 2022 08:13:

  Dank Royce voor de duiding .

  David Kostin, strateeg bij Goldman Sachs
  voegt er wel aan toe dat het meeste slechte nieuws nu waarschijnlijk in de koers zit, wat suggereert dat “er een extreem grote negatieve schok nodig is om de aandelenkoersen in de nabije toekomst substantieel lager te drijven.
  Moet ie zeker zelf ook nog wat kwijt
 4. forum rang 6 Toerist 10 mei 2022 08:25
  Morgen,dit is nu eens een artikel met waarde voor de beginnende belegger toch wat het eerste gedeelte betreft,natuurlijk de oude rotten zoals de meesten hier wisten dit alles al en waren zich daar terdege van bewust.
  zou het kunnen dat ik wat groen zie op de schermen,we gaan toch niet stijgen zeker?
 5. [verwijderd] 10 mei 2022 08:34
  quote:

  Toerist schreef op 10 mei 2022 08:25:

  Morgen,dit is nu eens een artikel met waarde voor de beginnende belegger toch wat het eerste gedeelte betreft,natuurlijk de oude rotten zoals de meesten hier wisten dit alles al en waren zich daar terdege van bewust.
  zou het kunnen dat ik wat groen zie op de schermen,we gaan toch niet stijgen zeker?
  Als ik jou was zou ik dat begin maar goed lezen
 6. forum rang 5 maarten030 10 mei 2022 08:35
  De U.S. Select Dividend ETF wordt genoteerd in euro’s maar is onderliggend gewoon in dollars. Als de dollar dus 2.2% verzwakt ben je dat dividend rendement kwijt. Tijdens de dotcom bubbel rende iedereen ook naar dividend aandelen en kwam de leegloop daar als laatste door o.a. een koerswinst van Cola van 40. Deze trend lijkt zich te herhalen.

  Pepsico voor ruim 25-30x de winst, Kraft Heinz 40x en Alphabet voor 20x de winst. Ik weet wel welk aandeel ik liever heb voor de langere termijn!
 7. [verwijderd] 10 mei 2022 08:55
  Ja Royce TA is kijken wat er in het verleden is gebeurd.
  Maar je moet als belegger vooruit zien.
  En dan is het dividend toch een soort garantie. Geen dividend is verlies, behalve als anderen verwachten dat het ooit komt: dan stijgt de koers nog.
  Er zijn te veel aandelen die dat niet halen. Er zijn teveel "ondernemers" die hun succes afmeten aan hoeveel geld ze opgehaald hebben. Als aandeelhouder heb je daar niks aan.
  Jouw TA behoedt ons daar niet voor.

  Ik kijk toch echt naar de dividendontwikkeling. Als er een redelijke verwachting is dat div niet daalt kan je kiezen met hoeveel procent je tevreden bent. Je geld niet verliezen is het doel.
 8. Wat ik denk 10 mei 2022 09:01
  Ik denk dat het voor het verhaal belangrijk is om ook nog de pay-out ratio te vermelden. Dit is het percentage van de netto winst dat wordt uitgekeerd aan dividend. Het dividendrendement is een cijfer dat gerelateerd is aan de aankoopkoers. In het voorbeeld van Roy heeft de ene belegger in XYZ dus tot de (eerste) verwachte dividend betaling een rendement van 2% terwijl de andere belegger een rendement heeft van 4% maar als de onderneming een zeer hoge pay-out ratio heeft dan worden toekomstige dividenden (zeker in een periode waarin we van margeverkrapping kunnen uitgaan) meer onzeker en dus ook het dividend rendement op lange termijn. Veelal geven onderneming aan wat hun dividendbeleid is (bijv groeiend of % van de netto winst) en zou je dit moeten meenemen in je beleggingsbeslissing.
 9. forum rang 6 Newg77 10 mei 2022 09:11
  Gisteren de zoveelste getroffen welke geen vakantie geboekt heeft vanwege de prijs.
  We sparen voor een nieuwe(?) 2e hands auto
  De tuin stellen we uit dat is niet te doen op dit moment.
  "Hoe gaat het met de crypto?" - ja wil wel verkopen maar dan moet ik flink verlies nemen

  Maandkanaal van bekokstover rond 600?
 10. forum rang 7 PietKeizer 10 mei 2022 09:22
  Heb m'n lesje geleerd bij laatste divi uitkering Randstad. Er is dus wat bijzonders aan de hand. Waar de koers normaal gesproken herstelt, die kans is doorgaans redelijk, kelderde Randstad vervolgens keihard de diepte in en herstelde niet meer. Dus unies enz ga ik niet kopen voor divi, enkel op basis van TA en t op dit moment 'even'
  ontbrekende fingerspitzengefuhl.
224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links