Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rotatie zet door

Rotatie zet door

Er zijn steeds meer beleggers die afscheid nemen van tech. In deze zogeheten rotatie valt op dat chippers flink inleveren, terwijl andere groepen aandelen prima blijven presteren.

Bovendien zie ik dat  techaandelen onder cruciale steunniveaus breken. Dit impliceert dat deze aandelen nog niet aan het einde van hun correcties zijn. 

In mijn wekelijkse TA-video voor IEX Premium heb ik hier ook aandacht aan besteed. Vanuit fundamenteel perspectief is een van de belangrijkste argumenten om te roteren het vernieuwde monetaire beleid van centrale banken. Met als oorzaak de inflatoire druk. Dus switchen beleggers van tech naar waarde.

Tech is marktbreed getroffen

Ook Amerikaanse tech heeft last gehad van winstnemingen, hoewel de verkoopdruk daar  breder over de gehele markt gespreid was. Ook andere techsectoren als Automation, Artificial Intelligence en Robotics zijn flink getroffen.

Verder was het in de afgelopen jaren opmerkelijk dat vrijwel all correcties binnen de langetermijn-opwaartse trends optraden.

Bergafwaarts

De laatste maanden is het precies andersom. Markten zetten nu tegen elke twee stappen achteruit slechts één stapje naar voren. Tech heeft bergafwaarts dus nog een eind te gaan.

Vandaag beoordeel ik enkele trackers die getroffen zijn door het verkoopvirus, zoals de iShares Sector Technology ETF en de Global Robotics and Automation ETF.

Maar omdat er ook sterke sectoren zijn, bekijk ik hier ook twee sterke trackers, die bovendien in de defensieve Tostrams-portefeuille zijn opgenomen. Ik bekijk de Morningstar High Dividend ETF en de WisdomTree Broad Commodities tracker.

Het onderscheid tussen sterke en zwakke sectoren wordt mede beïnvloed door de hiervoor genoemde rotatie.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen?

Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

iShares Sector Technology tracker (ISIN: DE000A0H08Q4)

De iShares Sector Technology ETF vormt rond €66,25 (top van 1 april) een lagere top ver onder de bodem van eind vorig jaar rond €69. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op €43,42 (bodem van 16 augustus 2019).

De 200-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn) laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

De B.O.B.-lijn (blauwe glooiende doorlopende lijn), die het relatieve verloop van deze tracker weergeeft, is zwak. Dat suggereert dat de Sector Technology ETF slechter presteert dan andere trackers.

Global Robotics and Automation tracker (ISIN: IE00BMW3QX54)

De Global Robotics and Automation ETF vormt structureel lagere toppen. Zolang de koers neerwaarts neigt, oogt het technische beeld negatief. De fors lagere top rond €21,57 (top van 1 april) bevestigt de verkoopdruk.

De 200-dagenlijn van de Global Robotics and Automation ETF laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat de Global Robotics and Automation ETF slechter presteert dan andere trackers.

Morningstar High Dividend tracker (NL0011683594)

De Morningstar High Dividend ETF wist de stijgende trend te hervatten nadat de consolidatie van begin dit jaar aan de bovenzijde was verlaten.

Deze tracker signaleerde met de uitbraak boven de voorgaande top een verbetering en is pas dit voorjaar in de defensieve Tostrams-portefeuille aangekocht.

De oude uptrend is gevalideerd waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht. Eerste koersdoel ligt rond weerstand €39,32 (berekend koersdoel). Steun ligt rond €32,03 (bodem van 24 januari).

De 200-dagenlijn van de Morningstar High Dividend ETF laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

B.O.B. loopt steil omhoog en geeft veel betere prestaties aan dan de rest van de markt.

WisdomTree Broad Commodities tracker (ISIN: GB00B15KY989)

De Broad Commodities ETC oogt ijzersterk. Deze tracker is in juni vorig jaar in de defensieve Tostrams-portefeuille opgenomen. Bodems worden ver boven voorgaande koerspieken gevormd en dat is positief.

Koersdoel hebben we berekend rond €16. Enkel bij een terugval onder steun €11,00 (bodem van 15 maart) verzwakt het beeld.

De 200-dagenlijn van de Broad Commodities tracker laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De opwaarts knallende B.O.B.-lijn suggereert superieure prestaties voor de Broad Commodities tracker ten opzichte van andere trackers.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 72
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

167 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 mei 2022 08:40
    Eerst was het Zweden (TeleVaag!) toen werd het Noorwegen uiteindelijk werd met de Vinger..

    Gewezen naar 'City' in Engeland die de Flash-Crash zou hebben veroorzaakt..

    Any way.. het lijkt mij een Bewuste Actie geweest te zijn van een Stel Bangsters..
  2. [verwijderd] 3 mei 2022 08:42
    quote:

    Fat behind the curve schreef op 3 mei 2022 08:40:

    Eerst was het Zweden (TeleVaag!) toen werd het Noorwegen uiteindelijk werd met de Vinger..

    Gewezen naar 'City' in Engeland die de Flash-Crash zou hebben veroorzaakt..

    Any way.. het lijkt mij een Bewuste Actie geweest te zijn van een Stel Bangsters..
    haha Beursgangsters
  3. forum rang 6 Toerist 3 mei 2022 08:49
    quote:

    Fat behind the curve schreef op 3 mei 2022 08:40:

    Eerst was het Zweden (TeleVaag!) toen werd het Noorwegen uiteindelijk werd met de Vinger..

    Gewezen naar 'City' in Engeland die de Flash-Crash zou hebben veroorzaakt..

    Any way.. het lijkt mij een Bewuste Actie geweest te zijn van een Stel Bangsters..
    denk dat je gelijk hebt,heb daar gisteren al op gewezen;is denkelijk met "opzet" gedaan geweest,een echte vergissing is zovlug niet opgelost
  4. @b.west.invest

    De vraag tot hoever een koers kan herstellen is oneigenlijk en zou door een technische rechtbank niet-ontvankelijk worden verklaard.

    Dat weet je namelijk pas als het zover is. Na het herstel beoordeel je gaandeweg of je al iets van een top ziet.

    Overigens is dit wel wat ik wilde zien: na de bodem als gevolg van het uitbreken van de oorlog en de snelle stijging met gap daarna zie je vaak een soort hertest van die eerste bodem. Die is de afgelopen dagen geweest, al ging het sluiten van dat gap maar deels en raar met die flash crash.

    Maar het zou mij niet verbazen als de terugtest af is en de beurs nu gaat bouwen aan een gestadig en langdurig herstel.
  5. forum rang 7 PietKeizer 3 mei 2022 08:59
    quote:

    De poenerige premieschraper schreef op 3 mei 2022 08:51:

    @b.west.invest

    Maar het zou mij niet verbazen als de terugtest af is en de beurs nu gaat bouwen aan een gestadig en langdurig herstel.
    misschien, misschien niet. Je kan lijntjes trekken, maar de grote lijn zie ik nog niet. Het zwabbert maar wat heen en weer.
  6. quote:

    PietKeizer schreef op 3 mei 2022 08:59:

    [...] misschien, misschien niet. Je kan lijntjes trekken, maar de grote lijn zie ik nog niet. Het zwabbert maar wat heen en weer.
    De laatste dagen wel ja, maar de grote lijn staat wel degelijk ook in de post.
167 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links