Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

‘Philips komt met winstwaarschuwing’

‘Philips komt met winstwaarschuwing’

De koers van Philips is al enige tijd niet om over naar huis te schrijven. Gerekend met de taxaties van Beleggersdesk is de koers-winstverhouding over 2023 bij een koers van €25 slechts 12. De grote boosdoener is de onbetrouwbare beademingsapparatuur. Ook in Q1 is weer een voorziening getroffen en daarmee is de kous volgens analist Niels Koerts nog niet af.

Dat bleek uit de kwartaalupdate van Philips. Dit was voor aandeelhouders weer een onplezierige verrassing. Na glorieuze taal over de verbeterde omzet viel onderaan te lezen dat het bedrijf een nieuwe, inmiddels vierde, voorziening treft van in totaal zo’n €215 miljoen. “Dat kán gewoon niet”, stelt analist Niels Koerts in de IEX BeleggersPodcast van afgelopen vrijdag. “Ze hadden vanaf het begin open kaart moeten spelen en dit probleem niet moeten bagatelliseren.”

Winstwaarschuwing 

Daarnaast liggen de Q1-cijfers van Philips ook niet in lijn met de outlook die het concern heeft afgegeven. “Philips verwacht een bedrijfsmarge te behalen van 12,6% en in het eerste kwartaal was dit maar 6,2% van de omzet. Daar zitten ze dus nu al extreem ver onder”, legt Koerts uit. “Ik zie met geen enkele mogelijkheid hoe ze aan deze margedoelstellingen kunnen voldoen.”

“Ik durf dan ook wel een winstwaarschuwing te voorspellen voor de halfjaarcijfers”, zegt de analist. “Sterker nog, ik verwacht dat Philips precies twee weken voor de halfjaarcijfers met een winstwaarschuwing komt. Dat zou direct een goed moment zijn voor topman Frans van Houten om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Zeker omdat de communicatie ontzettend slecht is en tegenvaller op tegenvaller gerapporteerd wordt.” 

Beluister de volledige podcast hieronder:

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 26 jan Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
 2. 24 jan Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
 3. 19 jan Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 bp5ah 3 mei 2022 23:30
  quote:

  M357 schreef op 3 mei 2022 15:11:

  De titel doet vermoeden dat Philips met een winstwaarschuwing komt maar tot op heden is het de verwachting van de analist. Wellicht handig dit ook in de titel door te laten klinken.
  Alle pijlen op Philips hier, je zou bijna denken dat ze nog Short zitten ook nog ...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links