Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel en UCB

Vandaag gaan we iets spiritueels doen. Laten we deelnemen aan een ochtendsessie hersengymnastiek speciaal is bedoeld voor:

  • Fondsbeheerders (die hun benchmark niet verslaan)
  • Vermogensbeheerders (die steeds de juiste keuzes moeten maken)
  • Beleggingsadviseurs (die goede adviezen moeten geven)
  • Beleggers (die het allemaal zelf maar moeten uitzoeken)

Ogen sluiten

Vandaag staat op het programma de oefening pre-mortem versus post-mortem. Dat vraagt om een toelichting. De bedoeling van de hersengymnastiek is gericht de dagelijkse lezer van deze column te inspireren voor een project om op de beurs financieel te overleven. Wij sluiten denkbeeldig onze ogen.

In gedachten kijken wij terug naar route die die de AEX vijf handelsdagen geleden heeft afgelegd. Tot ons groot verdriet blijkt het originele project dat gericht was op behoud en groei van het kapitaal wordt bedreigd. Als we in de toekomst niet adequater reageren op het voorkomen of beperken van koersverliezen dan is het project uiteindelijk ten dode opgeschreven.

Wat u en deze columnist nu doen is teruggaan naar de situatie bij een AEX-notering op 326,39 (2 april jl.) en ons een voorstelling maken van er anders gedaan had moeten worden om het risico van een koersverlies van -5,7% in de afgelopen dagen te voorkomen.In de technische analyse kunt u aan de hand van koersdata objectief berekenen of een belegging in waarde stijgt, daalt of gelijk blijft.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dertien aandelen

Aangezien een gelijkblijvende of dalende koers veel beleggers niet zal inspireren, blijft een focus op beleggingen die in waarde stijgen over. Het is misschien raadzaam om het onderscheid tussen deze drie verschillende trendrichtingen vooraf te duiden in plaats van achteraf. Nu las u gisteren dat het merendeel van de actief beheerde fondsbeheerders niet in staat is de benchmarks te verslaan

Daarom lijkt het tevens zinvol om naast de richting van de trend ook de relatieve sterkte te kijken van bijvoorbeeld de individuele waarden ten opzichte van bijvoorbeeld de AEX. In het universum van de AEX zijn in de afgelopen vijf handelsdagen alle 25 individuele aandelen in de rode cijfers beland.

Iets meer dan de helft (13) van deze aandelen is minder hard gedaald dan de AEX. Van deze 13 aandelen zijn er momenteel acht aandelen (= 61,5%) die outperformance tonen. Deze aandelen zijn onder andere Fugro en Unilever (vorige week genoemd) die in de laatste vijf handelsdagen elk -4,3% inleverden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AkzoNobel en UCB

Hoe komen we erachter welke AEX-aandelen of aandelen uit de Bel-20 relatief sterk presteren en dus overlevingskans hebben). AkzoNobel en UCB afgezet tegen de AEX respectievelijk Bel20 lijken die kans naar zich toe te trekken.

  • In de grafieken geeft de roze lijn de relatieve sterkte aan ten opzichte van deze benchmarks
  • Dn de kruising van groen/zwarte lijnen illustrerende start van een periode van outperformance

Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links