Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AF-KLM, KPN, Fugro & Unilever

U wilt technische analyse op IEX? U krijgt technische analyse op IEX. Bas Heijink is er voor de dagelijkse update van AEX en andere indices en belangrijke marktindicatoren, René van Mourik doet vooral sophisticated lange termijn trendanalyse en nu heeft IEX ook een bekende liniaalist voor AEX-, AMX-, Dow Jones- en (speciaal voor onze Belgische lezers) Bel 20-aandelen.

Wij stellen u voor… Ach, een bekende en gerespecteerde charttist als Edward Loef hoeven wij u vast niet voor te stellen. U kent hem wellicht nog van zijn werk voor onder meer Theodoor Gillissen en zijn column in het FD. Tegenwoordig werkt Loef voor zichzelf. IEX wenst hem veel succes en wijsheid toe en u veel leesplezier.      

Redactie IEX


Goedendag. Mijn naam is Edward Loef, van beroep zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. In deze column wordt wekelijks op de woensdag en donderdag het koersverloop van de AEX, AMX, BEL-20 en Dow Jones Industrials Index toegelicht aan de hand van een methode. Die methode stelt u in staat om op een Logische wijze, Objectief en Eenvoudig, Functioneel koersgrafieken te lezen. Ik noem het afgekort de methode LOEF. In elke column zal een specifiek aandeel worden geanalyseerd.

Eerst dit. Het is een illusie om te denken dat de chartist kan voorspellen. In dit kader breng ik in herinnering de wijze woorden van de heer J.G.F. Wertheim Salomonson (van beroep technisch analist destijds) die in 1987 door het tweewekelijkse tijdschrift Financieel Economisch Magazine werd geraadpleegd om zijn mening naar aanleiding van de beurscrash in 1987. Hij zei destijds:

“Charts voorspellen niets. Wie het tegendeel beweert is een genie of maakt zich schuldig aan zelfbedrog. Als de charts een indicatie geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging of van een uitbraak, dan signaleren wij dat. Voor de technisch analist geldt, evenzeer als voor zijn fundamentele vakbroeder, dat alle beurswijsheid ten slotte wijsheid achteraf is”.

AEX vanaf 2007

In de aanname dat de meeste beleggers willen weten wat de status is van een bepaalde trend ziet u hieronder afgebeeld de koersgrafiek van de AEX op dagbasis vanaf 2007. In de koersgrafiek zijn twee koersgemiddelden ingetekend. De blauwgekleurde lijn is het 20-daags simpele gemiddelde en de roodgekleurde lijn is het 120-daags simpele gemiddelde.

  • Indien de slotkoers boven beide gemiddelden beweegt en het 20-daags gemiddelde ligt boven het 120-daags gemiddelde, dan is de lange termijn trend stijgend wordt deze donkergroen ingekleurd. De kleur wordt blauw als de trend sterk stijgt
  • Ligt het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde, maar sluit de beurskoers onder het 20-daags gemiddelde, dan kleurt de grafiek lichtgroen en is er sprake van een normale correctie binnen de opgaande trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX vanaf 1993

In omgekeerde richting is de trend dalend als de beurskoers zowel onder het 20-daags simpel gemiddelde als het 120-daags simpel gemiddelde sluit en het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags simpel gemiddelde noteert. De paarse kleur treedt op bij sterk dalende trends en de grafiek kleurt oranje tijdens herstelbewegingen boven het 20-daags gemiddelde als dit gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert.

De gele kleur in de grafiek zijn de momenten van overdrijving in de trend. Dan dreigt het risico van een sterke tegengestelde beweging. In alle andere situaties kleurt de grafiek zwart. De zwartgekleurde gebieden zijn potentieel overgangsfasen in de richting van de trend. Voegt de methode LOEF waarde toe?

Anders dan de voorspellingen van analisten bieden wiskundige formules inzicht op wat in het verleden waarde toevoegt en wat niet. Hieronder wordt een equity-curve afgebeeld van de koersontwikkeling van de AEX in de laatste 20 jaar in situaties waarbij de hoofdtrend stijgend is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Fugro

Van de individuele aandelen in de AEX noteren alleen Air France-KLM en KPN in een dalende hoofdtrend. In een stijgende hoofdtrend noteren alleen Fugro en Unilever. Laatstgenoemde aandelen presteren ook sterker dan de index. Door de aandelenkoersen dagelijks te delen door de slotkoers van de AEX krijgt een relatieve sterkte ratio die u in een koersgrafiek dagelijks kunt volgen.

Indien hiervan koersgemiddelden worden afgeleid, dan kunt u ook zien met ingang van wanneer een specifiek aandeel bijvoorbeeld begint beter te presteren dan het marktgemiddelde of slechter. Deze informatie zorgt ervoor dat u het onderscheid kan maken tussen stijgende en dalende trends en out- of underperformance.

De koersgrafiek van het aandeel Fugro is hieronder als voorbeeld afgebeeld. U ziet in één ogenblik waar stijgende trends overgaan in dalende trends en waar perioden van outperformance beginnen of eindigen, dankzij de kruisingen in de groenzwart gekleurde afgeleide gemiddelden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Unilever

Zolang de AEX boven het roodgekleurde 120-daags gemiddelde noteert (> AEX 312,28), is er sprake van een correctie op de stijgende hoofdtrend. De hoofdtrend is stijgend sinds 22 december 2011, toen de AEX boven het 20-daags gemiddelde sloot en het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde begon te noteren.

Het aandeel Fugro en het fonds Unilever komen in de afgelopen week bovendrijven in de categorie stijgende aandelen die de AEX verslaan.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 april 2012 18:48
    Nou heb ik iets gedaan wat Loef had moeten doen. Een Backtest draaien. En dan blijkt dat het systeem 32% winst maakt.

    Gemiddeld winst per transactie € 253

    Doe een wedje ik doe het beter.

    Als dit het eerste stukje is dan ben ik benieuwd naar het tweede.

    bit.ly/HiLOtU

    Code begint na deze regel:
    A20=Average[20](close)

    A120=Average[120](close)

    If Close > A20 and Close > A120 Then
    Buy At Market
    endif

    If Close Crosses Under A20 Then
    Sell At Market
    endif

    If Close Crosses Over A20 Then
    Buy At Market
    endif

    If Close < A20 and Close < A120 Then
    SellShort At Market
    endif

    If Close Crosses Over A20 Then
    ExitShort At Market
    endif

    If Close Crosses Under A20 Then
    SellShort At Market
    endif

  2. bert pit 6 april 2012 12:15
    quote:

    Vanda Zagablione schreef op 5 april 2012 18:48:

    Nou heb ik iets gedaan wat Loef had moeten doen. Een Backtest draaien. En dan blijkt dat het systeem 32% winst maakt.

    Gemiddeld winst per transactie € 253

    Doe een wedje ik doe het beter.

    Als dit het eerste stukje is dan ben ik benieuwd naar het tweede.

    bit.ly/HiLOtU

    Code begint na deze regel:
    A20=Average[20](close)

    A120=Average[120](close)

    If Close > A20 and Close > A120 Then
    Buy At Market
    endif

    If Close Crosses Under A20 Then
    Sell At Market
    endif

    If Close Crosses Over A20 Then
    Buy At Market
    endif

    If Close < A20 and Close < A120 Then
    SellShort At Market
    endif

    If Close Crosses Over A20 Then
    ExitShort At Market
    endif

    If Close Crosses Under A20 Then
    SellShort At Market
    endif

    Ik zie dat je gebruik maakt van prorealtime, ik heb jouw gegevens ingevoerd maar kom niet aan 32%.

    Waar liggen jouw stops? Wat is je startkapitaal?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links