Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
PostNL 12,7%, Randstad 10% en wat u allemaal over dividend moet weten

PostNL 12,7%, Randstad 10% en wat u allemaal over dividend moet weten

Herna van de Post heeft de grootste?!

Vandaag zijn Heijmans en Nedap ex-dividend, het couponseizoen op het Damrak is op gang. Dit zijn hoogste dividenders op Beursplein 5. PostNL dus. Feli's? Mwah. De markt twijfelt luidkeels aan de houdbaarheid van het dividend. En u ziet nog een paar opvallende namen, of anders hóge percentages. Randstad bijvoorbeeld.

En die procenten kunnen een enorme valkuil zijn. Hoogste tijd daarom om het over dividendrendement en dividendgroei te hebben. Want waar u wellicht likkebaardend naar PostNL, Randstad, ForFarmers, SBM Offshore en de banken kijkt, valt mijn oog op de verzekeraars, Unilever en - nee maar - ook Aalberts.

Waarom? 


Er zijn verschillende zaken die een rol spelen bij dividend:

  • Pay-outratio (percentage winst dat naar dividend gaat)
  • Rendement (dividend gedeeld door koers)
  • Groei (jaarlijks groeipercentage)
  • Dividendbeleid en trackrecord

Dansen met Johnson

Voor mij is het ultieme grote en bekende dividendfonds van de laatste vijftig jaar Johnson & Johnson. Dat doet echter maar 2,4% dividendrendement. Waarom dan? Stairway to heaven, noemde een van u dit eens. Raak, zie hieronder. Dit is scoren op alle punten:

  • De pay-outratio is iedere jaar een paar procent boven of onder 50%, dat geeft de board wat handelingsvrijheid en is vrij gangbaar voor zo'n fonds
  • Rendement is 2,4%. Er zijn betere dividenders met vergelijkbaar of zelfs minder risico te krijgen
  • Nu komt het echter: de jaarlijkse groei van het dividend is natuurlijk om te zoenen!
  • Dat is nog niet alles. Johnson & Johnson verhoogt of handhaaft al meer dan honderd jaar zijn dividend

Johnson & Johnson is dan ook een Dividend Aristocrat en dat betekent minimaal 25 jaar niet verlagen. Kortom, een subliem track record en met zo'n fonds kunt u uw pensioen over zoveel jaar tot achter de komma uitrekenen


PostNL

Dan nu PostNL. Grilliger dan koersbewegingen, dat dividend. Het is bij wijze van spreken ieder jaar een verrassing of het postbedrijf verhoogt, kort, of zelfs passeert. Hier kan u geen enkele lange rekensom mee maken. U moet gewoon maar afwachten wat u krijgt. Ik vergelijk hier met KPN, omdat de markt het KPN-scenario vreest.

Dat deed tien jaar terug dividendrendement dat vergelijkbaar is met dat van PostNL nu, een dikke double digit. Ook dat achtte de markt niet houdbaar, en de markt kreeg gelijk. KPN passeerde, om het dividend jaren later weer op te pakken.

Onnodig te zeggen dat zoiets gapende gaten veroorzaakt in lange beleggings-excels. Zoals ook bij Shell.


Randstad

Randstad is juist weer een typisch en goed voorbeeld van een cyclisch fonds. Als het goed gaat en het bedrijf verdient dikke knaken, krijgt u veel dividend. Als het slecht gaat, krijgt u minder of zelfs niks. En bij Randstad is het echt een hamerstuk om het dividend te passeren, als de cyclus draait.

Daarom is het dividendpercentage bij cyclische bedrijven doorgaans veel hoger dan bij waarde-aandelen. De markt prijst in dat de bijl vroeg of laat weer in de winstuitkering gaat. Niettemin laat Randstad toch een per saldo heel mooi oplopend dividend zien. Het is dan ook een mooi bedrijf.  


Besi

Omdat uw oog er toch wel op valt, tussendoor dit hete aandeel. Besi lijkt op Randstad en is ook zo cyclisch, maar toch loopt het dividend mooi op. Die cyclus zit nu al jaren mee - en u profiteert volop - maar zodra het minder wordt, zou ik maar niet op veel rekenen:


NN Group

Mijn oog valt op Unilever, de verzekeraars en Aalberts, schrijf ik. Unies is al bijna honderd jaar erkend weduwen- & wezenfonds, dat kent u. Verzekeraars NN en ASR zijn nog maar kort genoteerd, maar vooral de eerste begint een mooi dividend-track record op te zetten. Dat wil gewoon een dividendaandeel zijn.


Aalberts

Aalberts kreeg lang kritiek dat de pay-outratio aan lage kant was (ik meen iets van 30%) en doet daar nu iets aan. Dit begint een heel mooi plaatje te worden. U ziet ook aan 2008 en 2020 dat als de economie stokt, Aalberts wel eieren voor geld kiest. Het haalt dat echter ook weer snel in. 


Risico

Okee, zeg maar wat u liever hebt als dividendaandelen: de hoge en risicovolle dividendrendementers, of de saaie degelijke, veel veiligere dividendgroeiers? Hier deel twee van het lijstje. Nee, Kendrion gaat niet twee keer ex-dividend dit jaar, maar dan ziet u dat er niet is gesmokkeld.


Als u in de AEX zelf belegt, beurt u 2,8%. Dat is historisch gezien aan de lage kant, maar toen bestond de index ook nog niet uit eenderde technologie, zoals nu. Het is een heel mooi percentage voor zo'n index. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 midjj 14 april 2022 13:32
    Prima verhaal weer!
    Het is de les die ik zelf ook door vele jaren schade en schande aan het leren ben: Beleg in bedrijven met vooral een groeiend dividend. Saai, langzaam en verre van spectaculair, maar op termijn kun je inderdaad je gegroeide pensioen tot 3 cijfers achter de komma uitrekenen :)
  2. forum rang 8 objectief 14 april 2022 14:03
    quote:

    Isildur1 schreef op 14 april 2022 13:43:

    Ik word meestal belachelijk gemaakt als ik erop wijs dat kopen, vasthouden, dividend de belangrijkste punten zijn voor een particulier. Maar goed ieder zijn ding
    Belachelijk maken hoeft niet, maar je hebt geenszins gelijk dat kopen, vasthouden, dividend het belangrijkste zijn voor een particulier.
    Elke particulier heeft andere belangen; zelf is de beurshandel al decennia mijn hobby en is rendement ondergeschikt.
    Andere particulieren hebben weer andere doelen etc..
  3. GroteVriendelijkePrutser 14 april 2022 14:17
    Ik ben het wel eens met het idee dat je voor vastigheid en voorspelbare inkomsten dividend aandelen en dan specifiek aristocrats moet hebben.

    Wat ik mij wel altijd afvraag als ik al die grafiekjes zie: heeft nu instappen nog wel zin? Bijna al die grafieken zijn exponentieel qua groei en winst. Hoe lang kan dat nog doorgaan?

    Aan de andere kant, als je 20 jaar geleden 10k had geinvesteerd in een bedrijf als J&J dan kreeg je nu zowat 50% dividend over je oorspronkelijke investering.

    Gaat die vlieger over 20 jaar ook nog op voor onze generatie?!?
  4. forum rang 7 Dividend Collector 14 april 2022 15:19
    Onder de waardebedrijven zijn er ook cyclische die er alles aan doen om minder cyclisch te worden, o.a. door lean en mean te organiseren en kostenbesparingsprogramma's. Zodat ook in mindere tijden van laagconjunctuur de kaspositie solide is en het dividend niet verlaagd of gepasseerd hoeft te worden. Een mooi voorbeeld hiervan is Aperam. En keert ook nog eens 4x per jaar uit.
  5. forum rang 7 jan de vakman 14 april 2022 20:03
    Heel belangrijk is natuurlijk, of een hoog dividend bedrijf goedkoop is, een bedrijf met een k/w van minder dan 10, met een goed beleid is een tamelijk veilige investering, een minder hoge dividender, met een k/w van 25 en een minder slim beleid,valt toch in meer risico aandelen, goed beleid en een lage k/w, geeft op termijn het meeste resultaat, dat postnl lelijk onderuit gaat, schept wel de mogelijkheid om per 10 aandelen er 1 bij te kopen van het dividend, daar komt bij, dat het interim dividend in augustus waarschijnlijk wel gehandhaafd blijft, dat geeft je nog een 1 op 30 kans, op die manier kan je natuurlijk kosteloos je positie stevig vergroten, waardoor een wat dalend dividend percentage toch in een praktisch even hoge cash uitkering resulteert!!
    Verschillende jaren herstelde de koers opvallend snel, na ex div, maar daar lijkt het van het jaar helemaal niet op, ook heb je veel keren een plus in de koers richting de ex div datum gezien, maar nu zie je het tegenovergestelde!!
  6. Paul 15 april 2022 09:31
    Als je een lange termijn belegger bent (over de cycli heen) dan kun je volgens mij beter beleggen in een cyclisch dividendbedrijf als een bank, bouwer of staalbedrijf. Wat maakt het uit als er af en toe een jaar zonder dividend tussen zit? Gemiddeld keren ze veel meer uit dan de 2.5 procent van de dividend aristocrats. Als ik lees dat bepaalde bedrijven bewust een laag percentage van de winst uitkeren, zodat ze ieder jaar een beetje kunnen verhogen, dan frons ik mijn wenkbrauwen. Als belegger heb ik liever cash zodat ik zelf kan bepalen of ik het in dat bedrijf herbeleg of in een ander bedrijf.
  7. forum rang 4 StoplossBurner 15 april 2022 09:58
    quote:

    Nerovetsrethca schreef op 15 april 2022 09:31:

    Als je een lange termijn belegger bent (over de cycli heen) dan kun je volgens mij beter beleggen in een cyclisch dividendbedrijf als een bank, bouwer of staalbedrijf. Wat maakt het uit als er af en toe een jaar zonder dividend tussen zit? Gemiddeld keren ze veel meer uit dan de 2.5 procent van de dividend aristocrats. Als ik lees dat bepaalde bedrijven bewust een laag percentage van de winst uitkeren, zodat ze ieder jaar een beetje kunnen verhogen, dan frons ik mijn wenkbrauwen. Als belegger heb ik liever cash zodat ik zelf kan bepalen of ik het in dat bedrijf herbeleg of in een ander bedrijf.
    Het lastige is, is dat je dividend percentage t.o.v. de koers wordt uitgedrukt, hou daar rekening mee in je sommetjes. Een elk jaar stijgende koers met gelijkblijvend div. percentage levert je elk jaar meer dividend op met de aandelen die je jaren geleden hebt gekocht. Een strak stijgen WPA is wat je wil, wat de koers doet is dan eigenlijk niet interessant (hooguit een indicatie voor de houdbaarheid van het dividend). Daarom wordt hier ook dividend per aandeel weergegeven en niet div. percentage.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.