Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: AEX mazzelt, koerscapriolen op cijfers en straks Fed en Nvidia

Slotcall: AEX mazzelt, koerscapriolen op cijfers en straks Fed en Nvidia

Gisteren reden de Russische tanks volgens Moskou van de Oekraïne weg.
Vandaag rijden ze er volgens Washington weer naar toe.
En de beurzen? Risk-off.

Hier is dat intussen al beroemde filmpje van gisteren. Voor wie vergeten was hoe dikke vette zwarte rook er ook alweer uit ziet... Misschien hebben én Moskou én Washington allebei wel gelijk, want wie wil die vieze dingen nou over de vloer hebben? Hup, meteen weer rechtsomkeert met die krengen.

Zonder gekheid, het kan goed dat we het de komende dagen en misschien weken het met hele, halve, tegenstrijdige en desinformatie op en rond de Oekraïne moeten doen. Verder is het een typische 2022 beursdag: nerveuze indices, heen en weer draaiende aandelen, volatiliteit en een VS aandeel dat aan gort gaat. 

Vandaag is het namelijk de beurt aan Roblox om stuk te gaan te gaan op cijfers, zie het plaatje hieronder.

Op het Damrak zijn er ook cijfers en die gaan zeker niet onopgemerkt voorbij, zo meer. Verder zijn er vandaag mooie Amerikaanse detailhandelsverkopen, maar die voeren druk op inflatie wel op. De dag is zeker nog niet om, want om 20:00 uur zijn er eerst de Fed-notulen van het rentebesluit vorige maand.

Die kunnen zeker dollar, rentes, aandelen en de rest raken, als daar nog quotes of wat dan ook uitkomen wat nieuw is voor de beurs. Om 22:00 uur zijn er dan nog cijfers van onder meer Nvidia, Cisco, Applied Materials en DoorDash.  

De brede markt dan:

  • De AEX houdt net vandaag de voeten droog en sluit nog op +0,5%
  • Wisselend beeld in Europa, de Bel20 springt er vandaag opvallend positief uit
  • Wall Street kleurt weer rood en weer is het tech dat de daling aan voert
  • Valt mee? De CBOE VIX Index (volatiliteit) stijgt maar +1,5% naar 14,5
  • De dollar zakt iets weg naar 1,138
  • Goud stijgt +0,6%, olie dikt procenten aan en crypto stijgt ook aardig

De rentes doen nog het meest van zich spreken? Bats, er gaan nu weer een reeks basispunten vanaf. Vandaar risk-off, ofwel in veilige staatsobligaties.

Nog twee extra plaatjes, Just Eat Takeaway versus DoorDash in euro's. Het ligt dus echt niet alleen aan JET CEO Jitse Groen? Denk er maar eens over na. Iets met groeiaandelen, inflatie en rente wellicht. En dan bespaar ik u het plaatje van Delivery Hero nog. 

Publiekslieveling Nvidia nog, het gaat hier ook altijd hard. Welke kant het ook maar uit is. De overname van ARM gaat dus niet door en eens zien of het concern al nieuwe plannen heeft. Want CEO Jensen Huang is niet echt het type die nu met een dat ik heb dan weer met de benen op tafel gaat zitten.

Beursplein 5

Genoeg reuring en koersenbeweging weer vandaag in Amsterdam. Eerst de fondsen met cijfers, Ahold Delhaize heeft an sich een nette rapportage, maar worstelt ook met inflatie en de outlook stelt teleur. En daar zit de beurs vandaag niet op te wachten. Kijk maar niet op het bord.

Heineken hannest ook al met inflatie. U zie overal al dikke krantenkoppen dat het bier duurder wordt. De outlook is ook aan de schrale kant en onze desk schraapt de keel:

De cijfers en outlook van Alfen zijn lentegroen, veel beter dan verwacht en er wordt zelfs om de aandelen gevochten. 

Vopak heeft ook cijfers, maar daar wordt niemand blij van vandaag, weer -3,3%. Is gebrek aan fantasie niet het grote probleem bij het opslabedrijf? Zeg het maar. Lokaal is er het bescheiden Italiaanse MotorK met cijfers en ziet: +9,3%. Verder zijn er veel adviezen vandaag, Adyen gaat lekker op Deutsche Bank.

Verder nog iets? Altijd.

  • Unibail stijger van de dag? Ja, lach er om, maar zie ook de andere vastgoedfondsen. Die liggen beregoed dit jaar. Rare uitdrukking, zou stieregoed moet zijn
  • Van ArcelorMittal bent u koersstuntwerk gewend. Het is vast de reden dat er zelf graag in en uit gaat
  • Shell stond vanochtend nog in de min, maar toen kwamen er berichten uit het oosten en toen ging de olieprijs...
  • Apart dat de meeste van de defensieve AEX fondsen lager staan met risk-off?
  • Onze financials zijn niet blij met hernieuwde spanningen en lagere rentes. Ze moeten allemaal incasseren. Aegon redt de meubelen
  • Commodities hebben momentum, AMG staat op de hoogste stand in drie jaar en is aan heel mooi ritje bezig.
  • Iets hogere omzet dan normaal, maar verder is er niks te zien bij Fagron... behalve dan dat de koers koers vuurrood kleurt. Geen nieuws
  • Stiekem en sneaky staat Wereldhave dit jaar al op +35% en is daarmee met afstand het beste indexfonds op het Damrak
  • InPost is dan weer het slechtste indexfonds met ruim -40% en ook vandaag is het weer niks
  • Is CM.com aan het bodemen? Morgen cijfers, net als BAM, Ordina, Arcadis en schuldenkoningin Air-France-KLM
  • Leuk Kendrion, maar per saldo gebeurt hier al een jaar niet zoveel


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.