Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dankzij Milieudefensie een nieuw risico op de beurs: activisme

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
 1. Ruud, Frankrijk 13 januari 2022 20:13
  quote:

  Pecunia broma schreef op 13 januari 2022 18:23:

  Ruud in Frankrijk, quote:
  Ik neem de huidige wereldbestuurders zwaar kwalijk dat ze de klimaatverandering niet accepteren en maatregelen tegen de gevolgen ervan nemen.
  Ik denk dat het bedrijfsleven eerder juiste investeringsbeslissingen zal nemen dan huidige wereldleiders.


  Dit vind ik het duidelijkste voorbeeld van onverantwoord handelen van de investeringsbeslissers: Dit komt 1 op 1 uit de oliehoek! "De schade die uitstoot veroorzaakt is overwegend buiten de USA dus hoeven we ons gedrag er niet voor aan te passen". Of als de voedingsindustrie: Voor een hogere winstgevendheid moeten we met hoge antibiotica doseringen werken, ook al is er collateral damage in de vorm van overlijden van consumenten met een geneesmiddel allergie. Schandalig dat investeerders dit soort redenaties hanteren. Hoog tijd voor invoering van het juridisch principe ecocide, en ook het aansprakelijk stellen van degenen die het hebben gesteund, waaronder de aandeelhouders.

  Ik ben onthutst. Ik ben zwaar teleurgesteld in de menselijke soort vanwege dit soort individuen. Zo gaan we het niet redden met zn allen op deze ene aardkloot. Zet hem op MD! Grijp ze!
  Beste Pecunia,

  we "kennen" natuurlijk allemaal wel de verschrikkelijke invloed van kooldioxide op het klimaat. Hoe zit dat ook alweer met CH4? Da's toch even erger dan CO2 nietwaar? Natuurlijk produceert het vee nogal wat als het om methaan gaat, maar wat te denken over het verbouwen van rijst?
  OK, daar is al veel aan verbeterd, maar zoek het eens uit en ga dan de rijstbouw verbieden. Hoeven wij niet op elektrisch over te gaan :-)
  Zonder twijfel zal je veel succes hebben in Azië.

  Jouw zinnetje hierboven vetgedrukt, heeft me laten schaterlachen.
  Je naïviteit laat me denken dat je nog een "jonkie" bent. Je komt er nog wel achter en dan wordt je vanzelf net zoals ik nu ben.
  Da's niet zo erg hoor, kun je zelf ook eens lachen zonder je verder te hoeven ergeren.

  Als we de eindgebruiker echt zouden belasten (doen we eigenlijk toch grotendeels al) zijn we in een (1) klap van het stikstofprobleem af.
  Dat niemand dat nog niet heeft aangekaart.

  Pecunia, je denkt toch niet dat ik die paar ton in O&G winsten zomaar laat liggen? Dat was juist een goede investeringsbeslissing.

  Have fun.
 2. Contraire Zwartkijker 13 januari 2022 20:43
  Dat milieudefensie geen enkel democratisch mandaat zou hebben is natuurlijk onzin. De rechter toetst aan wetgeving die gewoon volgens de democratische spelregels tot stand is gekomen. Rechtzaak aanspannen en winnen is gewoon de democratische spelregels goed toepassen.
 3. Gewoon relaxed beleggen 13 januari 2022 21:47
  Ik voorzie dat nog meer bedrijven hun hoofdkantoor EN beursnotering naar het buitenland zullen gaan verhuizen. Kortom: een pyrrusoverwinning. Straks in Nederland geen grote bedrijven meer, minder belastinginkomsten maar we zullen wel zeer groen en veel armer zijn.
 4. forum rang 7 jowi 13 januari 2022 21:58
  quote:

  'd Aandelen schreef op 13 januari 2022 18:41:

  [...]

  Te veel mensen die te veel willen inderdaad en ondertussen gebruikt de westerse mens driemaal zo veel als de planeet kan opbrengen.
  Ik ben geen milieu activist maar zou het wel goed vinden dat ieder mens zich bewust is van de ecologische footprint die hij neerzet in zijn dagelijkse leven.
  Misschien dat er wat minder snel een verre vliegvakantie wordt geboekt, ik lees regelmatig verhalen van mensen die een uitgebreide to do lijst hebben van landen en continenten die ze nog willen verkennen.

  De werkelijke kosten doorberekenen met het beprijzen van de CO2 uitstoot zou een goede stap in de richting zijn
  Besef je wel dat beprijzen van CO2 uiteindelijk aan de consument wordt doorberekend en dit weer een enorme inflatie aanjager wordt. Tenzij deze beprijzing bijvoorbeeld i.p.v. BTW komt. Dat zal Fransje Timmermans wel niet goedvinden.
  Fransje wil ze natuurlijk beide in de EU pot.
 5. Peak 13 januari 2022 22:39
  [Modbreak IEX: Gelieve niet zonder onderbouwing (in)directe beschuldigingen van illegale activiteiten te plaatsen, bericht is bij dezen verwijderd.]
  [Modbreak IEX: Gelieve te stoppen met het plaatsen van niet onderbouwde berichten op het forum, bericht is verwijderd.]
  Deze account is geschorst.
 6. Da Freeze 14 januari 2022 14:05
  quote:

  quoteme schreef op 13 januari 2022 12:49:


  "Wat mij iedere keer weer tegen de borst stuit, is dat Milieudefensie eenzijdig de verantwoordelijkheid legt bij bedrijven. Consumenten treft blijkbaar nooit blaam"
  .


  Nu zou u me toch eens uit moeten leggen wat u van de consumenten verwacht? verduurzamen hun huizen, kopen energiezuinigere apparatuur, rijden meer en meer in elektrische auto's, kopen duurzame producten, leggen zonnepanelen op hun daken etc. etc.

  Maar de bedrijven kijken vooral naar wat hun enerzijds opgelegd wordt door de overheid (de harde verplichtingen) en anderzijds naar hoe ze zo voordelig mogelijk kunnen produceren, waarbij het bijna voor elk bedrijf alleen om winst draait.
  Exact mijn visie!
  Bij de uitspraak tegen Shell vond ik in eerste instantie ook dat Milieudefensie een stel klimaatwappies zijn. In het FD stond de laatste tijd meer informatie over Donald Pols, de drijvende kracht achter Milieudefensie. Interessant om te lezen, maar verder voelde ik mij niet genoodzaakt om harder te gaan lopen. Tot ik enkele weken geleden door de supermarkt liep en daar al rondkijkend mij stond te verbazen.

  Op de groente en fruitafdeling waren de paprika `s strak in de folie geseald of met 3 in een zakje, aubergines geseald, tomaten in bakjes met plastic zakje erom, courgettes geseald, appels met 4 in een bakje met plastic geseald, komkommers geseald, broccoli geseald, veldsla in een plastic zak, ijsbergsla in een zak.

  En wat denk je van alle groente en fruit het hele jaar in de supermarkt. "Vroeger" hadden we seizoensgroente, pak nu een zak aardappelen en deze blijkt uit Israel te komen. Broccoli? Komt in de wintermaanden uit Italie, Israel en Spanje. Ook weer keurig verpakt in plastic. Want, is het argument van de supers: de klant wil het hele jaar door broccoli.

  Chipszakken zijn niet te recyclen, deze eindigen in de verbrandingsoven. Kan dit niet in een kartonnen bakje? Ja dat kan, maar fabrikanten willen dit niet want het productieproces is ingericht op foliezakken.

  Ja, ik kan als consument zoveel mogelijk geplastificeerd laten liggen, maar ik realiseer me hierbij echt dat als je dit wilt veranderen, dan moet keihard bij deze bedrijven worden ingegrepen. Dit lost zich niet vanzelf op, want dat gaat de organisaties tijd, geld en moeite kosten. Een verbod door hun strot geduwd door de overheid kan dit stoppen. En daar zie ik Milieudefensie nu wel toe in staat.

  Ik heb zo langzamerhand ook wel genoeg van de lulkoek van bedrijven dat het allemaal niet zo eenvoudig is en dat komkommers langer goed blijven door ze in folie te persen. Dit is het resultaat van globalisering. Elke Albert Hein heeft van Vlissingen tot Delfzijl dezelfde producten in de winkel (en dan is NL maar een klein landje, hoe zal dat bijvoorbeeld in een grote Amerikaanse of Chinese supermarktketen gaan). Wil je terug naar duurzamer, dan zal deglobalisering een optie zijn. Dan ligt er in Vlissingen maar geen droge worst in de AH en heeft Delfzijl misschien maar geen oesters. Is het geen boerenkoolseizoen? Dan ligt er ook geen boerenkool in de supers.

  In Indonesië worden veel producten verpakt in bladeren van bomen die na gebruik de biobak in kunnen. Sterker nog, je kan ze na gebruik gewoon in de natuur laten liggen. Kan dat in Nederland ook niet voor sommige producten? Volgens mij zijn hier ook wel oplossingen voor te bedenken.

  Volgens mij zijn er nog steeds veel mogelijkheden om duurzamer te leven, maar dit vergt veel inspanningen van bedrijven, niet van de burgers. Die kopen toch alles wat wordt aangeboden (en daar doe ik zelf ook aan mee) gemak dient immers de mens.
  Laat Milieudefensie maar lekker los gaan op Ahold, Jumbo, Aldi, Lidl en weet ik wel niet wat allemaal. Daar valt veel (natuur)winst te behalen.

  Ik ben zelf aandeelhouder Shell, maar ik vind de rechterlijke uitspraak een monsteroverwinning voor het milieu en een begin voor de rest. Ik koop alles wat mij wordt aangeboden, bedrijven faciliteren hierin. En die komen hiermee weg omdat hun argument is dat dit de wens van de klant is. Maar als de uien niet voorgesneden in een zak worden aangeboden, koop ik toch wel losse uien die ik met de hand snijd. Het zijn niet de burgers die bepalen, het zijn de bedrijven. Burgers maken er (dankbaar?) gebruik van. Alleen overheden kunnen deze organisaties beteugelen. Laten we in Nederland beginnen, uiteindelijk gaan (hopelijk) steeds meer landen volgen.

 7. h31jkoop 17 januari 2022 11:48
  Ga door Arend Jan! Demand moet het zeggen. Jouw uitgesproken mening is een verademing onder het huidige dictaat in de media van die hele kleine minderheid politiek correcte klimaat drammers die ten koste van alles de wereld in no time op z’n kop willen zetten teneinde hun, op zichzelf niet verkeerde, maar uiteindelijk onhaalbare idealen te bereiken.
49 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links