Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tech ondergaat tussentijdse dip, vooral Nederlandse chippers zijn flink afgestraft

Tech ondergaat tussentijdse dip, vooral Nederlandse chippers zijn flink afgestraft

Afgelopen beursweek stond vooral in het teken van de rentebesluiten van de Federal Reserve, Europese Centrale Bank en Bank of England. Het vooruitzicht van hogere rentes zou techaandelen een stuk minder interessant maken.

Daarnaast wegen de zorgen over een opleving in de coronabesmettingen, vooral met de omikronvariant, op het sentiment.

Flinke afstraffingen

Als ik tech langs de meetlat leg, valt mij op dat Nederlandse chippers flink hebben ingeleverd, en de Amerikaanse een stuk minder. Bij ons is ASML met ruim 15% gedaald, Besi 16% en ASMI zo'n 21%. Flinke afstraffingen, maar technisch nog binnen de langetermijn-opwaartse trends.

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, is met zo'n 6% gedaald (in dollars).

Tech ondergaat per saldo tussentijdse dips, maar blijft voor de langetermijnbelegger interessant. Dus alleen kortetermijnbeleggers en traders hebben hier last van.

In de VS wordt de schade gecompenseerd door de sterke dollar. Ik wees er eerder al op dat de dollar lekker in zijn vel zit.

Vandaag bekijk ik de AEX, de SOX en de dollar.

Nederlandse beurs

De AEX-index moet de accu even opladen. Binnen de stijgende trend neemt de AEX-index een adempauze. Dit vertaalt zich in een meer consoliderend koersverloop.

De steun bevindt zich rond 751,06 punten (de bodem van 8 oktober). Boven de laatste toppen kan de uptrend worden hervat.

Weerstand hanteren we op 840 punten (berekend koersdoel).

De 200-dagenlijn van de AEX-index laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. Het niveau van de 200-dagenlijn valt samen met de bodem van begin oktober rond 751 punten. Een daling hieronder zou dus een langetermijnverzwakking opleveren.

Amerikaanse halfgeleiderindustrie

In de recente terugval lijkt de SOX-index een hogere bodem achter te laten binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven Er ligt steun op 3.126,96 punten (bodem van 3 juni).

Weerstand ligt rond 4.500,00 punten (berekend koersdoel). De stijgende 200-dagenlijn van de SOX-index wijst op een positieve technische conditie.

Amerikaanse dollar

Het valutapaar USD/EUR weet het proces van bodemvorming door te zetten. Met de doorbraak en slotstand boven de voorgaande koerspiek is een verbetering opgetreden. De hogere koersbodem op de grafiek geeft aan dat er weer op hogere niveaus wordt ingestapt.

De USD/EUR biedt een eerste koersdoel richting weerstand €0,94 (gevormd op 20 maart 2020). Bij een eventuele daling onder de steun van €0,84 de (bodem van 3 september) verzwakt het technische beeld.

De stijgende 200-dagenlijn van de USD/EUR wijst op een positieve technische conditie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 26 feb Kleintjes nog niet uitgebroken 61
 2. 23 feb Chippers trekken AEX uit het slop 86
 3. 22 feb Draagvlak Nederlandse beurs blijft broos 143

Gerelateerd

Reacties

183 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 20 december 2021 08:24
  Vanuit Spanje. Niet echt warm hier. Het kan. Eten is oke en goedkoop. Iets duurder dan Russische prijzen. Niet veel. Beurs. Heb nog 1 call short en wat turbo's short. Het zal wel verder.

  Internet hier erg erg traag.

  Groeten vanuit mecina alfahar gehucht.

  Let the force be with you.
 2. forum rang 6 Happy 20 december 2021 08:29
  quote:

  fred optie schreef op 20 december 2021 08:24:

  Vanuit Spanje. Niet echt warm hier. Het kan. Eten is oke en goedkoop. Iets duurder dan Russische prijzen. Niet veel. Beurs. Heb nog 1 call short en wat turbo's short. Het zal wel verder.

  Internet hier erg erg traag.

  Groeten vanuit mecina alfahar gehucht.

  Let the force be with you.
  Shorts niet te snel verkopen. Gaan we lol van krigen de komende weken. Op naar de 740 en door!
 3. forum rang 8 Lepre Chaun 20 december 2021 08:50
  quote:

  lonely wolf schreef op 20 december 2021 08:46:

  [...]Van veel bier wordt je ook immuun
  Corona extra mondkapje | grappig | bier | virus | vaccinatie | gezichtsmasker | bescherming | bedrukt | logo | Wit mondmasker van katoen, uitwasbaar & herbruikbaar. Geschikt voor OV
183 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links