Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Koersdoelverhogingen voor twee zwaargewichten uit de AEX

Slotcall: Koersdoelverhogingen voor twee zwaargewichten uit de AEX
Beeld: ANP

ASMI (+3,8%) finisht vandaag bovenaan een vrij vlakke AEX (+0,1%), terwijl het immer cyclische ArcelorMittal (-3,8%) juist als trage strompelaar als laatste langs de zwart-witgeblokte vlag komt. De mid- en smallcappers doen het met respectievelijk -0,1% en -0,5% minder goed.

Het Damrak moet dan ook zijn meerdere erkennen in de buitenlandse beurzen. Zo koersen de Franse (+0,5%) en Duitse (+0,9%) indices wel mooi in het groen. Hetzelfde geldt voor Wall Street: S&P 500 (+0,4%). Dow 30 (+0,4%) en de Nasdaq (+0,2%).

Op macrogebied is er enkel nieuws uit Deutschland. De inkoopmanagersindex van de Duitse industrie is harder gedaald dan verwacht. De index is in oktober van 58,4 naar 57,8 gedaald, terwijl gerekend werd op een lichtere daling tot 58,2. Wel staat de index nog altijd boven de 50 en wijst deze dus op groei.

Koersdoelverhogingen

Kepler Cheuvreux heeft twee big boys uit de AEX verrast met een koersdoelverhoging. De gelukkigen zijn ASML (+1,2%) en Shell (-1,6%). Voor die laatste ging het koersdoel met €3 omhoog tot 24,50 met behoud van een koopadvies. ASML behield zijn houdadvies, maar nu met een koersdoel van €725 in plaats van €630.

"Negatieve koersreactie op Pharming-cijfers was wat overtrokken"

“De omzet is bij Pharming (-4,2%) goeddeels hersteld van de gevolgen van de coronapandemie. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat de kosten met betrekking tot de (verwachte) introductie van leniolisib en de overeenkomst met Orchard Therapeutics nog wat hoger uitvallen dan initieel getaxeerd”, schrijft IEX-analist Martin Crum in zijn analyse van Pharming die u hieronder kunt vinden.

“Pharming blijft echter wel winstgevend opereren en kan zich de forse investeringen veroorloven. Garanties dat die investeringen hun vruchten af zullen werpen, zijn er niet. Daar kunnen beleggers in Galapagos over meepraten. Dat is nu eenmaal biotech-eigen”, voegt hij daaraan toe. “De negatieve koersreactie op de Q3-cijfers was wat overtrokken, maar is inmiddels dankzij een fors koersherstel afgelopen maandag weer rechtgetrokken.”

 

Nog niet getekend voor 100.000 Tesla's

De koers van Tesla (-3,9%) is de afgelopen weken hard opgelopen na sterke derdekwartaalcijfers en een grote order van autoverhuurder Hertz. “De voorsprong op het gebied van batterijtechnologie, productieprocessen, kunstmatige intelligentie en robotisering in combinatie met wat het bedrijf al heeft waargemaakt, overtuigt en rechtvaardigt de stevige waardering”, schrijft aandelenanalist Paul Weeteling. Vannacht heeft mister Musk echter laten weten dat Hertz nog geen krabbeltje heeft gezet onder de order van 100.000 Tesla’s.

 

“Tesla kampt met een tekort aan productiecapaciteit, maar heeft wel ruimte de prijzen te verhogen gezien de sterke vraag, wat de winsttaxaties fors stuwt.” Die sterke vraagt maakt dan ook dat Musk op Twitter schrijft dat een eventuele no-deal met Hertz de cijfers niet zal beïnvloeden. Ook hoeft Hertz niet te rekenen op korting, want de vraag is dus groter dan de productiecapaciteit. Hertz zal dus voor elke Tesla hetzelfde bedrag op de bon zien als andere Tesla-klanten.

 

Rentes

De rentes lopen flink terug. Zo daalt de Nederlandse tienjaarsrente met zeven basispunten tot -0,03%. "Het enige wat ik zo gauw kan verzinnen is dat de inflatieverwachtingen ineens dalen", schrijft marketwatcher Arend Jan Kamp erbij op Twitter.

Brede markt

 • De AEX (+0,1%) presteerde vandaag minder goed dan Frankrijk (+0,5%) en Duitsland (+0,9%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalde 2,9% tot 15,9 punten.
 • Wall Street koerst er vooralsnog wel goed bij: S&P 500 (+0,4%), Dow Jones (+0,4%) en de Nasdaq (+0,2%).
 • De euro daalt 0,2% en noteert nu 1,158 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (-0,2%) daalt, maar bij lange na niet zo hard als zilver (-2,5%).
 • Olie: WTI (-0,6%) en Brent (-0,1%) dalen.
 • Bitcoin (+4,2%) klimt. 

Het Damrak:

 • “De resultaten van Air France-KLM (-0,2%) vallen mij niet tegen. De business case blijft echter ongewijzigd. De luchtvaartmaatschappij behoort tot de zwakste spelers ter wereld, kent flinterdunne marges en is de laatste jaren amper winstgevend geweest. Ik durf de voorspelling daarom wel aan dat ik sneller met pensioen ga dan dat Air France-KLM een dividenduitkering doet”, schrijft een 27-jarige Niels Koerts in zijn nieuwste analyse van Air France-KLM.
 • Invesco heeft zijn belang in Flow Traders (-2,1%) lichtelijk vergroot tot 3,15% met dito stemrecht.
 • “Bijzonder zware tijden voor ForFarmers (-4,2%). Onduidelijk is wanneer en in welke mate het concern er weer bovenop komt. Pre is de nog immer sterke balans. Dit biedt ruimte voor een hoog dividendrendement”, aldus aandelenanalist Peter Schutte in zijn analyse van ForFarmers.
 • Kendrion (-0,7%) heeft meer omzet (+15% op jaarbasis) geboekt en een hogere ebitda (+9% op jaarbasis) behaald.
 • Als proef gaat Tesla ook Teslaloze autorijders toelaten bij zijn laadstations in Nederland. Met maar tien laadstations in Nederland is dit nog geen regelrechte ramp voor Fastned (-0,6%), maar het is minder goed nieuws voor het Nederlandse bedrijf als Tesla dit beleid Europabreed gaat doorvoeren, waar nog lang niet alle snelweglocaties vergeven zijn. 

Adviezen

 • ForFarmers: naar €4,25 van €4,75 en verlaagd naar houden - KBC Securities
 • ForFarmers: naar €4,20 van €5,20 en houden - Degroof Petercam
 • DSM: naar €190 van €185 en verhoogd naar kopen - Degroof Petercam
 • AMG: naar €34 van €37 en kopen - Berenberg
 • ASML: naar €725 van €630 en houden - Kepler Cheuvreux
 • Shell: naar €24,50 van 21,50 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Sligro: naar €23 van €19 en houden - ING
 • Kendrion: naar €25 van €15 en houden - Degroof Petercam

Agenda vrijdag 29 oktober 2021

07:00 Heijmans - Cijfers derde kwartaal
08:00 Wolters Kluwer - Cijfers derde kwartaal

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 01 jul Ebusco-CEO: "Blij dat ik overname heb kunnen stoppen" 7
 2. 29 jun Slotcall: Just Eat Takeaway wordt compleet afgeslacht 6
 3. 28 jun Slotcall: Midkapper krijgt het zwaar te verduren 4

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Zijwaarts 2 november 2021 19:23
  Het is niet alleen een kul verhaal, het gewoon bullshit. Shell wordt onveranderd op koopadvies gezet notabene € 24,50 !!!
  Maar vandaag giga onderuit….. Uitleg???
  Nog een vb: Mittal gisteren even € 30,15. Vandaag de hekkensluiter omdat ijzererts in waarde daalt. Gisteren nog niet???
  Tja cyclisch hè, wat een dooddoener. Ook hier lopen de adviezen van € 35 tot € 40. Uitleg???
  Ik zou de baan van deze mannen graag willen hebben, vertellen wat de borden zeggen en verder niet, makkie man…..
 2. forum rang 6 Stephanus1987 2 november 2021 20:34
  quote:

  Dividend Collector schreef op 2 november 2021 19:54:

  Voor uitleg moet je een Premium abonnement nemen. Of genoegen nemen met de informatie die je gratis wordt aangeboden.
  Eens, maar er is geen premium content betreft de markt dag tot dag. Wellicht een leuke toevoeging..
 3. forum rang 6 jan de vakman 2 november 2021 21:44
  Verschenen zaterdag heb ik al gezegd, dat bij de vooruitblik op arcelor iets ontbreekt, bij de heren analisten; de torenhoge energie prijzen, dat zal best de reden zijn waarom in china de ijzererts prijzen stevig dalen; china staat bovenaan, wat energie problemen betreft, ze kunnen gewoon niet meer concurerend produceren, staalproduktie kost giga veel energie!!
  In Belgie speelt het zelfde verhaal bij nyrstar,1 van de grootste zinkproducenten, kijk eens wat die in even tijd gekeldert is!!
  Ze zitten met het zelfde probleem, dan hier de glastuinbouw, wie durft nog, als straks een kropje sla 1 tientje moet kosten, om uit de kosten te komen??
  Gunstig voor shell, maar heel ongunstig voor bovengenoemden, kan ik melden, dat de gasprijs vandaag weer fors stijgt, of het helpt om het tij bij shell te keren weet ik niet, je bent natuurlijk razend populair, als je daar in glasgow schreeuwt; weg met fossiel!!
  Vannacht geeft hij nachtvorst op, dat kan wel eens een koersrehabilitatie in de hand werken; y hope so!!
 4. Peak 2 november 2021 22:05
  Mijn algehele indruk is ook dat het journalistiek gehalte erg laag is op IEX. Weinig bereidheid om dieper te graven naar oorzaken achter ontwikkelingen. Vrij algemene, waan van de dag verslaggeving waarbij uit algemene bronnen wordt gepeurd. Vaak wordt ook de vraag gesteld aan de lezers in de zin van: zegt u het ons als u iets meer weet... Killing !
  In Premium plus verschijnt sporadisch iets meer diepgang en duiding.
  Een grote doorn in mijn ogen is de weergave van de IEX monitor waar dagelijks verkeerde percentages achter de fondsen staan. De gasprijs is altijd met een dag vertraging. .Dat is echt beneden elk pijl. Jongens dat MOET echt VEEL beter. Als jullie er geen zin aan hebben, ga dan alsjeblieft wat anders doen... Op de enkele uitzonderingen na, dat mag ook gezegd, echter alles overziend; beneden peil... Volgt eigenlijk het landelijke beeld vwb journalistiek ambacht
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links