Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Gewoon alle experts met een andere visie ontslaan

Slotcall: Gewoon alle experts met een andere visie ontslaan
Beeld: ANP

Midden in een herfstachtige cijferstorm gebeurt er genoeg op de beurs. De AEX (+0,3%) en AScX (+0,4%) sluiten hoger, in tegenstelling tot de midcappers uit de AMX (-0,5%). Maar eerst gaan we even het globale economische bespreken.

Allereerst twee Amerikaanse macro’s. Te beginnen met de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Economen rekenden op een stijging van 4.000, maar het daadwerkelijke aantal nieuwe steunaanvragen afgelopen week kwam met 290.000 juist 6.000 lager uit. Goed nieuws dus.

Dan waren er in de Verenigde Staten nog Existing Home Sales. Hieruit blijkt dat het de verkoop van bestaande woningen in de VS in september op maandbasis met 7% is gestegen tot jaarlijks voor seizoensinvloeden aangepast aantal van 6,29 miljoen stuks.

Onverwachte renteverlaging

Vanuit de VS maken we een tripje naar Turkije, waar vandaag de beleidsrente onverwachts fors is verlaagd. De rente ging van 18% naar 16%. De Turkse lira bereikte vandaag dan ook een nieuw dieptepunt. Op de middellange termijn streeft het land naar een inflatie van 5%, maar op dit moment noteert de inflatie rond de 20%. Valuta-expert Ima Sammani ziet de rente echter eerder stijgen dan dalen.

De financieel experts kunnen dan ook niet probleemloos optreden in Turkije. Ene R.T. Erdogan heeft namelijk een flinke vinger in de pap. Geregeld ontslaat hij centrale bankiers. Zo kregen vorige week nog drie centrale bankiers ‘kovuldun!’ te horen omdat ze het niet eens waren met Erdogans oproepen tot het verlagen van de rente. Voor degenen bij wie het Turks ook een beetje is weggezakt: kovuldun is het Turkse equivalent voor ‘you’re fired!’. Dat is nog eens een sterk staaltje problem solving, gewoon alle experts met een andere visie ontslaan.

In ander nieuws: morgen krijgt u weer een kakelverse IEX BeleggersPodcast voorgeschoteld. Nu kunt u natuurlijk altijd uw vragen doorgeven via het Instagram-account van IEX, maar u kunt ze ook hieronder in de reacties stellen. De beste vragen zullen marketwatcher Arend Jan Kamp en aandelenanalist Niels Koerts morgen behandelen in de podcast. 

Meevallende cijfers bij Unilever?

“Het goede nieuws bij Unilever (+1,1%) vanochtend is dat de omzetcijfers over het derde kwartaal wat beter waren dan gevreesd”, schrijft IEX-analist Martin Crum. Unilever boekte afgelopen kwartaal een omzet van €13,5 miljard, waar gerekend werd op €13,3 miljard. “Het slechte nieuws is dat de omzetstijging tot stand is gekomen dankzij hogere prijzen; de omzet in volumes gemeten liep terug.”

Volgens de analist toont dit aan dat Unilever de hogere grondstofkosten goed weet door te berekenen. Het gevaar schuilt echter in de vraag hoe ver deze consumentenprijzen op kunnen lopen, voordat Henk en Ingrid de B-merken uit de schappen gaan vissen. U vindt Crums uitgebreide analyse naar aanleiding van de cijfers hieronder.

 

Tesla breekt alle records 

“Waar bijna alle autofabrikanten de productie en verkoopaantallen rap zien teruglopen, zet Tesla (+3%) opnieuw een absoluut recordkwartaal in de boeken”, schrijft aandelenanalist Paul Weeteling enthousiast. Chiptekorten wist Tesla deels te omzeilen door zelf chips te ontwikkelen, iets waar Volkswagen-CEO Herbert Diess recent nog lovend over sprak, toen Elon Musk als surprise guest verscheen op een managementdag van VW.

Dit zorgde ervoor dat Tesla een flink aantal auto’s aan de man heeft gebracht. “Zowel uit de earnings call als uit de cijferupdate blijkt dat Tesla er alles aan heeft gedaan om de productie zo snel mogelijk op te voeren. Dit heeft zich vertaald in een stijging van het aantal afgeleverde auto's met 73% ten opzichte van een jaar eerder. De totale omzet nam toe met 57%.” Ook komt het winstvliegwiel nu langzaam op gang, een belangrijk detail voor beleggers.

Alsof dat nog niet genoeg is meent Weeteling dat er nog meer in het vat zit. Denk aan hagelnieuwe fabrieken die warm draaien om de productiecapaciteit op te krikken, nieuwe verdienmodellen en de fantasie die op AI-gebied nog in Tesla zit. Wat dit volle vat doet met het koersdoel en advies van Paul Weeteling, leest u hieronder.

 

Just Eat Takeaway niet concreet

De beleggersdag van Just Eat Takeaway (-1,7%) die vandaag plaatsvindt zou tot verlichting en meer duidelijkheid moeten leiden, maar dat valt toch wat tegen”, stelt analist Peter Schutte. Matige communicatie is een klacht die Just Eat al vaker te horen heeft gekregen. “Just Eat Takeaway schetst mooie financiële doelstellingen, maar de termijn waarop het bedrijf die denkt te behalen, laat het even in het midden.”

Een groot pijnpunt van de maaltijdbezorger is de overname van GrubHub, die heeft tot dusver nog niet tot het gewenste resultaat geleid. “JET zegt een verdere consolidatie in de VS te verwachten en lijkt te suggereren Grubhub te zullen verkopen als de markt daarom vraagt. Dat druist in tegen de aanname dat Just Eat Takeaway uitsluitend actief is in markten waarin het een verschil kan maken”, schrijft Schutte. Lees hieronder zijn uitgebreide analyse.

 

Rentes

De rentes lopen verder nul. Ook de Nederlandse tienjaarsrente stijgt drie basispunten en klimt daarmee een fractie verder bij de nulgrens vandaan. Inmiddels staat de rente 0,04%.

Brede markt

 • De AEX (+0,3%) presteerde vandaag beduidend beter dan Frankrijk (-0,2%) en Duitsland (-0,2%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) steeg slechts 0,1% tot 15,5 punten.
 • Wall Street twijfelt: S&P 500 (-0,1%), Dow Jones (-0,4%) en de Nasdaq (+0,2%).
 • De euro daalt 0,1% tot 1,164 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (-0,1%) en zilver (-0,7%) dalen.
 • Olie: WTI en Brent dalen beide 2,6%.
 • Bitcoin (-4,4%) daalt. Wellicht zijn het winstnemingen na de recente all-time high. 

Het Damrak:

 • Bank of America heeft zijn belang in KPN (+0,5%) verkleind. Waar het belang op 10 september van dit jaar nog 3,44% met dito stemrecht was, is dit nu nog 2,9%.
 • De chippers liggen er verdraaid goed bij vandaag. Met name Besi (+4,7%) en ASMI (+3,1%) sluiten flink in de plus.
 • Randstad (+5,5%) sloot vandaag dik in de plus nadat het de kwartaalcijfers de verwachtingen overtroffen. De omzet steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis met 21% naar €6,275 miljoen. Autonoom groeide het bedrijf 20,7%. 
 • Vandaag meldde ABN Amro (-0,0%) de verkoop van Maas Capital te hebben afgerond.
 • "Intertrust (-5,2%) heeft in het derde kwartaal een lage omzetgroei geboekt, door personeelsverloop in Nederland en Luxemburg, waar veel mensen zijn vertrokken en de productiviteit daalde", meldde ABM Financial News vandaag.
 • "Voedingsgroothandel Sligro (+1,5%) is in herstel, maar zit nog niet op pre-coronaniveau. De omzet over het derde kwartaal van €556 miljoen ligt weliswaar 1,8% hoger dan een jaar terug, maar is nog altijd 10% onder het niveau van het derde kwartaal van 2019, het pre-coronajaar. Bezien over de de eerste negen maanden van het jaar is er nog altijd sprake van een 26% lager omzetniveau dan voor de pandemie", schreef aandelenanalist Peter Schutte vanochtend in zijn analyse van Sligro.
 • Beter Bed (+4,2%) heeft het vertrek van commissaris Pieter Boone aangekondigd. Boone kan het niet langer combineren met zijn rol als CEO bij Pick 'n Pay.

Adviezen

 • Unilever: naar €50 van €49 en houden - Degroof Petercam
 • Sligro: naar €21 van €17 en verkopen - Degroof Petercam
 • Aegon: naar €4,40 van €4,30 en houden - Morgan Stanley
 • Philips: naar €43,50 van €45 en kopen - Citigroup Smith Barney
 • ASML: naar €600 van €650 en verlaagd naar verkopen - Susquehanna Financial
 • ASML: naar €665 van €560 en verlaagd naar verkopen - AlphaValue 
 • ASML: naar €720 van €740 en houden - UBS

Agenda

08:00 Vastned retail Belgium Q3-cijfers

08:00 Wereldhave Q3-cijfers

08:00 Holland Colours H1-cijfers

09:50 Duitsland manufacturing PMI okt

09:50 Duitsland services PMI okt

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 25 nov Slotcall: Inflatie zal volgens Lagarde toch wat langer aanhouden dan gedacht 12
 2. 16 nov Slotcall: Deutsche Bank optimistischer over twee Nederlandse banken 3
 3. 12 nov BeleggersPodcast: “Ik kan de rekensom van Rivian niet maken” 26

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. Sjoerdaktetas 21 oktober 2021 18:09
  Besi wordt op dit moment fors lager gewaardeerd dan ASMI (en ASML). Een discount lijkt mij terecht omdat de business van Besi wat minder complex lijkt dan ASMI (en vooral ASML), maar een verwachte k/w van 18 en EV/EBITDA van ca. 20 lijkt mij aan de lage kant voor zo'n mooi bedrijf, terwijl ASMI tegen een verwachte K/W van 36 handelt: 2x(!) zo hoog als Besi! Wat is jullie mening hierover?
 2. SirStrandman 21 oktober 2021 18:52
  Beste Niels en Arend Jan, voor in de podcast,

  Hoe kan het dat de grootste bierbrouwer (AB Inb met 25,7% marktaandeel, -15,76% YTD) het in koers zoveel slechter doet dan Heineken (12,2% marktaand, +0,95% YTD).

  Is dit alleen een gevolg van de schuldenpositie van AB Inb of spelen er andere dingen mee? (van de gestegen grondstofprijzen hebben zij immers beiden last).
 3. forum rang 5 jan de vakman 21 oktober 2021 19:33
  Boem,klap;foetsie de weekwinst, het lijkt er veel op dat de beurs voorsorteert op nieuwe lockdown, thuiswerkerij en meer van die recepten, uit de corona koffer, chip zou eigenlijk moeten dalen, bij stijgende rente, maar hier gaat het sentiment naar nieuwe thuiswerkerij, overigens denk ik dat het veel goedkopere besi het chip knikkerspel gaat leiden, hij lijkt mij onterecht afgestraft!!
  Metaal zou moeten stijgen op minder ww aanvragen, niet dus!!
  Denkt beleggend nederland, dat er geen vliegtuig meer in de lucht gaat, als je naar het olie en shell ongeluk kijkt, dat valt misschien wel mee; 50% minder vliegtuigen betekent;50% meer kans op een strenge winter, we hebben het afgelopen winter gezien, het kwam overtuigend uit, dus neig ik naar bijkoop nu shelletje een steek laat vallen, want komende donderdag verwacht ik cijfer en div pret en om mijn Einstein wonder maximaal te benutten,moet ik er nog wat bij hebben!!
 4. Jekuntnietaltijd6gooien 21 oktober 2021 19:51
  Podcast vraag:
  In hoeverre vinden jullie het unilever bestuur competent gezien de structurele underperformance van het aandeel ten opzichte van de markt en concurrenten. Wil Unilever daarnaast niet graag te 'WOKE' zijn wat ten kosten gaat van de aandeelhouders. Zie bijvoorbeeld link hieronder.
  www.quotenet.nl/zakelijk/a35277470/un...
 5. Boel 21 oktober 2021 20:14
  Vraag voor de podcast van Arend Jan en Niels: Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van technische analyses? Persoonlijk vermoed ik dat de waarde van een aandeel (netto contante waarde van toekomstige dividend) het beste bepaalt kan worden door fundamentele analyse. Technische analyse kan leiden tot aankoop van te dure aandelen of verkoop van te goedkope aandelen. Misschien dat je daarom op termijn de index kunt verslaan door consequent tegen de technische analisten in te gaan. Benieuwd naar jullie mening. Groetjes Paul
 6. Little Dagobert 21 oktober 2021 21:09
  Vraag voor de podcast:
  Op de (nieuwbouw) huizenmarkt is voor traag/stagnerend vergunningen beleid schaarste gecreëerd met als gevolg escalerende prijzen, door de afbouw van de gaswinning is schaarste gecreëerd op de energiemarkt met als gevolg escalerende prijzen. Nu wordt landbouwers het werk onmogelijk gemaakt. Welke gevolgen verwachten jullie hiervan en wat voor effect zal dat hebben op aandelen die actief zijn in de voedselindustrie en in de agrarische sector?
 7. forum rang 5 jan de vakman 21 oktober 2021 21:58
  China is de wijd en breed grootste staalexporteur, door energie problemen, hapert de produktie, hier en daar, dit zou eigenlijk een prijsopdrijvend effekt moeten geven en als ik vandaag bij Dalm, de gigaberg zag slinken, dan is wel zeker dat de prijzen super zijn, die jongens zijn zeer slim!!
  Over het effekt van evergrande wordt zeer verschillend gedacht; van een niemanddalletje, tot een complete ekonomie verwoester, ik denk dat de chinezen het beheersbaar gaan houden!!
 8. Beleggertje Uit Roffa 21 oktober 2021 23:03
  Voor in de podcast:

  Wat vinden jullie van de huidige gang van zaken bij Nestle, dat deze week ook met de cijfers kwam ? Heb er zelf een leuk ritje mee gemaakt dit jaar (zit nog steeds erin) maar zie dat ze al jaren meer dividend uitkeren + aandelen inkopen dan dat ze hebben aan vrije kasstroom (operationele kasstroom - CAPEX). Zie ik dat goed en in hoeverre vinden jullie dat gezond ? Ter vergelijking: Ahold doet dit consequent niet, alle aandeleninkoop plus dividend is uit vrije kasstroom.
 9. meedoen-of-winnen 22 oktober 2021 13:02
  Podcast vraag
  Aangaande deposito garantiestelsel. Kan daar een keer wat uitgebreider op in worden gegaan? In de context van beleggen. Wat wordt al dan niet meegenomen in de garantie van 100.000. Liquide middelen beleggingsrekening? Aandelenportefueille? Derivaten? Hoe zit het met evt waardebepalingen als handel middels platform bank wordt opgeschort?
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links