Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De rentes krullen omhoog

De rentes krullen omhoog

De rentes beginnen op korte termijn weer te bewegen. Technisch draait de markt opwaarts.

Hoewel Fed-voorzitter Jerome Powell een slag om de arm hield over het toekomstige monetaire beleid, kruipen de rentes wel uit het dal. Tijdens de bijeenkomst voor centrale banken in Jackson Hole gaf Powell aan dat een vroegtijdige aanscherping van het rentebeleid er niet in zit.

Mogelijk vormt de coronapandemie een bedreiging voor economisch herstel. Powell zei dat de hoge inflatie waarschijnlijk tijdelijk is. Een permanente hoge inflatie zou de Amerikaanse centrale bank kunnen dwingen om het soepele rentebeleid af te bouwen.

Weinig reactie

De behoedzame opmerkingen van Powell zorgden voor een kleine daling voor de dollar ten opzichte van de euro. De rentes waren al enigszins vooruitgelopen en reageerden nauwelijks.

Technisch lijken de rentes op korte termijn wel weer opwaarts te draaien. Opvallend was wel de goudprijs, die met 1,5% opliep.

Overigens zijn ook de ECB en de Japanse Centrale Bank voorlopig niet van plan op de rente-rem te trappen. De aandelenbeurzen kunnen vooralsnog prima met de uitspraken van Powell uit de voeten, want technisch ligt alles nog geheel op koers. Als het spannend wordt zal ik dat uiteraard hier melden.

Vandaag bekijk ik de Amerikaanse en Nederlandse rente, de dollar versus de euro en de goudprijs. Omdat de renteontwikkeling ook veel invloed heeft op de koersvorming van financials, zoals ING, ABN Amro, NN en Aegon, zal ik die later deze week doorlichten.

Amerikaanse rente begint te draaien

Het technische plaatje van de Amerikaanse 30-jaars rente klaart op nu er hogere koersbodems worden gevormd. Eerder al verliet de Amerikaanse 30-jaars rente de dalende trend, wat een eerste signaal van een draai naar boven gaf.

Om meer opwaarts potentieel vrij te maken, dient de Amerikaanse 30-jaars rente ook boven weerstand van 2,01% (de top van 11 augustus) te breken. Pas daarna komen de renteniveaus van dit voorjaar, rond 2,38-2,40%, weer in het vizier.


Nederlandse rente heeft steile downtrend achter zich gelaten

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente heeft de neerwaartse trend gebroken en lijkt een hogere koersbodem te vormen. Dit wijst op een opwaartse draai. De neerwaartse fase komt steeds duidelijker achter ons te liggen.

Bij een eventuele doorbraak boven de weerstand van -0,17% (gevormd op 14 juli) komt er meer opwaarts potentieel vrij. De steun ligt op -0,49% (de bodem van 28 januari).


Dollar/euro laat een flinke terugval zien

De recente correctie bracht de USD/EUR terug onder de voorgaande toppen, wat een licht verzwakking signaleert. Vooralsnog beweegt de koers binnen de stijgende trend.

We zien steun rond 0,84 (de bodem van 1 augustus). Weerstand ligt rond 0,86 (gevormd op 25 september 2020).


Goud lonkt naar de weerstand van $1.834,18

De goudprijs verbetert wat, nu de correctieve fase opwaarts is verlaten. Thans lonkt het edelmetaal naar de weerstand van $1.834,18 (gevormd op 15 juli).

Om verder te verbeteren, is een doorbraak boven deze horde noodzakelijk. Een uitbraak zal niet zonder slag of stoot verlopen, want eerst moet goud op adem komen.

De goudprijs heeft de afgelopen weken al een stevige opleving achter de rug vanaf de steun van $1.680 (bodem van 8 maart).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieaandelen on the move 31
  2. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53
  3. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 30 augustus 2021 08:57
    quote:

    GroteVriendelijkePrutser schreef op 30 augustus 2021 07:46:

    [...]

    Hou toch eens op met je eigen portefeuille steeds te verkopen bij elk bericht man.

    NOK
    Komen een paar mooie weekjes zomers weer aan , een Pintje van AB Inbev erbij zal best smaken .
    Staat ook erg laag gewaardeerd en wist je dat er van de 5 populairste verkochte Pilseners er 4 van AB Inbev zijn.

    www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/a...
  2. [verwijderd] 30 augustus 2021 09:21
    quote:

    Bolleke Beer schreef op 30 augustus 2021 09:11:

    [...] kopen ASML
    Er is één bank die ASML een koersdoel van 720 geeft en die heeft het begrepen, maar de rest loopt flink uit de pas met zwaar achterhaalde doelen van 640 tot 680. Wat doen ze daar de hele dag? Een bepaald soort bier drinken?
  3. forum rang 9 objectief 30 augustus 2021 09:25
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 30 augustus 2021 09:21:

    [...]

    Er is één bank die ASML een koersdoel van 720 geeft en die heeft het begrepen, maar de rest loopt flink uit de pas met zwaar achterhaalde doelen van 640 tot 680. Wat doen ze daar de hele dag? Een bepaald soort bier drinken?
    Nee, koersdoelen worden bepaald op een vroegere datum en de dan beschikbate gegevens; ze worden daarna periodiek herzien.
    Analisten zijn er niet om voor jou de koers omhoog te schrijven. Dat kun je zelf door meer aandelen te kopen. (wel veel meer)
  4. [verwijderd] 30 augustus 2021 09:30
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 30 augustus 2021 09:21:

    [...]

    Er is één bank die ASML een koersdoel van 720 geeft en die heeft het begrepen, maar de rest loopt flink uit de pas met zwaar achterhaalde doelen van 640 tot 680. Wat doen ze daar de hele dag? Een bepaald soort bier drinken?
    Of bij die ene bank vind ASML wel een beetje duur net als adyen.Powell heeft zijn kans gehad ,had nu een mooi excuus
    hoge inflatie ,die niet lager gaat worden met 3,5 triljoen infrastructuur.Maar zijn baantje was belangrijker,de ECB is trouwens helemaal
    van de zotte met Lagarde en Schnabel die zeggen zelfs dat er helemaal geen inflatie is.Afwachten tot de klap.
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links