Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centrale banken in crisis-modus

De Europese centrale banken hebben de crisis-modus weer ingeschakeld om de negatieve gevolgen voor economie en markten zoveel mogelijk te bestrijden en een recessie te voorkomen. De ECB maakte bekend opnieuw covered bonds in te kopen en stelt leningen beschikbaar aan banken. De Bank of England laat de geldpers weer rollen om in totaal voor 275 mrd pond obligaties aan te kopen. Bloomberg constateert dat de centrale bankiers hun anti-inflatie beleid verzachten en de markten van liquiditeit voorzien om de haperende economische groei op gang te houden.

Trichet gaf zijn laatste persconferentie, waarop hij bekendmaakte dat de ECB voor 40 mrd euro covered bonds inkoopt en aan banken onbeperkte kredieten ter beschikking stelt met een looptijd van 12 en van 13 maanden. Tot juli 2012 garandeert de centrale bank van de eurozone aan banken voldoende geld om hun reguliere activiteiten te financieren. Volgens Trichet zorgen de spanning op de financiële markten en de ongewenste effecten voor financiering voor een rem op de economische groei, hij constateert toegenomen downside risks voor de economische verwachtingen.

De centrale banken over de hele wereld wijzigen momenteel hun beleid. In het Westen meer richting verruiming en in de opkomende markten meer richting verkrapping, maar met de optie om te verruimen als de omstandigheden dat vereisen. Volgens Gerard Lyons van Standard Chartered is de voorraad fiscale en monetaire mogelijkheden in het Westen bijna uitgeput, wat de druk op de centrale banken vergroot.

De verwachting is dat er meer verruimende maatregelen zitten aan te komen. Volgens JPMorgan Chase zal het gemiddelde rentepercentage  van de ontwikkelde economieën 0,62% (nu 0,80%) bedragen en voor de opkomende markten voorspellen ze 5,80% (nu 5,93%). De Fed komt naar verwachting met een QE3 en de ECB met renteverlagingen.

De centrale bank van Vietnam maakte gisteren bekend de herfinancieringsrente te verhogen naar 15%, Kenya deed hetzelfde afgelopen week tot 11%. Volgens Lyons hebben andere opkomende markten de ruimte om stimulerende maatregelen te nemen als de groei stokt. China heeft de rente de laatste tijd fors opgevoerd om oververhitting te voorkomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft
  2. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  3. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links