Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Yen, we can!

De almaar stijgende yen brengt Japan steeds meer in de problemen. Om de export en de buitenlandse investeringen een stimulans te geven, opperde Japan vandaag een investeringsplan ter waarde van 100 miljard dollar. Het ultieme doel: een koersdaling van de yen in te zetten. Japanse bedrijven geven aan steeds meer verlies te lijden door de hoge valuta. De regering geeft over het komende jaar 100 miljard dollar vrij aan de Japanse bank voor internationale samenwerking om exportbedrijven te helpen. Een deel van het geld is bestemd om aankopen uit het buiteland te stimuleren.

Ook kondigde de regering aan streng te zullen gaan toezien op de posities in buitenlandse valuta van Japanse banken. Japanse financiële instellingen moeten hierover voortaan dagelijks rapporteren bij het ministerie van Financiën, deelde minister van Financiën Yoshihiko Noda mee. Met buitenlandse valutareserves ter waarde van 1,07 biljoen dollar beschikt Japan over de grootste reserve pool na China.

De yen staat momenteel op het hoogste punt sinds de laatste interventie op 4 augustus jl. Op 19 augustus bereikde de munt in New York het hoogste punt sinds 1945: 75,95 per dollar. Sinds de aardbeving en tsunami Japan in maart lamlegde is de sterke munt een groot obstakel geweest voor Japanse exportbedrijven en het herstel van de economie.

Reacties op de Japanse actie zijn gemengd. Optimisme over vergroting van stabiliteit en het verkleinen van risico’s voor bedrijven worden afgewisseld met scepsis over de minimale impact van de maatregel. Daarnaast kreeg Japan vandaag een andere tegenslag te incasseren toen de kredietwaardigheid van het land door Moody’s met één stap werd verlaagd naar Aa3. Daarmee is de Japanse kredietwaardigheid volgens de kredietbeoordelaar gelijk aan die van China.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 29 apr Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft
  2. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  3. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links