Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatie-selloff

Het einde van het jaar werpt zijn schaduw al duidelijk vooruit, want veel thema’s zijn er in de financiële markten momenteel niet meer te ontdekken. Ja, de eurozone blijft opspelen en de Amerikaanse obligatiemarkt blijft wegzakken. Ik richt me nogmaals op het tweede aspect.

Voor de volledigheid raad ik iedereen ook de Best of the Week van vorige week te lezen, waar ik al het een en ander over het onderwerp uit de doeken heb gedaan. Mijn streven is om in deze Best of the Week de nieuwe inzichten te verwerken, en dus zo min mogelijk in herhaling te vallen. Overigens, mocht u het nog niet weten, dagelijkse updates zijn hier te vinden.

SELL-OFFFFF
Eerst maar eens even wat paniek maken: SELL-OFF! Moet je nou toch eens kijken wat er in de obligatiemarkt gebeurd is, de afgelopen maanden!SELLOFF!

Niet alleen de kapitaalmarktrente stijgt sterk, ook de inflatieverwachtingen spuiten omhoog, volgens deze bijdrage. En het is niet alleen de markt die onderuit gaat, ook de beleggingsfondsen (mutual funds) melden de laatste maanden een netto outflow voor de kapitaalmarkten, terwijl zelfs PIMCO (de grootste obligatiebelegger van de wereld) naar aandelen overstapt. Een kleine stap, dat wel, maar toch: een teken aan de wand. Iedereen keert de obligatiemarkt de rug toe!

Vooruit, toch ook wat reflectie
Iedereen? Nou, eh, nee, dat valt eigenlijk heel erg mee. Als we in bovenstaande grafiek de datum werd verder terug leggen, ziet de grafiek er als volgt uit:

Ook de nodige tekstuele commentaren over dit fenomeen. Een paar voorbeelden:

 

En ook met die inflatieverwachtingen valt het wel mee:
 
Overigens gaat het ook weer wat ver om de stijging van de kapitaalmarktrente helemaal als irrelevant te bestempelen: de Amerikaanse hypotheekrente is deze week tot boven de 5% gestegen en dat is uiteraard geen goed nieuws voor de nog steeds zeer zwakke Amerikaanse huizenmarkt.

Zo werd deze week bekendgemaakt dat 22.5% van de huizeneigenaren in de VS een hogere hypotheek hebben dan de waarde van hun huis (ook wel negative equity, de rode balk in deze grafiek).
 
De Fed in actie
Overigens vind ik dit (hieronder) nog steeds één van de mooiste grafieken op dit gebied: hoeveel procent van de obligatiemarkt heeft de Fed nou eigenlijk in handen? Het cijfer voor de markt als geheel is uit deze grafiek moeilijk vast te stellen (ik schat iets onder de 15%), maar het laat wel precies zien hoeveel dat per looptijd is.

Zo is de Fed een grote jongen in de illiquide looptijden (tot 35%), maar bezit het tussen de 5 en 15% in de liquide looptijden tot 10 jaar. Overigens is dit de huidige stand van zaken: het grooste deel van de USD 600 miljard moet nog worden geïnvesteerd.

Saaie-Rapporten-Sectie
Mijn nieuwe rubriek, altijd handig om even te kijken welke belangrijke rapporten er deze week zijn uitgekomen. Niet alle rapporten zijn gratis, dus dan moeten we het van eens samenvatting hebben:


Overig nieuws en mooie graphics
Een dodelijk plaatje over beleggen:

Niet economisch, wel erg mooi: Facebooks netwerk


Opmerkelijk robuust verband tussen de werkloosheid en de verwachtingen van omzet voor kleine bedrijven in de VS. Of is het toeval?
 

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links