Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spektakel in IEX Fonds 40

Het lukte de IEX Fonds 40 opnieuw. In november werd voor de vijfde maand op rij en alweer voor de achtste keer dit jaar een positief maandrendement neergezet. En geen kleintje ook. De fondsenindex steeg in november met liefst 2,99%, van 153,51 naar 158,10. Het rendement voor 2010 komt daarmee op +15,14% per eind november.

Maar achter die mooie maandperformance van de index ging een ware veldslag schuil. Niet eerder waren de uitslagen binnen de index zo groot als in november. Het verschil tussen het beste en het slechtste fonds in de index bedroeg maar liefst 20%. Van de 40 fondsen, scoorden er 12 een negatief rendement, maar het valschermprincipe werkte perfect. Het beste fonds van de maand, Invesco Energy, behaalde een rendement van 14,67%, terwijl het zwarte schaap van de maand, AXA Framlington Europe RE, een veer van 5,77% liet.

Energie en edelmetalen hot, vastgoed not
De themafondsen deden het in november bijzonder goed, met dank aan de prijsontwikkelingen van energie en edelmetalen. De acht themafondsen haalden een gemiddeld rendement van 7,4% in november. De zestien aandelenfondsen scoorden gemiddeld een plus van 2,75% en de andere categorieën bleven daar ruim bij achter.

Opvallend was vooral de correctie die vastgoed onderging. Tot en met eind oktober was dat het best presterende segment binnen de IEX Fonds 40, maar die eer gaat nu naar de themafondsen. De zes vastgoedfondsen scoorden als groep een minieme plus, maar met name Europees vastgoed kreeg een gevoelige tik. Beide fondsen in die arena verloren dik 5%.

Ook opvallend – we melden het vorige maand al – is dat de obligatiemarkt af begint te koelen. Voor de derde maand op rij was de vastrentende component een achterblijver binnen de index. Een trend die beleggers goed in de gaten moeten houden. Over heel 2010 is het rendement prima in lijn met de andere assets, maar wie goed luistert hoort gepiep en gekraak.

Rendement deelindices
November* 2010
Aandelenfondsen (16 van de 40)
+2,75%
+13,95%
Themafondsen (8 van de 40)
+7,40%
+19,56%
Obligatiefondsen (8 van de 40)
+0,05%
+12,04%
Vastgoedfondsen (6 van de 40)
+0,53%
+17,00%
 Geldmarktfondsen (2 van de 40)
-0,06% +0,35%
* rendementen ex-dividend, bron Lipper    

 

De bordjes worden verhangen
Over heel 2010 blijft Fidelity ASEAN – zoals al het hele jaar het geval is - nog het best presterende fonds binnen de index, na weer een mooie stijging van 4,26%. Maar twee commodityfondsen zitten na nog betere performance in november op het vinkentouw. Blackrock World Gold en JP Morgan Global Natural Resources schreven respectievelijk ruim 8% en ruim 9% koerswinst bij en naderen de #1 positie.

Door de koersbewegingen in november staan nu alle 40 de fondsen over 2010 in de plus. Vorige maand waren dat er 38. Saillant detail, de hekkensluiter tot 31 oktober, Invesco Energy, steeg in november liefst 14,67% en was daarmee het beste paard van stal en staat voor het jaar meteen op  een keurige 14,31% rendement. Wat één stormachtige maand niet kan doen…

Rendement fondsen
2010
 Fidelity ASEAN
+41,86%
Blackrock GF World Gold
+40,57%
JP Morgan Global Natural Resources
+37,99%
Henderson Asia Pacific Property
+28,57%
Blackrock GF World Mining
+25,72%
* rendementen ex-dividend  

 

 

 

 

 

 

De IEX Fonds 40 wordt berekend en bijgehouden door administratiekantoor Circle Partners

 


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van Kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links