Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe presteren obligaties in kwakkelklimaat?

Beste Dr. Hoe,
Hoe aantrekkelijk zijn bedrijfsobligaties in een omgeving van lage rente en lage groei?


De dokter antwoordt
Het grote issue van dit moment zijn nog steeds de wankele bankbalansen en de eisen van toezichthouders op de banken. De autoriteiten zitten eigenlijk helemaal klem. Enerzijds moeten de hoge schulden in de banksector worden afgebouwd, anderzijds schreeuwt de reële economie om krediet. Dat is een duivels dilemma. Op de lange termijn zullen de bankbalansen hoe dan ook moeten inkrimpen en grotere buffers moeten omvatten. Daar hebben de banken volgens Basel III nu tot 2019 de tijd voor. De vraag is of dat snel genoeg is.

Al was het maar om het feit dat veel bedrijven in de periode 2013-2015 hun leningen aan banken moeten aflossen. Wat als dit niet lukt door een tegenzittende economie? De huidige economische omstandigheden, waarbij weinig kredietgroei mogelijk is voor bedrijven, hebben geleid tot een kwakkelklimaat. Dat klinkt niet zo mooi, maar voor creditbeleggers is dat juist gunstig. Sterke groei is er niet, maar echt slecht gaat het ook niet.

Wie is Dr. Hoe? Arnold Gast

 

Schuldaflossing vertraagd door Basel III

Dat betekent dat bedrijven voorzichtig blijven en niet in gevaar komen. Zoals bekend hebben obligatiebeleggers geen extreme bedrijfswinsten nodig, maar zijn ze uiteraard wel gevoelig voor faillissementen (defaults).

 

Door de voorzichtigheid van bedrijven blijven die uit. Kortom, de huidige matige groei en de aantrekkelijke risico-opslag vormen momenteel een mooie combinatie voor beleggers in bedrijfsobligaties.

 

De gunstige omstandigheden voor creditbeleggers lijken voorlopig nog wel even aan te houden, want het kwakkelklimaat kan nog jaren duren. Allereerst komt dat doordat het zeker een jaar of vijf duurt of langer om de enorme schulden van banken en overheden terug te dringen. Basel III - met zijn lange uitstel van executie voor de banken - kan de schuldaflossing extra vertragen. Een tweede factor van belang is dat de banken vanaf 2011-2012 voor een massale herfinanciering van hun geleende geld staan.

Banken kunnen nu nog heel goedkoop kortlopende leningen sluiten bij de centrale banken en de korte rente is erg laag. Deze kortlopende financieringen en spaargeld maken de banksector echter zeer kwetsbaar voor herfinancieringsproblemen.

 

grafiek: aflossingen obligaties Europese banken (in miljarden euro's)

 

Vergrijzing gunstig voor obligatiemarkt

De grote vraag is nu hoe deze puzzel zich gaat oplossen. In plaats van de centrale banken en de overheden, die nu de banken overeind houden, moeten de banken weer meer eigen vermogen en lange financiering aantrekken van beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Wij kijken dan ook uit naar het moment dat banken weer langlopende obligaties gaan uitgeven. Bij het oplossen van puzzels wil er nog wel eens steun komen uit onverwachte hoek. In dit geval zijn dat de demografische ontwikkelingen in de wereld. Veel bevolkingen vergrijzen en het is een bekend gegeven dat ouderen een grote behoefte hebben aan cashgenererende beleggingen, zoals obligaties.

 

De vergrijzing in Japan, Europa, de VS en binnenkort zelfs China kan dus de vraag aanwakkeren naar de langlopende obligaties die banken zullen moeten uitgeven. Dat kan de kosten voor de banken mogelijk drukken. Wat echter als een paal boven water blijft staan, is dat de transformatie van financiering door centrale banken en overheden naar financiering door de particuliere sector een langdurig proces wordt. Niet in de laatste plaats omdat ook overheden de komende jaren een groot beroep op de kapitaalmarkt zullen doen.

Deze Dr. Hoe is geschreven door Arnold Gast, hoofd credits Delta Lloyd Asset Management 

 

 

 


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Dr. Hoe

Eerste Hulp voor beleggingsadviseurs! Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Hij behandelt onder meer beleggingskwesties en prangende lezersvragen. Worstelt u beroepsmatig ook met een beleggingsprobleem? Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Meer over Dr. Hoe

Recente artikelen van Dr. Hoe

  1. mrt '11 Rendement staat niet in de sterren
  2. feb '11 Boutiques beleggen beter
  3. jan '11 Afrika, wie durft? 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links