Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boutiques beleggen beter

Beste Dr. Hoe,

Hoe komt het dat de fondsen van kleine fondshuizen beter presteren dan die van de grote banken?

De dokter antwoordt:
Die stelling is nogal generaliserend, maar er zijn diverse onderzoeken die het beeld bevestigen dat fondsen van kleine boutiques beter in staat zijn om alpha te genereren dan de fondsen van de grote zakenbanken. Maar pas op, er zijn voldoende uitzonderingen die de regel bevestigen.

Daarvoor hoeven we niet eens ver van huis te gaan. In eigen land liggen de perikelen bij Middle Europe Investments (MEI), die deze week met het ontslag van de bestuurders een nieuwe climax bereikten, veel beleggers nog vers in het geheugen. En ook de performance van de producten van Intereffekt zijn niet boven elke discussie verheven.

Maar terug naar de feiten. Die liegen niet en bevestigen het beeld dat fondsbeleggers beter af zijn bij de boutiques. John Bogle, oprichter van Vanguard, wijt dat onder andere aan de vercommercialisering van de fondsindustrie. Volgens Bogle heeft de industrie zich de afgelopen decennia ontwikkeld van een tak van sport waarbij het beschermen van belegd vermogen centraal stond naar tot een harde business waarbij het vooral draait om het binnen halen van nieuw geld.

Lees het complete verhaal op IEXProfs.nl


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Auteur: Dr. Hoe

Eerste Hulp voor beleggingsadviseurs! Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Hij behandelt onder meer beleggingskwesties en prangende lezersvragen. Worstelt u beroepsmatig ook met een beleggingsprobleem? Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Meer over Dr. Hoe

Recente artikelen van Dr. Hoe

  1. mrt '11 Rendement staat niet in de sterren
  2. feb '11 Boutiques beleggen beter
  3. jan '11 Afrika, wie durft? 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links