Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over Netflix, Walmart en Shell

Over Netflix, Walmart en Shell

Netflix viert met pre-market +13,3% misschien niet eens zozeer de jaarcijfers, als wel dat het bedrijf gisteren... volwassen is geworden.

Wat bedoel ik hiermee? Simpel: de businesscyclus. Een bedrijf wordt opgericht, groeit, wordt gevestigde orde, raakt weer achterop en gaat uiteindelijk ten onder. Kan ook nog anders, de onderneming kan in ieder stadium worden verkocht, fuseren, opsplitsen, of de business over een volledig andere boeg gooien.

Ik weet zeker dat u ook voorbeelden te over kan opnoemen: Amazon is misschien wel de beroemdste en grootste pure groeier ooit, Apple en Microsoft behoren al tot het meubilair van de Dow Jones, IBM en Intel zijn misschien voorbeelden van bedrijven die achterop zijn geraakt en ooit ging onze VOC gewoon ten onder.    

Terug naar Netflix, het beste S&P 500-groeiaandeel van het vorige decennium:  


Dat ging op giga jaarlijkse abonnee- en omzetgroei, en het geld werd meteen geïnvesteerd in content. U ziet dat het tempo rap afneemt. De online-streamingmarkt is volwassen aan het worden met een verdienmodel. Netflix groeit gewoon door (en verhoogt continu de prijzen) en dat met met tal van concurrenten. 

Een van de eerste Q4-headlines van Netflix gisteren was onderstaande en eigenlijk interesseerde me de rest al meteen niet meer. Vanaf nu gaat het belang van abonneegroei steeds minder worden en gaat het meer en meer om fundamentals. Netlix sorteert hiermee pro-actief voor op de beurs zelf.

Zeg nooit nooit, maar in principe is het waarschijnlijk dat met afnemende groei niet alleen meer de (afnemende?) koerswinst de markt kan behagen. Er moet boter bij de vis: winstdeling, ofwel aandelen inkopen of dividend betalen. Daar is vrije kasstroom voor nodig en met deze slimme headline paait Netflix de beurs.

Ofwel, ik denk dat het management er klaar voor is om van groeiaandeel naar blue chip te gaan. Volwassenheid dus. Zie Apple, dat in 2012 dividend is gaan betalen en aandelen is gaan inkopen. Dat kan ook een heel aantrekkelijk aandeel opleveren. Spreekwoordelijk zou Warren Buffett vandaag al kunnen bellen.

Genoeg grote aandelen die ooit ook van groei naar blue chip gingen. Ik pik Walmart er uit. Kijk naar de grafiek. Toen de grote groei er eenmaal uit was rond 2000, ging het concern steeds hogere dividenden betalen. Vijf jaar geleden begon het zichzelf, onder druk van Amazon, zelfs opnieuw uit te vinden als tech.

Zo werd Walmart weer groeiaandeel en zie ook meteen ook die inzakkende dividendgroei. Er moet weer worden geïnvesteerd! Eigenlijk bewandelt het de omgekeerde weg!

Morgen komen IBM en Intel met cijfers, twee bedrijven die naarstig zoeken naar ook zo'n U-turn. Bij ons is DSM - de Staatsmijnen - een mooi voorbeeld. Dat vond zichzelf al drie keer opnieuw uit.


Nu weet ik een AEX-grootmacht, waar ik toevallig een paar aandelen in heb, die zichzelf ook opnieuw moet uitvinden. Dat weet het bedrijf zelf ook. Inderdaad, Royal Dutch Shell. Zie het plaatje, ooit was ook Olies een vette groeier met een dik dividend. Het is zelfs vergelijkbaar met Apple nu.

Het royale dividend is al voor tweederde naar de gallemiezen, nu de rest nog. Het is te hopen dat De Koninklijke over twee weken een nieuwe, uiteindelijk winnende energiestrategie presenteert. Intussen kan het nog mooi aan olie en gas verdienen, dividend betalen en investeren. Of het lukt, is altijd de vraag en dus het risico. 

Eigenlijk is aan u de keuze of u denkt dat Shell een IBM of een Walmart is. Of misschien wel een Tesla, maar daar zou ik maar niet te veel op rekenen :-)   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. ASK 21 januari 2021 06:54
    Ik ben zelf ook een aandeelhouder van Shell. Ik geef aan CEO Ben van Beurden aan dat het eenvoudig is om een nieuw verdienmodel te creëren. Gewoon LNG omzetten in blue waterstof en de CO2 kun je kosteneffectief benutten om de verloren gegane bosgebieden op deze wereld te herplanten. Als je dit doet met de zaden die in onze Arboretum's opgeslagen zijn zal er in die nieuwe bosgebieden niet alleen bomen gaan groeien maar ook alle verloren gegane planten waarvan er vele een basis zijn voor duurzame medische grondstoffen en ben je niet meer voor 90% van deze medische grondstoffen afhankelijk van China. Eastman Kodak kreeg bijna 800 miljoen subsidie voor de ontwikkeling van medische grondstoffen. Shell CEO moet durven veranderen zoals DSM. In het slechtste geval produceert hij heel veel hout en als hij het goed doet ook nog medische grondstoffen en krijg hij Shell's imago op doordat nu blue waterstof ineens green wordt en wordt LNG gas ineens een nuttige commoditie. Het is jammer dat CEO Ben van Beurden geen echte ondernemer is.
  2. Quala 27 januari 2021 16:43
    Shell is en blijft een energiebedrijf en zal zicht moeten verplaatsen naar alternatieven om de CO2 te verminderen.
    Zelf ben ik bezig met 9 zonnepanelen om mijn gasverbruik te verminderen, heb 1.000 Kg Co2 bespaart wat 30 bomen had moeten doen. Laten wij eens zelf in de spiegel kijken als burger want dit bedrijf heeft gezorgd voor onze subsidies en dat wij in de winter warmpjes bij zitten, onze auto's konden rijden, pilletjes kunnen slikken enz.
    Diegenen die elk jaar protesteren, zijn mensen die subsidies trekken dit zouden ze eerst moeten inleveren.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links