Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winnaar Douche van Koets 2019 bekend

Winnaar Douche van Koets 2019 bekend

Deze keer is Sinterklaas mij een dagje voor. Ik heb namelijk weer iets uit te delen: de elfde Douche van Koets.

Zoals ieder jaar heb ik weer tal van nominaties gekregen van lezers. Ik bedank iedereen voor zijn of haar reactie. Ik heb er twee reacties uitgepikt.

Reactie 1 lezer IEX:

 1. Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) vanwege de spaartax en extra belasten aandelenbezit
 2. Rutte : vanwege de stikstofproblematiek en zijn onzichtbaarheid daarin
 3. Minister Ollongren: voor het volkshuisvestingsbeleid dat helemaal niks voorstelt

Reactie 2 lezer IEX:

 1. Mario Draghi: vanwege het constant aanhouden van negatieve rente terwijl het eigenlijk niet meer nodig is. Het ECB-beleid begint onderhand wat scheurtjes te vertonen en nu maar afwachten wat er gaat gebeuren nu de ECB-beslissingen in Parijs genomen worden in plaats van in Frankfurt.
 2. De Nederlandsche Bank (DNB): vanwege het koppig vasthouden aan de rekenrenteregels terwijl het geld bij de pensioenfondsen ver boven N.A.P. gestegen is (het geld klotst dus niet meer tegen de plinten aan, maar er is een complete zondvloed over de plinten heen ontstaan).
 3. De Europese Commissie: vanwege het Shareholders Rights Directive 2 waarbij er nog totaal geen sprake is van dwingend harmoniseren van financiële wetgeving tussen de lidstaten, zodat het voor ons als banken (met name aan de effectenkant) wat makkelijker zou worden om de operationele systemen op orde te brengen en te houden.

Zoals gewoonlijk blijft mijn top 3 beperkt tot Nederland. Er is in 2019 heel veel gebeurd, maar ook deze keer was het niet moeilijk om een top 3 samen te stellen.

3. Taxateurs / makelaars

Natuurlijk zijn er wel degelijk goede makelaars en taxateurs in Nederland. Ik kom helaas niet verder dan een handvol. Het blijft een zeer apart volk dat regels hanteert die zeker niet in het voordeel zijn van de klant. Ik heb er dit jaar maar 1 column over geschreven, maar het hadden er veel meer kunnen zijn.

Nog steeds worden er woningen te koop gezet die niet verkocht kunnen worden met een hypotheek. Nog steeds worden er facturen geïncasseerd van tienduizenden euro’s voor verkoop van een woning (meestal ook nog zonder ontbindende voorwaarden). En ik blijf het zeer vreemd vinden dat er niet wordt opgetreden als er “onderlinge afspraken” worden gemaakt tussen makelaars.

Die verplichten kopers een aankoopmakelaar in de arm te nemen, anders hebben ze geen kans om een woning te bemachtigen. Die vraagt dan een paar duizend euro, terwijl er gewoon handjeklap wordt gedaan.

Ik hoop dat de AFM en DNB in 2020 gaan optreden. Ze roepen het al jaren maar het gebeurt niet. Dat is natuurlijk triest, want dit zijn de organisaties die voor de consument moeten opkomen.

2. Opleidingsinstituten

Ik schrijf vanaf 2003 columns op de IEX. Mijn column over de Wettelijke Regeling en het Goedkeurend Besluit was de eerste van dit jaar: de Kamer noch de Belastingdienst kon vertellen op welke manier een berekening moest worden uitgevoerd. Een half jaar later volgde het verlossende antwoord van staatssecretaris Menno Snel. Eindelijk was er duidelijkheid over het renteaftrekverleden in een bepaalde situatie, en het bleek anders te liggen dan in vrijwel alle cursussen aan hypotheekadviseurs werd onderwezen.

Er waren enkele opleidingsinstituten die deze uitspraak van de Staatssecretaris niet verrassend vonden. Anders gezegd: zij wisten al dat dit van toepassing was/is. Zij hadden hun cursussen dus al aangepast!

Ik hoef u niet te vertellen dat dit laatste niet het geval was. Zeer opvallend is wel dat de cursisten (mijn collega-hypotheekadviseurs) zich niet laten horen. Nergens op de sociale media (LinkedIn of Twitter) lees je dat zij een cursus hebben gevolgd (en betaald!) waarin de regels niet correct zijn weergegeven.

Natuurlijk roepen ze wel om een tool die deze berekeningen kan maken. Onderaan de streep is de klant weer eens de dupe. Die mag een leuk bedrag aan advieskosten betalen, terwijl de adviseur niet eens bepaalde berekeningen in kaart kan brengen.

1. Het kabinet

Het is in de afgelopen tien jaar niet voorgekomen dat er zoveel mensen en zoveel verschillende organisaties hebben gedemonstreerd op het Binnenhof. Economisch gaat het goed volgens de heren en dames in Den Haag. In werkelijkheid zijn heel veel Nederlanders ontevreden.

De klimaat-, stikstof- en PFAS-problemen zullen niet snel opgelost worden. Bovendien gaat dat veel geld kosten. De rekening zal weer terechtkomen bij de bevolking. Onderaan de streep zal iedereen er wel weer op achteruitgaan. Al met al ontvangt het kabinet dit jaar terecht mijn Douche van Koets.

De voorgangers

Dit was het elfde jaar van de Douche van Koets. Dit waren de genomineerden en winnaars (dikgedrukt) in de voorgaande jaren:

 • In 2009 was de Autoriteit Financiële Markten de gelukkige ontvanger.
 • In 2010 nam minister Jan Kees de Jager de Douche over.

 • In 2011 was het de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die de Douche won, tweede en derde waren minister De Jager en de Rabobank.

 • In 2012 won minister-president Mark Rutte met een flinke voorsprong van staatssecretaris Frans Weekers, Klaas Knot en Gerrit Zalm.

 • In 2013 was het de Rabobank die de prijs in ontvangst mocht nemen. De andere genomineerden waren Stef Blok, de VVD en de PvdA.

 • In 2014 was NHG nummer één, gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem op nummer twee en Argenta op nummer drie.

 • In 2015 waren PvdA en VVD samen de winnaars, de banken in het algemeen waren nummer twee en Nibud nummer drie.

 • In 2016 was de Kennisgroep Verzekeringsproducten de winnaar, de Rabobank was nummer twee en het Kifid nummer drie.

 • In 2017 waren de makelaars de winnaar, minister Wiebes was nummer twee en de banken nummer drie.

 • In 2018 was de ING de winnaar. Minister-president Rutte was nummer twee en staatssecretaris Menno Snel nummer drie


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 17 mrt Verzwijgen studieschuld is niet meer mogelijk 7
 2. 03 mrt Aflossingsvrije hypotheek niet meer aantrekkelijk voor starters 3
 3. 17 feb Maximale hypotheek in 2023

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 geobeo 8 december 2019 11:55
  Jammer dat het Belastingdienst schandaal met onterecht terugvorderen van kinderopvang toeslagen niet genoemd wordt. Waarbij hulp behoevende gezinnen bewust gekneveld werden en met tonnen aan schuld volledig onterecht en onnodig in de schuldsanering zijn beland (en / of letterlijk zelfmoord hebben gepleegd). Het gaat om 1000'en burgers.

  Of het SyRi "machine learning" terminator systeem dat inspecteurs vol automatisch en onterecht op de zwaksten in de samenleving afstuurt: www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

  Net als de onduidelijkheid over hypotheekrente aftrek allemaal symptomen van en belastingstelsel onnodig gigantisch complex is (en een gebrek aan techneuten binnen een overheid die alles wil automatiseren).

  En dat is weer een symptoom van ongeremde wildgroei bij de overheid (baantjes in stand houden en erbij verzinnen) wegens gebrek aan democratie.

  We weten met z'n allen van deze problemen af, maar wat kunnen we eraan doen? Helemaal niets. En kom aub niet aan met "ja maar dan moet je maar op een andere partij stemmen". Hoe dat uitpakt hebben we de afgelopen 60 jaar mogen zien. Dat werkt niet.

  Kom maar door met die directe democratie.
 2. free 1, RoE en P/B telt 14 december 2019 15:04
  Zonder twijfel de Autoriteit Consument en Markt, de ACM.

  Een op boetes belust clubje studeerkamerjuristen dat zichzelf probeert te profileren als beschermheer van de consument.
  Een clubje bureaucraten dat vanachter het bureau in Den Haag denkt het allemaal te begrijpen en het wil reguleren.
  En dat zonder enige kennis van de praktijk, ze doen vaak maar wat.

  Gelukkig is er in NL nog een onafhankelijke rechter die ze af en toe terugfluit.
  Al schijnen de relaties van de ACM met de Rechtspraak CBb wel erg goed/vriendschappelijk te zijn, amices onder elkaar daar in Den Haag.

  Ongelofelijk dat de politiek dit clubje zoveel macht en bevoegdheden heeft gegeven.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links