Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Uber van onderen

Liveblog: Uber van onderen

Update 22:05 uur: Uber

Alles is overweldigend aan de Q2's van van Uber: hoe de consensus wordt gemist, verschil omzet en verlies, koers, volatiliteit, maar ook de groeicijfers. En daar het gaat het om bij dit aandeel, verder is het verstand op nul, in my humble opinion. In de reguliere handel steeg de koers +8,2%, maar nu... Succes er mee.

Lees het hier nog even na, toe maar: dik $5 miljard verlies in één kwartaal. Hoe krijgt Uber het - en hier is geen ander woord mogelijk - überhaupt voor elkaar? Ik denk dat we zo ongeveer terug moeten tot de grote banken najaar eind 2008 voor zulke verliezen.

 


Update 16:45 uur: "Negatieve rentes zijn normaal en doodgewoon"

Vorige week tweettte hij hierover - ik gaf ze u mee in dit blog - maar Bloomberg's Joe Weisenthal heeft zijn originele kijk op negatieve rentes uitgewerkt. Ik ben zeer onder de indruk, hoewel ik er nog niet uit ben of hij een onzinstuk, of een geniaal verhaal heeft geschreven. Hij heeft wel een simpele verklaring en dat is altijd sterk.

Het is in ieder geval verfrissend om te lezen en eens wat anders te horen - mijzelf incluis - dan al die dertien in een dozijn economen, strategen, investment managers en dure visitekaartjes die we dagelijkse in lange rijen voorbij zien komen op de beurs. Ze hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde verhaal en boodschap: ach en wee.

Hier is Joe zijn conclusie. Misschien maken we ons inderdaad wel helemaal druk om niks. Nog iets en dat is mijn conclusie: niet alles wat we niet begrijpen of kunnen duiden hoeft meteen in een beurskrach te eindigen.

One thing that does seem clear is that while central bankers, who are now embarking on yet another global easing round, may be able to keep growth alive, they haven’t really figured out how to change the overall rate trajectory. So some new policy prescription probably needs to be tried.

In the meantime, there’s lots of money out there and a limited capacity to store it all. So increasingly, savers are going to have to pay for money storage services. And although it’s not much consolation, we can at least remember that whether it’s fees for oil tanks, safe deposit boxes, security guards, insurance, or wealth managers, there's nothing unnatural about being forced to pay to preserve your wealth.

 


Update 16:30 uur: Goud verslaat Warren?!

In 2012 schreef Warren Buffett een beroemde longread for Fortune Magazine, waarin hij uiteen zette waarom op lange termijn aandelen altijd obligaties en goud verslaan. Per saldo en op lange termijn dan, want vandaag krijgt hij deze even vrolijk terug van Charlie:

Nu deed Warren het nog aardig in de afgelopen twee decennia, want als ik dit plaatje voor de AEX maak...

Het is echter maar net welk time frame u neemt. Want in de afgelopen tien jaar...

Om maar te zwijgen als ik de hele historie van de AEX neem anno 4 maart 1983. Nogal wiedes, van 1983 tot 2000 steeg de index met gemiddeld iets van 20% herbelegd per jaar... en daar komen we zeg maar nu al negentien jaar van bij.

Krijgt u nog één plaatje van me. Geïndexeerd, echt waar. Helaas heb ik Berkshire Hathaway van Buffett niet langer dan dertig jaar terug. Succes met kiezen of u uw geld (vooral) in aandelen of goud steekt.

De eerlijkheid gebiedt nog wel te zeggen dat Warren vandaag een van z'n beleggingen even vol in zijn gezicht krijgt: Kraft Heinz -13,5% op Q2-ketchup en -sandwichspread, want cijfers zijn het met goed fatsoen niet te noemen. Die Braziliaanse tandpastalach van 3I kan een belletje van hem verwachten? 

 


Update 15:30 uur: Hallo, daar zijn we weer

Gezellig, Wall Street gaat nú open. Mooi samengevat, het is wel een beetje zo. Dat is ook het mooie en fascinerende aan de beurzen: op korte termijn maken we er een puinhoop van en rotzooien we maar wat aan, maar op lange termijn klopt het dan allemaal weer precies.

 


Update 15:20 uur: De Duitsers regelen het gewoon

Ziezo, het probleem van die imploderende rentes is ook weer opgelost :-)

 


Update 14:40 uur: Unilever en dividend

Unilever is vandaag €0,41 ex-kwartaal- of interimdividend. Het kost de AEX (prijsindex) 0,1%. Ik zit een beetje met data te fröbelen en daar komt eigenlijk wel een leuk bedrag uit. Want u kan twee dingen doen op de beurs: met uw geld werken, of uw geld voor u laten werken.

 


Update 12:30 uur: PostNL

Zeg maar of u vanaf bodem 1 of bodem 2 rekent, maar PostNL gaat alweer. Op aardig volume, ook dat.

Misschien is er (ook) bescheiden shorts squeeze gaande? Er wordt in ieder geval aan dat front wel gecovered.

 


Update 12:00 uur: Uber 

Vandaag ook Q2-cijfers van Uber, maar deze maken wellicht meer indruk. Zeker hier in de polder? Citaatje:

An Uber spokesman said the shuffle was made to “meet the demands” of “the new global tax environment.” He referred to the OECD rules that aim to prevent technology and pharmaceutical companies from using paper companies to whisk profits earned in high-tax countries to low-tax and no-tax ones.

The spokesman added that the shuffle also marked an end to Uber’s use of a different tax strategy, known as “Double Dutch.” That structure, which involves Dutch entities with no employees that funnel profits to havens, has been popular with multinationals in recent years and is now in the cross-hairs of European regulators.

 


Update 11:45 uur: En de kosten? Die dalen

Desastreus voor fondsmanagers - we weten dat ze collectief op de benchmarks achterblijven - en lucratief voor ons. De enige race naar de bodem die wel geld oplevert: dalende kosten. Dank hiervoor ETF-industrie, furieuze concurrentie onderling, technologische vernieuwing en high frequency traders. 

Kijk nog even goed naar de kosten van uw producten en broker, wellicht kan het met iets of ergens anders significant goedkoper. Zet wellicht meer zoden aan de dijk dan stockpicken ofzo. 

 


Update 10:40 uur: Ahold Polonaise

Aparte beweging Ahold Delhaize! Zomaar even +5% in drie uurtjes. Alsof u met bitcoins aan de kassa kan betalen, lekker volatiel. Gisteren had de grootgrutter Q2-cijfers, maar die waren toch echt voorbeurs en niet om 15:55 uur. Ik kan dit niet duiden.

 


Update 10:00 uur: Kort rondje en advies

SBM Offshore wordt beloond voor mooie cijfers en outlook, ABN Amro bakt er weer niks van, PostNL vindt weer de weg naar boven, Pharming vecht een technisch robbertje uit met €1,07 en Sif heeft de geest: het positieve Damrak in een notendop. Verder zijn er een paar adviezen, maar geen hemelbestormende:

 • ABN Amro: naar €24,80 van €28,90 - Barclays
 • ABN Amro: naar €19 van €20 - Deutsche Bank
 • ABN Amro: naar €19 van €20 - Berenberg
 • ABN AMRO GROUP NV ABNd.AS: JP MORGAN ESTABLISHES DEC 2020 PRICE TARGET OF EUR 20
 • ING GROEP NV INGA.AS: JP MORGAN ESTABLISHES DEC 2020 PRICE TARGET OF EUR 12.10
 • ING: naar €12,50 van €14 - Citigroup
 • Air France-KLM: naar buy van hold en naar €12,50 van €13 - Société Gérérale 
 • Corbion: naar €31,50 van €33 - Kepler Cheuvreux
 • Sligro: naar €31 van €37,50 (accumulate) - KBC

Om dit hele summiere blogje nog een beetje body te geven, marketing talk debunken doet u zo :-) KBC zet trouwens Binck op hold van sell en verhoogt het koersdoel naar €6,35 van €5,60, maar wat daar nog het nut van is nu Saxo Bank al bijna alle aandelen heeft, is mij een raadsel. 

Deze valt in dezelfde categorie. Ik heb aanvullingen: niemand voorspelde de huidige bull market anno 2009 (en die mag er zijn), Griekenland nog gewoon in de EU met een rente van 2% zag in 2012 ook niemand gebeuren, de rallies van Google, Amazon en Facebook versloegen ook iedereens stoutste dromen en ga zo maar door.

Koersen voorspellen is voor kermiswaarzegsters. Verdoe uw tijd en energie er niet aan. Maak sommen, trek lijnen, heb een visie of ontwikkel een strategie en handel of beleg daarop. Is al lastig, tijdrovend en moeilijk genoeg om u ook nog met dat kinderachtige koersen voorspellen bezig te houden. Of de koe in de kont kijken. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 22 okt Wat gebeurt er allemaal, u gelooft uw ogen niet voorbeurs 3
 2. 21 okt Begint Unilever 'het geval Unilever' te worden? 5
 3. 21 okt Voorbeurs is het lichtrood na records en zijn er weer veel cijfers 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 8 augustus 2019 16:50
  Die grafiek/plaatjes van jou.

  Hoe vaak heb ik al niet geschreven dat ik daar keer op keer zo van kan genieten. DUIDELIJKER dan woorden is zo'n grafiek iedere keer weeer.

  En soms toch ook verrassingen. Hoewel ik een echte goudkever ben, al meer dan 40 jaar, had ik toch zo nu en dan mijn twijfel over goud. Komt , denk ik, door die vaak negatieve publicaties.

  Maar lees ik in de column hierboven:

  Returns over Last 20 Years...
  Berkshire Hathaway: +387%
  Gold: +488%


  KIJK, dat zijn nu cijfertjes die wat houvast geven.

  Arend Jan : heb je de VOORPAGINA van De Tijd vandaag gezien: Een hele giga pagina met de koers van goud. Laagste punt was 17 augustus 2018 en bijna laagste punt, een fractie erboven op 20 september 2018. Toen drie maal 1 kg goud fysiek gekocht voor minder dan 100.000 Euro en voor de lol een Panda voor 1040 en een Buffalo voor 1070

  Moet je nu eens kijken op goudwebsites…


  We kregen weer een echte dreun te verwerken met AEX van 582 naar 534. Dat was weer schrikken en bij de les blijven.

  Maar het blijft ontzettend boeiend met die columns van Arend Jan erbij is het toch genieten.


  Peter
 2. forum rang 5 zeurpietje 9 augustus 2019 07:28
  zeer leerzaam bericht over negatieve rentes. gaan we naar een andere form van economie. gaan we de economieboekjes herschrijven. lijkt er op. Leuke uitspraak in dit bericht: zwitserland heeft al lang negatieve rentes, waar hebben we de sterkste banken? juist. dus al die adviesverlagingen voor de banken komen van economen die nog met de oude boekjes in hun hoofd zitten en weer terug naar school moeten.
  KBC wijzigt advies Binck. van sell naar hold. beste bewijs hoe belachelijk veel analisten werken. gooi een aantal cijfers in een trommel draai aan het wieltje en daar is je advies.
 3. TradeFish 9 augustus 2019 08:18
  quote:

  TradeFish schreef op 8 augustus 2019 19:54:


  [...]
  Hehehehhe weet jij de uptick wel te duiden dan?? Of kocht jij het aandeel omdat je weet dat je morgen direct een dividend kunt verwachten?


  Goed - ook geen idee dus..

  Er was een rapport dat een merger Ahold - Kroger ziet als mogelijke fusie.

  Only for insiders!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Warren Buffett

Gerelateerde instrumenten

 1. 12,760
  +1,61% +0,202
 2. 28,060
  +0,27% +0,075
 3. 3,917
  -2,05% -0,082
 4. 435.721,500
  +0,94% +4.041,500
 5. Corbion 22 okt
  40,600
  +0,94% +0,380
 6. 13,000
  0,00% 0,000
 7. 36,380
  0,00% 0,000
 8. 3,841
  -0,34% -0,013
 9. 24,050
  -0,82% -0,200
 10. 45,510
  -2,07% -0,960
 11. UNILEVER PLC 22 okt
  46,055
  +0,45% +0,205

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links