Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Microsoft

Liveblog: Microsoft

Update 22:00 uur: Microsoft

Geen Axalta voor AkzoNobel (hier) en cijfers Acomo bij ons (hier) en een beetje nikserig Wall Street. Op de valreep is er nog een plus, ondanks Netflix (-10,3%) en oplopende spanning in de Golf. De Q2's zijn er nu van het grootste beursfonds ter wereld en het technologiebedrijf met de minste herrie, gedoe en affaires. 

Die CEO staat zelden in de spotlights en het fonds heeft misschien de minste fantasie. Ze heeft wel mooie business en Microsoft is een mooi aandeel geworden. Tot nu toe. Bevestigt Microsoft dit met een mooi Q4-rondje en outlook? Winst valt mee, wel een meevaller, omzet valt tegen, maar u ziet weer veel double digits. 

Ik speur verder naar reacties of analyses en die zie ik eigenlijk niet. Typisch voor dit fonds, the less crowded big tech trade om het een naam te geven. Afvinken maar en over tot de orde van de dag. Tot morgen, tot voorbeurs. 

 


Update 16:00 uur: De banken dan maar

U zou ze gezien die kop bijna blind kopen - de Europese banken dan - maar toch maar even lezen. De cijfers van ING en ABN Amro laten nog even op zich wachten, maar gezien de koersen (en misschien wel die torenhoge dividendrendementen) bent u er toch al dagelijks mee bezig. Vooruitblikje van Reuters:

Let op de laatste zin, Barclays tipt tussen neus en lipen door dan nog ABN Amro. Dat Europese banken het veel slechter doen dan de Amerikaanse is een feit. Ik neem ze herbelegd en in euro's en het beeld is zonneklaar. Met name de EU banken doen het beroerd. In die Stoxx Europe 600 banks zitten álle Europese banken.

Reuters noemt de redenen van die banken op twee snelheden mooi op. Niet genoemd is dat al eind 2008 alle VS banken rückcichtlos en verplicht moesten herkapitaliseren. Zelfs Goldman Sachs. Dat Duitse woord gebruik ik in dezen niet voor niets. Hebt u wel eens van een zekere Deutsche Bank gehoord? Ik bedoel maar...

Voor mij is het net als met olie en gas. Banken hebben ook niet de toekomst en zeg maar waar omzetgroei en nieuwe markten vandaan moeten komen. Tegelijkertijd zijn er bedreigingen en dirsuptors te over. Net als oude energiebedrijven gaan ze echter nog wel even mee en zij betalen wel de dikke dividenden.

Dat doen lang niet alle nieuwkomers, fintechbedrijven en voor mijn part ook de Facebooks van deze wereld. En dan moet u maar net weer de goede aandelen hebben voor de koerswinst.

 


Update 15:00 uur: China is leaving the building

Dit is nou een typisch pagina 16-bericht. Nu nog klein nieuws dat in potentie groot kan worden. Dat westerse bedrijven uit China vertrekken is niet nieuw - en het zijn zeker niet de minste namen - maar Chinese bedrijven verkassen nu zelf ook. Interessant. 

Not only are foreign companies rethinking production location, a handful of Chinese companies are also leaving China. Chinese multinational electronics company TCL is moving its TV production to Vietnam, while Chinese tire maker Sailun Tire is transitioning its manufacturing line to Thailand.

 


Update 14:35 uur: ASML op €200!

Wie had dat begin januari verwaxcht...

 


Update 14:20 uur: Shell

Wat een informeel filmpje. Lezersvragen. Geen das. Het ooit zo gesloten Royal Dutch Shell opent zich hoe langer hoe meer. Dat is echt niet alleen door alle negatieve publiciteit, want Shell bashen is al decennia volkssport in Nederland. Ik herinner mij zelf vooral de Zuid-Afrikaanse Apartheid en de Brent Spar.

Als Shell net zo'n fijn gevoel voor de veranderingen in de energiemarkt heeft als in de publiciteit, kunt u misschien rustig gaan slapen op uw aandelen Olies.

 


Update 11:30 uur: Dalio zegt goud, maar doet hij ook goud?

Dit is echt alles. Het zijn ook letterlijk de laatste zinnetjes uit zijn verhaal van 6000 woorden.

For this reason, I believe that it would be both risk-reducing and return-enhancing to consider adding gold to one’s portfolio. I will soon send out an explanation of why I believe that gold is an effective portfolio diversifier.

Verder niks. Niet of hij zelf positie heeft, of dat u nu baar of papieren goud moet kopen, niks. Niettemin gaat zijn verhaal grif rond op de networks.

En dat is allemaal toegepitst op dat ene: Ray Dalio (hedge fund Bridgewater Associates) zegt dat u goud moet kopen. Dat zijn dus bovenstaande zinnetjes uit deze longread van hem:

Dalio heeft inderdaad een indrukwekkend document geschreven met een schitterende analyse - met mooie plaatjes - van de markten in de afgelopen honderd jaar. Ik heb het zelf in één adem uitgelezen. Van een van de meest succesvolle hedge fund managers ooit valt tenslotte iets te leren.

Zijn Bridgewater heeft rond $150 miljard in beheer en uiteraard is hij zelf miljardair. Kortom, zijn analyse doet ertoe. Tot zo ver dan. Want ik haak zelf af als Dalio gaat voorspellen: zowel markten, economie en samenleving. Dat socialisme en kapitalisme uit de Bloombergtweet spreekt boekdelen.

Nog iets en niet onbelangrijk: u moet uw vingers natellen bij Dalio. In januari 2018 zei hij in Davos dat u aandelen, aandelen en nog eens aandelen moest kopen. Twee weken later bleek dat zijn Bridgewater voor ruim €20 miljard (!) short zat in de grootste Euro Stoxx 50 aandelen, waaronder Unilever, ASML, ING en Philips.

Dat u het even weet met die vage goudcall van hem. Misschien moet hij zelf nog een partijtje kwijt en plugt hij (weer!) op deze manier zijn handeltje. Misschien ook niet en is hij spot-on met zijn analyse en voorspellingen dat goud een gouden toekomst tegemoet gaat. Dat weten we pas achteraf. Kortom, faites vos jeux.

Nog één ding: zie inderdaad de opleving van goud, ook zilver en al die cryptocapriolen: met wereldwijd $13 biljoen aan negatief yieldende schuld - wie voelt zich daar nou kiplekker bij? -  en misschien een (winst)recessie op de loer is de beleggerswereld vatbaar voor zeg maar alternatieve investeringsmogelijkheden. 

Daar zijn bingokaarten genoeg van. U kent ze. Besef alleen wel dat daar in het verleden meer ongelukken dan rijkdom uit voortkwamen. 

 


Update 10:00 uur: Advies

Volle bak! Ik heb de research niet gezien, maar zo te zien schat ING het bod op GrandVision kansrijk in en houdt KBC nog een slag om de arm. Verder ziet u een resem koersdoelverhogingen voor ASML en gaat KBC onze chippers volgen.

 • ABN Amro: naar €21 van €22 - Deutsche Bank
 • ASML: naar €210 van €200 - Morgan Stanley
 • ASML: naar $245 van $225 - RBC
 • ASML: naar €240 van €200 - Berenberg
 • ASML: naar €225 van €200 - Evercore
 • ASML: starten met buy en €230 - KBC
 • Air France-KLM: naar €9,70 van €10,60 - UBS
 • ASMI: starten met buy en €70 - KBC
 • Besi: starten met hold en €27 - KBC
 • GrandVision: naar hold van buy en naar €28 van €27 - ING
 • GrandVision: naar accumulate van hold en naar €25 van €20 - KBC
 • TomTom: naar €10 van €8,20 - UBS
 • TomTom: naar €7,50 van €7 - CFRA
 • NSI: naar €35 van €33 - Kepler Cheuvreux
 • Marel: starten met buy en €4,50 - ING

 


Update 09:45 uur: Up- & downside GrandVision

Zie ook PAI Partners dat Wessanen overneemt. Fransen hebben een voorkeur voor defensieverige aandelen met groeipotentieel, waar net even de winst en/of omzet onder druk staat?

Gerekend vanaf de zeg maar €20 à €21,50 die de koers de afgelopen week deed, biedt EssilorLuxottica met mogelijk €28 een premie van zeker 30%. Daar is niks mis mee in dit geval, denk ik. Temeer daar het fonds niet is afgestraft. Wie het zo wil zien, constateert wel een lange neergaande trend. Dan is 30% niet verkeerd. 

De truc zit 'm in dat mogelijk. Niks is nog zeker. EssilorLuxottica onderhandelt nog met GrandVision en vooral grootaandeelhouder HAL naar ik aanneem, want dat heeft het laatste woord. En dat doet nooit aan cadeautjes. Complimenten trouwens; de onderhandelingen zijn blijkbaar gelekt en in no time waren er gisteren al persberichten.

Of het daadwerkelijk tot een bod komt, is nu de grote hamvraag en dat leest u ook aan de koers af. Was het appeltje-eitje, dan stond er nu in principe krap €28 op het bord. Er is echter nog rek van ruim 10%. Wat is nu wijsheid? Om wat te opperen: als u het hele ritje dit jaar van 30% hebt gemaakt, zou ik ze nu verkopen.

Binnen is binnen. Het kan zijn dat u minimaal maanden en misschien wel jaren op die resterende zeg 10% naar €28 moet wachten. In de tussentijd loopt u het risico dat het bod niet doorgaat en GrandVision weer terugvalt naar... zeg het maar. Moeilijk om uiteindelijk een percentage te geven, maar downside is er.

Hetzelfde geldt denk ik voor wie gisternamiddag op het gerucht op de trein sprong en nu een procentje of tien in de tas heeft. Gauw verdiend en dus niet de goden gaan verzoeken, zou mijn motto zijn. Want nogmaals, volgens mijn bierviltje hebt u op ruim €25 rond 10% upside en 20% downside. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Ook nog ASML, het vliegt weer aan alle kanten uit de bocht voorbeurs 8
 2. 26 jan Heftig allemaal, deze morning call moet u gewoon lezen 3
 3. 25 jan Slotcall: Saved by the bell, we komen goed weg op slot en ASML stijgt zelfs 8

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 rene66 18 juli 2019 11:14
  Ik denk dat jij 100% gelijk heb met je advies tav GrandVision. Ik sta er wel van te kijken dat ze met een premie komen van 30%. Ik weet niet hoe de overnemende partij in elkaar zit maar ik hoop dat ze intern al goedkeuring hebben van de meerderheid van de aandeelhouders, anders kan dat ook nog een risico zijn.

  GrandVision is toch een soort molensteen van HAL geworden. Het bijkomend probleem voor HAL is dat ze niet weten wat ze met het geld moeten doen dat met de verkoop vrij zal komen. Miljarden op de bank hebben staan kost geld.

  De verstandigste zet voor HAL is wellicht toch om deels aandelen te nemen in de overnemende partij en dan te profiteren van mogelijk synergie voordelen. Het probleem voor HAL is dat ze echter dan wel weinig zeggenschap hebben.
 2. Birdie1 18 juli 2019 13:07
  waarom ben je zo emotioneel over goud? net als laatst over die goudfraude. alsof er geen fraude is in aandelen of obligaties(Maddoff) of kunst of tweedehands auto's. als Dalio zegt dat je aandelen moet kopen ben je louter positief. hij zegt dat Goud gewoon een plaats heeft in een gediversificeerde portefeuille. thtas it! en jij gaat gelijk weer op je achterste benen staan omdat het niet in jouw wereldbeeld past. leg me dan uit waarom chinese en russische centrale banken zoveel goud kopen en je hoort nooit meer van me.
 3. [verwijderd] 18 juli 2019 15:46
  Blijf maar lekker allemaal long in de AEX, DAX en Standaard en Poor,....

  Probeer nog die laatste puntjes in de stocks of index ff mee voor 31 juli mee te pikken.

  Renteverlaging? Ha,...ha...Jeroen gelooft er helemaal niks van!

  En, mocht ie er wel komen,...hooguit een kwartje dus,...die is die al dik verwerkt in de koersen!

  Tja, en als vriend Powel,....een halfje geef,...dan is het pas echt mis!!!!

  Tel uw knopen, en dek uw positie af!!!
 4. [verwijderd] 19 juli 2019 17:26
  quote:

  Snugger schreef op 18 juli 2019 15:47:

  €200 ongeveer even duur is als paar jaar terug op €50, €100 en €150. Neem je alvast een voorschot op aankomend deflatie?….
  Ja, die Jeroentje is zo gek nog niet, en dat zonder dat ie een blik ik de grafiek gedaan heeft!...
  dat ie een blik ik de grafiek.....Ik kijk op de grafieken....niet erin.
 5. [verwijderd] 20 juli 2019 15:19
  quote:

  Jeroentje-2018 schreef op 18 juli 2019 15:46:

  Blijf maar lekker allemaal long in de AEX, DAX en Standaard en Poor,....

  Probeer nog die laatste puntjes in de stocks of index ff mee voor 31 juli mee te pikken.

  Renteverlaging? Ha,...ha...Jeroen gelooft er helemaal niks van!

  En, mocht ie er wel komen,...hooguit een kwartje dus,...die is die al dik verwerkt in de koersen!

  Tja, en als vriend Powel,....een halfje geef,...dan is het pas echt mis!!!!

  Tel uw knopen, en dek uw positie af!!!
  Tja,...Indexen, stocks, Gold & Silver zijn "Klaar voor onder water...."

  www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2019/07...

 6. [verwijderd] 21 juli 2019 13:38
  Als je jezelf gaat citeren gaat het niet al te best met je….

  Of je er nu in kijkt, of erop, de conclusie zal hetzelfde moeten zijn, in dit geval aanstaande daling voor ASML, maar je kiest ervoor jezelf te citeren in plaats van dat aan te geven.. Als je het al ziet natuurlijk..
  Al met al behoorlijk egoïstisch, in aanleg of niet.. Maar van dat soort zijn er meer hier, je gaat dus gewoon op in die kudde en valt niet eens op....
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 15,155
  -0,30% -0,045
 2. 1,619
  0,00% 0,000
 3. 317,850
  +0,81% +2,550
 4. ASML Holding 14:56
  613,300
  -0,94% -5,800
 5. 66,400
  -0,27% -0,180
 6. 165,100
  -1,67% -2,800
 7. HAL Trust 14:40
  127,000
  +1,11% +1,400
 8. MAREL 13:39
  3,590
  +1,13% +0,040
 9. 248,000
  +3,07% +7,390
 10. NSI 14:35
  24,300
  +0,62% +0,150
 11. SHELL PLC 14:56
  27,145
  +1,70% +0,455
 12. TomTom 14:56
  6,605
  -0,97% -0,065

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links