Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Glas halfvol of halfleeg

Vooruitblik: Glas halfvol of halfleeg

Gefeliciteerd AEX met tien jaar bull market. Gisteren tien jaar geleden startte die op AEX 194,99.

Achteraf kan blijken dat we al sinds zomer vorig jaar in een bear market zitten, maar dat zien we dan wel weer. Hier ziet u de geïndexeerde AEX-prijs en -herbeleggingsindex sinds 9 maart 2009, ofwel wat bruto 100 euro's van toen nu waard zijn.

Ontzettend mazzel natuurlijk - want dat is het - dat we destijds z'n allen op IEX de bodem hebben gecalled, maar léuk is het wel. Mag best gevierd en morgen mogen wij daarom de (bodem)gong luiden van Euronext. Dank. 

En Pierre, wat hebben hier van geleerd? Dit schrijft collega Pieter dit weekend in IEX Magazine en die vind ik zelf raak. Want inderdaad, wie in de afgelopen tien jaar (te) veel nadacht over de toestand in de wereld en alle monetaire experimenten, bleef ver weg van de markten, toch?

Deze kreeg ik nog van een volger op Twitter. Zelfde conclusie.

Vraag niet hoe het kan...

Vraag mij ook niet hoe het kan, maar in deze bull market heb ik de conclusie getrokken dat per saldo de winsten leidend zijn. Voor rest probeer ik maar horende doof en ziende blind te zijn. Hier trek ik even de MSCI World Index zo ver als ik kan terug in de tijd versus de winst. Vandaar mijn gedachte.

Want aan de beleggingsboekjes had u ook niet veel dit decennium. Want waar die zeggen dat aandelen en obligaties tegen elkaar in horen te bewegen, stegen ze allebei doodleuk (ofwel de rentes daalden en daalden maar). Daar mag u inderdaad de centrale banken voor bedanken? Of ze het verwijten, zo u wilt.  

En toch, denk er nog eens over na. Toen eind 1929 na de beurskrach in de VS de banken als dominostenen omvielen, deden de monetaire autoriteiten... niets. Depressie en een wereldoorlog volgden. In 2008 stonden de banken weer op omvallen en diezelfde monetaire autoriteiten deden dit keer alles wat ze konden. 

Misschien hebben ze daarmee de wereld voor een ramp behoed, we gaan het nooit weten. Of het goed is of tien jaar later bijvoorbeeld EU en Japan nog steeds aan het infuus liggen, is vers twee. En dat slaat vooral hier neer. Zie hier een paar belangrijke rentes. Op de Amerikaanse na zijn ze niet omhoog te branden.

Misschien gaan we zelfs een nieuw rondje stimuli in, de ECB deed het in ieder geval afgelopen donderdag. Ze had dan ook geen vrolijke data. Let wel, die langere voorspelling is koffiedik kijken. Dat vond ik vorig jaar zo leuk aan Fed-voorzitter Jerome Powell, die gaf dat in zijn eerste persconferentie ruiterlijk toe. 

Dat blijkt eerlijk gezegd ook wel een beetje uit deze cijfers hoe moeilijk het in is te schatten. Het zijn herzieningen van december, zo snel kan het gaan.

Eigenlijk waren deze week alleen de wereldwijde inkoopmanagersindices over de dienstensectoren goed, vooral die uit de VS. Verder was het pet met de cijfers. De Chinese data is helegaar beroerd en Beijing verlaagde zelfs het BBP-groeicijfer naar 6-6,5%. Dat Amerikaanse Payroll Report van vrijdag was ook om te huilen.

Als ik inzoom op die rentes (de Amerikaanse op de rechteras), dan ben ik geneigd te denken dat de vastrentende markt inderdaad wereldwijde economische afkoeling, misschien wel een recessie en zelfs nieuwe stimuleringsprogramma's in prijst. De Duitse tienjaars rente nadert met 0,07% ook weer het nulpunt.

Over een zwik Amerikaanse renteverhogingen dit jaar hoort u momenteel ook niemand meer. Sterker nog...

Aandelen versus obligaties

De aandelenmarkt bevestigt dit (nog) niet, hoewel de plotse en felle stijging dit jaar deze week wel tot staan is gebracht. De omzet- en winstverwachtingen voor de AEX dalen nog steeds, maar tegen 14 keer de verwachte winst en 3,6% dividendrendement is de index niet raar geprijsd, naar mijn bescheiden oordeel. 

Merk wel op dat door die verlaagde verwachtingen de markt nu op een lagere stand ongeveer even duur is als rond top AEX 576,90 vorig jaar.

Hetzelfde verhaal geldt ook voor de S&P 500:

FactSet heeft meer plaatjes van de Big Board, de winstverwachtingen blijven inderdaad dalen. Of zijn ze al aan het uitbodemen...?

Verhip! Zeg het maar: (dure) dollar en/of handelsoorlog?

Vooruit, geef ik de wereldindex ook nog. Zelfde beeld als de S&P 500, maar dat is nogal wiedes. Zo'n 60% van de aandelen in de index is Amerikaans. Ik concludeer maar voorzichtig dat als:

  • De aandelenmarkten blijven stijgen ze voor eind dit jaar of begin volgend economisch en winstherstel inprijzen. Wie dat ook denkt en wil timen bouwt dan nu positie op in cyclische, financiële en afgstrafte aandelen
  • De aandelenmarkten gaan dalen en zich aansluiten bij de stijgende AAA-staatsobligaties er meer economische en winstmalaise aan zit te komen. Wie dat ook denkt, wil timen en belegd wil zijn kan dan beter dat staatspapier en defensieve aandelen hebben. Voor wie dat niet wil rest cash

Faites vos jeux. Zelf time ik niet en koop ik gewoon iedere maand en op de dip bij.

Damrak priced for perfection?

Het jaarcijferseizoen zit er op een handvol namen na. Laat ik eens in een notendop kijken hoe onze individuele aandelen er voor staan. U ziet:

  • Verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden
  • Verwachte winst per aandeel voor de komende twaalf maanden
  • Verwachte groei van de winst per aandeel
  • Dividendrendement
  • Verwachte dividendgroei voor de komende twaalf maanden

Ik had u graag nog verwachte groei van de ebitda-marge en vrije cash flow laten zien, maar die vind ik niet in Reuters. Enfin, mij valt op dat defensieve aandelen als Unilever, Heineken, Relx en Wolters Kluwer vrij duur zijn. Royal Dutch Shell en Ahold Delhaize zitten er tussenin. Misschien is Unibail wel goedkoop. 

KPN is echt duur voor wat een defensief fonds is geworden en dat geldt misschien ook voor Philips. Cyclical ASML is het duurst, maar dat groeit wel hard. En voorziet herstel in H2 2019. Als een van de weinigen, want de meeste bedrijven durfden bij nun cijfers niet concreet zo ver vooruit te kijken.

In de AMX heeft ieder aandeel een geheel eigen verhaal en dito cijfers. Wat een heerlijk zooitje ongeregeld is dit toch :-) Op basis van deze cijfers vind ik zelf geloof ik OCI nog het interessantst.

De AScX is ook al een rommeltje. Waarom dalen Alfen en vooral B&S eigenlijk zo hard...? Misschien is Lucas Bols na jaren dalen nu wel een aardige defensial voor wie barre tijden verwacht.

Agenda

Over naar de agenda deze week met nog een handvol bedrijfsrapportages, inflatie en macrodata uit vooral VS en China. Daar gaan de markten zeker naar kijken. Het consumentenvertrouwen Michigan is het eerste cijfertje over deze maand. Fed-voorzitter Jerome Powell zou en vannacht onze tijd en morgennacht spreken.

11 mrt
00:00 VS speech Fed-voorzitter Jerome Powell
08:00 Batenburg Techniek Q4-cijfers
08:00 Duitsland industriële orders jan 0,4% MoM
13:30 VS detailhandelsverkopen jan 0,1% MoM
15:00 VS handelsvoorraden dec 0,3% MoM

12 mrt
00:00 VS speech Fed-voorzitter Jerome Powell
06:30 Nederland industriële productie jan
08:00 Volkswagen Q4-cijfers
13:30 VS Inflatie CPI feb 0,2% MoM

13 mrt
08:00 Agfa Gevaert Q4-cijfers
08:00 Picanol Q4-cijfers
08:00 Adidas Q4-cijfers
08:00 E.on Q4-cijfers
08:00 ForFarmers Q4-cijfers
11:00 EU industriële productie jan 0,4% MoM
13:30 VS Inflatie PPI feb 0,2% MoM
13:30 VS orders duurzame goederen jan -0,8% MoM
15:00 VS bouwuitgaven jan 0,2% MoM

14 mrt
03:00 China industriële productie jan 5,5%
03:00 China detailhandelsverkopen jan 8,1%
08:00 Duitsland Inflatie CPI feb 1,7%
08:00 Hunter Douglas Q4-cijfers
08:00 RWE Q4-cijfers
08:00 Rood Microtec Q4-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI feb 0,1% MoM
10:30 Nyrstar Bava
13:30 VS wekelijkse jobless claims
18:00 GBL Q4-cijfers
18:00 Econocom Q4-cijfers
22:00 Adobe Q4-cijfers
22:00 Broadcom Q4-cijfers

15 mrt
04:00 Japan rentebesluit BoJ UNCH -0,1%
06:30 Nederland detailhandelsverkopen jan
06:30 Nederland handelsbalans jan
11:00 Italië inflatie CPI feb 1,2%
11:00 EU inflatie all items Feb 0,3% MoM
14:15 VS industriële productie feb

ForFarmers heeft nog cijfers en dat mag vertellen hoe ze de winst weer wil laten groeien? Want aan de omzet te zien geven de boeren de dieren nog wel genoeg te eten.

Wat verder nog ter tafel komt

Verder is er niet zoveel nieuws dit weekend, of het moet zijn dat deze twee Duitse banken inderdaad voor het eerst bevestigen dat ze fusiegesprekken voeren. Wie weet een leuke naam? Het zal wel Deutsche Commerzbank worden.

Dit is de giller van het weekend, hoe 2019 wilt u het hebben :-)

En nog een u-verwacht-het-niet-bericht... Tja, ongereguleerde markten, daar komt gajes op af. Deze wufte dame is erg duur, geloof ik.

Zoals altijd geef ik Corné zijn vooruitblik ook nog mee.

Het laatste woord is evenwel weer aan Hedgeye:

Tot morgen, tot voorbeurs met collega Nico. Die neemt mijn morning call voor zijn rekening, dank daarvoor, want ik ben natuurlijk bij de gongceremonie. Nu maar hopen dat we daarmee niet een tienjarige bear market staan te callen. Zal je net zien... :-)  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 10 maart 2019 16:38
    Oke, wel de 2 speeches vermelden van de FED voorzitter, en niet de 3 stemmingen in het Britse Lagerhuis over de naderende Brexit ..

    Dat kan natuurlijk, als je deze stemmingen beschouwt als een NON-event.
    In dat geval wordt het op dinsdag NEE tegen de Brexit-deal, gevolgd
    op woensdag door een NEE tegen de No-Deal optie uit de Brexit-deal, en
    op donderdag gesust door een JA tegen 2 maanden uitstel.

    Om over 2 maanden, pakweg half mei .. u raadt het al ..

    IEX niet, media in de buurlanden wel :

    Enfin, IEX kiest er vandaag voor om de Brexit vandaag niet mee te nemen.

    De Duitse Boerse-site van de ARD doet het wel : boerse.ard.de/aktien/showdown-in-lond... ,

    en ook het Belgische De Tijd doet het wel : www.tijd.be/dossier/brexit/brexitthea... .

    De Engelse BBC besteedt er wel tig artikelen aan vandaag, waar ik niet eens de linkjes van ga plaatsen.

    Tot slot :

    Wat ik met dit betoog maar wil zeggen : er zijn toonaangevende media die er een punt van maken. En waar ik IEX wel kan volgen : bijna alle opinie-artikelen op vernoemde sites gaan uit van de 2 maanden uitstel als verwachte uitkomst deze week.

    Eigenlijk wordt het pas een event als er tegen alle verwachtingen in, op woensdag JA wordt gestemd bij het voorstel van een ongeregelde Brexit ..
    -waarna ik uiterlijk donderdagochtend voorbeurs een loeier van een artikel verwacht bij IEX (en bij alle toonaangevende media)-

  2. forum rang 7 ff_relativeren 10 maart 2019 17:22
    Vooruit dan, nog 1 nieuwsbron erbij over deze Brexit-week ; Reuters.
    Met 2 interessante invalshoeken :

    1. Een mogelijk aftreden van Theresa May nog deze week :

    "The Sunday Times said May was battling to save her job as aides were considering persuading her to offer to resign in a bid to get the deal approved. The newspaper also said cabinet ministers had spoken about whether to insist she goes as early as this week."

    2. De Franse Minister van EU-zaken Nathalie Loiseau ziet niets, maar dan ook niets, in een 2 maanden uitstel. (en uitstel kan er in de EU alleen komen met een unaniem JA van alle landen -dus een NEE van Frankrijk betekent een Harde Brexit)

    France’s EU affairs minister Nathalie Loiseau told France Inter radio that she did not see any value in extending the window for talks.
    “More time, to do what? We’ve had two years ... If there’s nothing new, more time will not do anything other than usher in more uncertainty, and uncertainty just creates anxiety,” Loiseau said. “It’s not time that we need, but a decision.”


    bron : www.reuters.com/article/uk-britain-eu... .

  3. forum rang 7 ffff 10 maart 2019 17:27
    Arend Jan,

    Bedankt weer voor het uitvoerige overzicht. Iedere keer weer een knap stuk redactioneel werk. En d;r kan altijd nog wel een alinea aan zo'n artikel toegevoegd worden, maar je kunt moeilijk in één artikel alle facetten aanhalen. Het blijft een keuze.

    Morgen wellicht oordopjes meenemen als U de openingsbel van de beurs mag luiden.
    Wat mij betreft geef die gong een ontzettende lel. Wellicht helpt dat ook nog een beetje voor het beurssentiment en anders denk je maar even aan sommige van de postings in je fantastische rubriek.

    Peter
  4. [verwijderd] 10 maart 2019 19:24
    quote:

    ff_relativeren schreef op 10 maart 2019 17:22:

    Een mogelijk aftreden van Theresa May nog deze week
    De EU zal mopperend ja zeggen tegen het uitstel van 2 maanden, hopelijk zonder Theresa May, maar ze overleeft het elke keer. Niemand wil een harde Brexit. In de UK moet iemand met ballen en streep door de Brexit trekken, tot die tijd blijft het uitstellen van een besluit waar je al jaren aan werken en waar iedereen spijt van heeft. Maar alles is mogelijk, zeker met deze combinatie van politici (zonder ballen, zonder verantwoordelijkheidsgevoel, en zonder verstand).

    Wie weet gaan de koersen de komende twee maanden omlaag (geen China-akkoord, uitstel Brexit, tegenvallende macrocijfers, enz.) om over twee maanden weer te stijgen (bijv. tweede referendum Brexit en nieuwe onderhandelingen met China). USA-China is ook zo'n neverending story als de Brexit.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links