Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Onzekerheid blijft

TA: Onzekerheid blijft

Het Britse parlement heeft gisteravond tegen de huidige Brexit-deal gestemd. Hiermee is er nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie.

Als beleggers iets vervelend vinden, dan is het wel onzekerheid. Een opluchtingsrally zal dus waarschijnlijk uitblijven.

Beperkt potentieel

De Europese beurzen hebben de afgelopen weken wat herstel laten zien en lijken de laatste dagen even op adem te komen. Het opwaarts potentieel lijkt in eerste instantie beperkt.

De lange termijn technische plaatjes blijven namelijk negatief en vooralsnog kan er slechts gesproken worden van een korte termijn herstel binnen de dalende fase.

Bij de Europese beurzen worden momenteel de eerste weerstandszones opgezocht en getest. De komende dagen zal blijken of deze hun werk gaan doen of dat koopjesjagers genoeg kracht hebben om het technische beeld te draaien.

AEX index

De Nederlandse beurs is ondanks het herstel van de afgelopen weken nog niet veel opgeschoten. De AEX-index beweegt binnen de dalende trend en nog onder de oude bodem van oktober die nu als eerste weerstand fungeert rond 500 punten.

In de zone 500-512 punten liggen meerdere oude toppen en bodems en de bovenkant van de dalende trend, waar het huidige herstel zou kunnen stranden. Voorlopig blijft het risico op een nieuwe koersdaling groot en adviseer ik beleggers voorzichtig te blijven.

 

Bel 20 index

De Bel 20-index is de eerste Europese beurs die boven de bodem van afgelopen oktober weet terug te keren. Toch ligt er nog een stevige weerstand boven de markt. Rond het huidige niveau komt de Belgische beurs de bovenkant van de dalende trend tegen, die het afgelopen half jaar is gevormd.

Ik verwacht dat de index daarom de komende dagen wel een stap terug zal moeten doen. Mocht de Bel 20 de dalende trend toch weten te breken, dan ligt ook een herstel richting de weerstand van 3.612 punten binnen de mogelijkheden.


CAC 40 index

De Franse beurs stabiliseert aan de bovenkant van de dalende trend. Rond 4.900 punten liggen zowel de dalende toppenlijn als de oude bodems van oktober en november.

Zolang het patroon van lagere toppen en bodems intact blijft, handhaaf ik mijn negatieve visie op de Franse beurs en sluit ik niet uit dat we in ieder geval de bodem van december nog een keer gaan testen.


DAX index

De DAX index is de afgelopen weken opgeveerd binnen de dalende trend en deze nadert de eerste weerstand rond 11.051 punten. Rond dit niveau liggen de bodems van oktober en november en de top van december.

Daarnaast komt de index ook nog de bovenkant van de dalende trend tegen. De ruimte voor een groter herstel lijkt voorlopig dus beperkt. Pas wanneer deze weerstand overtuigend wordt gebroken, zal het technische beeld wat opklaren en komt er ruimte vrij voor een groter herstel.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 11:15 Hoe ligt vastgoed erbij?
 2. 24 jun Ligt er een giga-koopkans op de loer? 338
 3. 22 jun Herstel van de AEX zal beperkt zijn 160

Gerelateerd

Reacties

210 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 16 januari 2019 08:02
  Esther George, de grootste havik van de Fed, die in de jaren dat de rente op nul bleef staan continu als enige stemde voor verhoging wanneer ze stemrecht had, heeft nu gezegd dat er een rentepauze moet komen. Dat zegt waarschijnlijk heel veel over wat de Fed gaat doen.
 2. forum rang 5 Formule1-Fan 16 januari 2019 08:11
  ik dacht cash is king vrijdag.

  Begint op naairj te lijken dit en pyramide spel.
  Kun je goed koop moment hebben, 1 a 2 keer winst marge maar amper, dan dag later gam alsnog of paar dagen erop. Dit is al sinds sh kan kopen in de zomer 2018 of al 5 jaar lang zo

  en maar up up up elk dalinkje wordt hersteld sinds dit jaar
 3. Net liq 16 januari 2019 09:48
  quote:

  'd Aandelen schreef op 16 januari 2019 09:33:

  Goedemorgen,

  ik zat te kijken naar een callspread AEX 505 long en AEX 495 short maar ik vind de vola een beetje aan de lage kant en die kan dan tegen je in werken lijkt mij wanneer de handel aantrekt, correct?
  Is een spread die per definitie tegen je in gaat als koers stijgt (qua delta's), de overall vola loopt meestal iets terug bij stijging (dus dit geldt voor beide)
  maar is afhankelijk van de volatility slope die er staat.
210 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links